Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 19

2001
‎Animaliak kontuan hartuz gero, funtsezkoa da hiltzean osasuntsu egotea eta animaliaren ehunen batean “ezkutatutako” mikroorganismoak utz ditzakeen infekzio prozesurik ez izatea. Lehen etapa hori (animaliaren hazkuntza eta dagokion gizentzea) behar bezala egin dadin, gainera, abeltzainak profesionaltasuna izan behar du, bere ustiategia eta animaliak modu higienikoan erabiliko dituela bermatzeko. Fase hori behar bezala garatzen bada, segurtasunaren arazoaren zati handi bat konponduko da.
2002
‎Moluskuen ekoizpenean erabili beharreko itsasoko urak edo salobreak ez du kutsadura mikrobiologikorik izan behar, ez eta jatorri naturaleko edo ingurumenean dauden konposatu toxiko edo kaltegarririk ere, molusku bibalbioen osasun kalitatean eragin negatiboa izan dezaketen edo haien zaporea alda dezaketen kopurutan. Zuzeneko giza kontsumorako molusku bibalbio bizien komertzializazioari dagokionez, arauak ezartzen du legez onartutako ekoizpen eremuetatik etorri behar dutela, modu higienikoan manipulatu behar direla, eta ekoizpen eremutik bidalketa zentro batera, arazketa zentro batera, berrinstalazio eremu batera edo eraldatze establezimendu batera eraman behar direla, nahitaezko jarraibideei jarraituz, eta, hala badagokio, baimendutako establezimenduetan garbituta. Moluskuak osasun kontrolpean daude, eta ontziratzeko, markatzeko, biltegiratzeko eta garraiatzeko berariazko baldintzak betetzen dituzte, higiene baldintza egokienak betetzeko.
2003
‎Jatorria edozein dela ere, zezenketa haragia erlojupeko prozesua da, zezenketa egin den eremuan animalia hil edo zorabiatu eta kontsumorako salgai jarri arte. Lehen fase horren ondoren, zezenketarako abelburuei ahalik eta azkarren eta modu higienikoan odola atera behar zaie plazako geletan, eta postmortem azterketa ere egin behar zaie. Horren ondoren, zezena ahalik eta azkarren eraman behar da zezen jaia egin den herriko larrutze lekura edo, halakorik badu, prestaketa gelara.
2005
‎Sukalde bat modu higienikoan diseinatu, kudeatu eta planifikatzea da horrelako establezimenduen funtzionamendu onaren berme nagusietako bat. Horren guztiaren helburu nagusietako bat sukaldearen diseinu higienikoa lortzea da, produktu seguruak egitea bermatuko duten alderdiak bateratzeko.
‎Aireztapen, argiztapen eta ur hornidurako instalazioak aztertzea. Modu higienikoan diseinatutako altzariak, makinak eta tresnak aukeratzea. Instalazioen gaitasunen kalkulua.
2006
‎Hala ere, arazo garrantzitsu bihurtuko litzateke berariazko irteerarik ez balego. Horien kontsumoan oinarritutako irtenbide batzuk animalia espezie haragijaleentzat (lagun egiteko animaliak, bereziki katu eta txakurrentzat eta akuikulturako arrainentzat) edo gizakien elikadurarako ere erabil daitezke, modu higienikoan bildutako odolaren bidez. Azken kasu horretan, odola ez da odolkien osagai nagusitzat hartu behar, nutrizioaren aldetik oso interesgarriak diren elementuak baititu, hala nola burdina organikoaren kontzentrazio handia, eta funtsezko mineralak, hala nola magnesioa eta zinka. Beraz, osagaiak erauztea ahalbidetzen duen tratamendua elikagai funtzionaletan erabili beharreko elikagaiak lortzeko irtenbidea izan liteke.
‎Horrelako izozkietan trapuak ez dira higienearen sinonimo, kontrakoa baizik. Funtsezkoa litzateke paper egokia erabiltzea, hondakinak modu higieniko eta eraginkorrean lehortzen eta ezabatzen direla bermatzeko. Bibliografía Gunduz GT, Tuncel G. 2006 Biofilm formation in an an cream plant.
2011
‎Elikagaiak etxean nola kontserbatu behar diren jakitea, horiek modu higienikoan manipulatzeko zer egin behar den garbi edukitzea (prestatu aurretik, prestatzerakoan eta prestatu ondoren), eta janaria egiteko erarik onena zein den ezagutzea funtsezko alderdiak dira gure elikaduraren kalitatearentzat.
2012
‎Argia, naturala zein artifiziala, operazioak modu higieniko batean egiteko nahikoa izango da. Lanparak babestuta egongo dira, hausten badira ere, elikagaiak ez daitezen kutsatu.
‎Segurtasuna eta kalterik eza zaintzeko beharra “funtsezkoa” da. Elikagaiak oso epe mugatuan garraiatu behar dira maiz, modu seguruan biltegiratu eta modu higienikoan merkaturatu, maiz, aldi baterako instalazioetan edo kalez kaleko saltokietan. Horregatik, enpresekin eta agintariekin lan egin behar da, araudiak betetzen laguntzeko.
2013
‎Horretarako planak ezinbestekotzat zuen Ego ibaiaren estaltzea, horrela lortuko ziren-eta beharrezkoak ziren espazio berriak kale eta eraikuntzetarako. Estaltzearen gainean kale berrien eta txikitutakoen trama urbanoa berrantolatzea pentsatu zen, eraikuntza mota ezberdinek ahalbidetuko lituzketen alienazioak eta orubeak beste modu batean definituz, betiere, espazioa modu higienikoago batean aprobetxatu eta zirkulazioa eta loturak hobetu nahian. Kale batzuk desagertu ziren (Barrenkale eta San Andres eliza ingurukoak), beste batzuk sortu (Zuloagatarren kalea, San Agustin eta San Juan) eta zeuden asko zabaldu (Arragueta, Bidebarrieta, Calbeton, Isasi), moldatu (Arrate pasealekua) eta luzatu ziren (Toribio Etxebarria).
‎Haragia seguru egoteko funtsezko faktoreetako bat da animaliak osasuntsu egotea sakrifizioaren unean eta inolako infekzio prozesurik jasan ez izatea. Lehen etapa hau, animaliaren hazkuntza eta gizentzeko, behar bezala egin dadin, ustiategia eta haren animaliak modu higienikoan maneiatu behar dira. Animaliei antibiotikoak eman behar izan bazaizkie, zentzuzko denbora itxaron behar da, gorputzak hondakinak bota ditzan.
‎Elikagai gisa erabiltzen diren animalien muskulu ehuna da. Haragia hautatzeko, kontuan hartu behar dira kolorea eta egoera (ez da deskonposatzen); haragia animalia osasuntsuetatik etorri behar da eta modu higienikoan tratatu behar da. Koipea.
‎Elikagaien toxikazioak saihesteko elikagaiak modu higienikoan nola manipulatzen diren jakiteaz gain, produktuak maneiatzeko erabiltzen diren tresnak nola erabili behar diren ere jakin behar da. Garbi egon behar dute objektu guztiek, ganibetak, elikagaiak prestatzeko erabiltzen diren zapiak edo ebakitzeko taulak erabiliz.
2014
‎. Atmosfera aldatuan ontziratzean, barruko airea kendu eta gas batez edo gas nahaste batez ordezkatu behar da. Ontziratze mota horri esker, bizitza erabilgarria, murriztu hondakinak elikagaiena, elikagaiak modu higienikoagoan garraiatu eta biltegiratzea, produktuaren aurkezpena eta kontrola hobetzea, eta tanta jarioak edo usain txarrak kentzea. Kontuan hartu behar da, hala ere, ontziratze mota horrek zenbait baldintza eskatzen dituela:
‎Araudi horrek bi irizpide mikrobiologiko ezartzen ditu. Pasteurizazioak gutxitu egiten ditu patogenoen forma begetatiboak, hau da, ‘Cronobacter’ Alde batetik, prozesuaren higienekoak, hau da, modu higienikoan funtzionatzen duen. Fabrikazio prozesuaren barruan edo amaieran aplikatzen dira.
2016
‎Behi, txerri, ardi eta ahuntz espezietako animalia zati jangarrietatik dator haragia, oso higiene baldintza kontrolatuak izan baitituzte. Animalia horiek behar bezala hazi ondoren, ondoren sakrifikatu egiten da, eta horiek eta kanalak modu higienikoan manipulatzen dira. Ekoizpen prozesu horren barruan sartzen da heltzea.
‎Espainiako Kontsumo, Elikadura Segurtasun eta Elikadura Agentziak (AECOSAN) gomendatzen du, udan intoxikazioak prebenitzeko, urrezko hamar arau hauek betetzea etxean egiten denean: 1 Modu higienikoan tratatu edo manipulatu diren elikagaiak kontsumitzea. 2 Elikagaiak ondo prestatu.
2019
‎Horregatik ez da ideia ona produktu horiekin egindako pintxoak eskatzea. Bestelako elikagai arriskutsuak Modu higieniko eta seguruan manipulatzen ez den edozein elikagai kutsatuta egon daiteke eta gure osasunari kalte egin diezaioke, baina batzuk bereziki sentikorrak dira, mikroorganismo patogenoak garatzeko ezaugarri egokiak dituztelako (mantenugaiak, pH-a, ur jarduera, etab.).). Horien artean nabarmentzekoak dira animalia jatorriko batzuk, gordinik edo gutxi prestatuta jaten direnak, hala nola haragiz egindakoak (tartarea, carpaccioa, gutxi egindako hanburgesak, etab.).), arrainezkoak (sushia, ceviche, etab.).), esne gordinekoa (gazta freskoa edo gutxi egina) edo arrautzazkoa (adibidez, kremak eta saltsak).
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia