Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 31

2001
‎Ez gara inoiz saiatu behar aguakateak bero zuzenaren bidez heltzen, berehala hondatzen baitira eta zapore mikatza hartzen baitute. Kontsumitzeko prest dagoenean heltzea geldiarazteko, hozkailuaren alderik hotzenean gorde behar da, ez baititu oso tenperatura baxuak jasaten. Kontsumitzean erdia baino ez badugu erabiltzen, sobratzen den erdia, hurrengo egunerako egoera ezin hobean gorde daiteke, hezurra limoiarekin ihinztatuta, hozkailuan eta film paperarekin babestuta.
2002
‎Ondorioz, desizoztu ondoren ateratzen diren elikagaien kalitatea ahalik eta onena izango da. Tenperatura azkar jaisteko, aire hotza, plaka hotzak edo oso tenperatura baxuan dauden likidoak erabil daitezke, besteak beste. Zenbat eta txikiagoa izan hozte sistemaren tenperatura, orduan eta azkarrago hoztuko da.
2003
‎Zenbat eta azkarrago, orduan eta hobea izango da desizoztu ondoren lortzen diren elikagaien kalitatea. Izozteko moduak Tenperatura azkar jaisteko, aire hotza, plaka hotzak eta oso tenperatura baxuan dauden likidoak erabil daitezke. Zenbat eta txikiagoa izan hozte sistemaren tenperatura, orduan eta azkarrago hoztuko da.
2004
‎Horrela, lurrinak eta konposatu organoleptiko lurrunkorrak galdu egiten ziren. Liofilizazioarekin, estraktu likidoa oso tenperatura baxuan izozten da, eta izotz bloke bat eratzen da; bloke hori pikortatu egiten da, eta jendeari saltzeko behin betiko tamaina ematen zaio. Hala, izotz formako kafe estraktua lortzen da, eta huts ganberetara igarotzen da berehala; han, ura zuzenean lurruntzen da, egoera likidotik pasatu gabe.
2005
‎Elikagai horiei esker, prozesuaren kalitatea eta segurtasuna zaintzeko eta kontserbatzeko sistemaren gutxi gorabeherako ideia bat izan daiteke. Izoztea eta nutrizio balioa Azkar eta oso tenperatura baxuan izozten direnean, oinarrizko elikagaiak bere horretan mantentzen dira. Jaki izoztuak ezagutu ondoren eta haien segurtasuna bermatu ahal denean, haien nutrizio balioa mantentzeari buruzko eztabaida sortu da.
2006
‎Hala ere, halako teknologia aldaketa batek oztopo asko gainditu behar ditu: –Hidrogenoa oso presio handian (700 bar) eta oso tenperatura baxuan (253 gradu zero azpitik) biltegiratu behar da tangan. Beraz, ibilgailuen biltegiak oso astunak eta konplexuak dira.
‎Adibidez, 10 kg ko piezetan 5 minutuan lortzen da eskatutako tenperatura. Era berean, esne industrian, mikrouhinak gurin izoztuaren tratamenduan ere erabiltzen dira, eta izoztuta eduki behar dira oso tenperatura baxuan, zatitu eta ondoren merkaturatu arte, errigortasunik sor ez dadin. Gurinaren tenperatura igotzeko eta, hartara, zatikatzea errazteko, mikrouhinen bidezko tratamendua da metodo eraginkorra.
2007
‎Jatetxe horietako asko eraikin gotikoak, errenazentistak, barrokoak eta neoklasikoak dituen enklabe ikusgarrian daude. Lituaniako plazerez ahalik eta gehien gozatzeko, udaberri eta uda dira garairik onenak, neguan oso tenperatura baxuetara irits baitaitezke. Hala ere, neguan bidaiatzea erabakitzen duen turistak iraupen eskia edo izotz gaineko irristaketa praktikatuz ere gozatu ahal izango du.
