2001
|
|
Arrandegian, haragia trinkoa bada freskoa dela jakingo dugu, zakatzak gorriak direla, begiak distiratsuak direla eta ez daudela hondoratuta eta itsas usaina ez dela oso nabarmena. Egoera
|
onean
kontserbatzeko, etxera itzuli aurreko azken unean erostea da onena. Egunean edo biharamunean kontsumitu behar bada, hozkailuan jarri, edo bestela, izozkailuan.
|
|
Haragia freskoa den eta egoera onean dagoen jakingo dugu, haragia trinkoa bada, ezkatak larruazalari itsatsita mantentzen badira, begiak distiratsuak badira eta hondoratu gabe badaude. Gainera, sabelaren zilar kolorea biziagoa eta distiratsuagoa da zenbat eta freskoagoa izan.Egoera
|
onean
kontserbatzeko, etxera itzuli aurreko azken unean erostea da onena. Egunean edo biharamunean kontsumitu behar bada, hozkailuan garbi gorde behar da (errairik eta bururik gabe), eta ez 48 ordu baino gehiago, gainerako elikagaietatik isolatuta, usaina ez transmititzeko.
|
|
Arrandegian, haragia trinkoa bada fresko dagoela jakingo dugu, zakatzak gorriak direla, begiak distiratsuak direla eta ez daudela hondoratuta eta itsas usaina ez dela oso nabarmena. Egoera
|
onean
kontserbatzeko, etxera itzuli aurreko azken unean erostea da onena. Egunean bertan edo biharamunean kontsumitu behar bada, hozkailuaren alderik hotzenean jarri behar da, aurretik erraiak kenduta eta garbi, edo bestela izozkailuan.
|
|
Itsas aingiraren kontserbazioa tenperatura baxuetan egin da, usteltzea eta egoera txarra eragiten duen bakterio hazkuntza saihesteko. Arrandegian jakingo dugu freskoa dagoela haragia trinkoa bada, begiak distiratsuak badira eta hondoratuta ez badaude, eta itsas usaina ez bada oso nabarmena.Egoera
|
onean
kontserbatzeko, etxera itzuli aurreko azken unean erostea da onena. Egunean bertan edo biharamunean kontsumitu behar bada, hozkailuaren alderik hotzenean jarri, edo bestela izozkailuan.
|
2002
|
|
Itzalaldiek opilen krema egoera
|
onean
kontserbatzeko beharrezkoak ziren hozte sistemak deuseztatu ahal izan zituzten.
|
|
Ukituak egiteko eta iristeko zailak diren puntuetara iristeko brotxa biribila. Egoera
|
onean
kontserbatzeko trikimailua garbiketa egokia da beti erabilera bakoitzaren ondoren. Pintura hondakin guztiak ondo kendu behar dira.
|
|
Koltxoien mantentze lana eta garbiketa garrantzitsuak dira gorputzarekin kontaktu zuzena duten heinean. Horregatik, oinarrizko arau batzuk bete behar dira egoera
|
onean
kontserbatzeko. Besteak beste, nahiko maiz aireztatu eta birarazi, deformaziorik gerta ez dadin.
|
2003
|
|
Jurisprudentzia tradizional guztien arabera, lu rraldea hartzeak eta hartan irauteak eskubidea dakar. Herriak bere burua jotzen du lurralde horren bilakaeraren arduraduntzat eta saiatzen da hura egoera
|
onean
kontserbatzen," garapen jasangarriarekin" bat.
|
2004
|
|
Kontserbazio lanak: etxea bizigarritasun egoera
|
onean
kontserbatzeko beharrezkoak diren konponketak egitera behartuta dago, salbu eta kalteak maizterrak egin baditu edo jabea erantzule ez den arrazoiengatik desegin bada: sutea, uholdea, lurrikara, etab.
|
|
Saltokian, aldian behin berritzen den izotz txikituko gainazal inklinatu baten gainean egon behar du.Tenperatura baxuetan gorde behar da, usteltzen duen bakterio hazkuntza saihesteko. Arrandegian fresko dagoela jakingo dugu, baldin eta isatsetik hartzean hatzekin estutu eta irrist egiten badugu, baina azala askatzen ez bada.Egoera
|
onean
kontserbatzeko, etxera itzuli aurreko azken unean erostea da onena. Egunean bertan edo biharamunean kontsumitu behar bada, hozkailuaren alderik hotzenean jarri behar da, aurretik erraiak kenduta eta garbi.
