2011
|
|
Nola saihestu Elikagaien bidez transmititzen diren gaixotasunei aurre hartzeko giltzarria prebentzioa da, hau da, kutsadura, kutsatzaileen suntsiketa eta patogenoen barreiadura saihestea. Osasunaren Mundu Erakundearen arabera, elikagaiak
|
modu
seguruan prestatzeko oinarrizko 10 arauak hauek dira: Higiene teknikekin tratatu diren elikagaiak aukeratzea.
|
2012
|
|
Ez biltegiratu arroz egosia giro tenperaturan edo bero egoeran (15 °C eta 50 °C artean). B. cereus ek janarien intoxikazioa saihesteko modurik onenetako bat da janaria
|
modu
seguruan prestatzea eta biltegiratzea. Egositako arroza giro tenperaturan uzten bada, bakterioak ugaritu egiten dira eta toxinak sor ditzakete.
|
|
Kontsumitzailea da horietako bat, eta, horren arabera, kontsumitzen dituen elikagaiak egoera onean daude. Hori lortzeko, beharrezkoa da ondo informatuta egotea; izan ere, erosketa egitean, kontserbatzean eta biltegiratzean eta elikagaiak
|
modu
seguruagoan prestatzean hartu beharreko neurri nagusiak ezagutu ahal izango dituzu. Higiene eta manipulazio ona eta prestaketa zehatza ezinbestekoak dira elikagaiek transmititutako gaixotasunak prebenitzeko.
|
2013
|
|
Modu egokian egiten bada, elikagaiak labean sartzea
|
modu
seguruan prestatzeko modu bat da
|
|
Labean bero lehorraren bidez egosten dira elikagaiak, eta, horri esker, 120 ºc eta 250 ºc arteko tenperaturara iristen da janaria. Baina labegaratua
|
modu
seguruan prestatzeko modu bat da, modu egokian egiten bada. Formula beste sistema batzuen antzekoa da, hau da, elikagaiei beroa ematea eta horiek aldaketak gertatzea.
|
2014
|
|
Suteetan ez da hain erraza, batez ere sukaldeko termometrorik ez badago. Hori dela eta, arrain freskoa edo ez dudala nahi ez dugunean, komeni da
|
modu
seguruan prestatzeko gomendio batzuk hartzea. Arraina labean.
|
2015
|
|
hozkailurako, izozkailurako eta despentsarako biltegiratze epeak eskaintzen zaizkie kontsumitzaileei. Haragitarako, hegaztientzako, itsaskientzako eta arrautzetarako sukaldaritza aholkuak, herritarrek elikagai horiek
|
modu
seguruan prestatu ahal izateko, bertan egon daitezkeen bakterioak ezabatuz. Egutegi horri esker, kontsumitzaileak elikagai baten erosketa data sar dezake, eta produktua biltegiratze data gomendatuaren amaierara noiz iristen ari den jakinarazten dio.
|
2016
|
|
jurisprudam Elikagaien transmisio gaixotasun asko eta mikroorganismo patogenoen hedapena esku poluituen bidez gertatzen dira, konponbide erraz eta prebentibo baten bidez. Salmonelosia, shigelosia, A hepatitoxakteriosia eta antzeko gaixotasunetan detektatutako agerraldi batzuk ahoz ahoko bidetik transmititzen dira. Oso garrantzitsua da, beraz, elikagaiak
|
modu
seguruan prestatzea, bakterio patogenoen hedapena geldiarazteko. Eta modurik eraginkorrenetako bat eskuak behar den bakoitzean garbitzea da, beste pertsona edo azalera batzuetara pasatzen diren organismo patogenoen garraiobidea direla kontuan hartuta.
|
2023
|
|
Formula esnea: AESANek biberoia
|
modu
seguruan prestatzeko ematen dituen gomendioak
|