2002
|
|
Ni banaiz, poz handiagoa.
|
Badakite
sukaldera eraman eta litro bat esne eta labean gelditu diren afal hondarrak emango dizkiedala.
|
2005
|
|
–Ez
|
zakinat
sukaldean?
|
2006
|
|
Katalina Maulera abiatu zen egunean, Estefaniaren seme Gilenekin nenbilen, ez
|
dakit
sukaldean edo zamaritegiaren inguruan. Aitatxi hurbildu zitzaidan, emakumea ondoan zuela:
|
2009
|
|
NEKANE. Ba gauzatxo bat txikito? Nik
|
badakit
sukaldean. Barazkiak gustatzen zaizkizu?
|
|
(txamarra erantziz) Oso itxura ona zeukak. Ez
|
nekian
sukaldean moldatze (n) hintzenik!
|
|
Haren bi begitxo bixiak, beste barruragoko begien distira zutelakoan nago. Gehien akordatzen naizena, ilunabarrean,
|
badakit
sukaldeko zein txokotan, gero irratia apaltxoan hantxe gainean ipiniko genuen aldean, bere aulkitxoa hartu eta, barriñoi txiki batean ekonomika ondoko ur berotik palasta batzuk bota eta, surtako hautsetik bi palakadatxo nahasi orduko, abarkak erantzi, galtzerdiak kendu eta bi oinak ur bero zikinean atseden bila sartzen zituenekoa... Nik, disimuluan, ordurako arrosarioa errezatzen abiatua baitzen beti, guk Santa Maria amaitu baino lehen Agur Maria trabatuz, bere abarkei erreparatzen nien.
|
2010
|
|
usain eta zapore arraroak, zein jakitara pasatzen diren; gehiegizko aparra eta kea sortzea; biskositatea gehiegi handitzea? Dena den,
|
jakiteko
sukalde profesionaletan erabilitako frijitzeko koipeak noiz baztertu eta ordeztu behar diren badago estatuko arautegia (Orden de 26 de enero de 1989, Norma de Calidad para los Aceites y Grasas Calentados), zeinek ezartzen duen koipearen degradazio maila aztertzeko konposatu polarren ehunekoa neurtu behar dela (konposatu hauek oxidazioan sortzen dira eta oraindik haien estruktura kimikoa zehaztu g... Arautegiak dioenez, konposatu polarren ehunekoa% 25 baino txikiagoa baldin bada, koipea erabiltzen jarrai daiteke, eta altuagoa baldin bada, baztertu eta olio berria bota behar da (hau da bere aldizkako bisitan osasun ikuskatzaileak begiratuko duen gauzetako bat).
|
2011
|
|
CONSUMER EROSKI Teoriaren kontra, praktikak agerian uzten du Espainiako biztanleek gomendatutakoa baino barazki eta barazki gutxiago jaten dutela, eta ohitura hori Mediterraneoko dietaren eredutik urruntzen dela, prebentzio balio seguru gisa. Kontsumitzaile askori ez zaizkie barazkiak gustatzen, edo ez
|
dakite
sukaldean probetxua ateratzen; beraz, erosoagoa zaie elikagaiaren antioxidatzaileak emango dizkien osagarri dietetikoa hartzea. Hala ere, zenbait osagarri dietetikoren eraginkortasuna eta etekinak emateko gaitasuna zalantzan jartzen dituzten ikerketak ugaltzen dira.
|
2012
|
|
Baina hik, zer? Ez omen
|
dakin
sukaldean, eta beti besteek prestatu behar!
|
|
–
|
Badakizu
sukalderako bidea? –galdetu diot.
|
|
gu bezain gutxi
|
dakiena
sukaldeaz eta liburuez.
|
2014
|
|
Ez
|
daki
sukaldean.
|
2015
|
|
Zaharra nago, ez dut sosik. Ez
|
dakit
sukaldean, loditzen ari naiz.
|
2018
|
|
Dietak: ospitaleratuen unitateetan egunero eskatzen dira dieta
|
jakinak
sukalde zerbitzura. Erizain laguntzaileak gaixo bakoitzak jasotako dieta dagokiona dela ziurtatu behar du.
|
2019
|
|
ez
|
dakit
sukaldeko plater txiki pistatxo koloreak
|
2022
|
|
Ez erabat, Goiuriren hurbiltasunak ez zidan uzten. Zer egin, nondik hasi ez
|
nekiela
sukaldera laguntzeko esan nion.
|
|
Gure abizenarekin eta aitaren kontaktuekin, erraz irekitzen dizkigute munduko toki askotako jatetxeetako ateak. Hortxe jabetzen zara zenbat
|
dakizun
sukaldeaz, baina baita zenbat falta zaizun ikasteko ere. Jaki eta osagai asko ezagutu ditut, eta oso plater goxoak egin daitezke horiekin.
|
2023
|
|
Nola gosalduko nuen ez badut etxea ezagutzen? Ez
|
dakit
sukaldea non dagoen ere. Etxeko jendea ere ez dut ezagutzen, ezta haiek ni.
|