2009
|
|
Baina, gainera, horren mende dago merkaturatu ahal izatea, pitzatutako tomate bat merkatutik kanpo geratzen baita. Egoera
|
onean
dagoen elikagai batek irudi egokia izateaz gain, kalitatea eta ezaugarri organoleptikoak mantentzen ditu, hala nola zaporea edo aroma, baina itxura funtsezkoa da. Pitzadurak elikagaien etsaiak dira.
|
2012
|
|
Dallik azpimarratu zuen herritarren artean “kontzientziazioa hobetu” behar dela arazo horri aurre egiteko. Kalkuluen arabera, EBko etxeetan eta supermerkatuetan egoera
|
onean
dauden elikagaien ia erdia alferrik galtzen da urtero; 16 milioi pertsona, berriz, elikatzeko ongintza erakundeen mende daude. Nekazaritzarako eta Elikadurarako Nazio Batuen Erakundeak (FAO) berriki egindako azterketa baten arabera, europarrek eta iparramerikarrek 95 eta 115 kilo elikagai xahutzen dituzte urtean biztanleko; Saharaz hegoaldeko Afrikan, berriz, sei eta 11 kilo artean daude.
|
|
Intermón Oxfam Munduan pertsona guztiek behar adina elikagai dituzte, baina gehienak populazioaren zati txiki batera iristen dira. Janaria zaborretara botatzen den bakoitzean, oraindik egoera
|
onean
dauden elikagaien hondarrak, komeni da pentsatzea elikagai horiekin zer lortuko litzatekeen munduko beste leku batean. Jaki bakoitzak zenbat jaten duen jakin behar da, jakiak ez xahutzeko eta jakiak hautatzearen ondorioak zein diren jakiteko.
|
2015
|
|
orekatua edukitzea eta egoera
|
onean
dauden elikagaiak hartzea. Arau horiek betetzen ez baditugu,
|
|
Elikagaien bizitza erabilgarria luzatzeko biltegiratze metodo egokiena hautatzeko aukera ematen du app honek. Artikulu honetan zehatz mehatz azaltzen da zer den aplikazio hori eta zer estrategia jarri diren martxan egoera
|
onean
dauden elikagaiak ezabatzeko.
|
2016
|
|
1 Gorputza osasuntsu edukitzeko garrantzitsua da gure elikaduran arau jakin batzuei jarraitzea: dieta orekatua edukitzea eta egoera
|
onean
dauden elikagaiak hartzea. Arau horiek betetzen ez baditugu, ondorio latz ugari jasan ditzake gure gorputzak:
|
2017
|
|
Helburua da elikagaien segurtasunaren arloan gizarte erakundeak prestatu eta aholkatuko dituztenentzako gidoia izatea. Janari gutxiago botatzeko modu bat Egoera
|
onean
dauden elikagaien kopuruak kezkagarriak dira. FAOren 2011ko datuen arabera, urtero 1.300 milioi tona elikagai egoki botatzen edo botatzen direla kalkulatzen da.
|
2021
|
|
Bideo horietako batzuk fake muntaketa bat baino gehiago, fenomeno hori zergatik gertatzen den azaltzen da (oso zaila). Hori saihesteko, egoera
|
onean
dauden elikagai freskoak erosi behar ditugu beti. Artikulu honetan azalduko dugu.
|
|
gauez frutak loditu egiten du, eta, tarteka jan behar bada, postre fermentaz hartzen badugu, baraurik dagoen limoi zukuak dena sendatzen badu…”, dio nutrizioan adituak. Erosi beti egoera
|
onean
dauden elikagaiak Pasadizoak eta faltsukeriak alde batera utzita, gure hozkailura iristen diren elikagaiek egoera onean egon behar dute ezusteko desatseginik ez izateko. Horregatik, fruta eta barazkiek osorik egon behar dute, kolperik gabe eta, jakina, intsekturik gabe.
|