Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 15

2006
‎lur azpian, bi mila ta seiehun urtez. Oso ongi kontserbatu
2008
‎deritzoguna da. Oso ongi kontserbaturik dagoen euli bat da eta Arabako Natur Zientzien Museoan gordetzen dute. Iaz beste indusketa batzuk egin zituzten eta balio handiko beste hainbat elementu agertu ziren.
2009
‎Herri txikiek euskara oso ongi kontserbatzen zuten eta normaltasunez erabili ere bai. Elizondo, Irurita eta Mugairiko herrigunean euskara gutxi sumatzen zen kalean.
2010
‎Ekialdean oraindik horrelako eraikin zahar batzuk ikus daitezke, esaterako, Israelgo iparraldeko gaurko Akko n (ar. Akka, esp., fr., ing. Acre) oso ongi kontserbaturik gainera. Ostatu horiek, denboraz, merkatarientzat baino gehiago, haiek garraiatzen zituzten produktuak (zerealak, olioa, ardoa...) gordetzeko udal biltegi bihurtu ziren, Bizkaiko hiriburukoa bezala, haietako asko udal ardandegi bilakatu arte.
2012
‎Dena den, Torresek dio «oso egokia» litzatekeela panel bat jartzea iknofosila fisikoki kokatzen laguntzeko eta haren inguruko azalpenak jaso ahal izateko. «Izan ere, oso ongi kontserbatua dago marka, eta luzea da zinez. Alde batean amaiera ikusten da, baina bestean ez; labarrean barna sartzen da, eta posible da oraindik luzeagoa izatea».
2013
‎Tinbrea jo zuen eta bi zakur zaunkaka hurbildu ziren atera. Atea ireki zioten, galderarik egin gabe; interfonoak kamera horietako bat izango zuela pentsatu zuen Igorrek eta oso ongi kontserbatzen zela, hogeita bi urte eta gero hain aise ezagutu bazuten, eta eskailerak igo zituen.
‎Beste aukera bat txerri txuletak edo txahal xerrak egitea da (irin, arrautza irabiatua eta ogi birrindua pasatuz) eta frijitu. Hala, hotzean jateko oso ongi kontserbatzen dira. Akonpainamendu bikaina ‘piperrada’ da:
2014
‎Hala ere, zaila da jaietako postre eta gozo guztiak desagerraraztea (ezinezkoa ez esateagatik). Turroiak eta polboroiak oso ongi kontserbatzen dira, eta, beraz, hurrengo egunetan, neurrian, gozatzen jarrai dezakegu. Jakina, beste postre batzuk ere egin ditzakegu horiekin, kremak, izozkiak eta cupcakeak, bai eta profiterolezko betegarriak ere.
2015
‎–Gu lanean hasi ginenean, ingurua oso hondatuta zegoen, baina balio historiko kulturala aitortu zitzaion: jatorrizko trazaketa, plaza sistema, monumentu handiak eta hornitze arkitektura oso ongi kontserbatuak zituen. Iraultza nagusitu zenean, espekulatze prozesu erraldoiak geratu ziren, eta horrek salbatu zuen Habana Zaharreko ondare kulturala, desagertzera zigortuta baitzegoen, AEBek Kubarako zituzten turismo planen ondorioz?.
‎Zure semebitxiaren gorpua oso ongi kontserbatuta zegoen.
2017
‎Ultraizoztuaren bidez, barazkiak oso tenperatura baxuetan jartzen dira. Uzta bildu eta izoztearen artean oso denbora gutxi igarotzen denez (ordu batzuk besterik ez), begetalek oso ongi kontserbatzen dituzte nutrizio arloko ezaugarriak, eta batzuetan bitamina eta mineral gehiago izaten dituzte. Adibidez, bildu eta hiru egunera kontsumitutako espinaka freskoek ematen duten bitaminaren kantitatea txikiagoa da espinaka izoztuek ematen dutena baino.
‎Ultraizozte prozesua 20 ºc tik beherako tenperaturan egiten da. Uzta bildu eta izoztearen artean oso denbora gutxi igarotzen denez, landareek oso ongi kontserbatzen dituzte nutrizio arloko ezaugarri guztiak; batzuetan, bitamina eta mineral gehiago izaten dute. Adibidez, bildu eta hiru egunera kontsumitutako espinaka freskoek ematen duten bitaminaren kantitatea txikiagoa da espinaka izoztuek ematen dutena baino.
‎Ultraizozte prozesua Gakoa «ultraizoztua» da, eta horren bidez barazkiak oso azkar jartzen dira tenperatura oso baxuetan. Barazkiak landatzean eta izoztean oso denbora gutxi igarotzen denez (ordu batzuk besterik ez), barazkiek oso ongi kontserbatzen dituzte nutrizio arloko ezaugarriak. Ultraizoztuak mikroorganismoak garatzea galarazten du, produktuaren kalitateari eusten dio, mantenugaiak galtzea saihesten du eta bizitza baliagarria luzatzen du ezaugarri organoleptikoak aldatu gabe.
‎Zergatik barazki izoztuekin? Izan ere, plateretarako behar den edozein gauza izan daiteke, produktu horien behin behinekotasunaren mende egon gabe, eta ezaugarri nutritiboak (bitamina eta mineral edukia, adibidez) oso ongi kontserbatuko direla bermatuz. Berdura izoztuen beste abantailetako bat da kontsumitzailearengana iristen direla, osorik edo zatituta – ez dute alferrik galtzen, eta erraz eta azkar erabiltzen dira, janaria prestatzeko zerrendak aurkezten baitira.
2023
‎Larrazpileko trikuharri erraldoiaren ondotik ere pasatzen gara; ikaragarria da, Madotz eta Goldaratz artean. Oso ongi kontserbatua dago, baina ziur nago jendeak ikusi ere ez duela egiten, eta ondotik pasatzen da bidea».
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia