2006
|
|
Bartzelonako Institut Catalá d' Oncologiak eginiko azterlan baten arabera, emakumeek nozitzen dituzten linfomen %10en kausa tindagaien koloratzailea izan liteke eta, areago, linfoma jasateko arriskua %26 dela hilean behin horrelako produktuak baliatzen dituzten gizakietan.Txokolatea jateak ez du aknea sorraraztenAknerik pairatu gabe txokolatea jan nahi duten nerabeek ateak zabalik dituzte.Zaldar higuingarri horietatik libre iraun nahi zutenen etsai mina izan da urtetan baina orain, dermatologoek diotenez, prentsak asmatutako kontuak dira horiek.Aditu horiek faktore genetikoei eta hormonen fluktuazioei egosten dizkiete aknearen arduradun izatearen erru guztiak; faktore bi horiekin batera, hainbat elikagai esnea, batik bat hartzea ere kaltegarri izan daiteke, Harvardeko Unibertsitatean eginiko ikerlanen arabera.Egunero baso bat edo gehiago esne (gaingabetua, bereziki) hartzen zuten kontsumitzaileek, astean baso bat edo gutxiago hartzen dutenek baino %22 akne kasu gutxiago agertzen dituzte.EKARRIZKETA Josep Toro, Bartzelonako Hospital Clínic eko Haur eta Gazte Psikiatria ZerbitzuburuaMenstruazioa egun 12 urterekin agertzen da, duela mende erdia baino lau urte lehenagoez omen dute ongi esaka jarduten nerabeez.Bizitzako etapa zaila, inondik ere... Etapa bakoitzak bere zailtasunak ditu: ...ulagoak dira, adiera horretan.Okerreko bidea hartzea errazagoa da eta, gainera, bide hori hartzearen ondorioak larriagoak izan daitezke.Gurasoek seme alabei botatzen dizkieten erretolikek ezertarako balio dute. Eraginkorrak izatea gorabehera, ezinbestekoak dira.Helduok seme alabei jarraibideak eman behar dizkiegu, guretzat zer dagoen ongi eta zer ez dagoen argi eta garbi esan behar diegu, jokabide
|
jakin
batzuen arriskuen berri gaztigatuz.Hor, okerrena, lagun taldearen ahaleginak familiarenak edo eskolarenak baino karga handiagoa izatea da.Agian paperak galdu ditugu.Agian okerreko bidea hartu dugu baina ez dizkiogu horren erruak geure buruari edo gizarteari egotzi behar.Egokiera batzuk ez dira kontrol sozialaren pean sartzeko modukoak.Esate baterako, menarkia (lehen menstruazioa) hasten den adina... hori hamabi urteko neskatxari emakumea zara" esatearen pareko da.
|
|
Surimia, proteinak eta zerbait gehiago Gaur egun, gero eta handiagoa da arrainaren kontsumoa, haragia eta haragikiak kontsumitu ordez. Osasunarekin zerikusia duten nazioarteko erakundeek egindako gomendio dietetikoen testuinguruan, arrantza produktuek leku nabarmena dute dieta orekatuak lortzeko, nutrizio eskakizunak lortzeko eta gaixotasun
|
jakin
batzuen arrisku faktoreetan jarduteko. Hala ere, ezin dugu ahaztu arrain freskoaren gantza dela osasungarri eta baloratuenetako bat.
|
2007
|
|
Gainera, aldaketak egiten dituzte sortzen ari diren arriskuak identifikatzeko eta etorkizuneko krisiei aurrea hartzeko legedian. Krisiaren unean elikagaietan koloratzaile gisa erabiltzen diren substantzia
|
jakin
batzuen arriskuen berri bazuten ere, kritikatu dute ez zirela «arrisku potentzial» gisa identifikatu arriskuak aztertzeko sistemaren eta kontrol puntu kritikoen (HACCP) bidez. Izan ere, tresna horren berezitasunek elikagaien ekoizpenaren kudeatzaile guztiek ezagutu behar dituzte, eta sektorearen zati handi batek hutsune batzuk ditu funtzionamenduari dagokionez, txostenaren arabera.... Alde horretatik, ezagutza indartuz, prozesadoreei erraztasunak ematen zaizkie arriskuak identifikatzeko, kontrol sistemak ezartzeko eta gorabeherei aurrea hartzeko faserik primarioenetan.
|
2008
|
|
Frutak eta barazkiak dieta osasuntsu eta orekatu baten osagai garrantzitsuak dira, eta egunero kantitate nahikoetan jateak gaixotasun
|
jakin
batzuen arriskua murrizten laguntzen du, eta, gainera, heste igarotzea errazten du, edo organismoan eragin antioxidatzailea ematen du. EFSAko adituek argitaratu duten ikerketaren arabera, kontsumitzaileak egunean 400 g inguru jan behar ditu barazki nahasketa batetik, hau da, frutetatik eta barazkietatik.
|
|
Elikagai arriskuaren sailkapenaren buruan, kontsumitzeko prest dauden elikagaiak aldez aurreko tratamendurik gabe jartzen dira, betiere kontserbatzeko eta manipulatzeko jarraibide egokiak betetzen ez badira. Kordobako Unibertsitateko (UCO) ikertzaile eta aditu talde batek, Estatu Batuetako beste bi erakunderekin batera, produktu
|
jakin
batzuen arrisku mikrobiologikoak aztertzen ditu. Ebaluazio tresna eraginkorra garatzeaz gain, elikagaien kutsadura arrisku nagusien rankinga egitea da helburua.
|
2010
|
|
Tresna hori arriskuak kudeatzeaz arduratzen direnentzat da, eta elikagaien segurtasuneko arazo globalei erantzuteko eman beharreko pausoak ematen ditu. Azterketa horien bidez, substantzia eta elikagai
|
jakin
batzuen arriskua ebaluatu nahi da, hala nola elikagaiak egiteko erabiltzen diren aromak. Garrantzitsua da erabilitako iturria eta fabrikazio prozesua identifikatzea, baita elikagaien eraginpean egotea eta datu toxikologikoak ebaluatzea ere.
|
2011
|
|
Internautaren Segurtasun Bulegoa (OSI) Komunikazio Teknologien Institutu Nazionalak (Inteco) sustatutako zerbitzu bat da, segurtasun informatikoarekin edo pribatutasunarekin lotutako zalantzak edo arazoak dituzten Interneteko erabiltzaile guztiei teknologia berriei buruzko edukiak eta informazioa emateko. Zerbitzu publiko honen helburua da arazo informatiko
|
jakin
batzuen aurrean arriskuen prebentzioa sustatzea. Arrisku berriak eta askotarikoak Sare sozialetako on line jazarpenetik phishing orrietara edo posta elektroniko bidezko iruzurretatik, sareko arriskuak berritu egiten dira aurrerapen teknologiko bakoitzaren bidez, eta, nahiz eta segurtasun maila handia izan eta eraginkortasunez aplikatzen diren, ez dira gaizki etortzen zenbait aholku erabilgarri, adibidez, Internet bidez erostean.
|
|
Haur, haur eta haurdunentzat elikagaiak kontsumitzeko gomendio berriak. Urtebete baino gutxiagoko haurrei espinakarik eta zerbarik ez ematea eta hirurak arte mugatzea, haurdunaldian edo edoskitzaroan ezpata arrainik edo hegalaburrik ez kontsumitzea eta krustazeoen “haragi iluna” ez jatea dira AESANeko adituek emandako aholkuetako batzuk, elikadura kutsatzaile
|
jakin
batzuen arrisku taldeak murrizteko. Arraina, onura gehiago arriskuak baino.
|
2018
|
|
Seinaleek arriskuari buruzko informazioa bermatzen dute. «Neurri horrek funtzionatu du eta istripuak txikiagoak dira tarte
|
jakin
batzuetako arriskuaz ohartarazten denean», azaldu du Canesek. Administrazioak bakoitzaren egoera berrikusi behar du, puntu beltz berririk dagoen edo beste batzuk konpondu diren.
|
2021
|
|
Erakundearen antolakuntza mailatik, honako neurriak har daitezke: Lanean langileari garrantzia ematea eta langileen osasunaren aurkako erasoak eta bestelako indarkeria motak saihesteko politikak hedatzea. ...misoa erasoen prebentzioarekin eta bestelako indarkeria motekin. Informatu eta komunikatzea. Laneko erasoen, jazarpenen eta laneko beste indarkeria mota arriskuen ebaluazioa egitea. Ingurunea kontrolatzea, hau da, segurtasuna bermatzeko alarma sistemak bezalako teknologiak erabiliz, bezeroen eta gaixoen arteko distantziak finkatuz... Beharrezkoak diren neurriei buruzko informazioa ematea eta gaixo
|
jakin
batzuekiko arrisku handiagoari buruz ere informatzea.
|