Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 11

2012
‎Elikagaiak hozkailuan gordetzea, batez ere haragia, arraina eta eskortako hegaztiak. Elikagaiak modu egokian prestatu, bereziki, oilategiko hegaztiak eta oilaskoa. Ziurtatu haragiaren barruko tenperatura 65 ºc ra iristen dela.
2013
‎Gomendioak: Oilasko haragia modu egokian prestatu. Ez poluitu kutsadura gurutzaturik, hau da, ez nahastu haragi gordina eta jaki prestatuak.
‎3 Etxean janaria eskaini ahal diot nire txakurrari? Animalia nutrizioan adituak diren albaitariek diotenez, etxeko sukaldaritza modu egokian prestatzen bada, nutrizioaren ezagutza maila ona behar da. Halaber, oso konpromiso ona hartu behar da osagaiak eta horien kantitateak behar bezala erabiltzeko.
‎haragia. Elikagai gordin horrek kontrol zorrotzenak behar ditu kutsatzea saihesteko. Etxean, garrantzitsua da ziurtatzea beti dagoela hoztua (4 °C tik behera), modu egokian prestatu eta gainazal guztiak desinfektatu behar dira produktu gordinarekin kontaktuan egon ondoren. Gehien kontsumitzen diren haragi moten zati nagusiak nola kontserbatu azaltzen du artikuluak.
‎Irudia: Christopher Aloi Elikagaiak modu egokian prestatzeak bakterio patogenoak desagerrarazten laguntzen du, segurtasun biologikoa hobetzen du eta errezetei zaporea eransten die. Baina kontuan izan behar da elikagaiak gehiegi prestatzeak arriskuak sor ditzakeela, eta, beraz, ezinbestekoa da oreka lortzea egosketaren eta erre beharraren artean.
‎Etxeko dieta, albaitariaren zaintzapean, erakargarriagoa da gaixoarentzat pentsu lehor bat baino; beraz, anorexia sintomak dituen txakurra berriz erakuts daiteke janari platera. Albaitariak behar diren jarraibideak emango dizkie jabeei, txakurrarentzako etxeko platerak modu egokian prestatzeko.
2014
‎Beraz, oso garrantzitsua da elikagaien tenperatura kontrolatzea, seguruak izan daitezen. Bermatu egin behar da modu egokian prestatzen edo hozten direla, elikagaien arriskua ahalik eta txikiena izan dadin. Kontserbatzeko tenperaturarik onena Elikagai guztiek ez dituzte kontserbazio baldintza berberak behar.
2015
‎Prozedura gehienetan (mikrouhin labean izan ezik), kontuan hartu behar da tenperatura mailaketa gertatzen dela, hau da, elikagaia sartzen denean murriztu egiten dela (bai oliotan, bai uretan), eta elikagaiaren bolumen guztia gutxieneko gradu batzuetara iristen dela ziurtatu behar da. Gehiegizko tenperatura saihestea Elikagaiak modu egokian prestatzeak bakterio patogenoak desagerrarazten laguntzen du, segurtasun biologikoa hobetzen du eta platerei zaporea eransten die. Baina elikagaiak gehiegi prestatzeak arriskuak ekar ditzake.
2016
‎Almidoi ugariko elikagaietan, adibidez, ogia, zerealak edo galletak, akrilamida ager daiteke. Elikagaiak modu egokian prestatzeak bakterio patogenoak desagerrarazten laguntzen du, segurtasun biologikoa hobetzen du eta platerei zaporea eransten die. Baina gehiegi prestatzeak arriskuak ekar ditzake, olioa erretzen den arazoa baita.
‎Horrelako produktuak sartzea oso interesgarria izan daiteke, haragia edo animalia jatorriko elikagaiak neurriz gain hartu gabe, dietan proteinak gehiago lortzeko. Nahiz eta askok sinetsi, tofua oso aberatsa izan daiteke modu egokian prestatzen bada. Espeziekin edo ongailuekin marinatu ondoren, ogitarterako ere oso emaitza gozoa lortuko da.
2018
‎Ekainean hasi eta azarora arte biltzen dira. Patatak karbohidrato eta mantenugai konplexuak ditu eta, modu egokian prestatuta, oso kaloria gutxi ematen ditu. B6 bitamina ugari duen elikagaia da.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia