Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 63

2001
‎Hala ere, eta substantzia horien erabilera orokorraren aurrean, helburu nagusia kontsumitzailearen osasuna arriskuan ez jartzea izan behar du. Kontsumitzaileen bizitzarako eta osasunerako eskubidea babesteko, legegileek zenbait arau prestatu dituzte elikagai horiek kontrolatzeko irizpide batasunarekin jarduteko. Edozein elikagaik erreakzio kimikoak, biokimikoak eta/ edo mikrobiologikoak izaten ditu, eta horiek elikagaiaren alterazioa eragiten dute eta haren segurtasunean eragiten dute.
2002
‎Horrela, langileak prestatzeko programa bat ezarri dute eskatutako higiene baldintzak betetzeko. Albaitari ofizialari dagokio areto horiek kontrolatu eta ikuskatzea. Arau hausteren bat atzemanez gero, komunitateak aldi baterako bertan behera utzi du establezimenduaren baimena, eta Osasun Sailari eta gainerako administrazio autonomikoei jakinaraziko zaie.
‎Nolanahi ere, esperimentuak frogatu du birus batetik ez datorren material genetikoarekin, hau da, bere komertzializazioan diharduten hainbat enpresaren prezio nahiko baxuan eros daitekeela eta birusaren informazio genetikoari jarraituz, erraz irits daitekeela, birus bat sor daitekeela. Esperimentuak arma biologikoak erabiltzeko aukerak areagotu egiten ditu, eta birus horiek kontrolatzea garrantzitsua da. Eckard Wimmer genetika molekularreko eta mikrobiologiako irakasleak, ikerketa taldeko zuzendariak esan zuen «jada ez dela benetako birusa behar hura lortzeko, ekoizteko eta zabaltzeko».
2003
‎Tokiko administrazioak autokontrolerako sistemak ezartzea sustatuko du, Arriskuak Aztertzeko Sisteman eta Kontrol Puntu Kritikoetan oinarrituak. Sistema horrek aukera ematen du arrisku espezifikoak identifikatzeko eta horiek kontrolatzeko prebentzio neurriak ezartzeko, elikagaien kaltegabetasuna ziurtatzeko. Horri dagokionez, Calvok ziurtatu zuen sistema hori behar bezala aplikatzeak arriskuak ezabatzea bermatzen duela aurrea hartuz, azken produktua aztertu beharrean.
‎Espainian gertatzen diren agerraldien% 51k mikroorganismo hori du eragile. Prebenitze aldera, oso garrantzitsua da haien jatorri fekala gogoratzea, eta horrek agerian uzten ditu horiek kontrolatzeko neurri egokienak. Batez ere, janariak prestatu edo prestatzean higieneari dagokiona eta, bereziki, kutsadura gurutzatuen kontrola.
2004
‎Bestalde, bioaniztasunerako arriskua ere badago, belar sendagaietarako eta laguntza mediko naturalerako beste produktu batzuetarako lehengaien uztaren ondorioz. OMEren arabera, praktika horiek kontrolatzen ez badira, espezieak desegin eta habitat naturalak eta baliabideak suntsi daitezke. OMEk uste du jarraibide berriak urrats garrantzitsuak direla sendagai naturalen kalitate ona ziurtatzeko eta belaunaldi berrien laborantza bermatzeko.
‎Elikagai gehienetan bezala, ohikoenak agente biologikoak dira, bakterioak nagusiki, baina birusak edo parasitoak ere aurki daitezke. Tratamendu termikoen aplikazioa, esaterako pasteurizazioa, arrisku horiek kontrolatzeko modu eraginkorra izan ohi da lehengai gisa erabiltzen den esnetik datozenean. Hala ere, fabrikazio praktika txar batzuek, batez ere tratamendu termikoaren ondorengo manipulazio edo prozesatze etapak dituzten produktuetan (adibidez, gazta edo esne hautsa), kutsadura gurutzatua edo ingurumen jatorriko patogenoak sartzea erraztu dezakete.
‎Gaur egun, 70.000 produktu kimiko inguru daude merkatuan, eta urtero 1.500 berri sartzen dira. Horrek erronka handia dakarkie gobernu askori arriskutsuak izan daitezkeen substantzia horiek kontrolatu eta erabiltzeko orduan. Herrialde industrializatuetan debekatu edo gogor mugatu diren plagizida asko garatzen ari diren herrialdeetan merkaturatzen ari dira.
‎Zerbitzatzen diren elikagaiek kalterik egiten ez dutela ziurtatzeaz gain, ezinbestekoa da manipulatzaile eta instalazioen kontrola eta prestakuntza plan egokia ziurtatzea. Prestakuntza onik eta prebentzio neurri egokirik gabe, ezinezkoa da prozesu horiek kontrolatzea. Azken agerraldiak Salmonelosiaren azken agerraldia urrian izan da, Paredes de Nava zaharren egoitza batean (Palentzia).
‎Lehiaren Defentsarako Auzitegiak (LDAk) 450.000 euroko isuna jarri dio Distribución y Comercializadora de Gas Extremadura, S.A.ri (Dicogexsa). Endesak %47ko partaidetza du enpresa horretan, eta Cristian Layk proportzio berean, “instalazioen exekuzio merkatuan abusuzko baldintzak ezartzeagatik eta horiek kontrolatu eta mantentzeagatik”. LDAk uste du, halaber, Dicogexsak debekatutako jarduera bat egin duela, bere instalatzaile elkartuekin batera garrantzi “funtsezko eta beharrezko” informazioa partekatu baitu instalazioen exekuzio merkatuan eta kontrol eta mantentze funtzioetan, eta, aldi berean, gainerako instalatzaile independenteak osatzen dituzten gainerako hirugarrenei datuak ezkutatu dizkie.
2005
‎milioi bat tonatik 400 milioi tonara urtean. Horregatik, adituen ohartarazpenek zentzua hartzen dute, eta REACH (Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals) ekimena, gaur egun Europako Parlamentuak bozkatzen duena, gai horiek kontrolatzeko bide nagusietako bat da. Ekimen hau bi fronteren artean dago.
2006
‎18 urtetik beherakoek ezin dituzte erabili tabakodun produktuak saltzen dituzten makinak; horiek kontrolatzeko, seinaleztatzeko eta ezartzeko neurri zorrotzagoak xedatzen dira.
‎Aspaldian ikusi dugun era guztietako etiketen ugaltzeak zenbaitetan, publizitate alorreko irizpideak ekologikoen gainetik lehenetsita kontsumitzailearen erabakia oztopatu egiten duenez, ezinbestekoa dugu informazio egiazkoa eman eta ekoetiketa horiek kontrolatzea.
‎Adituek kalkulatu dutenez, arazo horri lotutako galera ekonomikoak milaka milioi eurokoak dira urtean. Espezie horiek kontrolatzeak ahalegin eta baliabide konplexuak eskatzen ditu; izan ere, espezie horien banaketa, zabaltzeko gaitasuna, ingurunean eragin negatiboa, errotik kentzeko aukera erreala eta inpaktu ekologikoa askotarikoak dira. Izan ere, UICNk ezartzen du sartutako espezieen kategoria desberdinak daudela:
‎Materia fekalean, enterobakterioen kutsadura maila (patogenoa talde horretakoa da) 100.000.000 inguru da gramo bakoitzeko. Beraz, animalietan patogeno horiek kontrolatzeko edozein ekimenek izugarrizko zailtasuna du. Habitat normala materia fekala izango denez, antzeko mikroorganismoek oso kutsatua, imajinatu behar da laborategian espezieren bat patogenoa isolatzen saiatzean baliteke ez ikustea, kopurua oso txikia bada, ezin izan duelako behar adina leku eta denbora izan.
‎Janaririk ez dutenean, ordea, karraskariak eta hegaztiak ehizatzen dituzte.' Katu batek animalia infektatu bat harrapatu edo jaten badu, inguruko etxaldeetara eraman dezake. Beraz, ezinbestekoa da animalia horiek kontrolatzea, batez ere abandonatuta badaude edo jabe ezagunik ez badute, bestela eramaile izan daitezkeelako.
‎Aflatoxinen bidezko kutsaduragatik hirugarren herrialdeetatik inportatutako elikagai jakin batzuek giza osasunerako izan dezaketen arriskua dela-eta, Europako Batasuneko agintariek baldintza bereziak ezarri dituzte elikagai horiek kontrolatzeko, Europar Batasunean merkaturatu aurretik. Brasil, Txina, Egipto, Iran eta Turkia dira kontrol berri horien eraginpeko herrialdeetako batzuk.
‎Puntu honetan garrantzitsua da ñabardura bat egitea elikagai ekologikoei dagokienez. Landare horiek animaliengandik edo pertsonengandik datozen material beltzekin ongarritzen badira, arrisku handiagoa izango dugu, Salmonella edo E. coli bezalako mikroorganismo arriskutsuak daudelako, eta horrek elikagai horiek kontrolatzeko neurriak zorrotz hartzea eskatzen du. Bibliografía Anonimoa.
‎Medikuntzan eta prebentzioan egin diren aurrerapenek, batez ere albaitaritzan eta elikagaien zientzia eta teknologian egin diren aurrerapenek, bizi itxaropen handia ekarri digute. Hala ere, horrek ez du esan nahi panazea denik; izan ere, arazo horiek kontrolatu ondoren, elikadura kontrolatu beharra dago, elikagaien eta elikagaien kalitatearen eta aniztasunaren ikuspegitik. Elikaduraren muga berriak elikagai seguruagoak eta osasungarriagoak bermatu lituzke.
‎Eta, jakina, arlo horretan esku hartzerik egin daitekeen zehaztea. Izan ere, diabetea eta obesitatea, baita kolesterolaren, hipertentsioaren eta homozisteinaren indize anormalak ere, arrisku faktore gisa identifikatu dira Alzheimer gaixotasunean, eta horiek kontrolatzea «aurrerapauso» handia litzateke dagoeneko, dio Andrieuk. Oxidazio estresa edo dietan mineral jakin batzuk egotea geldiarazteko neurriak ere hartuko lirateke.
2007
‎Nazio Batuen Ingurumen Programak (ingelesezko sigletan, NBIP) onartzen du “PAT gehienen ordezkoak badaudela, baina horien erabilera oztopatu egiten du kostu handiak, kontzientziazio publiko urriak edo azpiegitura edo teknologia egokirik ezak”. Zenbait erakundek uste dute orain arte hartutako neurriak ez direla nahikoak; esaterako, 6.000 milioi euro baino gehiago horiek kontrolatzeko erabili direla. Adibidez, garapen bidean dauden herrialde askok DDT erabiltzen dute malaria transmititzen duten eltxoak akabatzeko.
‎Izan zituen, PPtik izan ezik, Formum eta Afinsako 450.000 kaltetuak konpentsatuko zituen funts espezifikorik ez sortzeko, edo Legebiltzarreko ikerketa batzorde bat irekitzeari uko egiteko, baina euskal nazionalistek, katalanek, kanarioek eta galiziarrek ez dute nahi sektorea finantza esparruaren erregulaziotik kanpo geratzea. EAJk, CiUk, ERCk, CCk eta BNGk nahi dute enpresa horiek kontrolatzea Espainiako Bankuak, Balore Merkatuaren Batzorde Nazionalak (CNMV), Altxorraren Zuzendaritza Nagusiak edo Estatuko beste erakunde erregulatzaile batzuek, “ondasunak berrerosteko itunak onartzean, balioa handitzeko promesarekin edo gabe” (lege berriak jasotzen duenez). Alderdi politiko batzuek, gainera, ondasun ukigarrien sektorearen gaineko eskumenak kontsumo agintariei transferitzen dizkien araua indargabetzea nahi dute, eta gogoan dute justiziak “finantza negozio bat gehiago dela, aurrezki erakundeak bezala”.
‎Oro har, infekzioa oharkabean pasatzen da, ageriko sintomarik gabe, eta ondoriorik utzi gabe igortzen du. Hala ere, kasu batzuetan (%10 eta %20 artean) birusak bere horretan jarraitzen du, eta urteak edo hamarkadak igaro ahala, lesio premalignoak gerta daitezke, eta, horiek kontrolatu ezean eta behar bezala tratatu ezean, minbizia eragin dezakete.
‎Gomendioak Frogatuta dago eskola umeak eskolako lehen urteetan lortzen duen egokitze gaitasunak zerikusia duela eskolan eta gizartean izan duen arrakastarekin edo porrotarekin eta buru osasuneko arazoekin, hala nola alkohol eta droga kontsumoa, indarkeriazko portaera, emozio eta jokabide arazoak. Etapa honetan, familian eta eskolan, beharrezkoa da tabakoa, drogak eta alkohola kontsumitzeak dakartzan arriskuez eta kalteez kontzientziatzea; izan ere, arrisku horiek kontrolatuta dauden inguruneetan adin txikikoa moldatzen den heinean, prebentzio gisa jokatuko da, gero tratatzeko zailak diren arazoei aurre egiteko. Arrisku egoerez, prebentzioaren garrantziaz eta etxeko, eremu publikoko edo eskolako arriskuei aurre egiteko jokabide seguruenez jabetu behar du ikasleak.
‎Ikertzaileek aditzera eman dutenez, “Aspergillus fumigatus” onddo nonahikoa da, eta landareetan gaixotasunak eragiten dituzten beste onddo batzuekin nitxo ekologikoa partekatzen du. Onddo horiek kontrolatzeko, gizakiak erabiltzen dituen antifungikoen antzeko produktuak erabiltzen dira. Horregatik, ezin da baztertu konposatu horiek nekazaritzan izurriteak kontrolatzeko erabiltzea erresistentzien garapenarekin lotuta egotea.
‎Prestakin disolbagarri gisa aurkezten da 150 g ko poto batean. Gaixotasuna Botulismoa elikadura toxikazio bat da, eta, Espainian agerraldi gutxi izan arren, ondorio larriak ditu elikagaietan metatzearen ondorioz, eta, beraz, oso garrantzitsua da horiek kontrolatzea. Bakterio aitzindariek sortzen dute toxina.
2008
‎Azken urteotan, Europako Batasunak hainbat araudi jarri ditu martxan konposatu organiko lurrunkorren (KOL) atmosferarako emisioak murrizteko pintura eta bernizetan. Espainiako legeriak ere emisio horiek kontrolatzeko araudi bana onartu zuen: 117/ 2003 Errege Dekretua, jarduera jakin batzuetan disolbatzaileak erabiltzearen ondoriozko KOLen emisioak mugatzen dituena, eta 227/ 2006 Errege Dekretua, etiketatzeari eragiteaz gain, dekorazioko pintura eta berniz jakin batzuetan eta ibilgailuen akabera berritzeko produktuetan KOLen edukia mugatzen duena.
‎Garrantzitsua da tenperaturaren kontrola eta denboran duen bilakaeraren behaketa. Bi parametro horiek kontrolatu behar dira produktuak ez hondatzeko.
‎Mikotoxinen bidezko kutsadura gertatu denean, kutsadura hori murriztu egin daiteke uztaren ondoren. Horiek kontrolatzeko, egitura sistematikoa eta ordenatua behar da, eta ez da urratsik egin behar, lizunak erraz agertzen diren mikroorganismoak baitira. Lehenik eta behin, kutsadura arriskua murrizteko prebentzio neurriak ezarri behar dira; adibidez, izurriteen aurkako borroka, gaixotasunak saihestea, uzta behar bezala egitea edo elikagaiak behar bezala biltegiratzea.
‎Helburua da kutsatzaileen maila baimenduei buruzko baldintzak ezartzea, osasunerako arriskurik ez sortzeko; landareentzat egokiak diren plagizida maila maximoak zehaztea; gehigarriak erabiltzeari eta elikagaiak irradiatzeari buruzko arauak egitea; genetikoki eraldatutako elikagaiak kontrolatzea; produktu berriak egiteko teknologia berriak aplikatzen diren kontrolatzea; elikagaietan izan daitekeen erradioaktibitatea zorrotz kontrolatzea; edo substantzia hormonalen erabilera zorrotz kontrolatzea. Komunitate eta herrialde bakoitzeko agintari arduradunek parametro horiek kontrolatzen dituzte. Herrialde bakoitzean baimendutako maila toxikoen arteko desberdintasunak eragin dezake zailtasuna.
‎Ideia kometa horietako batzuekin kable bat zabaltzea izango litzateke, energia eroango lukeena. Haren arduradunek diotenez, ohiko turbinak baino errazago eta merkeago eraikiko lirateke, nahiz eta erronkarik handiena turbina horiek kontrolatzea dela onartzen duten. Horregatik, uste dute eskala errealeko lehen gailu bat izateko lau urte inguru itxaron dutela.
2009
‎Aldiz, zauria garbitzeko ardura duten zelulek egoki erantzuten ez dutenean (granulozitoek eta makrofagoek), mikroorganismoak ugaritu egiten dira, eta bakterioak ere bai, ez baitago horiek kontrolatuko dituenik.
‎Egoera hori gertatzen denean, funtsezkoa da produktuak aurkitzea merkatutik kentzeko eta Osasunaren Mundu Erakundearen (INFOSAN) Elikagaien Segurtasunaren Nazioarteko Sarea bezalako tresnekin lan egiteko. Inplikatutako sektoreen arteko koordinazioa eta erreakzio gaitasuna dira arrisku horiek kontrolatzeko berme nagusietako bat. Joan den uztailean antolatutako RASFFi buruzko Nazioarteko Konferentzian, Europako Osasun komisario Androulla Vassiliouk adierazi zuen tresna horrek “elikagaien eta pentsuen segurtasuna bermatzen duten neurriei buruzko informazioa denbora errealean trukatzea” bermatzen duela.
‎Orain, Espainiako adituek artozko zelula laboreak (“Zea mays”) garatu dituzte. Labore horiek kontrolatutako baldintzetan egiten dira, eta gai dira zereal zelularen paretan aldaketak eginez herbizidak jasateko.
2010
‎Idatzi artikulua, enpresaren txostena ezarritako epean entregatzea, prestatzea urteko aurreikuspenak, etab. Egiteke dauden lanak pilatu egiten dira, eta, batzuetan, zaila da horiek kontrolatzea, kontua ez baita denbora dedikatzea egin behar dira, baina plangintza egokia ere behar dute. eta espazio libreen kudeaketa egutegian. Saihesteko egiteke dauden gaiak buruko min bihurtzen dira, “zereginen kudeatzaile” direlakoak asmatu dira.
‎Substantzia horiei buruzko topaketaren ondorioa da, eta EBko hainbat herrialdetako adituak bildu ditu segurtasuna areagotzeko. Izan ere, egungo sistemaren kontraesanak direla eta, bakoitzak ahalegin handiak egin behar ditu produktu horiek kontrolatzeko eta kontsumitzaileen babesa bermatzeko. Adituen talde horren arabera, datu base zentralizatu bat egiteak, bai legediei buruzkoa, bai esparru nazionalean onartutako substantziei buruzkoa, oso baliagarria izango litzateke EBn elikagai osagarriak kudeatzeko unean.
‎Takikardia (bihotz erritmoaren azelerazioa), takipnea (azaleko arnasketa azkarra), insomnioa, nekea edo depresioa ere diagnostikatu daitezke. Larriagotzeak arinak izan daitezke, eta egoera horrek beharrezko bronkio zabaltzaileen dosia handitzea eskatzen du; neurrizkoak, horiek kontrolatzeko antibiotikoak edo ahotik hartzeko kortikosteroideak behar dira; eta larriak, ospitalizazioa ezinbestean dakartenak. Hauek dira exazerbazio horiek eragiten dituzten arrazoi nagusiak:
2011
‎Carrascok dioenez, Europako Batasuneko herrialde guztien artetik, Espainiako Estatuan soilik landatzen dira, eta horiek kontrolatzeko legedia, gainera, ez da behar bezala aplikatzen.
‎EPSAren laborategietatik garatutako teknologiarekin egindako lehen probek —fotoFenton eguzki oso prozesu leunen aplikazioan oinarritutako tratamenduak, pH-a aldatu gabe— oso emaitza positiboak eman dituzte, substantzia horien kontzentrazioa detekzio mugaren azpitik kokatu arte, “dagoeneko ekosistemei eragiten ez dieten kantitateetan”, adierazi du ikertzaileak. “Ikerketa horietan dagoen interesa azaltzen da, laster ezarriko baita EDARen irteera uretan sortzen ari diren konposatu horiek kontrolatzeko araudia”, gehitu du Amatek. Horrela, araztegietako ur irtenen kalitatea nabarmen hobetzen da.
‎Erresuma Batuko borondatezko 800 emakume bikiren larruazalpeko gantzaren biopsietan 20.000 gene baino gehiago aztertu zituzten ikertzaileek. KLF14 genearen eta gantz ehunean aurkitutako gene anitzen adierazpen mailen arteko lotura aurkitu zuten; horrek esan nahi du gene horiek kontrolatzeko etengailu giltzarri gisa jarduten duela. Hori berretsi egin zen gerora Islandiako banakoen 600 biopsiaren lagin independente batean. klf14k kontrolatzen dituen aurkitutako beste gene horiek, berez, hainbat ezaugarri metabolikorekin lotuta daude, hala nola gorputz masaren indizearekin (obesitatea, kolesterola, intsulina eta glukosa mailak), eta horrek ezaugarri metabolikoen arteko lotura azpimarratzen du.
‎Irakasgai nagusiak Elikagaien segurtasunari buruzko gai zerrendan garatutako alderdien artean, kutsadura mikrobiologikoa da elikadura alterazioen eta elikadurako osasun arazoen arrazoi nagusia, eta manipulatzailearen jardunak garrantzi erabakigarria duen eremua. Mikrobiologiako oinarrizko nozioak sartzen dira, hala nola mikroorganismoak, mikrobioak garatzeko faktoreak eta horiek kontrolatzeko mekanismoak. Halaber, elikagaien kutsaduraren arrazoiak, elikadurako kate epidemiologikoa eta elikagaien ondoriozko toxiinfekzio motak aztertzen dira, eta eremu horretako mikroorganismo arruntenak eta arriskutsuenak azpimarratzen dira.
‎uda garai egokia da horrelako jarduerak bertan behera uzteko, dela terrazetan, kopa tabernetan, txangoetan, bidaietan, kontzertuetan, ekitaldietan edo ikuskizunetan. Oporraldia igaro ondoren, oso komenigarria da tarte horiek kontrolatzea urteko azken hiruhilekoari berme osoz aurre egiteko. Gainera, aisialdirako eskaintzak asko aldatzen dira egunaren arabera.
‎Gainera, prekarietate horrek zailtasunak sortzen dizkie ernamuinduen ekoizleei hazi loteen kalitate higienikoa ebaluatzerakoan, eta, beraz, hazi kutsatuak ekoizpen prozesuan erabiltzeko arriskua areagotzen du. Ernamuintzarako erabiltzen diren loteak ez dira horretarako berariazkoak, eta, beraz, zailagoa da horiek kontrolatzea. Patogenoen identifikazioa Oraindik ez dira ezagutzen hazietan eta ernamuindutan agertzen diren patogenoak atzemateko metodo mikrobiologikoak, edo ez dira aplikatzen, eta horrek beste erronka bat dakar toxiinfekzioen iturria identifikatzeko orduan.
2012
‎Farmakoekiko erresistentzia horrek parasitoen kontrako eraginkorragoak eta berariazkoagoak garatzeko beharra sortzen du. Horregatik, txertoen garapena nematodo horiek kontrolatzeko aukerarik onena dela esan du UGRk. Izan ere, nematodo horiek dira abeltzaintzan gastu gehien eragiten duten arrazoietako bat.
‎Eremu horiek oso habitat bereziak dira, landare eta animalietatik babestutako espezieak dituztenak eta, beraz, produktu kimikoak ahalik eta gutxien aplikatu behar direnak. Aragoi aitzindaria da espezie horiek kontrolatzeko jardueran, eta esperientzia zabala du, 1986an hasi zena eta gaur egun arte iraun duena.
‎Joan Tubau MSF Españako zuzendari nagusiak txostena aurkeztean azaldu zuenez, azken 30 urteetan 1.600 botika garatu dira, eta horietatik 18 bakarrik erabili dira ahaztutako gaixotasun tropikaletarako. Horregatik, patologia horiek kontrolatzeko programa nazionalei laguntza handiagoa ematearen alde egin zuen, esate baterako, Latinoamerikan txagen aurkako programa gehiago ezartzearen alde, batez ere orain beste benznidazol fabrikatzaile bat merkaturatu denean, “horrek esan nahi du tratamendu giltzarri horren urritasuna gaindi daitekeela mundu osoan”. GKEak, halaber, diagnostiko proba berriak eta tratamendu seguruagoak garatzeko beharra aldezten du, pazienteen beharrei erantzun hobea emateko eta tratamendua urruneko eremuetara edo iristen zailak diren eremuetara bideratzeko, horietan bizi baitira kaltetutako populazio gehienak.
‎Hain dira harrigarriak gaur, Iktusaren Nazioarteko Egunean, zabalduko diren datuak eta mezuak, garuneko hodietako istripuen maiztasun handiaz eta eragin larriaz herritarrak kontzientziatzeko. Aurtengo sentsibilizazio kanpainaren helburu nagusia, “1de6” goiburua duena, biztanleriari jakinaraztea zer arrisku faktore dauden gertaera horiek kontrolatzeko eta prebenitzeko, bai eta horien sintomak ezagutzeko eta, ahal bezain laster, larrialdi zerbitzuei jakinarazteko ere. Ictus edo garun hodietako istripua odoljario batek (iktus hemorragikoa edo garun isuria) edo koagulu edo tronbo bat garuneko sistema baskularrera (iktus iskemikoa edo garuneko infartua) iristeak eragindako odol fluxurik ezak eragiten dute.
2013
‎Gaur egun, Gasteizen, Bartzelonan, Bilbon, Leonen, Madrilen eta Valentzian egiten da. Nahi duten pertsonak bihotz hodietako arrisku faktoreen arabera ebaluatuko dira (hipertentsioa, kolesterola, diabetesa eta tabakismoa dira nagusiak), eta dieta, ariketa eta horiek kontrolatzeko modua jasoko dituzte, baldin badituzte.
‎Eta, oso garrantzitsua da Teixidó, «kaltetutako eremua atsedenean mantentzea». Lotutako mina neurri horiekin kontrolatzen da, eta salmenta libreko analgesikoekin. Baina nahikoa ez bada, medikuarengana joatea gomendatzen da.
‎Duela 15 urte ia existitzen ez bazen ere, gaur egun ezinbesteko tresna bilakatu da. Ohitura horiek kontrolatzeak atsedena eman dezake hilaren amaieran. Tarifa egokia aukeratu:
2014
‎Teorian, eta lehen munduko legeen arabera, fabrikatzaileek berek bildu eta birziklatu behar dituzte mugikorrak Baina, batzuetan, hondakin sortak herrialde pobreetako zabortegietara eramaten dira, eta prozesu horietan zenbait arduradun ustelkeria eragiten dute. Konpainia erraldoietan, hala nola fabrikatzaile nagusienetan, dinamika horiek kontrolatzen zailak izaten dira batzuetan, nahiz eta buruzagiak haien kontra egon. Telefonoa behar bezala birziklatzen dela eta kutsatzaileak gordetzen direla ziurtatuko lukeen alternatiba bat da:
2015
‎9 Kutsadura kimikoa. Substantzia organiko sintetiko, metal astun eta erradioaktiboen emisioek ondorio atzeraezinak izan ditzakete ingurumenean eta osasunean. Material horiek kontrolatu eta berreskuratzeak edo baliabideak eraginkortasunez erabiltzeak lagundu egin dezakete horri aurre egiten. Irakurri biodibertsitateari buruzko artikulu gehiago.
2016
‎Sortzen ari diren patogenoak detektatzea Salmonella, E. coli edo Campylobacter patogenoez gain, garrantzitsua da elikagaien ekoizpenaren arloan izandako aldaketa azkarrak kontuan hartzea. Izan ere, horiek kontrolatzeko behar berriak sortzen dituzte, arrisku mikrobiologiko eta kimiko berriei aurre egiteko. Sortzen ari diren patogenoak antibiotikoak jasaten dituztenak dira, bai eta animalientzako elikagaietan, substantzia kimiko industrialetan edo etxeko substantzia kimikoetan eta ekoizpen metodo berrietan osagai berriak ere.
‎Hori egin ahal izateko, autokontrol sistemak dituzte, Arriskuen eta Kontrol Puntu Kritikoen Analisiaren printzipioetan (APPCC) oinarrituta, eta higienerako praktika egokien gidak (GPCH), borondatezkoak. APPCC prebentzio sistema bat da, eta horren helburua da arriskuak eta horiek kontrolatzeko prebentzio neurriak identifikatzea. Kontua da elikagaiak ekoizpen etapa guztietan kontrolatzea, ez bakarrik amaieran, kontrol tradizionalek ezartzen zutenez.
‎Youtuber, bideo-jokoen garatzailea… Lanbide berri bat indarrez inposatzen da, besteak beste, drono pilotu izatea. Nabe horiek kontrolatzea oso erabilgarria da hainbat eremutan eta dronetan, eta dagoeneko aplikatzen dira salbamendu eta erreskate lanetan, baso zaintzarako eta suteak itzaltzeko lanetan, edo aireko publizitatea egiteko. Dronen pilotu gisa lan egin nahi duzu?
2017
‎Azken horrek baieztatzen du ebaluatutako elikagaien laginen% 97k plagiziden hondakinak dituztela legezko mugen barruan, eta segurtasun marjina handia bermatzen dutela. Garrantzitsua da ingurumenean nahita aplikatzen diren eta toxikoak izan daitezkeen substantzia horiek kontrolatzea eta segimendu erregularra egitea. OMEk bi helburu argi ditu:
2018
‎1 Plangintza hobetzeko softwarea Askotan, nahi baino diru gehiago gastatzearen arrazoia planifikaziorik eza da. Ezusteko gastuak saihestezinak badira ere, badira pertsona horiek kontrolatu beharrekoak. Eta, horretarako, ez dago proiektuak kudeatzeko tresnak erabiltzea baino modu hoberik.
2020
‎Azterketa egin ahal izateko, IAT estazioek “ibilgailuekin konektatzen diren gailu bereziak izan dituzte, diagnostiko sistema ontzian irakurri ahal izateko (OBD) ”. Adituek gailu horien bidez kontrolatu dituzte ibilgailuaren emisioak eta segurtasun sistema guztiak. Hala, “ibilgailuaren datu hauek egiaztatuko dira, besteak beste:
‎Legez kanpoko edukiak edo ez oso gomendagarriak eskaintzen dituzten zerbitzuak eta orriak biltzen dira gune honetan. Hori horrela da, diseinuaren ezaugarrietako bat anonimatua baita, eta, beraz, eduki mota horiek kontrolatzeko zailagoak dira, eta horregatik dira ugariak. Deep web:
2021
‎Hurrengo lerroetan, tapoi horietako bakoitzaren ezaugarriak azalduko dizkizugu, pertsona egokiak izan daitezen: bakterio iragazketaren eraginkortasuna, arnasteko gaitasuna edo partikulak iragazteko eraginkortasuna (EF) eta horiek kontrolatzen dituzten araudiak.
2022
‎Baina begiak izateak ez du esan nahi beti ase behar direnik. Ezinbestekoa da horiek kontrolatzea eta dieta osasungarri eta orekatua izatea. Txarra al da gozoa jatea?
2023
‎Debekatutako espezie exotiko inbaditzaileak maskotak bezala Espezie Exotiko Inbaditzaileen Espainiako Katalogoak (IEEB) zehazten du zer espezie sartu, giza ekintzaren bidez, eta haien eremu ekologiko naturaletik kanpo hedatzea benetako mehatxua dela biodibertsitaterako eta ekonomiarako. Espezie exotiko inbaditzaileak sartzea saihesteko eta horiek kontrolatzeko eta, ahal bada, erauzteko beharrezkoak diren neurriak ere jasotzen ditu IEEBk. Katalogoaren azken eguneratzearen arabera, talde taxonomiko bakoitzeko 276 espezie exotiko inbaditzailetzat hartzen dira (izaki bizidunen sailkapena, haien antzekotasunaren eta gertutasun filogenetikoaren arabera) itsas, lurr eta itsas eta itsas eremuetan.
‎Eguneroko bizimoduan pertsona arrunt batek zenbat jaten duen ikusi genuke, eta %15 eta %20 bitartean murriztu, haren beharren, bizimodu sedentarioa edo ariketa fisikoa egiten duen eta zer dieta mota egiten duen kontuan hartuta. Animaliekin egindako esperimentuen abantaila da faktore horiek kontrola daitezkeela eta gizakiekin egitea zaila litzatekeela. Noski.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia