Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 8

2001
‎B12 (mcg) AGS (g) AG (g) AGP (g) Kolesterola (mg) Giharra Txuletak Hirugiharra Erdi gantzatsua Gibela 0,89 0,57 0,32 0,70 0,31 0,20 0,14 0,12 0,20 3,17 € 8,7 7,2 4,2 7,6 € 15,7 3 2 0 2 3 3,2 11,5 19,3 € 8,9 2,1 3,6 € 12:00 21,2 10,0 1,3 0,6 2,2 3,5 1,7 2,3 69 72 57 72 340 AGS= gantz aseak/ AGM= gantz monoasegabeak/ AGP= koipe poliasegabeak Kalitate irizpideak erosketan: Haragiaren kalitatea haren ezaugarri organoleptikoen araberakoa da (zaporea, samurtasuna, kolorea…). Ezaugarri organoleptiko bera dute animalia beraren atal guztiek, eta aldatu egiten da adinaren, arrazaren, sexuaren eta hazkuntza baldintzen arabera.
‎Freskoaren kontzeptua produktuaren manipulazio industrialik ezaren eta haren ezaugarri organoleptikoen kontserbazioaren araberakoa da. Hala ere, kontserbazio teknika jakin batzuk onartzen dira, hala nola hotza (ez izoztea) edo izotza gatzarekin nahastuta edo ez, arrainaren kasuan.
‎Ontziratu gabeko izozkiak edo izozki zatikatuak badira, saldu aurretik tenperatura egokian gordeko dira, gero manipulatu ahal izateko. Azken kasu horretan, saltzeko erabiltzen diren tresnek behar diren higiene baldintzak bete dituzte beti; eta izozkiari substantzia arrarorik ez dakarkion eta haren ezaugarri organoleptikoak aldatzen ez dituen materialekoak izan dute, eta erabiltzen diren aldiro edateko urarekin garbituko dira. Hala ez bada, azidoekiko erresistenteak diren ontzietan gorde behar dira, %1, 5eko disoluzioarekin azido zitrikoa edo tartarikoa.
2003
‎Horregatik, elikagaien sektoreak kontsumitzaileen gustuak asetzea du helburu egunero. Baina elikagai baten onargarritasuna ez dator haren ezaugarri organoleptikoen arabera bakarrik. Baldintzatzaile kulturalek, produktuaren eskuragarritasunak eta familiaren ekonomiak ere eragina dute.
2010
‎eguzkitan lehortzea, gazitzea, ketzea, ontziratzea, koipe, ardo, ezti edo beste substantzia batzuekin estaltzea, elurrarekin biltegiratzea, hartzidurak, espeziak botatzea, eta abar. Askotan kontserbazio metodo tradizional hauen bidez elikagaia denbora luzeagoz kontserbatzeaz gain, haren ezaugarri organoleptikoak hobetzea eta elikagai berriak aurkitzea (adibidez, esnetik gazta eta gurina) lortzen zen.
‎IV. fruten sektorearen barruan, ikerketa batzuek kontserbazio denbora luzatzea izan dute helburu. Lan horren ondorioz, Cryosalus enpresako Espainiako aditu talde batek prozesu bat garatu du fruta zuritu, moztu eta zatitu hori izoztu eta hilabetetan kontserbatzeko, baina horrek ez du zalantzan jartzen haren ezaugarri organoleptikoak mantentzea. Fruta izozteak duen arazoetako bat da uretan kontzentrazio handia duenez, desizoztean jokoak eta zaporearen zati handi bat galtzen direla.
2021
‎destrosa eta azukrea (sakarosa edo mahaiko azukrea). Gainera, produktuaren egonkortasuna eta kontserbazioa bermatzeko zenbait gehigarri erabiltzen dira, bai eta haren ezaugarri organoleptikoak (zaporea, testura…) hobetzeko aromak ere. Gehigarriekin ez bezala (E letraren ondoren beren izenaz edo zenbakiz zehaztu behar dira), aroma gisa erabiltzen diren konposatuak osagaien zerrendan “aromak” izenarekin identifikatzen dira, eta ez dute berariaz adierazi behar zein konposatu diren.
2023
‎Lehentasunezko kontsumoaren data Lehentasunezko kontsumo data gainerako elikagaietan jartzen da, hau da, muga hori gainditzen dutenean osasunerako berehalako arriskurik ez duten elikagaietan, adibidez, galleta edo patata frijitu batzuekin. Gertatzen dena da haren ezaugarri organoleptikoak (itxura, usaina, zaporea, testura, etab.) denborarekin hondatu egiten dira. Hau da, ez daude data hori baino lehen bezain gose, baina hasiera batean ez dira arriskutsuak.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia