2004
|
|
Pasteurizazioa honela definitzen da: «Substantzia edo nahasketa baten tratamendu termikoa,
|
lortutako
tenperaturek eta esposizio denborak gizakiaren osasunerako arriskutsutzat jotzen diren mikroorganismoak ezabatzeko aukera ematen duten baldintzetan». Printzipio hori izozkiei aplika dakieke, osagai desberdinen nahasketatzat hartzen baitira, eta osagai horietan askotan esnea edo kremak erabiltzen baitira ezaugarri organoleptiko berariazkoak emateko.
|
2010
|
|
egosketa metodo honetan, berorik ez galtzeko, elikagaia «labe» izeneko estruktura itxi batean sartzen da eta energia transferentzia batez ere, erradiazioaren edota konbekzioaren bidez gertatzen da (labe motaren arabera).
|
Lortutako
tenperaturak 100 ºC 260 ºC tartekoak dira.
|
|
|
Lortutako
tenperatura horiek, 150 ºC, uraren irakite puntua baino altuagoak direnez, elikagaien azalean ur lurrunketa azkarra gertatzen da eta batez ere Maillard erreakzioari eta proteinen koagulazioari esker, zaporetsu eta kolore arreko zarakar karraskaria sortzen da, oso gozoa dena. Hala ere, jakiaren barrualdean ur gehiago dagoenez, 80 ºC an mantentzen da (ura dagoen bitartean tenperaturamuga bere irakite puntua da).
|
|
Bero sortzaileak ere egosketa prozesuan garrantzi handia dauka, ez baita gauza bera labea, plantxa, bitrozeramika, marmita edo gainerretzailea erabiltzea, esaterako,
|
lortutako
tenperaturak oso desberdinak izango direlako.
|
|
Talkak agerian utzitako gainerako filosofikoek ez dute inolako aldaketarik. Beraz, lanaren ondorioa da talkan
|
lortutako
tenperaturak ez direla horiek aldatzeko bezain altuak. Hala, bada, froga enpiriko bat dago:
|
2011
|
|
Goizeko lehenengo zikloan egiten da, 134 ºC ra eta bestelako kargarik gabe. Prozesua egokitasunaren, lurrunaren, airearen kanporatze mailaren eta
|
lortutako
tenperaturaren arabera, hainbat kolore aldaketa izan ditzake paperezko orriak.
|
2017
|
|
«Energia kontratuak optimizatuz, batez besteko aurrezki ekonomikoa% 22koa izan da». 4 Itxituren eta bilgarrien diseinu egokia
|
lortzea
Tenperatura egokia mantentzea funtsezkoa da etxe osasuntsu eta iraunkor batean. Horretarako, funtsezkoa da isolamendu egokia duen itxitura eta inguratzailea, erosotasun termikoa, akustikoa eta argia bermatzeko.
|
2021
|
|
Ahalegin hori ez litzateke premiazkoagoa izango. Abuztuko txostenean, Nazio Batuen Klima Aldaketari buruzko Gobernu arteko Taldeak (IPCC) ohartarazi du ez dela
|
lortuko
tenperatura igoera 1,5 gradukoa izatea, baldin eta hurrengo hamarkadetan co2aren eta berotegi efektuko beste gas batzuen emisioak berehala, azkar eta eskala handian murrizten ez badira. 2050ean “zero emisio garbi” lortu behar ditugu, baina azken esprint a hamarkada honetan erabakitzen da:
|
2022
|
|
Bero boladak ohiz kanpoko tenperatura altuak, egun batzuetan irauten dutenak eta gure geografiaren zati handi bati eragiten diotenak. Estatuko Meteorologia Agentziak (AEMET) 1975etik* Espainiako bero boladak erregistratzen dituen dokumentu batean azaltzen duenez, gertaera horien intentsitatea zehazten duten hiru faktoreak hauek dira:
|
lortutako
tenperaturak, iraupena eta eragindako lurraldea. Bero boladarik garrantzitsuena Penintsulan eta Balearretan erregistratutakoetatik, zein dagokio?
|