2005
|
|
Slow Food mugimendua Slow Food mugimenduak plazera, sukaldaritzaren kultura eta kultura enologikoa konbinatzen ditu, eta presarik gabe zer jaten den jakitearen alde egiten du Slow Food en jarraitzaileak fast fooden elikadura kateen gustuaren estandarizazioaren aurka daude. Haien aldarrikapena elikagaiekin gozatzea da, eta hori lortzeko,
|
munduko
hainbat eskualdetako bertako produktuak dastatu besterik ez da egin behar, non artisau formulak erabiltzen baitira. Horretarako, kultura bakoitzaren ezagutza kontserbatzeak eta zabaltzeak duen garrantziaz jabetzen dira, zaporeen arteko aldea goraipatuz, baita artisautzako elikagai ekoizpena, nekazaritza txikia edo arrantza eta abeltzaintza teknika iraunkorrak ere; eta ez dute zalantzarik egiten desagertzeko zorian dagoen animalia arraza edo landare espezie jakin bat salbatzeko, giro edo errezeta bat berreskuratzeko edo horretarako behar bezain hezia dagoen ahosabai bati plazer bat oparitzeko.
|
2008
|
|
Australia, Kamerun, Txile, Txina, Kuba, Estatu Batuak, Espainia, Ganba, Herbehereak, India, Jamaika, Malawi, Mexiko, Zeelanda Berria, Polonia, Dominikar Errepublika, Errusia eta Zimbabwe. ONCEk adierazi zuenez, “Haurrei entzunez” lelopean, ekimen honen bidez, “ikusmen urriko edo itsu dauden
|
munduko
hainbat eskualdetako nerabeen arteko topagune bat ezarri nahi da, beren egungo egoerari buruz elkarrekin hausnartu eta eztabaidatzeko aukera izan dezaten, eta beren eskariak eta beharrak beren arreta eta zaintzarako politikak garatzeko erantzukizuna dutenei helarazteko”. Jarduerak Topaketaren programa hainbat gairi buruzko batzarrak egiten dira (osoko bilkurak, parte hartzaile guztien artean eztabaidatuta).
|
|
Arazo horri aurre egiteko, FAOko adituek hainbat neurri proposatu dituzte. Neurri horiek garapen iraunkorreko proiektuetan gauzatu dira
|
munduko
hainbat eskualdetan: Mendiko biztanleen artean modu egokian eta ingurumen aldetik egokiak diren metodoak erabil daitezen sustatzea, biodibertsitatea eta jaten dituzten bertako espezieak kontserbatzeko.
|
2009
|
|
Milioi bat espezie baino gehiago daude deskribatuta, gehienak intsektuak, ezagutzen diren animalia espezie guztien %80 ordezkatzen dutenak. 1.500 intsektu espezie baino gehiago jaten dira elikagai
|
munduko
hainbat eskualdetan, eta horien nutrizio balioa hain da garrantzitsua, FAO haien nutrizio eta merkataritza potentziala nola ustiatu ikertzen ari baita. Antolakuntzako espezialistek basoko intsektu jangarriak hazteko metodoak identifikatzen dituzte.
|
2011
|
|
“El Niño” eta “La Niña” Ozeano Bareko fenomenoak dira, eta lotura zuzena dute eremu tropikaletako zirkulazio atmosferikoarekin. Fenomeno horiek ezagunak dira euriteen aldaketan duten eraginagatik eta
|
munduko
hainbat eskualdetako lehorteen iraupenagatik. “El Niño” k ezaugarri hauek ditu:
|
2013
|
|
Pisuaren historikoa du helburu bat ezarri ahal izateko.
|
Munduko
hainbat eskualdetako eta adin taldetako pisuei buruzko estatistikak ere eskaintzen ditu. App honek 1,79 euroko kostua du.
|
|
Halako arrazoiak erabiltzen dira normalean, eta zuzen daude, egoera horiek azaltzeko. Horregatik, erraza suertatzen da antzeko geroa aurreikustea Ekialde Hurbilarentzat eta
|
munduko
hainbat eskualderentzat. Europan ez:
|
2022
|
|
Naturari buruz
|
munduko
hainbat eskualdeek eskubideak adostuak dituztela, iduri luke Europak segitzen duela biodibertsitatea eta ingurumena babesteko mekanismo berrien garapenean. Europako Ekonomia eta Jendarte Batzordeak (CESE) adierazi duenez," ekozidioa nazioarteko delitu gisa aitortzea ezinbestekoa da ingurumen delituen kontra borrokatzeko".
|