2001
|
|
Markei dagokienez, azken urteotan hauteman den beste fenomeno bat “marka zuriak” deiturikoen gorakada izan da. Marka
|
horiek
ohiko kontsumoko produktuetan erabiltzen dira, hala nola esnean eta kontserbetan, baita fruitu lehorretan, edari freskagarrietan, garagardoetan eta beste batzuetan ere. Normalean, kontsumo handiko produktuak izaten dira, eta produktuak banatzailearen edo xehekariaren markaren bidez merkaturatzen dituzte.
|
2007
|
|
Parte hartzaileak beren egoera kardiobaskularraren arabera ebaluatu ziren. Erretzaileen kasuan, proba
|
horiek
ohiko kontsumoko bi zigarro erre baino bi egun lehenago eta 30 minutu geroago egin ziren, bien artean 15 minutuko tartea utzita. Arteria koronarioek odol fluxua handitzeari erantzuteko duten gaitasuna neurtzen duen adierazle batean jarri zuten arreta ikertzaileek:
|
2009
|
|
Ikertzaileen arabera, “tratamendu horiek arazo mediko serioetarako duten eraginkortasuna galtzea” da arazoa. Preskripzioaren aurreko ikerketa Zukuek sendagaien ekintza inhibitzeko potentzial garrantzitsua izan dezaketela eta edari
|
horien
ohiko kontsumoak gaixoen sendatze prozesuan eragin dezakeela kontuan hartuta, aipatutako unibertsitateetako ikertzaile japoniarrek gehiago aurreratu nahi izan dute. Ikerketen bidez, etorkizunean, ebidentzia zientifiko bat eskaini nahi dute, medikuek jakin dezaten fruta jakin batzuk eta haien zukuak kaltegarriak ote diren pazienteen tratamendurako.
|
2013
|
|
gantzak, gehien gehienak, «saturatugabeak» dira. Gantz mota
|
horien
ohiko kontsumoak ez du osasunerako arriskurik sortzen; aitzitik, zenbait onura izan ditzake. Landare ozpinetan ez dira batez beste %1 gantz baino gehiago izaten, hau da, gantz «baxuak» edo «oso txikiak», egungo legeriaren arabera.
|
2020
|
|
inoiz ez dira behar adina irensten osasun arazo bat eragiteko.
|
Horien
ohiko kontsumoarekin ez dago arazorik, baita astean lau errazio ere, betiere beste elikagai batzuekin dieta askotarikoa egiten badugu. Kendu zerealak kontsumitu aurretik:
|
|
Zientzialariek ohartarazten dute gero eta azterketa gehiago egiten direla, eta azterketa horiek loditasunaren eta zenbait minbizi motaren garapenarekin lotzen dituztela kontsumo errepikaria eta handia, planetaren ingurumen fakturaz gain. Baina, informazio boladak eta biztanlerian gaizki interpretatzeak gorabehera, komeni da gogoratzea txosten zientifikoek ez dutela eskatzen begetarianismoa besarkatzea, ezta haragikiak demonizatzea ere, baizik eta janariaren maiztasuna eta kantitatea kontrolatzen ohitu beharra dagoela, batez ere saltxitxak, hanburgesak edo hirugiharra bezalako prozesatuak,
|
horien
ohiko kontsumoak osasunerako arriskurik handienak baititu. Badirudi eredu dietetiko bat hartu behar dela, non proteinak, B taldeko bitaminak eta burdina batez ere oilaskoarenak, arrainenak, untxienak edo lekaleenak diren.
|