Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 9

2004
‎Pasteurizazioa honela definitzen da: «Substantzia edo nahasketa baten tratamendu termikoa, lortutako tenperaturek eta esposizio denborak gizakiaren osasunerako arriskutsutzat jotzen diren mikroorganismoak ezabatzeko aukera ematen duten baldintzetan». Printzipio hori izozkiei aplika dakieke, osagai desberdinen nahasketatzat hartzen baitira, eta osagai horietan askotan esnea edo kremak erabiltzen baitira ezaugarri organoleptiko berariazkoak emateko.
2010
‎egosketa metodo honetan, berorik ez galtzeko, elikagaia «labe» izeneko estruktura itxi batean sartzen da eta energia transferentzia batez ere, erradiazioaren edota konbekzioaren bidez gertatzen da (labe motaren arabera). Lortutako tenperaturak 100 ºC 260 ºC tartekoak dira.
Lortutako tenperatura horiek, 150 ºC, uraren irakite puntua baino altuagoak direnez, elikagaien azalean ur lurrunketa azkarra gertatzen da eta batez ere Maillard erreakzioari eta proteinen koagulazioari esker, zaporetsu eta kolore arreko zarakar karraskaria sortzen da, oso gozoa dena. Hala ere, jakiaren barrualdean ur gehiago dagoenez, 80 ºC an mantentzen da (ura dagoen bitartean tenperaturamuga bere irakite puntua da).
‎Bero sortzaileak ere egosketa prozesuan garrantzi handia dauka, ez baita gauza bera labea, plantxa, bitrozeramika, marmita edo gainerretzailea erabiltzea, esaterako, lortutako tenperaturak oso desberdinak izango direlako.
‎Talkak agerian utzitako gainerako filosofikoek ez dute inolako aldaketarik. Beraz, lanaren ondorioa da talkan lortutako tenperaturak ez direla horiek aldatzeko bezain altuak. Hala, bada, froga enpiriko bat dago:
2011
‎Goizeko lehenengo zikloan egiten da, 134 ºC ra eta bestelako kargarik gabe. Prozesua egokitasunaren, lurrunaren, airearen kanporatze mailaren eta lortutako tenperaturaren arabera, hainbat kolore aldaketa izan ditzake paperezko orriak.
2017
‎«Energia kontratuak optimizatuz, batez besteko aurrezki ekonomikoa% 22koa izan da». 4 Itxituren eta bilgarrien diseinu egokia lortzea Tenperatura egokia mantentzea funtsezkoa da etxe osasuntsu eta iraunkor batean. Horretarako, funtsezkoa da isolamendu egokia duen itxitura eta inguratzailea, erosotasun termikoa, akustikoa eta argia bermatzeko.
2021
‎Ahalegin hori ez litzateke premiazkoagoa izango. Abuztuko txostenean, Nazio Batuen Klima Aldaketari buruzko Gobernu arteko Taldeak (IPCC) ohartarazi du ez dela lortuko tenperatura igoera 1,5 gradukoa izatea, baldin eta hurrengo hamarkadetan co2aren eta berotegi efektuko beste gas batzuen emisioak berehala, azkar eta eskala handian murrizten ez badira. 2050ean “zero emisio garbi” lortu behar ditugu, baina azken esprint a hamarkada honetan erabakitzen da:
2022
‎Bero boladak ohiz kanpoko tenperatura altuak, egun batzuetan irauten dutenak eta gure geografiaren zati handi bati eragiten diotenak. Estatuko Meteorologia Agentziak (AEMET) 1975etik* Espainiako bero boladak erregistratzen dituen dokumentu batean azaltzen duenez, gertaera horien intentsitatea zehazten duten hiru faktoreak hauek dira: lortutako tenperaturak, iraupena eta eragindako lurraldea. Bero boladarik garrantzitsuena Penintsulan eta Balearretan erregistratutakoetatik, zein dagokio?
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia