2001
|
|
Hala ere, esan daiteke omega gantz azidoak arrain urdinean ez ezik, hazi olioetatik (ekilorea, artoa, soja…) eta fruitu lehorretatik ere lor ditzakegula. Omega gantz azidoak eta osasuna Horrelako azidoak
|
modu
naturalean egoten dira dietan: azido eikosapentanoikoa (EPA) eta azido dokosahexanoikoa (DHA).
|
2002
|
|
Zer da fruktosa? Fruktosa karbohidrato sinplea da, eta
|
modu
naturalean egoten da frutetan eta eztian, batez ere. Ahalmen gozagarria dute elikagai horiek.
|
|
Salmonellak
|
modu
naturalean egoten dira gizakiaren eta animalien hesteetan; beraz, gorozkiak elikagaien eta uraren kutsadura iturri dira. Infekzio horretan sarrien parte hartzen duten elikagaiak arrautza gordinak (maionesak, zuringo irabiatua, zopak edo esnea gorringoarekin) edo gutxi prestatuak, gaizki egositako hegaztiak eta zenbait orduz hoztu gabe utzi diren janari prestatuak izaten dira.
|
|
Kolore berdea, fruta eta barazkietan, freskotasunaren eta heldutasunaren adierazle gisa erabili izan da. Elikagaien industrian, klorofila ez da erabiltzen gehigarri gisa, baizik eta landare jatorriko elikagaietan
|
modu
naturalean dagoen kontserbatzaile gisa. Elikadura koloratzaile gisa erabiltzen diren klorofila eta klorofilina irenste mugarik gabeko substantziak dira, oso gutxi xurgatzen baitira digestio hodian.
|
2003
|
|
Beraz, mantenugai kalorikoa da, eta zehazki 4 kaloria ematen ditu gramo bakoitzeko.
|
Modu
naturalean egoten da frutetan eta baita eztian ere. Era berean, sakarosa edo azukre arruntaren oinarrizko osagaia da, azukre kanaberaren edo azukre erremolatxaren aurrekoa.
|
2004
|
|
Halako moldez, kontserbatzaile horiek egoteak haien eraketaren arriskua galarazten du, eta, ondorioz, ez da beharrezkoa patogenoen presentzia aztertzea eta arriskua erabat ezabatzea. Klostridioak
|
modu
naturalean egoten dira ingurumenean, eta esporak lurrean, uretan, hautsean, hondakin organikoetan edo materia fekalean hauteman daitezke, besteak beste. Horregatik, mikroorganismo horiek haragian duten presentzia ez da anekdotikoa, ohikoagoa baizik.
|
|
maiz erabiltzen dira plater prestatuetan. Ezagunena sodio glutamatoa da (E), landare eta animalia elikagai batzuetan
|
modu
naturalean dagoen substantzia. Azidotasunaren zuzentzaileak:
|
2005
|
|
Sodio eta potasio laktatoak azido laktikoaren gatzak dira. Azido laktikoa
|
modu
naturalean egoten da animalia ehunean. Laktatoek bakteriostatiko gisa jokatzen dute, eta mikroorganismoen latentzia fasea handitzen dute.
|
|
Landare esterolek eta estanolek kolesterolaren antzeko egitura dute. Lehenbizikoak
|
modu
naturalean egoten dira, kantitate txikitan: frutak, barazkiak, fruitu lehorrak, haziak, lekadunak, olioak eta bestelako landare iturriak.
|
|
Azido linoleiko konjokatuak Berriki egindako ikerketen arabera, ALCek ahalmena dute organismoaren koipe guztia epe luzera murrizteko. Gaur egun, 28 ALC identifikatu dira guztira; gehienak
|
modu
naturalean daude esnean eta haragian, eta cis eta trans gisa identifikatutakoak dira. Elikagaien Ikerketarako Alemaniako Zentro Federaleko Michael de Vere ren arabera, ALCn aberatsa den dieta batek ekar ditzakeen onurak animalietan eta gizakietan soilik probatu dira.
|
2006
|
|
Gatz horiek edariei gehitzen zaizkie bakterioen hazkuntza inhibitzeko. Bentzoato gatzak ere
|
modu
naturalean egoten dira frutetan, eta horien zukuak, ahabia esaterako. FDAk laginak biltzen eta industriarekin lan egiten jarraitzea aurreikusi du, edarietan bentzenoa sortzeko iturriek nola jarduten duten hobeto ulertzeko.
|
|
Horrek esan nahi du, zalantzarik gabe, herrialde horien garapena arriskuan jarri behar dela. A okratoxinak Aspergillus eta Penicillium generoetako espezieak ekoizten ditu, eta
|
modu
naturalean egoten dira zerealetan, mahatsetan, kafean, kakaoan eta landare elikagai ugaritan. Produktuak mantenugaiak agortzen dituenean sortzen da mikotoxina, eta onddoaren ugaltze sistema ikusten hasten da, hau da, koloniaren zati ikusgarria, kotoia gogorarazten duten harizpien multzoa dirudiena.
|
2007
|
|
Baina ekimen komunitario hori ez da bakarra. Elikagaietako kutsatzaileei dagokienez, FAOk eta OMEk elikadura arauei buruzko programa bat aurkeztu diote Codex Alimentarius Batzordeari, eta elikagaietan
|
modu
naturalean dauden kutsatzaileen eta substantzien lehentasunen zerrenda aurkeztu dute.
|
|
Osagai alergenikoak atzematea edo organismoa ohituta ez dagoen produktu exotiko berriak agertzea zailtzen duten industrialki prozesatutako produktuak agertzea osasun publikoko arazotzat hartzen hasi da. Animalietan edo landareetan
|
modu
naturalean dauden proteinak eta glikoproteinak ikertzeak elikadurarekiko alergia gehienak sortzen dituzte, eta ikertzaileek, elikagai enpresek eta administrazio publikoek hartzen dute arreta. Animalien proteinen gakoa Norwicheko (Erresuma Batua) Elikagaien Ikerketarako Institutuak eta Vienako Unibertsitateak egindako azterlan batek horri buruzko aztarnak eman ditu ‘The Journal of Allergy and Clinical Immunology’ aldizkarian berriki argitaratu den azterlan batean.
|
2008
|
|
Fruta zukuen benetakotasuna egiaztatu ahal izateko, UPV/EHUko Kimika Analitikoko Saileko ikertzaile batzuk hatz aztarnak identifikatzen saiatzen dira, fruta guztietan, polifenoletan,
|
modu
naturalean dauden konposatu kimikoen familia bat erabiliz. Konplexutasuna dela eta, substantzia horien edukia aldatu egiten da fruta mota eta antzeko faktoreen arabera.
|
|
Emaitzak ez ziren asko bereizi, eta bi substantziek ahalmen oso antioxidatzailea dutela ondorioztatu zen. Hala, hidroxitirosola elikagai batzuetan
|
modu
naturalean dagoen eta lipido oxidazioa inhibitzen duen antioxidatzaile ahaltsua da. Emaitza horiek oso erabilgarriak dira elikagaien segurtasunari dagokionez.
|
|
Eta jakina da lotura estua dagoela edari azidoen kontsumoaren eta hortzetako higaduraren artean. Edari horien azukreak erraz degradatzen dira listuaren alfa amilasa entzimaren eta ahoan
|
modu
naturalean dauden bakterioen eraginez, eta aho barrunbearen azidotasuna areagotzen duten konposatu sinpleagoak bihurtzen dira. Freskagarrien eta zuku naturalen azukreek aho barrunbearen azidotasuna handitzen dute Horrek, zuku eta edari freskagarrien azidotasunarekin batera, esmaltea hondatzen du, higatuz eta hortzetako txantxarra agertzea erraztuz.
|
|
Aluminioa ingurumenean
|
modu
naturalean dagoen minerala da. Bere berezitasunengatik, asko erabiltzen da hainbat helburutarako; besteak beste, elikagaien esparruan, ura tratatzeko edo elikagaiak biltzeko papera egiteko.
|
2009
|
|
Frogatu da sistema kardiobaskularra babesten dutela. Gainera, glutation peroxidasa eta katalasa entzimak aktibatzen dituzte, gure organismoan
|
modu
naturalean dauden antioxidatzaileak. Azenen familian, hosto berdeko barazkietan, fruta gorri eta moreetan eta zitrikoetan egoten dira.
|
|
Hurrengo bi hamarkadetan nutigenomikan egingo diren hobekuntzek, hots, gure geneei buruzko informazioa nutrizioari gehitzeak, ahalbidetuko dituzte aurrerapen horiek. Izan ere, diziplina hori etorkizun hurbilean garatzeak aukera emango du elikagai askotan
|
modu
naturalean dauden eta beste batzuei erantsiko zaizkien konposatu bioaktiboak erauzteko. Genomika, metabolomika eta transkriptomika bezalako tekniketan egindako aurkikuntzei esker, osagaiak detektatzeko eta autentifikatzeko sistema berriak garatu ahal izango dira, bai eta mikroorganismoak, hondakin alergenoak edo elikagaien prozesatzeak osagaien eraginkortasunean dituen ondorioak ere.
|
2010
|
|
Ingurunean dauden edo elikagaietara prozesatzean eta tratatzean iristen diren substantzia kimikoak (pestizidak, konposatu kloratuak…), sendagai jakin batzuk eta, are gehiago, janariaren bidez substantzia bozogenoak kontsumitzea dira. Bozogenoak zenbait landaretan
|
modu
naturalean dauden konposatu kimikoak dira, eta iodoaren xurgapena eta erabilera blokeatzeko gaitasuna dute. Horrela tiroide guruinaren jarduera geldiarazten da.
|
|
Kontsumitzaileak arrainean dagoen toxikoaren %95 xurga dezake. Kutsatzaile ohikoenak Artsenikoa arroken gainazalean
|
modu
naturalean dagoen elementu toxikoa da. Gizakiak janariaren, uraren edo airearen bidez kutsatzen dira, baita azala artsenikoa duen lurzoruarekin ukituz ere.
|
|
Beroak erreakzioa eragiten du elikagaiek duten azukrearen eta asparaginaren artean. Aminoazido hori
|
modu
naturalean egoten da irinean, eta lotura zuzena du akrilamidarekin. Zerealetan, pastan, patata frijituetan edo kafean duten presentzia murrizteko hainbat lan egin dira, batez ere 2002az geroztik, Suitzako adituek substantzia horren kontzentrazio handiak hauteman zituztenean almidoi frijitu, erre edo labekatu askoko elikagaietan.
|
2011
|
|
Biak ala biak prozesatzean legamien presentziaren mende daude zuzenean. Onddo jakin batzuk
|
modu
naturalean egoten dira frutetan, hala nola Sacharomyces ellipsoideus, mahatsaren azalean eta hartzidura alkoholikoaren erantzulea ardoaren elabotazioan. Garagardoaren ekoizpenak prozedura berari jarraitzen dio Sacharomyces cerevisiae legamien bidez. Legamiak maltari gehitzen zaizkio hartzidura egin eta garagardoa lortzeko.
|
|
Nahiz eta bi terminoetan gauza bera ulertzen den askotan, egia esan ez dira. Infekzio batean, organismoan ugaltzen diren mikroorganismo patogenoek eragiten dute gaixotasuna, hala nola birusek, bakterioek edo parasitoek; intoxikazioa, berriz, elikagaian
|
modu
naturalean dauden edo modu artifizialean gehitzen diren toxinek eragiten dute. Infekzioen kasuan, elikagaia noizbehinkako ibilgailua da; intoxikazioetan, berriz, ohiko eragilea.
|
2013
|
|
Hala, karbohidrato konplexu edo xurgapen moteleko hidratoa deitzen zaio. Azukreak
|
modu
naturalean egoten dira hainbat elikagaitan, kobre guztia landare jatorrikoetan Azukreak modu naturalean egoten dira hainbat elikagaitan, batez ere landare jatorrikoetan (frutak eta barazkiak) eta eztia bezalako produktuetan. azukre arrunta karbohidrato mota jakin bat da, eta, legeriaren arabera, hau da:
|
|
Hala, karbohidrato konplexu edo xurgapen moteleko hidratoa deitzen zaio. Azukreak modu naturalean egoten dira hainbat elikagaitan, kobre guztia landare jatorrikoetan Azukreak
|
modu
naturalean egoten dira hainbat elikagaitan, batez ere landare jatorrikoetan (frutak eta barazkiak) eta eztia bezalako produktuetan. azukre arrunta karbohidrato mota jakin bat da, eta, legeriaren arabera, hau da:
|
|
Zesarearen kasuan, are interesgarriagoa da amagandiko edoskitzea sustatzea. Probiotikoak
|
modu
naturalean egoten dira amaren esnean, eta, beraz, bularrean elikatzen diren haurtxoei mesede egingo diete, baita baginatik jaiotako haurrari ere. Zesarea bidez jaiotako haurrak Laktobaziloak (OL) hamar egun eta Bifidobakterioak (BF) hilabete aldera; hau da, zesarearen kasuan, are interesgarriagoa da amagandiko edoskitzea sustatzea, nahiz eta hori garestiagoa izan, zaila baita amaren esnea igotzea, modu naturalean erditu diren emakumeekin alderatuta.
|
|
Aditu eta azterlan batzuek diote elektrizitate eskariaren gailurrak ager daitezkeela, edo ordu jakin batzuetan lortzen den murrizketa beste ordu batzuetara handitzen dela, eta azken balantzeak ez duela konpentsatzen. Interesgarria litzateke proposatutako neurriak Espainiako ordu eremua aldatzeko eta Greenwicheko meridianoan
|
modu
naturalean legokiokeen mugigarrira mugitzeko duen eragina ikustea. Eguzki energiaren ekoizpenean duen eragina:
|
2014
|
|
Beste elikagai fresko batzuk bezala, landarea merkatuan sartzen den arte, ahalik eta denbora gutxien behar izaten da, kontsumitzaileari zapore eta itxura bermatuak irits dakizkion. Brokolia kontserbatzeko egun gehiago Brokoliaren minbiziaren kontrako efektuekin zerikusia duten faktoreak zehazteko ikerketan, adituek frogatu dute metilo jasmonatoa, landareetan
|
modu
naturalean dagoen konposatu bioaktiboa, elikagaiak babesteko mekanismoetan ere esku hartzen duela. Hala, metilo jasmonatozko eraginak bikoitzak dira:
|
2015
|
|
Ikerketan, ‘Ura edan eta 13 herrialdetako beste edari batzuk (Espainia barne) ’ izenburua du, eta, besteak beste, fluidoak gainditzen dituzten helduen proportzioa ebaluatu da, besteak beste, Osasunaren Mundu Erakundeak (OME) ezarritako «azukre libreak» jateko gomendioa. OMEren arabera, azukre askeak dira elikagaiei edo edariei eransten zaizkien azukreak, sukaldariak edo kontsumitzaileak, eztian
|
modu
naturalean dauden azukreak, xarabeak eta fruta zukuak, etxean izan arren. Public Health England erakundea, bere dokumentuan Sugar erreduktiboa.
|
2016
|
|
Elikagaien kalitateari eusteko zein diren ulertzea eta ezagutzea. Badira elikagaietan
|
modu
naturalean dauden baldintzak (berezko faktoreak) eta ingurumen baldintzen mende dauden beste batzuk (faktore estrintsekoak). Lehenengo kasuan, kontuan hartu behar da mikroorganismoen ugalketak, hein handi batean, elikagaien berezko ezaugarriek eragiten duela.
|
2018
|
|
Azukre askeak hauek dira: monosakaridoak (glukosa eta fruktosa, adibidez) eta disakaridoak (sakarosa edo mahaiko azukrea, adibidez), eta, era berean, eztian, xarabeetan, fruta zukuetan eta zuku kontzentratuan dauden zukuetan
|
modu
naturalean dauden azukreak. Zientifikoki frogatuta dago edari azukretsuek ekarritako kaloriek nutrizio balio txikia dutela eta ez dutela ematen elikagai solidoak eskaintzen duen osotasun sentsazio bera.
|
2019
|
|
Baina, gainera, «antozianinek presio arteriala jaisten laguntzen dute», ikerketa horren egile nagusi den King’s Unibertsitateko Ana Rodriguez Mateos nutrizionistak azaltzen du. Antozianinak landareetan (fitokimikoetan)
|
modu
naturalean dauden konposatu kimikoak dira, eta pigmentutzat hartzen dira; hau da, ahabien kolore urdin bereizgarria dute. Hori dela eta, nutrizionistak dio «zuzena da ahabiak urdinez koloreztatzen dituzten konposatuak ere onuragarriak direla».
|
2020
|
|
Tabako keak ere baditu, baina maila baxuetan. Bestalde, furanoa eta haren konposatu metilfuranoak konposatu organikoak dira, eta elikagaien tratamendu termikoan eratzen dira, elikagaietan
|
modu
naturalean dauden substantzia aitzindarietatik abiatuta, hala nola bitamina, karbohidratoak, aminoazidoak, gantz azido asegabeak eta karotenoideak. Aitzitik, PCBak nahita sortu behar dira.
|
|
Zerealen antinutrienteak, eraginak nola murriztu Zerealak proteina, mineral eta bitamina askoko elikagaiekin osatu behar dira, antinutrienteen gainean jarduteko, hau da, funtsezko zenbait mantenugairen xurgapena zaildu dezaketen elementuen gainean. Antinutrienteen presentzia landare elikagaiena da,
|
modu
naturalean egoten baitira bertan. Hala ere, elikagaiak prozesatzeko edo prestatzeko moduak eragina du azken antinutrienteen kopuruan, eta, beraz, organismoan nola jarduten duten.
|
|
Istorioari ekiten dio, lehen zupadarekin. Zigarroak
|
modu
naturalean egoten laguntzen dio.
|
2021
|
|
Intrintsekoak. Frutetan
|
modu
naturalean daudenak eta gehiegi edateagatik osasunarentzat kaltegarriak ez direnak. Libreak.
|
|
Azukreak. 5 g azukre ditu esnean
|
modu
naturalean dagoen laktosak. Koipea.
|
|
Beste batzuek, berriz, funtzio bera betetzen duten gehigarriak erabiltzen dituzte zuzenean. Adibidez, arrautza edo sojaren ordez lezitina erabil liteke, bi elikagaietan
|
modu
naturalean dagoen substantzia bat, E322 kodearekin sailkatutako gehigarri gisa erabiltzen dena. Hala, ez da beharrezkoa arrautza guztia erabiltzea, interesatzen zaigun funtzioa betetzen duen konposatua baizik.
|
|
Jakien zenbait konposaturen gainean kozinatzearen beroak eragiten dituen aldaketek, hala nola patataren eta gariaren almidoia edo arrautzaren, haragiaren edo arrainaren proteinak, hobetu egiten dute digestio erraztasuna. Gainera, beroak zenbait elikagaitan
|
modu
naturalean dauden eta mantenugaiak xurgatzea eragotz dezaketen konposatu batzuk kanporatzen ditu. “Antinutriente” famatuak dira, besteak beste, arrautzaren zenbait proteina (adibidez, abidina, B taldeko bitaminekin bat egiten duena; obohinibidorea, tripsina edo konalbumina inhibitzen duena, burdinarekin bat egiten duena); barazki oxalatoak (espinakak edo zerbak, esaterako), kaltzioa xurgatzea zailtzen dutenak; edo saponinak, fitatoak.
|
2022
|
|
Munduan gehien kontsumitzen den edarietako bat kafea bada, zaporea ez ezik, eragin estimulatzailea ere badu, kafeina edukiagatik, kafe solairuan
|
modu
naturalean dagoen alkaloidea baita. Kafea dieta osasungarri baten barruan sartzen da, baina gehiegi hartuz gero, ondorio kaltegarriak izan ditzakegu gehiegi jateagatik kafeina urduritasuna, antsietatea, insomnioa, goragalea, buruko mina edo bihotz erritmoaren azelerazioa, besteak beste.
|
2023
|
|
Etxebizitza askotan
|
modu
naturalean egoten da radona. Gas horren eraginpean egoteak biriketako minbizia izateko aukerak areagotzen ditu.
|
|
Asko. B12 bitamina ez bezala (animalia jatorriko elikagaietan bakarrik dago), B6 bitamina
|
modu
naturalean egoten da landareetan eta animalietan. Zenbait edari eta produktu prozesatutan ere aurkitzen dugu, eta horiek fabrikazioan gehitzen zaizkio, bai eta, jakina, elikadura osagarrietan ere (adibidez, bitamina osagarriak).
|
|
Baina berak ez badaki ere, gai da zirkunstantzia jakinen batean aurre egiteko sistemari, duin jokatzeko egoera korapilatsuenetan, intsumisoa izateko eguneroko bizitzak ekarri ohi dituen bidesarien aurrean. Halako batek justiziaren zentzu propioa du, autonomoa,
|
modu
naturalean dago umilenen edo ezinduenen alde: sena du humanismorako, humanismoa zer den jakin gabe.
|