Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 13

2002
‎Eta Girolamo Sirchia Osasun ministroak berak ez zuen dramatismorik kendu: “Gure hirietako airea oso kutsatuta dago, eta argi esan behar da osasuna benetan jokoan dagoen puntura iritsi garela”. Datu beldurgarriak Leggirok atzo eman zituen urtebetean Italiako hiriburuetan egindako behaketaren datu beldurgarriak.
‎Horrenbestez, kontuan hartu behar da biztanleria orokorra osatzen duten pertsonen proportzio handi samar batek Salmonella, Campylobacter edo A hepatitisaren birusa bezalako mikroorganismoen eramaileak badira, mikroorganismo horiek haztegiko uretara pasatuko direla eta hortik animalietan metatuko direla. Produktua oso kutsatuta egongo da eta kontsumitzaileek arrisku handia izan dezakete. Itsas lohiak ukitzea Lohiak kutsadura handiko produktuak dira eta, beraz, kutsatzeko arriskua ekar dezakete.
‎Munduko leku askotan harrapatzen diren ur gezatako arrain askok arrisku mailak dituzte populazioaren segmentu jakin batentzat, eta berdin gertatzen da itsas espezie batzuekin (tamaina handia, oso haragijalea eta bizitza luzekoa), hala nola marrazoekin, ezpata arrainekin eta atunekin, halako moldez non ez baita gomendatzen haurdun dauden emakumeengan eta haurrengan kontsumitzea. Minamataren intoxikazio izugarria ondorio latzak izan zituen arrantzaleek izen horretako badia japoniarrean harrapatzen zituzten arrain, krustazeo eta moluskuen kontsumoak, merkurioz oso kutsatuta baitzegoen. Merkurioa bezala, kadmioa ere oso kontaminatzaile serioa da ur eta itsas inguruneetan, eta, bera bezala, beste intoxikazio kolektibo ezagun baten erantzule ere izan zen:
‎Atun lata bat irekitzen denean, elikagaia oso kutsatuta dago mikrobiarren
‎Arrain freskoan ohikoak diren mikroorganismo horiek aldatu egiten dute, baina, hazten direnean, beste mikroorganismo batzuk ugaritzea eragotz dezakete, hala nola patogenoak. Mikroorganismo horiek guztiak suntsitzean, lata irekitzen denean, elikagaia oso kutsatuta egoten da mikrobioen bidez, produktura iristen diren mikroorganismoek ez baitute lehiarik aurkitzen. Hori ez da horrela “Morganella” generoko bakterioentzat eta, batez ere, “Morganella morganii” generokoentzat.
2005
‎“Jakina, norbaitek erretzen badu, askoz HAP gehiago izango ditu”. Beraz, arrisku handiagoa dago batek erretzen badu edo oso kutsatuta dauden lekuetan badago. Oso onartuta dago dieta HAPen eraginpean egoteko bide nagusietako bat dela, inhalazioarekin (erretzaileen edo inguru kutsatuen kasuan) eta azalarekin (petroliotik eratorritako produktuak ukitzeagatik) batera.
2006
‎Horrek azalduko luke zergatik den kutsatzeko arrisku handiagoa duen izozkia soft izozkia, izozki makinek ematen duten ohiko produktua, eta zergatik deitzen zaion hori, ontziratutako izozkiak baino bigunagoa delako. Produktu hau oso kutsatuta egon ohi da eta kontsumitzaileei begira arrisku erreala suposatzen du, ahal den neurrian ezagutu eta kontrolatzea komeni dena. Izozkiak egiteko prozesuan, eta tenperatura jaitsi ahala, mikrobioen jarduera jaitsi egiten da.
2009
‎EFSAren arabera, EBko helduen batez besteko esposizio dietetikoa orain arte ezarritako mailaren antzekoa da. Biztanleria talde batzuek, hala nola begetarianoek, haurrek eta erretzaileek edo oso kutsatuta dauden eremuetan bizi diren pertsonek, orain arte ezarritako maila baino bi aldiz esposizio maila handiagoa izan dezakete. Baina, talde horientzat ere, ondorio kaltegarriak izateko arriskua oso txikia da.
‎Hala ere, bere aurreko gomendioa berresten du: gizakiak aflatoxinekiko duen esposizioa, iturri guztietatik hartuta, ALARA printzipioan oinarritu behar da, bai eta oso kutsatuta dauden eta merkatuan sartzen diren elikagaien kopurua murrizteko premian ere, tartean diren produktuak edozein direla ere.
2011
‎Batez ere, sektoreko manipulatzaile edo langilearekin batera doazen eta elikagaien esparrukoak ez diren elementuak zaindu behar dira, hala nola arkatzak, borragomak edo klipak. Bufeak eta barrak Bufe elikagaiak eta taberna barrak oso kutsatuta daude (babesten ez badira), baita fisikakoak ere. Produktu horien kokalekua bera ere arrisku faktore bat da, jarduera eta mugimendu handiko leku batean baitago, eta horrek objektu arrotz bat haien gainera erortzeko aukerak areagotzen baititu.
2012
‎Txinan dauden zazpi ibai bide handietatik, Yangtsé eta Perla ibaietako urak bakarrik zuen kalitate ona iazko lehen seihilekoan aztertutako laginetan. Ministerioak zehaztu du Haihe ibaia oso kutsatuta zegoela, eta gainerakoek kutsadura maila “ertaina” zutela. Sail horrek ere adierazi du landa eremuetan bizi diren 298 milioi pertsonak ez dutela edateko urik.
2013
‎Pseudomonak, oilaskoaren muskuluko proteinak sortzen dituzten substantzia kaltegarriak. Usain txarra usaimenak hautematen badu, haragia oso kutsatuta dagoela esan nahi du. Kutsatzeko arriskua egon arren, oilaskoa ez da elikagaiek eragindako agerraldien haragietako bat.
2017
‎Horregatik, ez da komeni kopuru handietan edo maiztasun handian algak hartzea, batez ere horietara ohituta ez badaude, eta gogoraraziz Espainia bozio endemikoa duela eremu askotan. Ez da ahaztu behar, halaber, metal astunek (artsenikoak) oso kutsatuta egon daitezkeela algak. Omega 3 algetan:
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia