2002
|
|
“Food craving” adieraztea ez da gosea izatea bezalakoa.
|
Pertsona
bat gosez dagoenean, edozein elikagaik ase dezake gosea. Hala ere, “craving” adierazten denean, elikagai jakin batek bakarrik ase dezake jateko gogoa.
|
2006
|
|
|
Pertsona
bat gosez hiltzen da lau segundoz behin
|
|
Lau segundoan behin
|
pertsona
bat gosez hiltzen da munduan. Datu makabro hori gorabehera, herrialde aberatsek nabarmen murriztu diete laguntza pobreenei.
|
2010
|
|
Beraz, gosea organismoak bizirauteko behar duenean elikatzera bultzatzen duen sena da, eta jateko gogoa, elikagaiak aurkezteko moduaren edo pertsonaren gizarte testuinguruaren araberakoa. Hala, gosea ase arren,
|
pertsona
batek gosea senti dezake (bazkaldu ondoren pikatu). Jaume Serrak, ABB zentroko elikadura nahasteen unitateko mediku laguntzaileak, dioenez, “jateko gogoa pizten duen sentsazioa atseginagoa da, ez benetako eskakizun biologiko batengatik, eta janariaren nutrizio eta energia ezaugarriak gorabehera”.
|
2013
|
|
1990etik, muturreko pobrezia erdira murriztu da. Hala ere, gaur egun ere, munduko zortzi
|
pertsonatik
batek gosea pasatzen du. Urteko balantzearen aurkezpenean, Alboanek adierazi zuen aurten 58 proiektu bakarrik hasi ahal izan dituela, «aurreko urteko 71ren aldean, eta horrek esan nahi du milaka pertsonak beren bizitza hobetzeko aukerak izugarri mugatuko dituzte«. 2012tik 2013ra, proiektu kopuruak behera egin arren, zuzeneko onuradunen kopurua handitu egin da, programek eragin handiagoa izan baitute.
|
2014
|
|
Opioide naturalek aldartea hobetzen dute, min sentipenak ezabatzen dituzte eta apetitua gutxitzen dute.
|
Pertsona
bat gosez akiturik dagoenean, opioideak liberatzen ditu. Era berean, gehiegizko ariketa fisikoak opioideen maila igotzen du.
|
|
FAOk ohartarazi du. Munduko zortzi
|
pertsonatik
batek gosea pasatzen duen arren, 40 herrialde baino gehiagok erdira murriztu dute egoera horretan dagoen populazioaren proportzioa. Los esfuerzos para erradicar el gosea garrantzitsuak dira, baita emaitzak ere.
|
2015
|
|
Bederatzi
|
pertsonatatik
batek gosea dauka gure planetan
|
2020
|
|
Fenomeno horri elikagaien segurtasunik eza esaten zaio, eta ia 1.000 milioi pertsonari eragiten die, nahiz eta gaur egun elikagai ekoizpena soberakoa den. Behar baino janari gehiago sortzen dugu, eta, aldi berean, zazpi
|
pertsonatik
batek gosea du. Eta kontraesanak ez dira hor amaitzen; izan ere, pobrezia gorrian dagoen biztanleriaren ia %80 landa eremuetan bizi da, eta, seguru asko, nekazaritza da bizitzeko modu bakarra.
|
|
Kopuru horiek gorabehera, dagoeneko ekimen ugari egin dira Frantzian, Erresuma Batuan eta Espainian, produktu mota horiei irtenbidea emateko eta elikagaien hondakinak murrizteko. Kontuan hartu behar da giza kontsumorako ekoizten den 1.300 milioi tona janari edo guztiaren heren bat zabortegietan amaitzen dela, nahiz eta munduko bederatzi
|
pertsonatik
batek gosea izan. Gainera, mundu osoan biltzen diren fruta eta barazkien %45 alferrik galtzen da.
|