|
|
“Intoxikatzeko arrisku handiena duten elikagaiak dira arrautza daramaten saltsak, bereziki maionesa, gordinik edo gutxi prestatuta jaten diren itsaskiak eta artisau izozkiak”, azaldu du José Luis Vázquez Coruñako Juan Canalejo ospitaleko Digestio Aparatuaren Zerbitzuko buruak eta Digestio Patologien Espainiako Fundazioko lehendakariak. Izozkiei dagokienez, Vázquez doktoreak ohartarazi du “markakoak” bakarrik direla osasungarritasun berme osoa eskaintzen dutenak; izan ere, artisauak arrautzarekin egiten dira eta ez dira beti hotz baldintza
|
onenetan
kontserbatzen. Coruñako adituak, gainera, botilako ura soilik kontsumitzea gomendatzen du.
|
|
Nolanahi ere, establezimendu guztiek erreklamazio orriak eman behar dizkiete bezeroei. Etxean, elikagaiak egoera
|
onean
kontserbatzeko, kontuan izan behar da: –Ezinbesteko elementua hozkailua da, hotzak elikagaien bizitza luzatzen baitu.
|
2005
|
|
Jabetza Horizontalaren legeak xedatua du jabekide guztien obligazioa dela etxebizitza edo lokalak mantenu egoera
|
onean
kontserbatzea, komunitateari edo beste auzokideei kalte egin ez diezaieten.
|
|
Arrandegian fresko dagoela jakingo dugu, baldin eta isatsetik hartzean hatzekin estutu eta irristatzean azala askatzen ez dela ikusten badugu. Egoera
|
onean
kontserbatzeko, etxera itzuli aurreko azken unean erostea da onena. Egunean bertan edo biharamunean kontsumitu behar bada, hozkailuaren alderik hotzenean jarri behar da, aurretik erraiak kenduta eta garbi, edo bestela izozkailuan.
|
2006
|
|
Ondoko lerroetan ikusiko dugu nola antolatu janak egoera
|
onean
kontserbatzeko.
|
|
Berdeak erosten badira, giro tenperaturan uztea komeni da, harik eta heldu. Heltzea amaitu ondoren, hozkailuan egoera
|
onean
kontserbatzen dira bizpahiru egunez. Aranak jan aurretik, ondo garbitzea komeni da, azala janez gero.
|
|
Aditua zen. Bazuen dendan gela berezi bat, cava bat, hezetasun eta tenperatura baldintza finkoak zeuzkana, puruak bere
|
onenean
kontserbatzeko. Dendaria hasi zitzaion artea erakusten, ordura arte ezezagun zitzaion makina bat konturen berri emanez:
|
2007
|
|
Onartzen dut, dena den, balitekeela sarrera batzuk garestiak izatea (Sevillan, Kordoban), baina kontura gaitezen eraikinak egoera
|
onean
kontserbatzea eta kalitate oneko zerbitzua ematea asko asko kostatzen dela.
|
|
Jurisprudentzia tradizional guztien arabera, lurraldea hartzeak eta hartan irauteak eskubidea dakar. Herriakbere burua jotzen du lurralde horren bilakaeraren arduraduntzat eta saiatzen dahura egoera
|
onean
kontserbatzen, garapen jasangarriarekin bat.
|
2009
|
|
Moldeko ogia jateko ohitura Moldeko ogiaren paketea da gaur egungo etxeetako jakietatik falta ez den elikagaietako bat. Ehundura mamitsu eta bigunagatik jateko erraztasuna, gustukoen duen zaporea, egunez egoera
|
onean
kontserbatzeko aukera, edo itxi aurretik okindegira iristeko aurreikuspenik eza dira, besteak beste, moldeko ogia ogi tradizionalera mugitzeko arrazoi batzuk. Haurrek ere gustagarriagoa dute sandwich formatuko ogitartekoak jatea, ogiaren ordez moldeko ogiarekin.
|
|
Gainera, baso jabetzaren “kaotikoak” “kudeaketa planifikaturako erronka izaten jarraitzen du”, ohartarazi du. WWFren arabera, baso produktuak balio baliabide bihurtzea funtsezkoa da ekonomia jasangarria lortzeko eta tokiko biztanleek basoa egoera
|
onean
kontserbatzeko interesa izan dezaten lortzeko. Alde horretatik, erakundeak garapen ekonomikorako eredu berri baten alde egiten du, basoek ekonomian duten zeregina indartuko duena, gizartearen eta ingurumenaren aldetik arduratsua den erabileratik abiatuta, basoko ziurtapen sistema zorrotzenek (FSC, esaterako) sustatzen duten moduan.
|
2010
|
|
Jolasean Hazi Fundazioaren ‘Jokoa, Jostailua eta Segurtasuna’ txostenaren ondorioetako bat da hau. Iraunkortasuna, neurri handi batean, haurrek haien erabilera egokiaren mende dago, baina helduek egoera
|
onean
kontserbatzeko beharra irakatsi behar diete, eta hori lortzeko bitartekoak eman. Ordena mantentzeak txikienen esku elementu desegoki bat ixteko arriskua murrizten du.
|
|
Gainera, zenbait ikerketak erakutsi dutenez, horiek maiz kontsumitzeak pertsona horien intsulinarekiko erresistentzia prebeni dezake. Idorreriari aurre egiteko eta hesteen osasun
|
ona
kontserbatzeko ere aliatu perfektua dira. Lekaleetan gehien nabarmentzen den elikagaietako bat zuntza da.
|
2012
|
|
Bide beretik aurrera eginda Larringaneko haize errotara helduko da ibiltaria. Gaur egun ez du helizerik, baina dorre itxura ematen dion harrizko egitura osoa egoera
|
onean
kontserbatzen da. Zortzi metroko garaiera duen haize errota 1723an eraiki zuten.
|
|
Pentsua ur beroz bustitzeak kroketen usaina areagotzen du, eta hori garrantzitsua da txakurrek beren jakia usaimenaren bidez aukeratzen dutelako lehenik. Horregatik da funtsezkoa lagunaren janaria giro baldintzarik
|
onenetan
kontserbatzea. Zenbat eta usain gehiago galdu, orduan eta erakargarriagoa izango da harentzat.
|
2013
|
|
Horrek mikroorganismoen hazkundea geldiarazten du, baina ez ditu hiltzen. Hozte tenperaturekin konbinatuta, azidotasun maila horrek elikagaia egoera
|
onean
kontserbatzeko aukera ematen du denbora gehiagoz. pH-a 4,5 baino txikiagoa denean, Clostridium botullinum toxinaren eraketa inhibitzen da eta E. coli eta Salmonella ren hazkuntza mugatzen da. pH-aren balioa baxua izatea lagungarria da elikagaiak kontserbatzeko, mikrobioen hazkundea inhibitzen baita. Zitrikoak (laranja, limoia edo pomeloa) eta beste elikagai batzuk ere azidoak dira, hala nola zukuak eta jogurta.
|
2014
|
|
Planifikazioaren arabera desagertuko diren pabiloietako batzuk erabil daitezkeela esan dute, baina erabili ezin direnak" azkar eraisteko" eskatu dute. Aldiz, etorkizunean zutik iraungo duten pabiloiak egokitzea galdegin dute, behin behineko erabilera eman ahal izateko, eta, bestela, eraikinok" egoera
|
onean
kontserbatu ahal izateko lanei ekitea". Horren haritik, udalak jakinarazi die gutxi barru azpiegitura batzuk eraitsiko dituela, baina auzokoek erantzun azkarragoak nahi dituzte, egoera berriro errepikatuko delakoan:
|
|
Kolore etiketa horrek elikagai baten kalitatea adierazten du zeharka, eta ez suntsitzailea. ...itzailez adierazten du elikagai baten kalitatea Arto ale baten tamainatik, koloreen konfigurazioak gorria (laranja edo gorrixka) identifikatzen du freskoa. Tonua laranjaz, horiz eta berdez alda daiteke, eta horrek esan nahi du elikagaia dagoeneko badela hondatua. Etiketak adierazten badu produktuak fresko egon behar duela 14 egunez, baina kolorea laranja bada, esan nahi du elikagaia ez dela egoera
|
onean
kontserbatuko aldi osoan, eta, agian, erdira murriztuko dela. Kolorimetria adierazleak produktuaren narriadura maila berehala ezagutzeko aukera ematen du.
|
|
Kontuan izan behar da izoztea 18ºc baino tenperatura baxuagoan egin behar dela. Beraz, lortu ahal izateko, ekipoak gutxienez hiru izar izan behar ditu, dagoeneko izoztuta dauden eta etxean izoztu behar diren elikagaiak egoera
|
onean
kontserbatzeko. Izar 1:
|
|
Erakunde ugarik inbertitzen dute dokumentuak digitalizatzen, baina horretan inbertitzea bezain beharrezkoa eta ezinbestekoa da kontserbazioan inbertitzea baita kontserbazioan. Eredu gisa aipatuko dugu duela gutxi abian jarritako Clockss proiektua, zeinak eduki digitalak egoera
|
onean
kontserbatzea daukan helburu.
|
2015
|
|
Hondatuta dauden zatiak moztu edo baztertu egin behar dira. Fruta batzuk urrun edukitzeaz gain, egoera
|
onean
kontserbatzen diren denbora bi eta zazpi egunen artean izaten da, elikagaiaren arabera. Marrubiak eta gereziak, adibidez, bi eta hiru egun artean egon daitezke; bananak, melokotoiak edo udareak bost egunera arte; meloia edo laranjak, berriz, astera irits daitezke.
|
2016
|
|
Jakien prozesatzea esaten zaio horri, hau da, tratamendu jakin batzuk erabil daitezke digeritzeko. Termino hori orain eskala handian aplikatzen da, eta mendeetan zehar erabili da, batez ere denbora luzeagoan egoera
|
onean
kontserbatzeko. Teknika zaharrenetako asko gaur egun erabiltzen dira, eta elikagaiak prozesatzeko modu aurreratu eta sofistikatuenekin txandakatzen dira, elikagaien teknologia eman eta ematen ari baitira.
|
|
Robert Grenier buru, Pasaian eraikitako San Juan baleontzia aurkitu zuen 1978an Butusko portutik itsasoan haratago, Red Bay badian. 1565ean hondoratu zen olioz beterik zagon baleontzi hori, bainan egoera nahiko
|
onean
kontserbatua izan da itsasoko uretan, zureria eta kalamuzko sokak frango ongi beiratuak izanik. Arkeologoek 30 urte benar izan dituzte halere ontzi hori bai eta inguruko beste aztarna asko ikertzeko, zeren horgo portuko inguruan uda oroz 600 bat mariñel bazagon, arrantzako lanen gainera, txaboletan bizi eta lan egiten zutenak, olio ekoizten bereziki.
|
2017
|
|
Ontzi horiek egoera
|
onean
kontserbatzeko, gainera, ez dira hotzetan eduki behar, eta hor energia asko aurrezten da.
|
2020
|
|
2 Erabili den olio mota (nutrizioaren ikuspegitik, interesgarriena oliba olioa da) eta nutrizio informazioa aztertu, zenbat gatz duen jakiteko(% 1,25 baino gehiago gatz asko da, eta zenbat eta gutxiago eduki, orduan eta hobeto). 3 Produktua egoera
|
onean
kontserbatzeko funtsezkoa den ontzia behatu. Alde horretatik, ontzi opakuetan eta giro babeslean ontziratutako produktuak aukeratu genituzke.
|
|
Horregatik, poliki poliki, bizilagunak hiritik alde egiten hasi ziren, landa eremura joateko; ondorioz, biztanleria sakabanatu egin zen, inguruko eremuetan?. Gerora ez zenez inolako kokalekurik egon, hiriaren aztarnak egoera
|
onean
kontserbatu dira.Mende honetan hainbat konturen berri eman duten arren, harriek oraindik hitz egiten jarraitu behar dute, hiriaren iraganaren berri emateko. Izenak, adibidez, ezezaguna izaten jarraitzen du.
|
2023
|
|
2 Barbarin freskoa erosten baduzu, egosi 60 °C tik gorako tenperaturara iritsi arte edo izoztu bost egunez °C an, anisakisak eragindako intoxikazioa saihesteko. 3 Etxean egoera
|
onean
kontserbatzeko, oso tenperatura baxuan eduki behar da (0 ºC eta 4 ºC artean).
|
|
Bertan, gosez hiltzen ziren. Lekuaren helezintasunak Amutxatera hurbiltzen ziren hienak bezalako sarraskijale handien bisitak galarazten zituen eta, horrenbestez, nahiko egoera
|
onean
kontserbatu ahal izan dira aztarnak. Duela 45.000 urteko hezurrek garai hartako klimaz hitz egiten digute eta, informazio horri esker, Neandertal gizakiak bizi zituen aldaketa klimatikoen inguruko informazioa deduzitu daiteke.
|