2001
|
|
Alderdi nagusietako bat da beste elikagai batzuekin kutsadura gurutzaturik izateko arriskua saihestea, bai produktua egiteko unea bereiziz, bai elikagaiekin kontaktuan dauden laneko gainazal eta tresnak garbitu eta desinfektatuz. Lehengaiak, tarteko produktuak eta azken produktuak lan beharren edo eskariaren arabera zatikatu behar dira, eta ahalik eta kantitate txikienak erabili behar dira berehala egiteko, kontsumitzeko edo saltzeko, eta produktu
|
horiek
kutsatzea edo aldatzea saihesteko higiene baldintzetan. Elaborazio baldintzek eskatzen dute soilik giza kontsumorako egokiak diren elikagaiak, gehigarriak eta teknologia osagarriak erabiltzea, bai eta lehengaiak, tarteko produktuak eta azken produktuak behar bezala manipulatzea ere.
|
2002
|
|
Naturan, jatorrizko iturri bakarra lurzoruan, uretan eta hesteetako lumenetan hazten diren mikroorganismoetan aurkitzen da, horiek bitamina sintetizatzen baitute. Landareek ez dute B12 bitaminarik, mikroorganismo
|
horiekin
kutsatuta ez badaude behintzat. Animalia ehunetan bakarrik dago kobalamina, bereziki gibelean eta elikagai kutsatuetan.
|
2003
|
|
Biltegiratzean, bereziki aztertu behar dira hondarrak, ontziak ireki eta manipulatu egin baitira. Eragiketa
|
horiek
kutsatzeko arrisku handiagoa dakarte eta, beraz, balio bizitza laburragoa. Iraungitze data, lehentasunezko kontsumo data eta abar ere errespetatu behar dira.
|
2004
|
|
Bestetik, eskortako hegaztiaren haragia, Campylobacterren zentratua bada ere, gizakietan elikaduratik datozen gaixotasunen arrazoi bakteriologiko garrantzitsuenetakotzat jotzen da, azken urteotan ugaritu egin baita erregistratutako kasuen kopurua. Azterketa epidemiologikoen arabera, eskortako hegaztien haragia infekzio iturri garrantzitsua da, eta giza kontsumorako erabiltzen den portzentaje handi bat bakterio
|
horiekin
kutsatuta dago. Azkenik, espeziei, mikroorganismo ugari izan ditzaketelako (bakterio patogenoak, lizunak eta legamiak barne), eta lizun mota jakin batzuekin kutsatuz gero, toxina arriskutsuak sor ditzaketelako.
|
2006
|
|
Neurri hori ustiategi handietan arautzen da, eta bereziki garrantzitsua da hegaztiak kontsumo pribaturako hazten dituztenentzat. Animalia
|
horientzat
kutsatzeko arriskua dago eta jabeentzat egon daiteke neurri egokiak hartzen ez baditu. Ekoizpen intentsiboaren kasuan, arazo hori txikiagoa da, aspalditik ari baitira kontuan hartzen prebentzio neurri bereziak.
|
2007
|
|
Premia nagusietako bat hiltegietan ez ezik, produktu sentikorretan ere analisiak egitea da. Izan ere, produktu horiek egiteko modua dela eta, osagai
|
horiekin
kutsatuta egon daitezke, eta osagai horiek ez dira erraz hautematen, haragi xehatuaren kasuan bezala. AEBn, hanburgesak gehien kontsumitzen dituen herrialdeetako batean, kontrolak ezarri dira elikagaian zenbat haragi eta errai dagoen zehazteko eta produktuaren segurtasun osoa bermatzeko.
|
|
Hala ere, bileran izan diren batzuek erabaki batzuen alderdi negatiboak azpimarratu dituzte. Nazioarteko Konfederazio Sindikalaren (CIS) ordezkaritzetako arduradunen arabera, Europar Batasunaren (EB) presioak substantzia
|
horiekin
kutsatutako hondakinen legezko trafikoa ahalbidetuko du, EBtik bertatik eta beste herrialde industrializatu batzuetatik garapen bidean dauden herrialdeetara. Era berean, zenbait ordezkari sindikalek Risctox datu basearen berri eman zuten.
|
2008
|
|
Itxura denez, hiru ordenagailu pertsonaletatik bat programa
|
horiekin
kutsatua dago.
|
2009
|
|
Zakurrak edo ukuiluko abereak dituztenek eta mendi inguruetan ibiltzeko ohitura dutenek arrisku gehiago dute akainen ziztakoak jasateko, eta, ondorioz,
|
horiek
kutsatzen duten gaixotasunen bat hartzeko.
|
|
Sorgin gurpila da: Zoru kutsatuek gutxiago ekoizten dutenez, pestizida eta ongarriak botatzen zaizkie eta
|
horiek
kutsatzen dute berriz zorua
|
|
Parasitoa, ahuntz esne gordina, arrautza gordinak edo barazki kutsatuak dituzten okela gordinak edo gutxi prestatuak kontsumitzea da beste infekzio bide bat. Kutsatutako katu baten gorotzekin kontaktuan egon diren intsektuek produktu
|
horiek
kutsa ditzakete. Gainera, kutsatzea zeharkakoa izan daiteke, ez beroaren bidez higienizatu ez diren kutsatutako ureztatze uren bidez, ezta desinfektatzaile egoki baten bidez ere, lixibaren bidez, esaterako.
|
2010
|
|
Ahulgune nagusiak Haragi xehatua eta hanburgesak, hedaduraz, osasun arrisku handiko elikagaitzat hartzen dira, airearekin kontaktuan azalera handiagoa dutelako eta manipulazio maila handia delako. Bi faktore
|
horiek
kutsatzeko aukerak areagotzen dituzte. Prebentzioa erosketa puntuan hasten da, eta egiaztatu behar da ontzi hermetikoetan hoztua dagoela, tanta jarioak saihesteko.
|
2011
|
|
Baina horrek ez du esan nahi arriskua dagoenik, higiene eta manipulazio praktika egokiekin segurtasun maila handia lortzen baita. Ez dago azalpen argirik patogenoak, hala nola Listeria monocytogenes, Salmonella enterica edo E. coli, landareen hostoei nola lotzen zaizkien, baina badakigu nola saihestu elikagaiak patogeno
|
horiek
kutsatzea. Intsektizidak, pestizidak eta herbizidak erabiltzea da eraginkorrena, besteak beste.
|
2012
|
|
Ez da gauza bera animalia bat, oso gutxitan joaten dena landara, eta txakur bat egunero epasatzen da landaredi handiko eremuetan, eta zakur askorekin lotu ohi da. Lehenengo kasuan, ez da hain erraza izango txakurra parasito gogaikarri
|
horiekin
kutsatzea, eta bigarrenean hori gertatzeko aukera asko daude. Nola kendu kaparrak Akainak ezin dira edozein modutan atera.
|
|
Elikagaiek transmititutako parasito gaixotasunak (EPTA) organismo ñimiño
|
horiek
kutsatutako elikagaien kontsumoaren bidez sortzen dira. Tamaina aldatu egin daiteke, giza begiarentzat ikusezina den zelula batetik ikus daitezkeen larbetaraino.
|
|
Hepatitisa: kutsatzeko bideak A eta E hepatitisak ore eta ernal transmisiokoak dira, eta gaizki garbitutako eta birus
|
horiekin
kutsatutako zukua, fruta edo entsalada hartzean uzkurtu daitezke. B eta hepatitisak odolaren bidez uzkurtzen dira.
|
2013
|
|
Hobe da infektatutako pertsonek ez manipulatzea elikagaiak. Haurrak, zaharrak edo immunitate sistema eskasa duten pertsonekin harreman zuzena ez izatea, kasu
|
horietan
kutsatzea erraza baita.
|
|
beratzea, irakuztea, haztea. Agerraldi gordinak kontsumitzeko arriskua Merkaturatzen diren kimuak hazien bidez kutsa daitezke, eta
|
horiek
kutsatzen dira animalia simaurraren bidez edo biltegiratzean. Produkzioan higiene faltak ere pertsonen gaixotasunak agerrarazi ditu.
|
2015
|
|
Ez erabili mikrouhin labea biberoiak berotzeko. Plastikozko eta migrazioko ontzia Elikagaiak ontziratzea ezinbestekoa da
|
horiek
kutsatuta ez daudela ziurtatzeko, eta behar den babes fisikoa emateko. Materialak gero eta konplexuagoak dira diseinuan eta konposizioan.
|
|
Agur esateko unean, funtsezkoa da lasai egotea. Haurrak bere handiegiak, antsietateak edo tristeak hautematen baditu, ezinbestekoa izango da sentsazio
|
horiek
kutsatzea. Aldiz, adinekoak lasai agertzea oso erakargarria izango da egoera ezezagun horren aurrean.
|
2020
|
|
Eta COVID infekzio berria denez, orain arte ez dago birusak minbizidun pertsonengan duen portaerari buruzko datu zehatzik. SARS CoV airetik transmititzen da, hitz egitean, eztul egitean edo doministiku egitean igortzen ditugun tantatxoen bidez. Tantatxo
|
horiek
kutsatutako pertsonen arnasbideetan dagoen birusaren garraiatzaile gisa erabiltzen dira, eta eskuetan edo ukitu dituzten gainazaletan ere aurki daitezke. Arnas aparatuko beste infekzio biriko batzuekin gertatzen den bezala (gripearekin, esaterako), oso litekeena da gaixotasun kroniko ahulak edo immunodeprimituak (minbizia duten gaixo askorekin gertatzen den bezala) dituzten gaixoek infekzio arrisku handiagoa eta konplikazioak izatea.
|
|
pertsona bat “animalia gaixoen organoekin, odolarekin, jariakinekin edo gorputzeko beste likidoekin kontaktu estua edukitzeagatik kutsatzen da, hala nola txinpantzeak, gorilak, saguzarrak…”. Ondoren, birusa pertsonen artean zabaltzen da mukosen edo odolaren jariaketen bidez edo likido
|
horiek
kutsatutako materialekin zeharkako kontaktuaren bidez. Pronostikoa: “Oso zaila da Espainia bezalako herrialde bati eragitea, baina zuhur jokatu behar da:
|
|
Tanta horiek eztularen, doministikuen edo kanporatzeen bidez kanporatzen dira, eta bi metroko distantziara transmiti daitezke. Baina jariaketa
|
horiekin
kutsatu diren eta, ondoren, ahora, sudurrera edo begietara eramango gaituzten eskuak edo objektuak ere kutsa daitezke. Osasun Ministerioaren informazio berrienaren arabera, azterketa batean egiaztatu da koronabirusak kobrezko, kartoizko, altzairu herdoilgaitzezko eta plastikozko gainazaletan 4, 24, 48 eta 72 ordu dituela, hurrenez hurren, 21 ºC an eta %40ko hezetasun erlatiboarekin.
|
2021
|
|
Formulazio solidoen ur eduki txikia ere kontuan hartu beharreko alderdia da. “Produktuari aukera ematen dio nahi ez diren mikroorganismo
|
horiekin
kutsatzeko arrisku handirik ez izateko. Mikroorganismo horiek arazo larriak eragin ditzakete larruazalean eta mukosetan, egoera higieniko sanitario txarrean erabili ohi badira, batez ere pertsona immunodeprimitu edo gaixoetan”, adierazi du adituak.
|