2003
|
|
Edari arinek ohiko freskagarriek eta irabiakiek baino kaloria gutxiago dituzte; izan ere, azukre arruntaren ordez, kaloriarik gabeko gozagarriak erabiltzen dira, sakarina edo txirrindularitza, besteak beste. Gozagarri horiek erraz eros daitezke,
|
modu
likidoan, pikortatuan edo pastilletan. Merkatuan gero eta ugariagoak dira mota horretako debigak:
|
|
Oskola sakratua adarren azaletik eta Rhamnus purshiana zuhaitzaren enborretik lortzen da. Azala zati txikitan mozten da, eta zati horiek lehortzen uzten dira sendabelar gisa erabili baino urtebete lehenagotik gutxienez, eta
|
modu
likidoan edo konprimituetan merkaturatzen da. Azal freskoak ramnotoxina izeneko substantzia toxiko bat du, eta horrek gonbitoak eta hesteetako kolikoak eragin ditzake.
|
2005
|
|
Uda loratzeko garai nagusia denez, loreen kalitatea hobetu nahi bada, ongarriak gehitu behar dira.
|
Modu
likidoan erabiliz gero, ureztapenarekin batera aplikatu behar da 15 egunean behin hilabete horietan. Potasio asko duten berariazko ongarriek maiztasun txikiagoa behar dute:
|
2006
|
|
Teorian, edozein gainazaletan jar litezke.
|
Modu
likidoan erabiliz gero, material plastiko horiek pintura bihur daitezke, eta horrek eguzki energia sortuko luke eraikin batentzat, edo panel ultrameheak era guztietako gailu elektronikoetarako edo arroparako. Hirugarren belaunaldiak, oraindik esperimentazio fasean dagoenak, xafla meheko panelak are gehiago hobetu nahi ditu.
|
2007
|
|
Sektore horretako berrikuntzen artean, arrautza likidoa da errestaurazio kolektiboan erabilienetako bat, eta gero eta gehiago sartu nahi da kontsumo partikularrean. Arrautza mota hori osorik aurki daiteke
|
modu
likidoan, gorringotik bereizitako zuringoarekin edo gorringo isolatuarekin, eta ezin hobeto egokitzen da kontsumitzaileak eskatzen duen sukaldaritza azkarreko beharretara. Arrautzaren deribatutzat hartzen da, eta oilo arrautzaz osaturik edo partzialki osatuta egoteak eta elikagaiak egiteko lehengai gisa erabiltzeak oboproduktu izaera ematen diote.
|
2010
|
|
Elikadura produktuetan erabiltzeko araututa dagoen arren eta segurtasun kontrolek produktu horiek egotea eragozten duten arren, etxean produktuak kontu handiz manipulatu behar dira, kutsadura gurutzaturik gerta ez dadin. Askotan landare apaingarrietan kimuak errotik kentzeko erabiltzen dira eta
|
modu
likidoan edo lainoztatuan saltzen dira (azken hori da toxikoena). Fungiziden familiak askotarikoak dira:
|
2012
|
|
Eskinosoa izeneko hegaztiak, adibidez, inurri habiak bilatzen ditu beti. Inurriek defentsa
|
moduan
likido bat botatzen dute eta hegaztientzat oso ona da lumak egoera onean mantentzeko. Bestetik, ahateek, ipurdi aldean koipez beteriko glandula bat izaten dute eta uretan sartu aurretik gorputza olioztatu egiten dute lumak uretan honda ez daitezen.Zertan datza taxidermia?
|
2018
|
|
Hainbat modutara erabil daitezke hondakinak: zuzenean tuntoinetan bota, lurrarekin nahastu eta
|
modu
likidoan ureztatu edo gehitu, 50 gramo ale inguru lau litro uretan. Imajinatu kafearen hondarrak berrerabiltzea konposta hobea egiteko.
|
2022
|
|
Beraz, gure gosea askoz gehiago murrizten da fruta osoarekin zukutuarekin baino, nahiz eta azken horrek hiru edo lau laranjako zukua izan. Horrek esan nahi du, murtxikatzen dugunean,
|
modu
likidoan hartzen dugunean baino janari gutxiago jaten dugula. Eta horrek esan nahi du azukre eta kaloria gutxiago irensten ditugula.
|
|
Askotariko formetan daude aurkeztuta: batzuk edalontzi txikietan,
|
modu
likidoan daude; beste batzuk plater karratuetan, dadotxoetan moztuta; egurrezko tauletan, triangelu txikietan hurrengoak; zati borobiletan ere badaude batzuk. Forma gorabehera, guztiak dira gazta eta esnekiak, ordea, eta erakusleiho ederra osatzen dute Tolosako (Gipuzkoa) Beotibar pilotalekuko mahai luzean.
|
2023
|
|
Imagen: iStock Azukrea freskagarrietan Gaur egun, lehen baino askoz gehiago erreparatzen diogu edari freskagarriek duten azukre kopuruari, ohartzen garelako zer ondorio izan ditzaketen haien ohiko edo gehiegizko kontsumoak osasunean (txantxarra, obesitatea, 2 motako diabetesa…), batez ere
|
modu
likidoan irensten direnean, kasu honetan gertatzen den bezala. Horregatik, fabrikatzaile askok aldatu egin dute beren produktuen formulazioa, edo azukre erantsi gutxiago duten beste batzuk garatu dituzte, baita azukre erantsirik ez dutenak ere.
|