‎Molde horiek prestatuta daude labe tradizionalean edo mikrouhin labean prestatzeko, eta 260º C-rainoko tenperaturak jasan ditzakete. Baina oso tenperatura baxuak ere jasaten dituzte, izozkailuan zero azpitik 60º C inguru. Silikona platinoak eskaintzen dituen abantailetako bat formula eta konposizio ugari izatea da.
2008
‎Izan ere, urtero bezala, udaberri australa hurbiltzean Antartikaren gaineko ozono suntsiketa hasten da. Negu australean oso tenperatura baxuak iristen dira estratosferan (78 gradutik beherakoak), Espainiako agentziaren datuen arabera. Tenperatura horiek beharrezkoak dira hodei estratosferiko polarrak sortzeko.
2010
‎Izozte bidezko deshidratazioari esker, elikagai baten substantziak bereiz daitezke. Lehenik eta behin, produktua oso tenperatura baxuetan izozten da azkar, izotz kristal handiak sor ez daitezen; huts prozesu bat ezartzen zaio, ura egoera likidora igaro gabe lurrundu dadin (prozedura horri sublimazio esaten zaio); beroa ematen zaio izoztutako produktuari, eta kondentsatu egiten da berriro solido bihurtzeko. Ura egoera likidotik pasatzen ez denez, kolore eta aroma propietate guztiak mantentzen dira, baina modu lehorrean eta kolpeekiko sentikortasun handiagoarekin.
‎Arazo hori saihesteko, mundu osoko hainbat talde zientifikok kriokontserbazioa erabiltzen dute. Nitrogeno likidoa bezalako sistemei esker, oso tenperatura baxuetan izoztu nahi dira semena, obuluak, enbrioiak eta ehun biziak, eta baliabide genetikoen bankuetan gorde, bideragarritasuna galdu gabe. Goi mailako teknologiako Noe Kutxa horrek aukera ematen du materiala geroago ale berriak sortzeko, baita hilez gero ere.
2011
‎Tenperaturaren eginkizuna L. monocytogenes oxigenorik gabeko inguruneetan edo kantitate txiki batekin haz daiteke. Hala ere, ezin da bizi co2 kontzentrazio handitan, eta, kasu gutxitan, oso tenperatura baxuko giroetan, nahiz eta ondo jasaten duen hoztea. 0 °C ko tenperaturan haz daiteke, baina mantsoago, baita pH neutroa eta mantenugai asko dituzten elikagaietan ere.
‎Batzuk beroarekin lehertu daitezke, hala nola gas konprimituak, likidotuak edo disolbatuak. Hoztutako likidotuek erredurak edo zauri kriogenikoak eragin ditzakete, oso tenperatura baxuan daudelako. Aurreko araudian ez zegoen presiopeko edo konprimitutako produktu horientzako ikurrik, arrisku esaldi bat besterik ez.
2012
‎Hori dela eta, SEFaren erregistroko datuek adierazten duten bezala, emakume horietako gehienek(% 87,8) lagundutako ugalketa teknikak erabili behar dituzte, hala nola in vitro ernalketa (FIV) edo espermatozoideen (ICSI) injekzio intrazitoplasmatikoa, obulua eta laborategian eskuragarri ez dauden espermatozoidea elkartzean datzana. Ugalketa teknika horien barruan, ia kasuen %60tan beharrezkoa da emaileen obozitoak edo enbrioi kriopreserbatuen( oso tenperatura baxuetan kontserbatuta) ziklotransferentziak hartzeko zikloak aukeratzea, baita emaileen obozitoetatik datozenak ere; gainerako kasuetan, ernalketa zikloak pazienteen berezko obozitoekin egiten dira. Intseminazio artifiziala 40 urtetik aurrera Laguntza bidezko ugalketa zentroetara jotzen duten 40 urtetik gorako pazienteen %5, 3k baino ez du intseminazio artifizialaren (IA) teknika erabiltzen.
2013
‎Bat bateko aldaketak ez dira gomendagarriak ernariarentzat, eta, beraz, neguan kanpora atera behar da. Udako beroa oso tenperatura baxuek bezain kaltegarria da. Txakurren arteko bero kolpe hilgarria ohikoagoa da txakurren zenbait segmenturen artean, hala nola haurdun dauden emeen, txakurkumeen, bihotzeko edo arnas aparatuko gaixotasunen eta harburu zaharren artean.
‎Baliabiderik onena, zalantzarik gabe, arropa kanpoan esekitzea da (euria edo elurra ez badu, noski). Eguzki izpiek udan edo neguan oso tenperatura baxuetan eragin zuzena izaten badute ere, ez da arazo handiagorik izango arropak lehortzeko eta gero gordetzeko behar duten denboran bakarrik agertzen badira arropak. Udan, ohikoa da zenbait ordu nahikoa izatea arropak lehor gera daitezen; neguan, berriz, egun bat baino gehiago behar izaten dute.
‎Terrazako lanpara guztiek berariazkoak izan behar dute kanpoko espazioetarako, instalazio elektrikoarekin istripuak eta eragozpenak saihesteko. Hau da, zenbait baldintza meteorologikori aurre egiteko prestatuta egon behar dute, bereziki eskualde hezeetan, elurra egiten duten lekuetan oso tenperatura baxu edo oso altuetan, etab. Lanparen estiloari dagokionez, terrazaren dekorazio orokorrera egokitzen saiatu behar da. Espazio klasikoagoetarako, burdinazko ohiko farolak erabiltzea komeni da; leku modernoagoetan, berriz, estilo garaikideko ereduak (lurrean sartutakoak bezala) hobeto moldatuko dira.
‎obulua espermatozoidearekin lotzea laborategian, amaren umetokira transferitzeko enbrioi kopuru egokia lortzeko. Espainiako Ugalkortasun Elkarteak dioenez, kasuen %60an emakume horiek emaileen obuluak edo enbrioi kriopreserbatuen ziklotransferentziak( oso tenperatura baxuetan kontserbatuak), emaileen obozitoetatik datozenak ere, tratamendua eraginkorra izan dadin. Gainerako kasuetan, ernalketa zikloak pazienteen obuluekin egiten dira.
‎Hori da arraza nordikoetako zakur guztien kasua, hala nola samoyedo, akita, Alaskako malamutea, husky siberiarra, chow chow eta txakur eskimal kanadarra. . Animalia horiek neguan oso tenperatura baxuak eta udan leunak dituzten herrialdeetakoak dira, eta, beraz, haien fisikoak hobeto egokitzen da tenperaturetara zero azpitik. Txakurraren ileak udako berotik babesteko geruza bat osatzen du Hala ere, kontuan hartu behar da ile ugaria dela, arraza nordikoko zakurrak, hotzetik ez ezik berotik ere babesten du.
2014
‎Bero gehien egiten duen garaietan, itxuraz zentzugabea dirudi jaka txikiak edo irekitzeko beste jantzi batzuk erabiltzea. Baina gogoan izan denda, garraiobide eta beste leku batzuetan airea oso tenperatura baxuan egoten dela. Arropa horrek haurtxoa tenperatura aldaketetatik babesten du.
2015
‎9 Gasei buruzkoa. Batzuk leher daitezke beroarekin, hala nola gas konprimituak, likidotuak edo disolbatuak. Hoztutako likidoek erredurak edo zauri kriogenikoak eragin ditzakete, oso tenperatura baxuan baitaude. Produktu batek piktograma bat baino gehiago eraman badezake, irizpide hauek hartuko dira kontuan:
2016
‎Toki egokian jarri. Fruta eta barazki freskoak oso tenperatura baxuetan hondatu daitezke. Horregatik, hozkailuko kaxetan gorde behar dira, 10 ºC ra iritsi arte.
2017
‎8 Presiopeko gasa. Beroaren bidez ustiatu daitezke, hala nola gas konprimituak, likidotuak edo disolbatuak. Hoztutako likidoek erredurak edo zauri kriogenikoak eragin ditzakete, oso tenperatura baxuan baitaude. 9 Ingurumenerako arriskutsua. Produktuak ondorio kaltegarriak eragiten dizkie uretako organismoei (arrainak, krustazeoak, algak, uretako beste landare batzuk, etab.).).
‎Prozesu horrek mikroorganismoen garapena eragozten du, produktuaren kalitateari eusten dio, mantenugaiak galtzea eragozten du eta bizitza baliagarria luzatzen du ezaugarri organoleptikoak aldatu gabe. Ultraizoztuaren bidez, barazkiak oso tenperatura baxuetan jartzen dira. Uzta bildu eta izoztearen artean oso denbora gutxi igarotzen denez (ordu batzuk besterik ez), begetalek oso ongi kontserbatzen dituzte nutrizio arloko ezaugarriak, eta batzuetan bitamina eta mineral gehiago izaten dituzte.
2019
‎Barazkiak garbi, osorik edo zatituta iristen dira kontsumitzailearengana; beraz, ez dute hondakinik sortzen, eta erraz eta azkar erabiltzen dira, janaria prestatzeko prest baitaude. Gakoa ultraizoztea horren bidez, oso tenperatura baxuetan jartzen dira elikagai horiek. Landan barazkiak bildu eta izoztu bitartean oso denbora gutxi pasatzen denez (ordu gutxi batzuk besterik ez), landareek oso ondo gordetzen dituzte nutrizio ezaugarriak.
‎Lehenik eta behin, jakin behar dugu nolakoa den barazki horien prozesua hura ulertzeko. Ultraizoztu bidezko kontserbazioa dela eta, elikagaian ahalik eta ur gehiena kristalizatzen da, oso denbora gutxian, oso tenperatura baxuan, eta produktuaren egitura fisikoa ahalik eta gehien kontserbatzeko aukera ematen du. Bestela esanda:
2021
‎Era berean, zenbait geruza eramanez gero, errazagoa da jantziak haurraren jarduera mailara egokitzea eta bat bateko tenperatura aldaketak saihestea. Oso tenperatura baxuen kasuan, AAPk gogorarazten du garrantzitsua dela hotzaren eraginpean dauden gorputzeko guneak babestea. Txano on batek eta bufanda batek lagundu egiten dute adin txikikoengan (burua, belarriak eta ahoa) hain sentikorrak diren eremuak gordetzen; eskularru eta bota lodi batzuek, berriz, eskuak eta oinak hezetasunetik isolatzen dituzte, normalean hotzago egoten baitira gorputzaren alderik distalenak direlako.
‎Organismoan ARNm sekuentzia bat sartzen du, gure immunitate sistemak gaixotasuna eragiten duten patogenoak ezagut ditzan eta antigenoa sor dezan. Oso tenperatura baxuetan egon behar du, ºC inguruan; beraz, tenperatura horiek garraiatu eta manipulatzeko plangintza zehatza egin behar da. Saiakuntza klinikoek erakutsi dute oso segurua dela adin guztietako helduengan, adinekoak eta arrisku egoeran dauden pertsonak barne, eta eraginkortasuna %94, 6koa dela bi dosiak eman ondoren.
2022
‎Nola desizoztu hodi bat Garaiak hotza muturrekoek arazoak eta arriskuak ekartzen dituzte etxebizitzetan. Horietako bat ur hodiak izoztea Ez da harritzekoa, ordea, oso tenperatura baxuko lekuetan. Batez ere, kanpoko arroiletan eta modu iraunkorrean bizi ez diren etxeetan, edo gutxi erabiltzen diren geletan, hala nola, ganbaretan edo txapitulak. Horregatik, komeni da nola jokatu jakin, bai norberak konpon dezakeen problema sinplea bada, bai larriagoa bada.
2023
‎2 Barbarin freskoa erosten baduzu, egosi 60 °C tik gorako tenperaturara iritsi arte edo izoztu bost egunez °C an, anisakisak eragindako intoxikazioa saihesteko. 3 Etxean egoera onean kontserbatzeko, oso tenperatura baxuan eduki behar da (0 ºC eta 4 ºC artean).
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia