Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 33

2001
‎Substantzia horiek birikei eta mukosei eragiten diete, nerbio sistema zentralaren depresoreak dira dosi handietan eta koadro gastrointestinalak sortzen dituzte. Era berean, esan zuen pertsona alergikoetan substantzia horiek hartzeak “erreakzio masiboa” eragin dezakeela, eta ez zuen baztertu diskoteketan kontsumitzen diren edari alkoholdunekin elkarreraginean aritzea. Azkenik, Cabrerak esan zuen kapsula horietako baten ustekabeko irenstea ez dela hilgarria 50 eta 60 kilo bitarteko pertsona batentzat, baina kontrako erreakzio larri bat gerta daitekeela argitu zuen.
2002
‎Hori dela eta, adituek eskatu dute Espainian beste elikagai bat sartu aurretik, hala nola fruta exotikoak, arrisku alergikoaren ebaluazioa egiteko. “Ez zen kiwiarekin egin, eta orain pertsona alergiko askok ez dakite”, nabarmendu du Montserrat Fernándezek, SEAICeko kideak. Arrain gordina Halaber, ikerketak arrain gordina irensteko arriskuez ohartarazten du, antxoak, esaterako, anisakisa izan baitezakete, arestian deskribatu den erreakzio alergiko larriena eragiten duen alergenoetako bat.
2005
‎Arazoa eragiten duen proteina ordezkatu edo kendu arren, alergia koadroak agertzea saihesteko moduetako bat da, elikagai batzuetan zeregin hori konplikatu egiten da, produktu eratorri batzuk daudelako, hala nola kaltzio laktatoa, oleoresinak edo gurinak. Material berberak elikagai desberdinetarako erabiltzea ere arriskutsua da pertsona alergikoentzat. Arazoaren maiztasuna Helduengan erreakzio alergikoen maiztasuna %2koa dela kalkulatzen da, eta handiagoa da lehen haurtzaroan.
2006
‎Alergia duten pertsonek IgE espezifikoa sortzen dute alergeno bakoitzarentzat. Hori dela eta, pertsona alergikoen odoleko IgE maila ez alergikoena baino handiagoa da. Prebentzio tratamendu berria Omalizumab IgE librearekin konbinatzen da, odolean maila txikiagoa du eta kaskada alergikoa goiz eteten du Gaixotasunaren kontrola galarazten duten oztopo guztiak ezabatzea da kaltetuen erronka nagusietako bat.
‎Adituek diotenez, anafilaxia izan arte ezin da jakin alergiarik duen edo ez. Oso bestelakoa da pertsona alergikoek intsektu horien pozoiarekiko duten erreakzioa. Eta are okerragoa izango da, gainera, aldez aurreko ziztadak jaso badituzte, aurreko erasoek subjektua pozoiaren proteinekiko sentsibilizatzeko balio baitute.
‎Alergiaren eta Immunologia Klinikoaren Espainiako Elkartearen arabera, alergia mota hori ia ezezaguna da herritarren artean, eta adituek diotenez, urtero hamar eta hogei pertsona bitarte hiltzen dira Espainian himenopteroen pozoinari alergia dioten 800.000 pertsona ingurutik. Prebentzio modu bakarra ziztada saihestea bada ere, alergologoek kontrolatutako tratamendu immunologikoa erabiltzen da pertsona alergikoen erreakzioa minimizatzeko.
‎Gainera, material delikatuagoko alfonbrak ere badaude, hala nola jutea, banbua edo kokoa, higienikoagoak eta bakterioen aurkakoak. Bereziki gomendatzen dira pertsona alergikoentzat. Delikatuagoak direnez, azkarrago gastatzen dira eta garestienak dira.
2007
‎Ertzetako batean zintzilik dagoen aleren bat eta huntza bezalako igokari bat ere jar ditzakegu, gure patioko horma osoa estaltzeko. Ez da komeni atsedenleku horietan ale asko landatzea, pertsona alergikoentzat gogaikarriak izan baitaitezke. Bestalde, atsedenlekuetako landaredia gehiegi erabiltzeak akats bat ekar dezake:
2008
‎Bartzelonako Unibertsitateko Marià Alemany taldearekin osatutako biologo honek egun on batean elikadura alergien mundu konplexuaren inguruan etorkizuneko dietistak prestatzeko enkargua jaso zuen, Condal hiriko Erizaintza, Fisioterapia eta Nutrizio Blanquernako Unibertsitate Eskolan. «Alergiei buruz dudan interesa pertsona alergiko askok jasan behar duten bazterketatik eratortzen da, elikagai jakin batzuk kendu eta behar bezala eta osasunerako arriskurik gabe elikatzeko moduari buruz desorientatuta baitaude», azaldu du espezialistak, eta haren ikerketa eremuak paziente onkologikoen nutrizioa ere hartzen du.
2009
‎Egia esan, animalia horiekiko alergiaren benetako arrazoia listuan eta gernuan dauden proteinak dira. Miazkatzean edo pixa egitean, proteina horiek animalien ileari itsatsita geratzen dira, eta, lehortzen direnean, airean geratzen dira, eta pertsona alergikoak arnastu egiten ditu, José María Negrok, Murtziako La Arrixaca ospitaleko alergologoak, Murtziako Alergologia eta Immunologia Klinikoko Elkarteko lehendakari hautetsiak eta bere web orriaren arduradunak dioenez. Alergia honen eragina Animalia hauekiko alergiaren benetako arrazoia listuan eta gernuan dauden proteinak dira Biztanleen %5, 7 alergikotzat jotzen da animalien kasko eta epitelioekiko, Espainiako populazioaren lagin adierazgarri batek 2005ean egindako azterketa baten arabera.
2010
‎Arratoi eta saguen izurriteek zenbait gaixotasun transmititzen dituzte, hala nola salmonelosia, leptospirosia, tifusa, pneumoniak, hozka eta beherakoak. Intsektuen kasuan, euliek eta labezomorroek disenteria eta salmonelosia transmititzen dute; liztorren ziztadek, berriz, “arazo larriak sor diezazkiekete pertsona alergikoei edo haurrei, eta inurriek elikagaiak kutsatzen dituzte”. Kalte ekonomiko eta estrukturalei dagokienez, Anecplak uste du esanguratsuak izan daitezkeela, termiten kasuan eraikinaren egiturari eragiten baitiote.
‎Etiketak segurtasun tresna dira osagaiez arduratzen diren kontsumitzaileentzat eta, bereziki, pertsona alergikoentzat.
‎Etiketa horietan azaldu behar dute legez alergeniko ohikoenak, baldin badaude. Hala ere, informazioa eskasa bada eta zalantzaren bat izanez gero, hobe elikagai hori pertsona alergikoaren dietatik baztertzea.
2011
‎gutxiago asetzen da eta asegabeagoa da. Osagai alergenikoak sartzeak, soja proteina esaterako, pertsona alergikoei prestatutako jaki batzuen kontsumoa mugatzea dakar, baina Europako araudia zorrotza da, etiketak argi eta garbi adierazi behar baitu alergenoak daudela. Praktikotasuna, erosotasuna, berehalakotasuna, osasuna Azken kontsumitzailearen ikuspegitik, prestatutako janariaren abantaila nagusietako bat praktikotasuna eta egokitasuna da, erraz prestatzen den plater oso bat baitu.
‎Fenitoina: pertsona alergikoentzat edo konposatu horrekiko hipersentiberak direnentzat osasun arazo larria ekar dezakeen konbultsioaren kontrako botika. Fenolftaleina:
‎Haur pneumologiako espezialistaren hitzetan, alergiarik ez duten gurasoen seme alabek alergia izateko %30eko probabilitatea dute, eta kopuru hori %40raino igotzen da gurasoetako bat hala denean, eta %60raino, biak gurasoak direnean. Pertsona alergiko bihurtzeko joera genetikoa duten haurrek, oro har, hasieran elikadura ikuspegitik adierazten dute, arrautzari, esneari edo arrainari alergiekin. Geroago, ingurumen jatorriko arnas gaixotasun bihur daitezke, Sanz doktoreak azaldu duenez.
‎Alergenoak jasotzea Lehengaia jasotzea oso garrantzitsua da, akatsak eragindako kutsadurak saihesteko. Horiek jasotzean, pertsona alergiko edo intoleranteen janarietan erabili beharreko produktuen etiketan ageri diren osagaien zerrenda egiaztatu behar da. Ez da komeni ontziratu edo etiketatu gabeko elikagairik erabiltzea horrelako menuak egiteko, hala nola harategietan erositako albondigak, arrautza edo glutena izan baitezakete.
2015
‎Elikaduran latexezko eskularruak behar bezala ez erabiltzeak kutsadura gurutzatuak eta pertsona alergikoen erreakzioak eragin ditzake.
‎Dream 79 Oso garrantzitsua da ez nahastea intolerantzia laktosarekin (laktosa da esneak berez duen azukrea), esne proteinei alergia dielako. Lehen kasuan, sintoma gastrointestinalak izaten dira, eta, oro har, arinak eta iragankorrak izaten dira; bigarren kasuan, berriz, sintoma larriak izaten dira( pertsona alergikoak esnekiak hartzen baditu), eta, gainera, bizia arriskuan jar dezakete. Puntu honetan, garrantzitsua da bi gauza aipatzea.
2018
‎Alergenoarekin harreman bat gutxienez izatea beharrezkoa da pertsona alergikoa izateko, eta sintomak edukitzeko, berriz, bat baino gehiago.
Pertsona alergikoen immunitate sistemak defentsa mekanismoak sortzen ditu, baina organismoarentzat kaltegarriak direnak.
2019
‎Alergenoak Duela urte batzuetatik hona, Europako legediak behartzen ditu taberna eta jatetxeak kontsumitzaileei alergenoen berri ematera. Praktikan, establezimendu askok kartel bat erakutsi dute, ohartarazteko legedian zehaztutako alergeno guztiak egon daitezkeela eskaintzen dituzten elikagai guztietan, eta hori ez da batere baliagarria pertsona alergikoentzat, oso zaila izaten baitute pintxoz gozatzeko. Nola jakin establezimendua fidagarria den Irudia:
‎‘Laktosarik gabe’ izena, ordea, ez dago araututa Europan. Horrela kalifikatutako artikulu batzuek marrak izan ditzakete, pertsona alergikoei edo intolerantzia oso sentiberak dituztenei eragozpenak sortzeko. Elikagaien Segurtasunaren eta Nutrizioaren Espainiako Agentziak (Aesan) hala etiketatzea gomendatzen du %0, 01 baino gutxiagoko laktosa dutenean, eta %1 baino gutxiagoko laktosa gutxi dutenean.
2020
‎Hezetasun orbanak maiz agertzen dira etxe askotan. Hormak eta sabaiak ez ezik, osasunerako ere kaltegarriak dira, batez ere pertsona alergikoentzat edo arnas arazoak dituztenentzat. Orban horiek, gainera, oso zailak dira kentzen, askotan matxura edo aspaldiko arraildura baten ondorioz sortzen baitira.
2021
‎Egokiena da 100 ml-ko 0,7 0,8 g gatz izatea gehienez. Batzuek pertsona alergikoei edo sentiberei (glutena, soja, laktosa edo apioa) kontrako erreakzioak eragiten dizkieten substantziak izan ditzakete: alergenoak nabarmenduta agertzen dira osagaien zerrendan.
2022
‎Hau da, esneari alergia dioten pertsonak, egia esan, esnearen proteina bat edo gehiago dira. Asaldura horrek helduen populazioaren %2ri eragiten dio gutxi gorabehera, eta oso larria izan daiteke; izan ere, pertsona alergiko bat proteina horiekin kontaktuan jartzen bada, gaixotasun bat izan dezake. shocka anafilaktikoa, bere bizitzarako arrisku larria duena.
‎Elikadura alerta bat gertatzen denean, Informazioa Azkar Trukatzeko Sistema Koordinatuaren bidez kudeatzen da (SCIRI), sare formako sistema bat, 1987 urtetik hainbat erakunde lotzen dituena: Autonomia erkidego eta hiriak, Osasun Ministerioa, Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura Ministerioa, Kontsumo Ministerioa, Defentsa Ministerioa, Barne Ministerioa, Elikagaien Industria, Lanbide Elkargoen Kontseiluak, Kontsumitzaile eta Erabiltzaileen Elkarteak eta arrisku bereziko populazioentzako beste elkarte zibil batzuk (adibidez, pertsona alergikoenak edo zeliakoenak). Sare horren kontaktu zentralizatzailea Elikagaien Segurtasunaren eta Nutrizioaren Espainiako Agentzia (AESAN) da, gainera, nazioarteko beste alerta sistema batzuekin harremanetan egoteko gunea da, hala nola RASFF (EBko Elikagai eta Pentsuetarako Alerta Azkarreko Sistema) eta INFOSAN (FAO/ OMSko Elikagaien Kaltegabetasuneko Agintarien Nazioarteko Sarea).
‎Kasu hauetan gertatzen da hori: pertsona alergikoentzako alertak hitz egiten den biztanleria orokorrari eragiten badiote bezala. Gomendio batzuekin ere antzeko zerbait gertatzen da (adibidez:
2023
‎Jatorri kimikoko arriskuen artean daude, adibidez, ingurumeneko kutsatzaileak, hala nola metal astunak edo pestizidak, batez ere basoko intsektuetan. Toxikoak izan daitezkeen beste konposatu batzuk ere bai, ingurunetik datozenak, esaterako, landareetatik datozen mikotoxinak edo toxinak, edo intsektuek berek sortutakoak, hala nola glukosido zianogenikoak, benzokinonak, hormona esteroideak, etab. Bestalde, pertsona alergikoetan kontrako erreakzioak eragin ditzaketen konposatuak egon daitezkeela ere aipatu behar da. Besteak beste, kitina ospetsua.
‎Kitinaren beste eragozpen bat da, digestio erraztasun txikia duenez, intsektuak osatzen dituzten beste elikagai batzuk xurgatzea eragotz dezakeela. Pertsona alergikoen erreakzioak Bestalde, kitinak erreakzio kaltegarriak eragin ditzake pertsona alergikoengan. Ez da berez alergikoa den substantzia, baina beste alergeno batzuekin erreakzio alergikoak izaten lagun dezake, zehazki, krustazeoekin eta hautsaren akaroekin, eta hori nahitaez adierazi behar da etiketan.
‎Kitinaren beste eragozpen bat da, digestio erraztasun txikia duenez, intsektuak osatzen dituzten beste elikagai batzuk xurgatzea eragotz dezakeela. Pertsona alergikoen erreakzioak Bestalde, kitinak erreakzio kaltegarriak eragin ditzake pertsona alergikoengan. Ez da berez alergikoa den substantzia, baina beste alergeno batzuekin erreakzio alergikoak izaten lagun dezake, zehazki, krustazeoekin eta hautsaren akaroekin, eta hori nahitaez adierazi behar da etiketan.
‎Paseatzera ateratzean, uhalarekin eramatea komeni da. Ile asko erortzen zaie, batez ere, muda garaian; beraz, ez da pertsona alergikoentzat edo maniatikoentzat egokia garbiketarekin. Jabeak prest egon behar du behar duen ariketa eta estimulazio mentala bermatzeko, husky aspergarri bat suntsitzailea izan baitaiteke.
‎Arraza hipoalergenikoa da, ia ez dira aldatzen. Horregatik, ilajea behar bezala mantenduz gero, oso gomendatuta daude pertsona alergikoentzat. f441️ Schnauzer miniaturaren balizko jabeentzako aholkuak Tamaina txikiak ez du engainatu behar hezkuntzari dagokionez.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia