Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 84

2001
‎Hozkailu askok arrautzak sartzeko erretiluak dituzte atean, baina hobe da hozkailuaren zati nagusian gordetzea. Usainak erraz xurgatzen dituztenez, komeni da beste elikagai batzuetatik bereiztea, hala nola arrainetatik eta frutetatik. Arrautzak mutur puntazorrotza beherantz dutela kontserbatzea gomendatzen da; hala, gorringoa erdian geratzen da, kontrako muturrean dagoen aire poltsatik urrun.
‎Arrain gehiago Histamina sortzen duten mikroorganismoak 15 °C tik aurrera sortzen dira. Histamina arrunta da elikagai askotan, hala nola arrainetan, gaztetan, ardoetan edo hestebeteetan. Arrainari dagokionez, 100 eta 200 ppm arteko mugak ezartzen dituen araudi espezifikoa dago (mg histamina/ kg arrain).
2002
‎“Menuak aztertzean arrain eskasia handia aurkitu dugu. Egia da arrain batzuk haragi asko baino garestiagoak direla; baina merkeagoak ere badira, hala nola arrain urdina, sardinak eta antxoak, adibidez”. Gainera, oliba olioa ez da batere ohikoa.
2003
‎Teknologia horrek elikagaien osagai koipetsuak oxidatzen laguntzen du, eta, beraz, elikagai izoztu koipetsuen konposizioan Mediterraneoko espezietako olio esentzialak sartzeak lagundu egin lezake elikagaien kontserbagarritasuna, ohiko zaporea mantentzea eta nutrizio galerak saihestea. Hori dela eta, gaur egun, antioxidatzaile naturalekin ohiko osagarriak egitea aztertzen ari dira, bereziki produktu sentikorretan, hala nola arrain koipetsua, haragia eta beste edozein, batez ere izoztuta merkaturatzen bada. Olio esentzialak eransteak ez luke ekintza teknologiko berezirik diseinatu, landare estraktuak elikagaiaren egituran bertan disolbatzen baitira, batez ere zelula mintzean.
2004
‎Koipe osasungarriak Gantz azido poliasegabeak (omega eta omega) funtsezkoak dira elikadurari dagokionez. Koipe horietako gehienak produktu naturaletan aurkitzen dira, hala nola arrainean, fruitu lehorretan, oliba olioan edo ekilore olioan, besteak beste. Hala ere, gure ohiko elikaduran oso kantitate txikia ematen dugu, eta kopuru hori ez da iristen gizabanakoaren beharretara.
‎Entsaladek plater freskagarria osatzen dute, eta, oro har, sarrerako gisa erabiltzen da. Gatz mineraletan eta bitaminatan aberatsak dira, baina, gainera, entsalada konposatuak elikagai proteikoekin osatzen dira, hala nola arrainarekin, haragiarekin edo lekaleekin. Osagai horiek erakargarri eta gomendagarri bihurtzen dituzte eguneroko dietan.
‎Letxuga eta tomatea ohikoak dira. Entsaladak, berriz, hainbat osagaik osatzen dituzte, hala nola arrain kontserbek, haragiek, lekaleek edo arrautzek, baita barazki gordinek eta prestatuek ere. Entsaladillak osagai irinoso bakarretik abiatzen dira, hala nola patata, azenarioa edo arroza, eta, osagarri gisa, elikagai proteiko bat hartzen dute, hala nola arrain kontserbak edo haragia, eta saltsa emultsionatu bat, maionesa, esaterako, gainerako osagaiak bildu eta biltzeko.
‎Entsaladak, berriz, hainbat osagaik osatzen dituzte, hala nola arrain kontserbek, haragiek, lekaleek edo arrautzek, baita barazki gordinek eta prestatuek ere. Entsaladillak osagai irinoso bakarretik abiatzen dira, hala nola patata, azenarioa edo arroza, eta, osagarri gisa, elikagai proteiko bat hartzen dute, hala nola arrain kontserbak edo haragia, eta saltsa emultsionatu bat, maionesa, esaterako, gainerako osagaiak bildu eta biltzeko. Ohikoena entsaladilla errusiarra da.
‎Madrileko gastronomia bere platerengatik nabarmentzen da tipikoak, hala nola eltzekoa edo tripakiak, baina zaila da erkidego honetako sukaldaritza laburtzea, bertan beste batzuen eraginak baitira eskualde asko daude, hala nola arrain errezeta gozoak, kostalde osoan bilduak. Tradizioa duten platerak Madrilen hainbat gastronomia mota elkartzen badira ere, komunitate honek tradizio handiko errezetak eta platerak aurkezten ditu.
‎Autore horien esanetan, dietak elikagai ugari izan behar ditu nutrizio eskakizun guztiak asetzeko. Hala, elikagai proteikoak egunero kontsumitzea gomendatzen dute, hala nola arraina, haragi giharrak eta arrautzak. 10 urtetik aurrera, egunean hiruzpalau errazio esne eta esneki hartzea gomendatzen dute, esne erdigaingabetuaren kontsumoa lehenbailehen gehituz; lekaleak astean bitan edo hirutan; eta egunean hiru fruta errazio edo gehiago.
