Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 7

2005
‎Substantzia prebiotikoen arrakasta haien zuntz dietetikoen osagai bereziek digestio hodiko mikrobio floran duten eragin positiboari zor zaio. Zenbait ikerketa talde ari dira aztertzen substantzia horiek zeregin garrantzitsua izan dezaketen koloneko minbiziaren prebentzioan. Naturak urdail eta heste ingurunea diseinatu du, janariarekin irensten ditugun mikroorganismoak suntsitzeko eta kentzeko.
2009
‎Haragiaren kasuan, hegaztiarena kasu, ez da ahaztu behar oso galkorra dela; beraz, oso garrantzitsua da hotz kateari eustea, hiltzen den unetik kontsumitzailearengana iristen den arte. Produktuak jarraitu behar duen hotzaren ibilbidean, garraiolariengandik banatzaileetaraino sartzen da; banatzaile horiek zeregin garrantzitsua dute elikagaien segurtasunean. Edozein puntutan tenperatura mantentzeko kontrolei jarraitzen ez bazaie, elikagaiaren kaltegabetasunari eragin diezaioke.
2011
‎Prebentzioaz gain, beharrezkoa da lekukoekin edo istripuaren berri izaten duten pertsonekin hasten den ekintzen segida koordinatua egitea. Ekintza horiek zeregin garrantzitsua dute, larrialdietako eta larrialdi medikoko zerbitzuek istripua izan dutenak erreskatatzen jarraitzen dute, eta traumatismoen tratamendua eta errehabilitazioa gauzatzen dira. Laguntza integrala Istripua izan duenaren hasierako laguntzako prozesu bakoitzak iraupen desberdina du.
2012
‎julie_ g Elikagaietan substantzia kimikoak egotea ezinbestekoa da. Denek dituzte kimikariak modu naturalean, eta, kasu askotan, substantzia horiek zeregin garrantzitsua dute elikagaiak ekoizteko eta kontserbatzeko. Bizitza baliagarria luzatzen dute, erakargarriagoak egiten dituzte, koloreak, zaporeak eta lurrinak ematen dituzte eta, gainera, patogenoak ugaritzea saihesten laguntzen dute, eta horrek elikadura intoxikazioak oztopatzen ditu.
2019
‎Kode kromatikoetan oinarritutako baremo berriak elikagaien nutrizio kalitateari buruzko informazioa ematen du, eta kontuan hartzen ditu osasunerako kaltegarriak diren osagaiak (azukreak, gantz saturatuak, kaloriak edo gatza) eta onuragarriak (frutak eta barazkiak, lekaleak, oskol fruitu lehorrak, zuntzak eta proteinak zeharka ematen dituzten zuntzak eta proteinak). «Zientifikoki frogatu da elementu horiek zeregin garrantzitsua dutela arrisku kronikoen aurrean, hala nola, diabetea, obesitatea, gaixotasun kardiobaskularrak edo minbizia», argitu du Galanek. Nutric Score k elementu horiek guztiak sintetizatzen ditu kolore batekin, letra batekin, irakurgarritasuna errazteko.
2021
‎Onartuko al genuke denbora gehiago irauten duen baina barruan horrelako igorleak dituen moldeko ogia? Ezjakintasunak errezeloak ematen badizkigu ere, ontzi horiek zeregin garrantzitsua dute kontsumitzailearentzat.
2023
‎➡️ Kontuz txantxarrekin Tratamendurik gabeko txantxarren ondorioz, esne hortzak garaia baino lehen galtzea ere maloklusiorako arrazoi garrantzitsua da. Hortz primario horiek zeregin garrantzitsua dute, etorkizuneko hortz iraunkorren espazioa mantentzen baitute. Horregatik ez da komeni lehenago galtzea.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia