2006
|
|
Diziplina gehiegikeriatzat jotzen ezdenean, haurrak berak bere behar eta desirak alde batera utzi behar dituela ulertzendu, eta horrela oso iraindua sentitzen da. Zigorra helduak
|
modu
egokian manipulatzeak eta kontrolatzeak porrota dakar haurrarentzat, horrela etorkizuneko berekontrolpetik at dagoen gehiegikeria berri baten aurrean zaurgarri geratzen baita.Besteengan pentsatuz edozer ematen duten helduak ez ditu ikusten berarengankonfiantza ezar dezakeen norbait bezala, manipulatzen erraza den norbait bezalabaizik. Zaintze ekintzak kontrolatzeko aukeratzat hartzen dituzte, eta ez beraiengana atxikitzeko aukeratzat.
|
2010
|
|
Oro har, ez da nahikoa, patogenoak eragin baititzakete, ikusgai jarri beharrik gabe. Elikagaien ibilbidea ezagutu behar da,
|
modu
egokian manipulatu eta tratatu direla bermatzeko eta, beraz, kalterik egiten ez dutela ziurtatzeko. Baliteke elikagai batzuek itxura eta usain ona izatea, baina bakterio kaltegarriak izatea.
|
2011
|
|
Polietilenoa, eraso fisikoekiko erresistentzia txikia izanik,
|
modu
egokian manipulatu behar da, ez hondatzeko.
|
|
elikagai baten bakterio posibleak, denbora gutxian, milaka aldiz biderkatu eta osasunerako arrisku bihur daitezke. Eremu horretan produktu bat bi ordutik lau ordura bitartean mantentzen bada,
|
modu
egokian manipulatu eta prestatu bada ere, intoxikatzeko arriskua handitu egiten da. Ordu horiek metagarriak dira; beraz, plater bero bat beroaren tenperaturaren azpitik bi orduz jaisten bada, berotu egiten da, eta, gero, beste bi ordu pasatzen dira arrisku eremuan, ez da segurua izango.
|
2012
|
|
Saltsak, elikagai guztiak bezala, bakterioak transmititzeko bidea izan daitezke. Baina
|
modu
egokian manipulatzen eta lantzen badira, arrisku hori minimizatu egin daiteke. Nahiz eta bigarren elementu gisa jardun, osagai nagusiaren ondoren, ez dira gutxietsi behar saltsak prestatzeko orduan erabiltzen diren manipulazio eta higiene neurriak, horien mende egongo baita, neurri handi batean, errezetaren arrakasta.
|
|
Pasteurizazio prozesu baten ondoren, izozkietan egon daitezkeen patogenoak desagertu egiten dira. Hala ere, prozesu horren ondoren kutsa daitezke, eta, beraz, kontsumitu arte
|
modu
egokian manipulatu eta biltegiratu behar dira. Azukre askoko elikagaiak dira, eta, beraz, mikroorganismo ugari ager daitezke.
|
2013
|
|
Beraz, ez dugu izango germenak sartzeko aterik eta ez da inoiz infekziorik egingo», argitu du. Lesio sakonagoak daudenean, infekzioa sor daiteke
|
modu
egokian manipulatzen ez bada, baina zehaztu, «ez da obsesionatu behar; lesio larriak dira, konplikatu ezean, gehienetan bilakaera ona izaten dute». Noiz jo behar da zerbitzu medikora Baina, orduan, noiz jo behar da zerbitzu medikoetara?
|
2014
|
|
Kutsadura horretan, patogenoak, bakterioak, toxinak eta parasitoak daude, gehienetan animalien heste traktuan daudenak. Funtsezkoa da landetxeko prebentzioa; izan ere, animaliak
|
modu
egokian manipulatzen ez badira, arriskuak ekoizpen kate osoan egon daitezke, batez ere, sakrifizioaren unean zehar. Animalia ekoizpenaren lehen kate kateetako mikroorganismo ohikoenak Campylobacter, Salmonella, Listeria edo E. coli dira.
|
2015
|
|
Beste produktu batzuk ere (arroza, pasta, tea edo kakaoa) sei hilabetera irits daitezke, leku lehor eta argirik gabe biltegiratzen badira, latak eta kontserbak bezala. Azukrea eta irina fruitu lehorrak edo patatak baino egonkorragoak dira, eta denbora luzez arazorik gabe egon daitezke,
|
modu
egokian manipulatuz gero. Eztiaren kasuan, azukre asko duen elikagaia da, eta horrek eragin bakterizida eragiten du lisisi osmotikoan.
|
2017
|
|
Aditu batzuek iturritik bost bat minutuz irakiten joatea aholkatzen dute, balizko mikroorganismoak (gutxienez, sei hilabete) kentzeko. Botilaratutako ura, berriz, ez da irakiten; izan ere,
|
modu
egokian manipulatu bada, mikroorganismo patogenorik gabe mantenduko da. Esnearen kasuan, arrisku mikrobiologiko txikiko produktua da, horrelako elikagaiak kutsatzea ez baita ohikoa.
|
2018
|
|
Esne gordina oso produktu delikatua da, bere ezaugarriak (pH-a, mantenugaiak, ur jarduera, etab.) direla eta. mikroorganismoak garatzeko ingurune aproposa bihurtzen dute. Hala, patogenoek elikagai hori kutsa ez dezaten eta osasunerako arriskua sor ez dezaten,
|
modu
egokian manipulatu behar da. Horrek esan nahi du, esnea abeltzaintzako ustiategitik etxera eramateko, ontzi garbi eta hermetiko bat eta hozteko tenperaturari eutsiko dion sistemaren bat erabili liratekeela.
|