‎Txosten horretan jaso diren alderdi batzuk, ia seguru, kontsumo agintariek kontrolatuko dituzte, batez ere kontsumitzaileari gerta dakizkiokeen iruzurrekin edo produktuen onurei buruz jasotzen duten informazioaren legezkotasunarekin zerikusia dutenak. Zalantzarik gabe, egun horietan elikagaien prezioak orokorrean igoko dira, batez ere produktu freskoetan, hala nola arrainetan, haragietan, frutetan eta barazkietan, kontsumitzailearen erosketa saskian ez baitute aldaketarik ekarriko. Eta lasaigarriena da, esan dutenez, ez dela alderik sumatzen elikagaien kontsumoan urteko gainerakoekin alderatuta.
2005
‎Espainiako Izokinen Ikerkuntza eta Hobekuntza Lortzeko Elkarteak (AEMS Ibai Bizidunak) hainbat autonomi erkidegotako biologo eta teknikariekin elkarlanean egin dituen txostenetan horrelakoen eragozpen zenbait agertzen dira, hala nola arrainari pasabidea galarazten zaiola eta emari batzuk ustiatzen direla.
‎Berotze globalak aldaketak eragiten ditu itsas organismoen banaketan, hala nola arrainen banaketan. Berriki, Science aldizkariak ohartarazi zuen Ipar Itsasoan hainbat espezie, bakailaoa esaterako, iparralderantz mugitzen direla uraren tenperatura igotzearen ondorioz.
2006
‎Bitxia da murrizketa hori ez egotea elikadura arrisku errealekin lotuta, arrisku potentzialekin baizik. Kontuan hartu beharreko beste faktore bat dieta mediterraneoarekin bateragarriak diren beste elikagai batzuk egotea da, hala nola arraina eta barazkiak. Bibliografía Anonimoa.
‎Kaltzio urritasuna karranpekin eta muskuluen indarberritze eskasarekin lotzen da. bitamina gehiago dago animalia jatorriko elikagaietan, hala nola arrain urdinean, arrautza gorringoan, gibelean, esneki osoetan edo aberastuetan, gurinean eta. Bitamina horrek kaltzioa xurgatzen laguntzen du, eta, beraz, haren urritasunak hezur arazoak garatzen lagun dezake, hala nola osteoporosia.
‎Nola egiten zen lehenago, zer aldatu da hainbeste? Ekosistemarako garrantzitsuak ziren espezieak aukeratzen ziren, hala nola arrainak eta algak, eta espezie sentikorrenean oinarritutako babes protokoloak ezartzen ziren. Baina ez zen ulertzen benetan zer gertatzen zen, ez eta espezie batzuen eta besteen arteko elkarreragina ere.
‎Arrantzako ustiapenak hurbileko harrapariei eragiten dien ekintzaren ondorioz, hala nola arrainei eta itsas izarrei, limako trikua (“Diadema antillarum”) ugaritu egin da, eta Tenerifeko itsas ekosistemaren %60an dago, Tenerifeko Kabildoaren Abeltzaintza eta Arrantza sailburuak, Oscar Díaz jaunak, esan duenez. Trikua neurriz kanpo hazten ari denez, algak desagertu egiten dira, eta zuritze izenekoak Kanariar Uharteetako kostaldean gertatzen dira.
‎Espezialista horrentzat, erreakzio alergikoen egungo hazkundea landareek ingurumenaren erasoen aurrean garatzen dituzten defentsa proteina berrien presentziak eragiten du, hala nola pestiziden edo ongarrien kasuan, alergeno berri gisa jarduten baitute. Haurtzaroan alergia gehien sortzen dituzten elikagaiak esnea eta arrautza dira, eta ondoren beste batzuk, hala nola arrainak, fruitu lehorrak, frutak eta zerealak. Zenbait produktu edo edariri gehitzen zaizkien gozagarri, koloratzaile eta kontserbatzaile jakinek ere kontrako erreakzioak eragin ditzakete.
‎Gordinik entsaladetan erabiltzen da, ozpinak, baita maionesa egiteko ere. Hala ere, beroko prestakinetan erabiltzen da, hala nola arrainetan edo prestatutako barazkietan. labea edo plantxan.
‎Omega 3 serieko gantz azido batean aberatsak diren arrautzak dira, hiperkolesterolemiari aurre egiteko edo saihesteko erabilgarriak. ALH DHA organismoan ekoizten ez den omega 3 serieko gantz azido bat da, eta, beraz, horrelako lipidoetan aberatsak diren produktuen kontsumoaren bidez eman behar da, hala nola arrain urdinen bidez. Baina elikagai jakin batzuk baino gehiago dituzten elikagai guztiekin gertatzen den bezala, gehiegikeria kaltegarria izan daiteke. Arrautza mota horren jatorria Duela urte gutxi, 1996ko martxoaz geroztik, hain zuzen ere, kaloria, gantz eta azukre gutxiko produktuei, produktu naturalekin edo bitamina gehiagorekin bakarrik egiten direnei, beste modalitate bat gehitu zitzaien:
‎Greenpeace talde ekologistak atzo eraman zituen Espainiako enbaxadoreak Paris, Berlin, Txileko Santiago, Stockholm, New York eta Washington bezalako izaki abisalak, hala nola arrain erloju laranjatua, sakoneko txibia eta hainbat koral espezie, sakoneko arraste ontzietatik babesteko. Kalkuluen arabera, 500.000 eta 10 milioi espezie artean bizi dira itsas hondoetan.
‎Ogia eta arroza dira zenbait jakiren lotze elementu nagusiak, hala nola arrain kremak edo zopak.
2007
‎Ardoari dagokionez, amina biogenoen detekzioa 25era irits daiteke. Orain, azterketaren arduradunek espero dute teknika hori beste elikagai batzuei aplikatu ahal izatea, hala nola arrainei, eta, horretarako, freskura eta kalitatea mantendu eta zehaztu behar dira. Hori da elikagaien segurtasun berme nagusietako bat.
‎Gaur egungo kontsumitzailea ohituta dago haragia egunero jatera. Are gehiago, beste elikagai asko baino nahiago du, hala nola arraina. Elikagaien industriak haragiarekiko zaletasun horrek ematen dion aukera aprobetxatzen du ahalik eta era askotara eta harrigarrienean eskaintzeko.
‎Merkatuan mota horretako produktuen aukera zabalak azalpen erraza du. Oro har, haragi freskoa (eta prozesatuak) nahiago izaten da beste elikagai fresko batzuk baino, hala nola arraina. Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura Ministerioak urtero egiten duen 2006ko Kontsumo Paneleko datuek joera hori berresten dute.
‎2006 eta 2007 urteetan Espainiako hainbat hiritako ikastetxeetan lankidetzan garatutako proiektua da. Lehen emaitzek erakusten dutenez, haurra sukaldaritzako zereginetan sartzen denean, haurren ia %94k prestatutako platera probatu eta elikagai jakin batzuei, hala nola arrainari eta barazkiei, egiten dizkien errefusak gainditzen ditu. Gainera, platera egiteko protagonista izateak ia haur guztiek probatu nahi izatea lortzen du.
2008
‎Une honetan, produktu askok dute jada data, eta, hala, kontsumitzaileari informazio hobea ematen diote. Faktore garrantzitsua da hori, batez ere elikagai galkorrenetan, hala nola arrainean edo haragi freskoan.
‎Nutrizio gabezia nabarmenak Elikagai berriak jateari edo beste era batera kozinatuta eta beste elikagai batzuekin nahasita probatzeari uko eginez gero, nutrizio gabezia sortzen da, dietaren monotoniak irauten badu. Edozein barazki jateari uko eginez hasten dena beste elikagai talde batzuetara zabal daiteke, hala nola arrainetara edo frutetara, ohiko kontsumoko hamar elikagairekin (edo gutxiagorekin) geratu arte. Gure organismoak egunean 40 elikagai baino gehiago behar ditu metabolismoa erregulatzeko.
‎kumeak haztea (batez ere amuarrainak, muskuiluak, izokinak eta ostrak, nahiz eta beste espezie batzuk ere, hala nola lupia edo erreboiloa), elikagaien segurtasunari eta kalitateari buruzko eskakizunetara egokitzea. Hori dela eta, baldintza higieniko sanitario guztiak bete behar dira, hala nola arrainaren kontrola eta azterketa, eta trazabilitate sistema osoa aplikatu. Akuikulturaren helburuetako bat produkzioa handitzea bada, kontrolatutako inguruneetan eta salmenta baldintza jakin batzuetan, beharrezkoa da hazkuntza ingurumen eta osasun baldintza egokietan egitea.
2009
‎“Leku batzuetan ez dugu horren ebidentziarik aurkitzen”, esan zuen Pablo García Díazek, taldeko ikertzaileetako batek. Uretako animalia horrek edozein motatako habitatetara eta janarietara egokitzeko duen erraztasunean datza gakoa; izan ere, bere dietan hainbat presa egon daitezke, hala nola arrainak, karramarroak, ibaiertzeko ugaztunak eta uretako hegaztiak. Hala, Sistema Zentraleko ibaietan hain ugaria den animalia bat, ur arratoia bezain ugaria, arriskuan dago, bisoirako oso erraz harrapatzen delako eta elikagai handi bat eratzen duelako.
‎Okinawako zaharren bizitza luzea, OMEk bizitza luzeraren eskualde izendatu zuena, ez da genetikaren bidez bakarrik azaltzen; izan ere, egiaztatu da uharteko biztanleak uzten dituztenean bizi itxaropena jaitsi egiten dela. Hennezel ek azaltzen duenez, klima onak eta elikadura ohitura osasuntsuek ere ez dute justifikatzen, gutxi eta motel jateagatik, elikagai osasungarriak jateagatik, hala nola arraina, soja, arroza edo iodoa eta kaltzioa duten algak, eta pastelak eta gozokiak saihestea. Ongizate psikologikoa, bizitzako etapa honetan zoriontsu izatea, funtsezkoa da ondo zahartzeko eta denbora gehiago bizitzeko Japoniar horien bizitza miresgarria haien ongizate psikologikoari ere zor zaio.
‎Kaltzioa ez dago esnekietan bakarrik, hala nola esnean, jogurtean edo gaztan, baita hosto berdeko barazkietan ere (aza, zerba edo berroa). Gainera, bitamina ugari duten elikagaiak kontsumitu behar dira, hala nola arrainak, arrautzak edo zerealak eta esneki gotortuak, kaltzioa xurgatzen laguntzeko. Arrainen, arrautzen, lekaleen, haragiaren eta zerealen fosforoa ere garrantzitsua da hezurren osasunean.
‎Elikagaien industriak eta kontsumitzaileek bilgarri horiek erabil ditzakete elikagaien azaleko kutsadura kontrolatzeko. Mikroorganismoen aurkako agenteak, jan daitezkeen filmetan, oztopo izan daitezke mikroorganismo kutsatzaileentzat, haragi produktu eta bestelako produktu askotan, hala nola arrainean. Aurkikuntza horiek patogenoen inaktibazioa agente berberen bidez identifikatu zuten aurreko azterketak osatu eta zabaldu zituzten.
2010
‎Uraren jatorria edo benetako garbiketa ezagutzen ez badira, hobe da ez kontsumitzea. Animalia jatorrikoak edo pikanteak Animalia jatorriko elikagaiak, hala nola arraina, haragia eta arrautzak, jateari dagokionez, kozinatu egin behar dira, eta ez jan gordinik edo gutxi eginda. Itsaskietan itsas biotoxinak izateko arriskua dagoen herrialdeetan, aholkua eskatu behar zaie bertako adituei.
‎Hala, gorringoa zentratuta geratzen da, eta aire poltsatik urrun, kontrako aldean. Gainerako elikagaietatik bereizita jarri behar dira, azkar eta erraz xurgatzen baitituzte usain sendoak, hala nola arrainarenak edo frutenak. Ez da beharrezkoa biltegiratu aurretik urarekin garbitzea, elikagaia kutsaduratik babesten duen hesi bat kentzen baita, baina bai kozinatu aurretik.
‎Uretako ekosistemetan, gradu bat edo bi zentigradu aldatzeak eragin handia izan dezake ingurumenean. Odol hotzeko animaliak, hala nola arrainak edo anfibioak, oso sentikorrak dira aldaketa termikoekiko. Uraren tenperatura igotzeak bere ugalketa sistemari eragin diezaioke.
‎Kontsumitzaileak listeria bidez kutsatzeko arriskua murrizteko jarraibideak ere har ditzake: Tenperatura altuan prestatu animalia jatorriko elikagai gordinak, hala nola arraina eta haragia, eta ez edan tratamendu termikorik egin ez zaion esnerik. Gordinik jaten diren elikagaiak, hala nola barazkiak edo frutak, kontzientziaz garbitu.
‎Produktuaren balio bizitza luzeagoa edo laburragoa elikagaiaren izaeraren araberakoa da, baina beste faktore batzuen araberakoa ere bada, hala nola, higienizazio eta kontserbazio prozesuen araberakoa, ontziratzearen araberakoa eta biltegiratze baldintzen araberakoa, hala nola tenperaturaren eta hezetasunaren araberakoa. Bizitza erabilgarria finkatzeko, elikagaiak biltegiratze baldintza kontrolatuak bete behar ditu bizitza laburreko elikagai freskoetan, hala nola arrainetan eta itsaskietan, edo, produktu oso egonkorren kasuan, hondatze azkarreko prozesuen bidez. Lortzen diren datuak ondoren ateratzen dira, kontserbazio egoera errealetan iragarpenak egiteko. Batzuetan, elikagai baten bizitza erabilgarriaren balorazioak egin daitezke, produktuaren hazkunde eta heriotza mikrobianoaren tasa ebaluatzen duten eredu matematikoak erabiliz.
‎Dietaren bidez kutsatzaileen eraginpean egotea zenbait faktoreren mende dago, hala nola kontsumo maiztasuna eta kantitatea. Erakusketa hori, ordea, hainbat faktoreren mende dago, hala nola arrainaren espeziearen, kontsumo maiztasunaren eta irensten den errazioaren mende. Horregatik azpimarratzen da garrantzitsua dela elikagai talde guztien kontsumo neurritsu eta orekatua barne hartuko duen dieta egitea.
‎Anisakiosiari dagokionez, zein da kontsumitzailearen informazioedo prestakuntzaparasitoak intoxikatzera bultzatzen duena? Ez al dira nahikoa prebentzio baliabide ezagunak, hala nola arraina izoztea edo ondo prestatzea. Kontsumitzaileari gero eta informazio gehiago ematen zaio, baina produktu bat mostradorean jartzen diotenean, manipulatzaileaz fidatu behar du eta, kasu batzuetan, hemen dago arazoa.
‎Baina, ia parean, handitu egiten da elikagai jatorriko asalduren arriskua. Funtsezkoa da zenbait manipulazio eta kontserbazio jarraibide ez ahaztea, baita arreta areagotzea ere, batez ere gehien kontsumitzen diren elikagaiekin, hala nola arrainekin eta itsaskiekin edo zenbait haragirekin.
‎Bigarren kasu horretan, higiene neurri zorrotzak hartu behar dira, hala nola kontsumo gordineko barazkiak eta barazkiak garbitzean edo maionesa bezalako saltsa hotzak egitean. Beroarekin baina hotzarekin prestatutako platerak ere, hala nola arrain budina, natillak edo pastel krema, arriskutsuak dira. Tenperatura altu eta luzeko tratamendua (frijitzea, labea, gisatua) higienizazio metodo eraginkorra da ia beti.
2011
‎Kontsumitzaileari arriskua eragin diezaioketen elikagaietako patogenorik ohikoenetako bat Listeria monocytogenes da. Bakterio hori ohikoa zen landare inguruneetan, baina 40 ugaztun espezie baino gehiagotan ere aurkitu da, bai etxean, bai basatian, eta 20 hegazti espezie baino gehiagotan, hala nola arrainetan, hondakin uretan, intsektuetan eta elikagaietan. Edozein esparrutan hauteman daiteke, eta elikagaietara erraz transmiti daiteke.
‎Aldaketa horrek haurrentzako menu osasungarriagoak izateko joera adierazten du. Kasu gehienetan (%72), gehien erabiltzen den arraina izoztu gordina da, hain osasungarriak ez diren beste aukera batzuen kalterako, hala nola arrain ziriak, arrain gutxiago, arrautza irinetan pasatuagoak eta gehigarri gehiago dituztenak. Saltsei dagokienez, handitu egiten da saltsa osasungarriagoen presentzia, hala nola berdeena, barazkiena edo tomatearena, eta horiek neurri handi batean ketchupa edo maionesa ordezkatzen dute.
‎“Laneko errutinak aurrez prestatutako platerak eta gantz saturatu, sodio eta trans gantz azidotan aberatsak diren beste elikagai batzuk abusatzera eraman ditzake, frijitu, kontserba edo gisatu kalorikoegiak gehiegi hartzera”, esan zuen Panisellok. Hala ere, “nutrizio oreka eta oreka ekonomikoa mantendu daiteke monotonian erori gabe”, eta, horretarako, “tupperra” da tresnarik onena; izan ere, zenbait elikagai, hala nola arraina, pasta eta barazkiak, beren propietate guztiekin eraman daitezke ontzian. “Ondo aukeratu behar dugu ontziaren tamaina, eta, horretarako, saihestu egin behar da bai kantitateak gehiegi erabiltzea, bai zati txikia izatea, pikoteo beldurgarriarekin ere konpentsa baitaiteke”, adierazi zuen.
‎Kasuen igoera txiki batekin, bakterio hori heriotza tasa handiarekin lotzen da, eta, batez ere, populazio talde ahulei eragiten die, hala nola adineko pertsonei. Gehien inplikatzen diren elikagaiak kontsumitzeko prest daudenak dira, hala nola arrain ketua eta beroaren bidez tratatutako haragi produktuak. E.coli. 2008an baino kasu gehiagorekin, bakterio hori behi aziendan hautematen da batez ere.
‎Europako Batasunak (EB) honela definitzen du akuikultura: uretan bizi diren organismoen hazkuntza, hala nola arrainak, moluskuak edo algak. Elikagaien ekoizpen sektorea da mundu osoan hazkunderik handiena izan duena (ia% 10 urteko, 1984az geroztik, behi haragiaren% 3).
‎Dieta osasuntsuagoa izateko, astean behin haragia baztertu behar da. Denborarekin, murriztu egin behar da kontsumo maiztasuna, beste elikagai proteiko batzuen maiztasunarekin parekatu arte, hala nola arrainena edo arrautzena. Era berean, errazio proteikoa errazio bakoitzeko gomendatutako kopurura doitu behar da:
‎Lana egiteko, herritarrek erosketa saskian ohikoak diren produktuak ezagutu dituzte. % 51k adierazi du jogurt likidoa elikagai onuragarria dela “artikulazioak behar bezala mantentzeko”, batez ere propietate hori proteina askoko elikagaietan gertatzen denean, hala nola arrainetan eta haragietan. Beste ekarpen batzuk, hala nola onura kardiobaskularrak eta kolesterol maila egokiari eustea, argitasun pixka batekin identifikatzen dira, baina ezagutza mugatua dago zein elikagai diren positiboak.
‎Anton trebea zen hala arrantzan nola arrainak suetean atontzen, eta asko ikasi nuen haregaz han egon ginen garaian. Hasieran gogorra egin zitzaidan arrantza.
2012
‎Triglizeridoen beste erredukzio efektu bat omega 3 kate luzeko gantz azido poliasegabeekin ikus daiteke. Omega 3 asko duten elikagai naturalak, hala nola arrain urdinak, behar bezala kontsumitzea ez da nahikoa izaten eragin kliniko esanguratsua lortzeko, eta, beraz, omega 3 osagarriak ere erabil daitezke, betiere aholkuak emanez. Alkoholari dagokionez, hipertriglizeridemia duten pertsonetan, kopuru txiki batek (egunean kopa bat ardo edo garagardo txiki bat) triglizeridoen kontzentrazioak handitu ditzake.
‎Aldi berean elikagai asko frijitzea saihestu behar da, olioaren tenperatura jaitsi eta frijitzeko prozesu desegokia gertatzen baita. Uretan aberatsak diren elikagaiak, hala nola arraina, irin, arrautza edo ogi birrinduarekin estaltzea komeni da. Horrela, ur lurrunak ez du frijitze egokia eragotziko.
‎Omega gantz azido poliasegabeek (PUFA) osasunarentzat dituzten onurak eztabaidaezinak dira. Osasungintzaren kezka gantz azido mota horien ekarpena ordeztea da, hain zuzen ere, elikagai horiek dituzten elikagai nahikorik hartzen ez duten pertsonei, hala nola arrain urdinei. Beste kasu batzuetan, ekarpen gehigarri batekin dieta osatzea laguntza ukaezina da hantura eragiten duten nahasteetan.
‎Horregatik, soso samar utzi behar ditugu gatz puntua berriz sortzen dugunean gehitzeko. Plantxan prestatutako elikagai mamitsuak nahi baditugu batez ere pieza txikietan, hala nola arrain xerrak, hegazti bularkiak edo haragi nobleak, bukaeran gatza botako dugu. Aromak elikagaian sar daitezen nahi badugu, zuku gutxi batzuk galdu gabe, hasieran gatza bota behar zaio.
‎Hauts koipeen diseinuak, aplikatzeko beharra eta haien propietateen onura ez ezik, egonkortasuna eta bizitza baliagarri luzea behar ditu, eta horrek mikrokapsularatzeere ematen du. Bere alde nabarmendu beharreko beste puntu bat da mikrokapsularatzeak olio batzuen zapore desatseginak estaltzeko aukera ematen duela, hala nola arrainean jatorria duten olioak.
‎Funtsezkoa da, ondo prestatu arren, hotzean kontserbatzea kontsumitu arte. Ez dago beste aholku seguruagorik, baina gomendagarria da arrisku handiko elikagaiak saihestea, hala nola arrainak, itsaskiak eta arrautzak. Ogitartekoa edo sandwicha.
‎Frijituek, ondo eginda badaude, gantzak izaten dituzte gutxienez, eta lagundu egiten diete haurrei elikagai garrantzitsuak probatzen, hala nola arraina eta barazkiak.
‎Azken kasu horretan, Marokoko sardinak eta Thailandiako antxoak aurkitu zituzten. Txostenaren arabera, mikroorganismo patogenoak egoteagatik egiten diren jakinarazpenek goranzko joerarekin jarraitzen dute azken urteotan, batez ere Salmonellakoak animalia jatorriko produktuetan, hala nola arrainetan, haragian eta esnean, baina baita frutetan eta landareetan eta, neurri txikiagoan, belar eta espezietan ere. Alertak ere eman dira Listeria monocytogenes, Escherichia coli, Bacillus cereus, Clostridium botulinum, Campylobacter eta norovirusengatik.
‎Txakurrentzako janari mota hau hipoalergenikoa da, hau da, gutxiago eragiten du erreakzio alergikoak ohikoa. Miguel Ángel de Pablos albaitari eta dermatologoak azaldu duenez, «pentsu berezi horiek ohikoak ez diren osagaiekin egiten dira, hala nola arraina, untxia edo patata». Horrela, estrusionatu izeneko prozesuarekin batera, janariaren konpresioa handitu egiten da, eta zakurraren janarian dauden alergenikoen kopurua murrizten da.
2013
‎Beste behin arrantzaz mintzatu zen, eta esplikatu zuen nola pausalekuetako erreketan, jendea arrantzara joaten zen, eta errekara granadak botaz arrain guziak hil eta berehala biltzen zituztela. Zerbitzari k aipatu zuen hori aski ohikoa omen zen, Jacques Meyerren arabera, hala nola arrainak granada ukaldika hiltzea edota oihanean ehizan ibiltzea, baimenik gabe. Jarduera horiek soldaduen «distrakzioen» lerroan sartu zituen.
‎Horregatik, gatz apur bat utzi behar da, berriro sortzen ditugunean gatz puntua gehitzeko. Elikagai zukutsuak nahi izanez gero batez ere pieza txikietan, hala nola arrain xerrak, hegaztien bularkiak edo haragi prestatuak plantxan, azkenerako gatza bota. Lurrinak elikagaian sartzea nahi badugu, zuku gutxi batzuk galdu gabe, gatzatu egin behar da hasieran.
‎Hozkailuan, 10 egunez gorde daitezke, beraientzako eremuan, eta puntazorrotza 1 ºc eta 4 ºc artean. Kontuan izan oskola porotsua dela, eta, beraz, elikagaien usainak har ditzaketela, hala nola arraina edo tipula. Elikagaiak urrun gorde behar dira, usain gogorrekin.
2014
‎ogi txigortua, barazki makilak eta dentea. Paterik ohikoenak txerrikiak edo hegaztiak izaten dira, baina sukaldean beste osagai batzuk ere erabil daitezke, hala nola arraina, barazkiak, lekaleak edo fruitu lehorrak. Ondoren, etxean egiteko sei pate mota aipatzen dira, kaloria kopuruaren arabera ordenatuta, txikienetik handienera.
‎Kontserbatzeko tenperaturarik onena Elikagai guztiek ez dituzte kontserbazio baldintza berberak behar. Freskoak, hala nola arraina, haragia, esne irekia edo barazkiak, hozkailuan gorde behar dira, 4 ºC eta 7 ºC artean, mikroorganismo patogenoen hazkuntza eragozteko. Kontuan hartu behar da ezen, tenperatura jaitsi ahala, mikroorganismo askoren hazkuntza abiadura ere murriztu egiten dela, gelditzeraino.
2015
‎– Energia (osagaiak jatetxera garraiatzeko, hala nola arraina, arroza edo esnea).
2016
‎Energia (osagaiak jatetxera garraiatzeko, hala nola arraina, arroza edo esnea).
2017
‎Zorbaren hitzak eta lanak hasieratik kontatzeko. Harekin ikustekorik izan zutèn gertakari ezdeusenak ere ñirñirka ari dira une honetan ene buruan, argi argi, hain zauliak eta prezagarriak nola arrain koloretsuak udako itsaso garden batean. Harenik deus ez da hil ni baitan, iduri luke Zorbak ukitu zuèn guztia hilezin bihurtu dela, eta, halere, egun hauetan aztoratuta nago bat bateko kezka batekin:
2018
‎Ezta urdaiazpikorik ere? Nola arrainik ezetz! Arraina ez da, ba, haragia!".
2019
‎Baina ez zegoen besterik. Bestalde, hutsegite handia izan zen Juanen aldetik kontatzea nola arrain urdinari esker orain eramangarria zitzaion lehenengo arrainontzia; nola, are gehiago, lasaigarri zitzaion. Psikologoak irribarre egin zuen, baina ez ohiko irribarre izoztu hori; bere buruaz harro zegoen irribarre hark ihes egiten zion ohiko neurriari.
‎Zenbat eta eskaera handiagoa, orduan eta prezio handiagoak. Merkatal establezimenduek zenbait produkturen zenbatekoa igo ohi dute, hala nola arrainena, itsaskiena eta haragi batzuena; horien kostuak, egun seinalatuetan, bikoiztu ere egin daitezke. Zapoa, bisigua, erreboiloa edo atuna izoztu egin daitezke, testuran edo propietateetan aldaketarik sumatu gabe.
2020
‎Zorionez, bere funtzioa desaktibatuta geratzen da arrautza egosita. Gainera, gure hesteetako bakterioek proteina hori sintetizatzen dute, eta ez da dieta eskasik egoten, B8 bitamina hainbat elikagaitan aurkitzen baita, hala nola arrainean, gibelean, perretxikoetan edo esnekietan. Bertan egoteko pistak.
‎Zer elikagaik dute dioxina ehuneko handiena? “Kutsatzaile kimiko horiek kantitate txikitan egon daitezke animalia jatorriko elikagaietan, hala nola arrainean, haragian, arrautzetan, esnekietan eta olio eta koipeetan, animalien gantz ehunean biometagarriak baitira”, argitu dute Elikatik. Gainera, neurri txikiagoan bada ere, frutetan eta barazkietan ere aurki daitezke, hala nola zerealetan eta horien eratorrietan.
‎Hori bai, proteina osasungarriak izan behar dute, hau da, ahal den neurrian gantz saturatuak, haragi gorri eta prozesatuak (hestebeteak) eta abar murriztuz. Hala, elikagai gomendagarriagoak dira, hala nola arraina eta hegaztiak. Era berean, ez da ahaztu behar lekaleak ere proteina iturri handia direla, eta maiz kategoria horretan sartu direla.
‎–Eskean dabiltzanak ere dirua nahi dute, ezen mundua sosik gabe ez baita bizi, hala nola arraina ur barik, kar, kar, kar.
2021
‎5 elikagai gordinik jan behar ez dituzunak Organismo patogenoak ezabatzen ditu Janaria prestatzearen abantaila handienetako bat da berotzea gai dela elikagai batean aurki ditzakegun organismo patogeno gehienak kentzeko, adibidez: Parasitoak, hala nola arrainaren anisakisa, toxoplasma (hestebetea, adibidez) edo trikina (adibidez, basurde haragia). Birusa, norobirusa esaterako, gastroenteritisaren agerraldi jendetsuen eragile nagusia, edo A hepatitisaren birusa.
‎— Kategoriak eta bai elikagaiak Adibidez, fruta, barazki eta barazki freskoetan ez dago inolako murrizketarik; beraz, arazorik gabe egin daiteke publizitatea. Hau da, badira “premium” kategoriak, eta horiei, jakina, elikagai osasungarriak dagozkie, hala nola aipatu ditugunak eta beste batzuk, hala nola arrainak edo arrautzak. Ez diren kategoriak eta elikagaiak Bestalde, zenbait kategoria “madarikatu” daude, hala nola edari energetikoak, txokolateak edo gozogintzako produktuak.
‎Estrategia horretan adierazten denez, “elikagai industriak eta txikizkako sektoreak bidea erakutsi lukete, elikagai aukera osasungarri eta iraunkorren eskuragarritasuna eta eskuragarritasuna handituz”. Horrek esan nahi du elikagai ekologikoen edo jasangarritasun zigiluen eskaintza handitu egin behar dela, hala nola arrainaren edo itsaskiaren MSC ziurtagiria edo sasoiko produktuak eskaintzea. Elikagai ekologikoei dagokienez, Europako Batzordeak goi maila jarri du:
‎“Elikadura iruzurra ohikoenetako bat da, zoritxarrez”, dio Jesús Soria kazetariak, kontsumo gaietan aditua denak. Eta adibide gisa jartzen ditu produktuak “ez dira esaten digutena, hala nola arrainak, haragia, urdaiazpikoak, gaztak edo azafraia, “zientifikoki frogatu ez diren edo inoiz frogatu ez diren ustezko propietateak dituzten produktuak” eta “gauza bat diruditen elikagaiak —itsaski krema, oliba olioarekin egindako elikagaiak…—, iruzur bat dela benetan, protagonistak ematen duen produktuaren gutxieneko kopuruak, batzuetan oso txikiak, edukitzeagatik... Engainatu egin naute, zer egin dezaket?
2022
‎Baliokidea edo antzekoa: omega 3 ugari duten elikagaiak, hala nola arrain urdina Arrain peptidoak Sardinops sagax Proteinak (peptidoak) ematen dituzte, eta jogurtak, esneki hartzituak eta esne hautsa osatzen dituzte. Baliokidea edo antzekoa:
‎Elementu sinplez betetzen ziren, hala nola urdai pixka bat, gazta edo eltzeko haragi hondarrak. Gaur egun, ordea, patata beteen errezetek eboluzionatu egin dute, osagaiei dagokienez proposamen ezberdinak eta zertxobait arinagoak lortu arte, betegarriari beste elikagai mota batzuk gehitzean, hala nola arrainak, itsaskiak, barazkiak eta kaloria gutxiko gaztak. Hala ere, kaloriei dagokienez, errezeta sendoa izaten jarraitzen du, eta, beraz, noizean behin eta ia beti plater bakar gisa edo hainbat plateren artean partekatzeko goarnizio gisa prestatzea da onena.
‎Orduan aditu zuen ke usaina, eta entzun zituen suaren txinparta eta pindar hotsa, mandioaren teilatua lur jotzen ari zen?, eta oihu basatiak. Behin eta berriz ireki zuen ahoa arnasa hartzeko, hotsik gabe, nola arrainak uretatik ateratzen duzunean, eta konortea galdu zuen.
2023
‎Makina bat bileratan izan dut eta, seguru asko, zuek ere bai, egun zelebrea dugulako irudipena. Guk esandakoa inork ez du aintzat hartzen, eta esan dugun hori bera beste batek guk baino pisu handiagoko arrazoiak bota ohi dituenak gure hitz berberak erabiliz esan, eta nola arrainak amuari halaxe heltzen dio mundu guztiak. Autoestimua hankapera doakigu eta gehienok, tristeziaren menpe, burumakur amaitzen dugu eguna edo jarduna edo dena delakoa.
‎Haurdunaldian ere agertu ohi da. Prebentzioari dagokionez, adituek dieta arruntean behar adina burdina hartzea gomendatzen dute, burdina ugari duten elikagaien bidez, hala nola arrainak, itsaskiak (muskuiluak, hegaztiak eta haragi gorria). Haragia gehiegi jan gabe dago.
‎Aita, sasian nengoela ikasi nuen bakardadea norbere buruarekin topo egitea dela, eta gauza eta jende asko dagoela, izenik gabekoa, bizitzaren alde ilunean bakar bakarrik bizi dena, nola arrain abisalak ur sakonetan. Orain konturatzen naiz bizi erdia txakur nahiz hedexuriengandik ezkutatzen eman dudala.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia