2001
|
|
Esnearen eta haren deribatuen nutrizio ezaugarriek oinarrizko elikagaien artean kokatzen dute.
|
Horiek
kontsumitzeak ez du kontsumitzailearentzako arriskurik sortzen, haien jariaketatik kontsumora bitarteko urrats guztietan alda baitaiteke. Arrisku nagusiak mikrobiologikoak eta kimikoak dira.
|
2002
|
|
|
Horiek
kontsumitzea ez dadila ohitura bihurtu.
|
2005
|
|
Kontsumitzea debekatuta dagoenez, esan behar diguzu irin horien kontsumoa orokorra izan zela. Hala ere, animaliek irin
|
horiek
kontsumitu ez bazituzten, lan eremu berri eta zalantzazkoa irekitzen da, animaliak berez gaixotuko dituen mutaziorik ote dagoen egiaztatzeko. Epidemiologia eguneratua Egungo datu epidemiologikoetatik abiatuta, ez dago ebidentziarik gizakiei egin dakizkiekeen transmisioen inguruan, ez baitago ageriko harremanik Creutzfeldt Jacob en gaixotasunaren aldaera berriaren (vCJD) eta ahuntz haragiaren kontsumoaren artean.
|
2006
|
|
Horrela gertatzen da digestioa laguntzen duten belarrekin,
|
horietatik
kontsumitzeak ez baitu eragozpenik ondorioztatzen.
|
2007
|
|
Kolesterol arazorik ez dutenek elikagai
|
horiek
kontsumitzeak ez du hanka, ez buru, ezta prebentibo gisara ere.
|
2009
|
|
Ez eragin errorerik. Ez da bereizten beste elikagai osagai batzuk ordezteko erabiltzen direnetatik, eta, beraz,
|
horiek
kontsumitzeak ez dio kontsumitzaileari desabantailarik ekartzen elikaduraren ikuspegitik. Kate luzeko omega gantz azidoetan duen aberastasuna nabarmentzen da Baimenak dio krill antartikoaren estraktu lipidikoa krustazeo ultraizoztua birrinduz eta azetonarekin erauzketa prozesu baten bidez lortzen dela.
|
2010
|
|
Beroak konposatu toxikoak sortzen dituen entzima suntsitzen du. Horregatik, prestatutako barazki
|
horiek
kontsumitzea ez da arriskutsua osasunerako, ezta tiroideko arazoak dituztenentzat ere. Hala ere, aholku mediko dietetikoak gomendatzen du, badaezpada, ez jatea maiz hipotiroidismoa izanez gero.
|
|
Ebidentziarik ez dagoenez, ezin dira debekatu. Dietan, gainerako gantz azidoak bezala, guztiz kontsumitu behar dira, eta, beraz,
|
horiek
kontsumitzeak ez du kalterik egiten. Gomendatzen da gantz saturatuak ez daitezela izan kaloria guztien %10 baino gehiago.
|
|
Baina Danimarkan eta Finlandian 2.000 haurdun baino gehiagori eta haien haurrei buruz egindako azterketan, hartzen zituzten botikei buruzko inkesta batean kontsulta egin zitzaien emakume askok ez zituzten sendagaitzat hartu analgesikoak. Zientzialariek ikusi zuten aldi berean analgesiko bat baino gehiago erabiltzen duten haurdunek (parazetamol eta ibuprofeno gisa) kriptorkidiadun haur bat izateko zazpi aukera gehiago dituztela substantzia
|
horiek
kontsumitzen ez dituztenek baino. Haurdunaldiaren bigarren hiruhilekoa da arriskurik handiena, edozein analgesikorekin kriptorkidia izateko arriskua bikoiztu egiten baita.
|
2011
|
|
Autoreek baieztatu dutenez, azterketaren hasieran boluntario bakar batek ere depresiorik ez zuen arren, haren amaieran 657 kasu berri zeuden. Depresio kasu horietatik guztietatik, trans koipe asko kontsumitzen zutenek (opil industrialetan eta janari azkarrean eta modu naturalean esneki batzuetan egoten zirenek)% 48 gehiago zuten depresio arriskua koipe
|
horiek
kontsumitzen ez zituzten parte hartzaileekin alderatuta, Kanaria Handiko Las Palmas Unibertsitateko Almudena Sánchez Villegasek dioenez. Gainera, ikerketak dosiaren eta erantzunaren arteko erlazioa frogatu zuen:
|
2012
|
|
APROMAR ez ezik, Elikagaien eta Nutrizioaren Zientzia eta Teknologia Institutuak, Ikerketa Zientifikoen Goi Zentroak (CSIC) eta Valentziako Erkidegoko Akuikulturako Osasun Defentsarako Elkarteak (ADS ACUIVAL) ere hartu dute parte. Ikerketa lan honen bidez, arduradunek erakutsi nahi izan dute akuikulturatik datozen arrainak anisakisik gabe daudela; beraz, arrain
|
horiek
kontsumitzeak ez dakar soilik kontsumitzailea infestatzeko arriskua, baizik eta, gainera, parasitoari buruzko sentsibilizazio alergikoaren arriskua murrizten da. Akuikulturako arrain ekoizleek aspalditik eskatzen dute aldarrikapen hori.
|
2013
|
|
Irudia: John Loo Zehaztu den bezala, arrautzek nutrizio propietate interesgarri ugari dituzte, eta
|
horiek
kontsumitzeak ez dakar gizakien kolesterol maila modu arriskutsuan igotzea. Talde bat adituak Harvardeko Unibertsitateko Frank Hu doktoreak koordinatu zuen, eta 1999an esan zuen pertsona osasuntsuek arrautza bat har dezaketela egunero, eta horrek ez dakarrela osasunerako arazorik.
|
|
Ume askok kirolarientzako edariak hartzea uraren ordez, bereziki kirolen bat egin ondoren. Adin goiztiar
|
horietan
kontsumitzea ez dago justifikatuta, azukre gehiegi dutelako. Edari horien litro erdiarekin txikiak 30 gramo azukre hartzen ditu, hau da, produktu horren lau kartazal.
|
2018
|
|
Gazta ez oso helduetan, kristalak kaltzio laktatoz osatuta daude, eta haien presentzia desiragarria da, akastzat jotzen baita. Edonola ere,
|
horiek
kontsumitzeak ez du osasunerako arriskurik sortzen, eta arazorik gabe jan daitezke. Segurua da esne gordinez egindako gaztak kontsumitzea?
|
2022
|
|
Ez. Fruta osoan, azukreak elikagaiaren matrizearen barruan egoten dira, adibidez, bere zelulen barruan; beraz, metabolizatu eta polikiago xurgatzen ditugu, eta
|
horiek
kontsumitzea ez da arriskutsua osasunerako. Azukre intrintsekoak deitzen zaie.
|
|
Oso kalorikoa izan edo ez izan, organismoa funtsezkoak dituen nutrienteez hornitzen ez duena: edari freskagarri eta alkoholdunak, aperitiboak, opil eta gozokiak, etab. Terminoak adierazi bezala,
|
horiek
kontsumitzea ez da beharrezkoa. alga sin: auka, gorbel; es:
|