Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 6

2008
‎Hatz markak Frutaren ‘hatz marka’, gizakietan bezala, berariazkoa da horietako bakoitzarentzat. Euskal Herriko Unibertsitateko Kimika Analitikoaren Saileko aditu talde batek, Luis Ángel Berrueta irakasleak zuzenduta, Espainian landutako zenbait frutaren hatz markak aztertu ditu, guztiek modu naturalean dituzten konposatu kimikoen bidez. Ikerketa horren helburua da elikagai askori eragiten dieten (besteak beste, zukuei) aizunketak edo balizko iruzurrak ekiditea edo murriztea. Zukuak hasierako frutarekin egiten direla egiaztatzeko, hainbat estrategia erabil daitezke.
‎Egiten zaizkien eragiketen arabera, elikagaiek kolore asko aldatzen dute. Modu naturalean dutenak beren osaeraren adierazle onak dira, hau da, naturan badaude pigmentazioa eragiten duten molekulak. Kolorea ikuste hutsarekin jakietan dauden molekula motak jakin ditzakegu.
2009
‎Trans koipeei buruzko zalantza liluragarria da. Egiaztatu behar da gurina, esneki batzuk eta zenbait haragi modu naturalean dituzten trans horiek gure organismoan trans koipe artifizialen antzera jokatzen duten. Trans horiek prozesu industrialetan sortzen dira, eta ekilore, arto eta soja olioak solidotzea eta koipe garestiagoak (oliba olioa edo gurina, esaterako) ordezteko erabiltzea lortzen dute, eta eraginkortasun gutxiago dute industrian.
2015
‎Adituek azido folikoaren gehigarri bat gomendatzen dute: ia normala den zerbait, ia eroso guztientzat, baina substantzia hori modu naturalean duten elikagaiak hartzea ere komeni da: hosto berdeko barazkiak, tomatea, erremolatxa, brokolia, fruta zitrikoak, zerealak, gari, gibela eta legamia.
2020
‎Hori, batez ere, garbitzean galtzen den argizari naturala garbitzeko egiten da, eskuilatzearen ondorioz. Hau da, helburu nagusia fruta babestea da, haren bizitza erabilgarria luzatuz, modu naturalean zuten argizaria egiten duen bezala. Egia da, halaber, argizari gehigarri horiek itxura hobetzen dutela, baina hori, normalean, bigarren mailako helburua da.
‎Jakiak prestatuz gero, propietate horiek galduko lituzkete, egosketak hesteetako flora hobetzen duten mikroorganismo “onak” suntsituko bailituzke. Teoriaren arabera, tratamendu termikorik ez badago, proteinak ez dira aldatzen, modu naturalean dituzten entzimak ez dira aldatzen, eta horrek digestio erraztasuna hobetuko luke, hobeto xurgatzen lagunduko bailuke. Gainera, hesteetako floran aldaketak gertatuko lirateke, eta, haragiaren mikroorganismoekin batera, erantzun immunea indartuko lukete.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia