Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 45

2001
‎Hala ere, esan daiteke omega gantz azidoak arrain urdinean ez ezik, hazi olioetatik (ekilorea, artoa, soja…) eta fruitu lehorretatik ere lor ditzakegula. Omega gantz azidoak eta osasuna Horrelako azidoak modu naturalean egoten dira dietan: azido eikosapentanoikoa (EPA) eta azido dokosahexanoikoa (DHA).
2002
‎Zer da fruktosa? Fruktosa karbohidrato sinplea da, eta modu naturalean egoten da frutetan eta eztian, batez ere. Ahalmen gozagarria dute elikagai horiek.
‎Salmonellak modu naturalean egoten dira gizakiaren eta animalien hesteetan; beraz, gorozkiak elikagaien eta uraren kutsadura iturri dira. Infekzio horretan sarrien parte hartzen duten elikagaiak arrautza gordinak (maionesak, zuringo irabiatua, zopak edo esnea gorringoarekin) edo gutxi prestatuak, gaizki egositako hegaztiak eta zenbait orduz hoztu gabe utzi diren janari prestatuak izaten dira.
‎Kolore berdea, fruta eta barazkietan, freskotasunaren eta heldutasunaren adierazle gisa erabili izan da. Elikagaien industrian, klorofila ez da erabiltzen gehigarri gisa, baizik eta landare jatorriko elikagaietan modu naturalean dagoen kontserbatzaile gisa. Elikadura koloratzaile gisa erabiltzen diren klorofila eta klorofilina irenste mugarik gabeko substantziak dira, oso gutxi xurgatzen baitira digestio hodian.
2003
‎Beraz, mantenugai kalorikoa da, eta zehazki 4 kaloria ematen ditu gramo bakoitzeko. Modu naturalean egoten da frutetan eta baita eztian ere. Era berean, sakarosa edo azukre arruntaren oinarrizko osagaia da, azukre kanaberaren edo azukre erremolatxaren aurrekoa.
2004
‎Halako moldez, kontserbatzaile horiek egoteak haien eraketaren arriskua galarazten du, eta, ondorioz, ez da beharrezkoa patogenoen presentzia aztertzea eta arriskua erabat ezabatzea. Klostridioak modu naturalean egoten dira ingurumenean, eta esporak lurrean, uretan, hautsean, hondakin organikoetan edo materia fekalean hauteman daitezke, besteak beste. Horregatik, mikroorganismo horiek haragian duten presentzia ez da anekdotikoa, ohikoagoa baizik.
‎maiz erabiltzen dira plater prestatuetan. Ezagunena sodio glutamatoa da (E), landare eta animalia elikagai batzuetan modu naturalean dagoen substantzia. Azidotasunaren zuzentzaileak:
2005
‎Sodio eta potasio laktatoak azido laktikoaren gatzak dira. Azido laktikoa modu naturalean egoten da animalia ehunean. Laktatoek bakteriostatiko gisa jokatzen dute, eta mikroorganismoen latentzia fasea handitzen dute.
‎Landare esterolek eta estanolek kolesterolaren antzeko egitura dute. Lehenbizikoak modu naturalean egoten dira, kantitate txikitan: frutak, barazkiak, fruitu lehorrak, haziak, lekadunak, olioak eta bestelako landare iturriak.
‎Azido linoleiko konjokatuak Berriki egindako ikerketen arabera, ALCek ahalmena dute organismoaren koipe guztia epe luzera murrizteko. Gaur egun, 28 ALC identifikatu dira guztira; gehienak modu naturalean daude esnean eta haragian, eta cis eta trans gisa identifikatutakoak dira. Elikagaien Ikerketarako Alemaniako Zentro Federaleko Michael de Vere ren arabera, ALCn aberatsa den dieta batek ekar ditzakeen onurak animalietan eta gizakietan soilik probatu dira.
2006
‎Gatz horiek edariei gehitzen zaizkie bakterioen hazkuntza inhibitzeko. Bentzoato gatzak ere modu naturalean egoten dira frutetan, eta horien zukuak, ahabia esaterako. FDAk laginak biltzen eta industriarekin lan egiten jarraitzea aurreikusi du, edarietan bentzenoa sortzeko iturriek nola jarduten duten hobeto ulertzeko.
‎Horrek esan nahi du, zalantzarik gabe, herrialde horien garapena arriskuan jarri behar dela. A okratoxinak Aspergillus eta Penicillium generoetako espezieak ekoizten ditu, eta modu naturalean egoten dira zerealetan, mahatsetan, kafean, kakaoan eta landare elikagai ugaritan. Produktuak mantenugaiak agortzen dituenean sortzen da mikotoxina, eta onddoaren ugaltze sistema ikusten hasten da, hau da, koloniaren zati ikusgarria, kotoia gogorarazten duten harizpien multzoa dirudiena.
2007
‎Baina ekimen komunitario hori ez da bakarra. Elikagaietako kutsatzaileei dagokienez, FAOk eta OMEk elikadura arauei buruzko programa bat aurkeztu diote Codex Alimentarius Batzordeari, eta elikagaietan modu naturalean dauden kutsatzaileen eta substantzien lehentasunen zerrenda aurkeztu dute.
‎Osagai alergenikoak atzematea edo organismoa ohituta ez dagoen produktu exotiko berriak agertzea zailtzen duten industrialki prozesatutako produktuak agertzea osasun publikoko arazotzat hartzen hasi da. Animalietan edo landareetan modu naturalean dauden proteinak eta glikoproteinak ikertzeak elikadurarekiko alergia gehienak sortzen dituzte, eta ikertzaileek, elikagai enpresek eta administrazio publikoek hartzen dute arreta. Animalien proteinen gakoa Norwicheko (Erresuma Batua) Elikagaien Ikerketarako Institutuak eta Vienako Unibertsitateak egindako azterlan batek horri buruzko aztarnak eman ditu ‘The Journal of Allergy and Clinical Immunology’ aldizkarian berriki argitaratu den azterlan batean.
2008
‎Fruta zukuen benetakotasuna egiaztatu ahal izateko, UPV/EHUko Kimika Analitikoko Saileko ikertzaile batzuk hatz aztarnak identifikatzen saiatzen dira, fruta guztietan, polifenoletan, modu naturalean dauden konposatu kimikoen familia bat erabiliz. Konplexutasuna dela eta, substantzia horien edukia aldatu egiten da fruta mota eta antzeko faktoreen arabera.
‎Emaitzak ez ziren asko bereizi, eta bi substantziek ahalmen oso antioxidatzailea dutela ondorioztatu zen. Hala, hidroxitirosola elikagai batzuetan modu naturalean dagoen eta lipido oxidazioa inhibitzen duen antioxidatzaile ahaltsua da. Emaitza horiek oso erabilgarriak dira elikagaien segurtasunari dagokionez.
‎Eta jakina da lotura estua dagoela edari azidoen kontsumoaren eta hortzetako higaduraren artean. Edari horien azukreak erraz degradatzen dira listuaren alfa amilasa entzimaren eta ahoan modu naturalean dauden bakterioen eraginez, eta aho barrunbearen azidotasuna areagotzen duten konposatu sinpleagoak bihurtzen dira. Freskagarrien eta zuku naturalen azukreek aho barrunbearen azidotasuna handitzen dute Horrek, zuku eta edari freskagarrien azidotasunarekin batera, esmaltea hondatzen du, higatuz eta hortzetako txantxarra agertzea erraztuz.
‎Aluminioa ingurumenean modu naturalean dagoen minerala da. Bere berezitasunengatik, asko erabiltzen da hainbat helburutarako; besteak beste, elikagaien esparruan, ura tratatzeko edo elikagaiak biltzeko papera egiteko.
2009
‎Frogatu da sistema kardiobaskularra babesten dutela. Gainera, glutation peroxidasa eta katalasa entzimak aktibatzen dituzte, gure organismoan modu naturalean dauden antioxidatzaileak. Azenen familian, hosto berdeko barazkietan, fruta gorri eta moreetan eta zitrikoetan egoten dira.
‎Hurrengo bi hamarkadetan nutigenomikan egingo diren hobekuntzek, hots, gure geneei buruzko informazioa nutrizioari gehitzeak, ahalbidetuko dituzte aurrerapen horiek. Izan ere, diziplina hori etorkizun hurbilean garatzeak aukera emango du elikagai askotan modu naturalean dauden eta beste batzuei erantsiko zaizkien konposatu bioaktiboak erauzteko. Genomika, metabolomika eta transkriptomika bezalako tekniketan egindako aurkikuntzei esker, osagaiak detektatzeko eta autentifikatzeko sistema berriak garatu ahal izango dira, bai eta mikroorganismoak, hondakin alergenoak edo elikagaien prozesatzeak osagaien eraginkortasunean dituen ondorioak ere.
2010
‎Ingurunean dauden edo elikagaietara prozesatzean eta tratatzean iristen diren substantzia kimikoak (pestizidak, konposatu kloratuak…), sendagai jakin batzuk eta, are gehiago, janariaren bidez substantzia bozogenoak kontsumitzea dira. Bozogenoak zenbait landaretan modu naturalean dauden konposatu kimikoak dira, eta iodoaren xurgapena eta erabilera blokeatzeko gaitasuna dute. Horrela tiroide guruinaren jarduera geldiarazten da.
‎Kontsumitzaileak arrainean dagoen toxikoaren %95 xurga dezake. Kutsatzaile ohikoenak Artsenikoa arroken gainazalean modu naturalean dagoen elementu toxikoa da. Gizakiak janariaren, uraren edo airearen bidez kutsatzen dira, baita azala artsenikoa duen lurzoruarekin ukituz ere.
‎Beroak erreakzioa eragiten du elikagaiek duten azukrearen eta asparaginaren artean. Aminoazido hori modu naturalean egoten da irinean, eta lotura zuzena du akrilamidarekin. Zerealetan, pastan, patata frijituetan edo kafean duten presentzia murrizteko hainbat lan egin dira, batez ere 2002az geroztik, Suitzako adituek substantzia horren kontzentrazio handiak hauteman zituztenean almidoi frijitu, erre edo labekatu askoko elikagaietan.
2011
‎Biak ala biak prozesatzean legamien presentziaren mende daude zuzenean. Onddo jakin batzuk modu naturalean egoten dira frutetan, hala nola Sacharomyces ellipsoideus, mahatsaren azalean eta hartzidura alkoholikoaren erantzulea ardoaren elabotazioan. Garagardoaren ekoizpenak prozedura berari jarraitzen dio Sacharomyces cerevisiae legamien bidez. Legamiak maltari gehitzen zaizkio hartzidura egin eta garagardoa lortzeko.
‎Nahiz eta bi terminoetan gauza bera ulertzen den askotan, egia esan ez dira. Infekzio batean, organismoan ugaltzen diren mikroorganismo patogenoek eragiten dute gaixotasuna, hala nola birusek, bakterioek edo parasitoek; intoxikazioa, berriz, elikagaian modu naturalean dauden edo modu artifizialean gehitzen diren toxinek eragiten dute. Infekzioen kasuan, elikagaia noizbehinkako ibilgailua da; intoxikazioetan, berriz, ohiko eragilea.
2013
‎Hala, karbohidrato konplexu edo xurgapen moteleko hidratoa deitzen zaio. Azukreak modu naturalean egoten dira hainbat elikagaitan, kobre guztia landare jatorrikoetan Azukreak modu naturalean egoten dira hainbat elikagaitan, batez ere landare jatorrikoetan (frutak eta barazkiak) eta eztia bezalako produktuetan. azukre arrunta karbohidrato mota jakin bat da, eta, legeriaren arabera, hau da:
‎Hala, karbohidrato konplexu edo xurgapen moteleko hidratoa deitzen zaio. Azukreak modu naturalean egoten dira hainbat elikagaitan, kobre guztia landare jatorrikoetan Azukreak modu naturalean egoten dira hainbat elikagaitan, batez ere landare jatorrikoetan (frutak eta barazkiak) eta eztia bezalako produktuetan. azukre arrunta karbohidrato mota jakin bat da, eta, legeriaren arabera, hau da:
‎Zesarearen kasuan, are interesgarriagoa da amagandiko edoskitzea sustatzea. Probiotikoak modu naturalean egoten dira amaren esnean, eta, beraz, bularrean elikatzen diren haurtxoei mesede egingo diete, baita baginatik jaiotako haurrari ere. Zesarea bidez jaiotako haurrak Laktobaziloak (OL) hamar egun eta Bifidobakterioak (BF) hilabete aldera; hau da, zesarearen kasuan, are interesgarriagoa da amagandiko edoskitzea sustatzea, nahiz eta hori garestiagoa izan, zaila baita amaren esnea igotzea, modu naturalean erditu diren emakumeekin alderatuta.
‎Aditu eta azterlan batzuek diote elektrizitate eskariaren gailurrak ager daitezkeela, edo ordu jakin batzuetan lortzen den murrizketa beste ordu batzuetara handitzen dela, eta azken balantzeak ez duela konpentsatzen. Interesgarria litzateke proposatutako neurriak Espainiako ordu eremua aldatzeko eta Greenwicheko meridianoan modu naturalean legokiokeen mugigarrira mugitzeko duen eragina ikustea. Eguzki energiaren ekoizpenean duen eragina:
2014
‎Beste elikagai fresko batzuk bezala, landarea merkatuan sartzen den arte, ahalik eta denbora gutxien behar izaten da, kontsumitzaileari zapore eta itxura bermatuak irits dakizkion. Brokolia kontserbatzeko egun gehiago Brokoliaren minbiziaren kontrako efektuekin zerikusia duten faktoreak zehazteko ikerketan, adituek frogatu dute metilo jasmonatoa, landareetan modu naturalean dagoen konposatu bioaktiboa, elikagaiak babesteko mekanismoetan ere esku hartzen duela. Hala, metilo jasmonatozko eraginak bikoitzak dira:
2015
‎Ikerketan, ‘Ura edan eta 13 herrialdetako beste edari batzuk (Espainia barne) ’ izenburua du, eta, besteak beste, fluidoak gainditzen dituzten helduen proportzioa ebaluatu da, besteak beste, Osasunaren Mundu Erakundeak (OME) ezarritako «azukre libreak» jateko gomendioa. OMEren arabera, azukre askeak dira elikagaiei edo edariei eransten zaizkien azukreak, sukaldariak edo kontsumitzaileak, eztian modu naturalean dauden azukreak, xarabeak eta fruta zukuak, etxean izan arren. Public Health England erakundea, bere dokumentuan Sugar erreduktiboa.
2016
‎Elikagaien kalitateari eusteko zein diren ulertzea eta ezagutzea. Badira elikagaietan modu naturalean dauden baldintzak (berezko faktoreak) eta ingurumen baldintzen mende dauden beste batzuk (faktore estrintsekoak). Lehenengo kasuan, kontuan hartu behar da mikroorganismoen ugalketak, hein handi batean, elikagaien berezko ezaugarriek eragiten duela.
2018
‎Azukre askeak hauek dira: monosakaridoak (glukosa eta fruktosa, adibidez) eta disakaridoak (sakarosa edo mahaiko azukrea, adibidez), eta, era berean, eztian, xarabeetan, fruta zukuetan eta zuku kontzentratuan dauden zukuetan modu naturalean dauden azukreak. Zientifikoki frogatuta dago edari azukretsuek ekarritako kaloriek nutrizio balio txikia dutela eta ez dutela ematen elikagai solidoak eskaintzen duen osotasun sentsazio bera.
2019
‎Baina, gainera, «antozianinek presio arteriala jaisten laguntzen dute», ikerketa horren egile nagusi den King’s Unibertsitateko Ana Rodriguez Mateos nutrizionistak azaltzen du. Antozianinak landareetan (fitokimikoetan) modu naturalean dauden konposatu kimikoak dira, eta pigmentutzat hartzen dira; hau da, ahabien kolore urdin bereizgarria dute. Hori dela eta, nutrizionistak dio «zuzena da ahabiak urdinez koloreztatzen dituzten konposatuak ere onuragarriak direla».
2020
‎Tabako keak ere baditu, baina maila baxuetan. Bestalde, furanoa eta haren konposatu metilfuranoak konposatu organikoak dira, eta elikagaien tratamendu termikoan eratzen dira, elikagaietan modu naturalean dauden substantzia aitzindarietatik abiatuta, hala nola bitamina, karbohidratoak, aminoazidoak, gantz azido asegabeak eta karotenoideak. Aitzitik, PCBak nahita sortu behar dira.
‎Zerealen antinutrienteak, eraginak nola murriztu Zerealak proteina, mineral eta bitamina askoko elikagaiekin osatu behar dira, antinutrienteen gainean jarduteko, hau da, funtsezko zenbait mantenugairen xurgapena zaildu dezaketen elementuen gainean. Antinutrienteen presentzia landare elikagaiena da, modu naturalean egoten baitira bertan. Hala ere, elikagaiak prozesatzeko edo prestatzeko moduak eragina du azken antinutrienteen kopuruan, eta, beraz, organismoan nola jarduten duten.
‎Istorioari ekiten dio, lehen zupadarekin. Zigarroak modu naturalean egoten laguntzen dio.
2021
‎Intrintsekoak. Frutetan modu naturalean daudenak eta gehiegi edateagatik osasunarentzat kaltegarriak ez direnak. Libreak.
‎Azukreak. 5 g azukre ditu esnean modu naturalean dagoen laktosak. Koipea.
‎Beste batzuek, berriz, funtzio bera betetzen duten gehigarriak erabiltzen dituzte zuzenean. Adibidez, arrautza edo sojaren ordez lezitina erabil liteke, bi elikagaietan modu naturalean dagoen substantzia bat, E322 kodearekin sailkatutako gehigarri gisa erabiltzen dena. Hala, ez da beharrezkoa arrautza guztia erabiltzea, interesatzen zaigun funtzioa betetzen duen konposatua baizik.
‎Jakien zenbait konposaturen gainean kozinatzearen beroak eragiten dituen aldaketek, hala nola patataren eta gariaren almidoia edo arrautzaren, haragiaren edo arrainaren proteinak, hobetu egiten dute digestio erraztasuna. Gainera, beroak zenbait elikagaitan modu naturalean dauden eta mantenugaiak xurgatzea eragotz dezaketen konposatu batzuk kanporatzen ditu. “Antinutriente” famatuak dira, besteak beste, arrautzaren zenbait proteina (adibidez, abidina, B taldeko bitaminekin bat egiten duena; obohinibidorea, tripsina edo konalbumina inhibitzen duena, burdinarekin bat egiten duena); barazki oxalatoak (espinakak edo zerbak, esaterako), kaltzioa xurgatzea zailtzen dutenak; edo saponinak, fitatoak.
2022
‎Munduan gehien kontsumitzen den edarietako bat kafea bada, zaporea ez ezik, eragin estimulatzailea ere badu, kafeina edukiagatik, kafe solairuan modu naturalean dagoen alkaloidea baita. Kafea dieta osasungarri baten barruan sartzen da, baina gehiegi hartuz gero, ondorio kaltegarriak izan ditzakegu gehiegi jateagatik kafeina urduritasuna, antsietatea, insomnioa, goragalea, buruko mina edo bihotz erritmoaren azelerazioa, besteak beste.
2023
‎Etxebizitza askotan modu naturalean egoten da radona. Gas horren eraginpean egoteak biriketako minbizia izateko aukerak areagotzen ditu.
‎Asko. B12 bitamina ez bezala (animalia jatorriko elikagaietan bakarrik dago), B6 bitamina modu naturalean egoten da landareetan eta animalietan. Zenbait edari eta produktu prozesatutan ere aurkitzen dugu, eta horiek fabrikazioan gehitzen zaizkio, bai eta, jakina, elikadura osagarrietan ere (adibidez, bitamina osagarriak).
‎Baina berak ez badaki ere, gai da zirkunstantzia jakinen batean aurre egiteko sistemari, duin jokatzeko egoera korapilatsuenetan, intsumisoa izateko eguneroko bizitzak ekarri ohi dituen bidesarien aurrean. Halako batek justiziaren zentzu propioa du, autonomoa, modu naturalean dago umilenen edo ezinduenen alde: sena du humanismorako, humanismoa zer den jakin gabe.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia