Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 9

2011
‎Nola saihestu Elikagaien bidez transmititzen diren gaixotasunei aurre hartzeko giltzarria prebentzioa da, hau da, kutsadura, kutsatzaileen suntsiketa eta patogenoen barreiadura saihestea. Osasunaren Mundu Erakundearen arabera, elikagaiak modu seguruan prestatzeko oinarrizko 10 arauak hauek dira: Higiene teknikekin tratatu diren elikagaiak aukeratzea.
2012
‎Ez biltegiratu arroz egosia giro tenperaturan edo bero egoeran (15 °C eta 50 °C artean). B. cereus ek janarien intoxikazioa saihesteko modurik onenetako bat da janaria modu seguruan prestatzea eta biltegiratzea. Egositako arroza giro tenperaturan uzten bada, bakterioak ugaritu egiten dira eta toxinak sor ditzakete.
‎Kontsumitzailea da horietako bat, eta, horren arabera, kontsumitzen dituen elikagaiak egoera onean daude. Hori lortzeko, beharrezkoa da ondo informatuta egotea; izan ere, erosketa egitean, kontserbatzean eta biltegiratzean eta elikagaiak modu seguruagoan prestatzean hartu beharreko neurri nagusiak ezagutu ahal izango dituzu. Higiene eta manipulazio ona eta prestaketa zehatza ezinbestekoak dira elikagaiek transmititutako gaixotasunak prebenitzeko.
2013
‎Modu egokian egiten bada, elikagaiak labean sartzea modu seguruan prestatzeko modu bat da
‎Labean bero lehorraren bidez egosten dira elikagaiak, eta, horri esker, 120 ºc eta 250 ºc arteko tenperaturara iristen da janaria. Baina labegaratua modu seguruan prestatzeko modu bat da, modu egokian egiten bada. Formula beste sistema batzuen antzekoa da, hau da, elikagaiei beroa ematea eta horiek aldaketak gertatzea.
2014
‎Suteetan ez da hain erraza, batez ere sukaldeko termometrorik ez badago. Hori dela eta, arrain freskoa edo ez dudala nahi ez dugunean, komeni da modu seguruan prestatzeko gomendio batzuk hartzea. Arraina labean.
2015
‎hozkailurako, izozkailurako eta despentsarako biltegiratze epeak eskaintzen zaizkie kontsumitzaileei. Haragitarako, hegaztientzako, itsaskientzako eta arrautzetarako sukaldaritza aholkuak, herritarrek elikagai horiek modu seguruan prestatu ahal izateko, bertan egon daitezkeen bakterioak ezabatuz. Egutegi horri esker, kontsumitzaileak elikagai baten erosketa data sar dezake, eta produktua biltegiratze data gomendatuaren amaierara noiz iristen ari den jakinarazten dio.
2016
‎jurisprudam Elikagaien transmisio gaixotasun asko eta mikroorganismo patogenoen hedapena esku poluituen bidez gertatzen dira, konponbide erraz eta prebentibo baten bidez. Salmonelosia, shigelosia, A hepatitoxakteriosia eta antzeko gaixotasunetan detektatutako agerraldi batzuk ahoz ahoko bidetik transmititzen dira. Oso garrantzitsua da, beraz, elikagaiak modu seguruan prestatzea, bakterio patogenoen hedapena geldiarazteko. Eta modurik eraginkorrenetako bat eskuak behar den bakoitzean garbitzea da, beste pertsona edo azalera batzuetara pasatzen diren organismo patogenoen garraiobidea direla kontuan hartuta.
2023
‎Formula esnea: AESANek biberoia modu seguruan prestatzeko ematen dituen gomendioak
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia