Emaitzak: 6
2008 | ||
Hatz markak Frutaren ‘hatz marka’, gizakietan bezala, berariazkoa da horietako bakoitzarentzat. Euskal Herriko Unibertsitateko Kimika Analitikoaren Saileko aditu talde batek, Luis Ángel Berrueta irakasleak zuzenduta, Espainian landutako zenbait frutaren hatz markak aztertu ditu, guztiek | modu naturalean dituzten konposatu kimikoen bidez. Ikerketa horren helburua da elikagai askori eragiten dieten (besteak beste, zukuei) aizunketak edo balizko iruzurrak ekiditea edo murriztea. Zukuak hasierako frutarekin egiten direla egiaztatzeko, hainbat estrategia erabil daitezke. | |
Egiten zaizkien eragiketen arabera, elikagaiek kolore asko aldatzen dute. | Modu naturalean dutenak beren osaeraren adierazle onak dira, hau da, naturan badaude pigmentazioa eragiten duten molekulak. Kolorea ikuste hutsarekin jakietan dauden molekula motak jakin ditzakegu. | |
2009 | ||
Trans koipeei buruzko zalantza liluragarria da. Egiaztatu behar da gurina, esneki batzuk eta zenbait haragi | modu naturalean dituzten trans horiek gure organismoan trans koipe artifizialen antzera jokatzen duten. Trans horiek prozesu industrialetan sortzen dira, eta ekilore, arto eta soja olioak solidotzea eta koipe garestiagoak (oliba olioa edo gurina, esaterako) ordezteko erabiltzea lortzen dute, eta eraginkortasun gutxiago dute industrian. | |
2015 | ||
Adituek azido folikoaren gehigarri bat gomendatzen dute: ia normala den zerbait, ia eroso guztientzat, baina substantzia hori | modu naturalean duten elikagaiak hartzea ere komeni da: hosto berdeko barazkiak, tomatea, erremolatxa, brokolia, fruta zitrikoak, zerealak, gari, gibela eta legamia. | |
2020 | ||
Hori, batez ere, garbitzean galtzen den argizari naturala garbitzeko egiten da, eskuilatzearen ondorioz. Hau da, helburu nagusia fruta babestea da, haren bizitza erabilgarria luzatuz, | modu naturalean zuten argizaria egiten duen bezala. Egia da, halaber, argizari gehigarri horiek itxura hobetzen dutela, baina hori, normalean, bigarren mailako helburua da. | |
Jakiak prestatuz gero, propietate horiek galduko lituzkete, egosketak hesteetako flora hobetzen duten mikroorganismo “onak” suntsituko bailituzke. Teoriaren arabera, tratamendu termikorik ez badago, proteinak ez dira aldatzen, | modu naturalean dituzten entzimak ez dira aldatzen, eta horrek digestio erraztasuna hobetuko luke, hobeto xurgatzen lagunduko bailuke. Gainera, hesteetako floran aldaketak gertatuko lirateke, eta, haragiaren mikroorganismoekin batera, erantzun immunea indartuko lukete. |
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...
Aldaerak
modu | 6 (0,04) |
Lehen forma
Argitaratzailea
Consumer | 6 (0,04) |
Konbinazioak (2 lema)
modu natural | 6 (0,04) |
Konbinazioak (3 lema)
modu natural ukan | 6 (0,04) |
Urtea
Bilaketarako laguntza: adibideak
Oinarrizko galderak | |
---|---|
katu | "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu |
!katuaren | "katuaren" formaren agerpenak bilatu |
katu* | "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu |
!katu* | "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu |
*ganatu | "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu |
!*ganatu | "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu |
katu + handi | "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu |
katu + !handia | "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu |
Distantziak | |
katu +3 handi | "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu |
katu +2 !handia | "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu |
katu +2 !handi* | "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu |
Formen konbinazioa desberdinak | |
bero + handi | asko | "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu |
bero +2 !handi* | !asko* | "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak |
!bero + handi|asko|gutxi|txiki | "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak |
Ezaugarri morfologikoekin | |
proba + m:adj | "proba" lema eta jarraian adjketibo bat |
proba +2 m:adj | "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat |
bero + handi|asko + m:adi | "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat |
proba + m:izearr-erg | "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta |
Ezaugarri morfologikoak
KATEGORIA
adb | adberbioa |
---|---|
adi | aditza |
adilok | aditz-lokuzioa |
adj | adjektiboa |
det | determinatzailea |
ior | izenordaina |
izearr | izen arrunta |
izepib | pertsona-izena |
izelib | leku-izena |
izeizb | erakunde-izena |
lbt | laburtzapena |
lotjnt | juntagailua |
lotlok | lokailua |
esr | esaera |
esk | esklamazioa |
prt | partikula |
ono | onomatopeia |
tit | titulua |
KASUA
abs | absolutiboa |
---|---|
abl | ablatiboa |
ala | adlatiboa |
ban | banatzailea |
dat | datiboa |
des | destinatiboa |
erg | ergatiboa |
abz | hurbiltze-adlatiboa |
ine | inesiboa |
ins | instrumentala |
gel | leku-genitiboa |
mot | motibatiboa |
abu | muga-adlatiboa |
par | partitiboa |
psp | postposizioa |
pro | prolatiboa |
soz | soziatiboa |
MUGATASUNA/NUMEROA
mg | mugagabea |
---|---|
ms | mugatu singularra |
mp | mugatu plurala |
mph | mugatu plural hurbila |
ADITZ MOTA
da | da |
---|---|
du | du |
dio | dio |
zaio | zaio |
da-du | da-du |
du-zaio | du-zaio |
dio-zaio | dio-zaio |
da-zaio | da-zaio |
du-dio | du-dio |
da-zaio-du | da-zaio-du |
da-zaio-du-dio | da-zaio-du-dio |