2001
|
|
E (mg) 18:00 190,0 478,0 30,0 31,0 1,0 Kontsumoaren abantailak eta eragozpenak: Antioxidatzaile naturalak dituenez, interes dietetiko eta nutrizional handiko fruta da, substantzia
|
horiek
gure organismoaren osasuna babesten baitute. Eragozpenik handiena, prezioa.
|
2003
|
|
Era berean, fosforoa, potasioa, magnesioa, kaltzioa eta burdina ere baditu. Azken bi
|
horiek
gure organismoak animalia jatorriko elikagaietatik datozenak baino aprobetxamendu okerragoa dute. Zehazki, 335 kaloria ematen ditu 100 gramoko, 12 g proteina, 60 g karbohidrato, 6 g zuntz, 7,1 g gantz, 79,6 mg kaltzio, 5,8 mg burdina eta 0,52 mg tiamina.
|
2007
|
|
Eskuarki, hartu ohi dugun janari, bizitoki, familia, eta enparauekin lotura handia izaten du hautapenak, produktu
|
horiek
gure organismoan duten eragin fisiko eta emozionala aztertu gabe.
|
2009
|
|
Trans koipeei buruzko zalantza liluragarria da. Egiaztatu behar da gurina, esneki batzuk eta zenbait haragi modu naturalean dituzten trans
|
horiek
gure organismoan trans koipe artifizialen antzera jokatzen duten. Trans horiek prozesu industrialetan sortzen dira, eta ekilore, arto eta soja olioak solidotzea eta koipe garestiagoak (oliba olioa edo gurina, esaterako) ordezteko erabiltzea lortzen dute, eta eraginkortasun gutxiago dute industrian.
|
2013
|
|
Hau da, ikerketa horrek begi bistakoa den gauza bat esaten du: landare jatorriko elikagai gutxi jateak arriskua dakar osasunarentzat, jaki
|
horiek
gure organismoa babesten duten substantzia ugari dituztelako (zuntz dietetikoa, potasioa, bitaminak, herdoilaren aurkakoak, fitokimikoak).
|
2017
|
|
Eta hain zuzen ere, UCP proteina gai da lipidoen oxidazioa edo degradazioa aprobetxatuz beroa ekoizteko.Inuiten beste berezitasun bat da lipidotan oso aberatsak (guretzat aberatsegiak) diren dieta daukatela. Dieta mota
|
horiek
gure organismoarentzat oso kaltegarriak dira. Alde batetik, estres oxidatiboa eragiten dute; eta, gainera, estres mota horrek DNAn mutazioak eragiten ditu.
|
2023
|
|
Enpresako bazkariak, lagunekin edo familiarekin. Omenaldi handi
|
horiek
gure organismoak egunero behar dituen kaloriak baino %30 eta %50 gehiago eman diezazkigukete. Gehiegikeria hori, kasu askotan, kalitate txarreko gantzetatik, gozokietatik eta edari alkoholdunetatik dator, eta nahasketa leherkor horrek eragina du pisuan —espainiarrok 3 eta 5 kilo artean gizentzen ditugu egun horietan, Obesitatearen Europako Institutu Medikoaren (IMEO) arabera— eta digestio sisteman.
|
|
Plastikozko botila batek, adibidez, 500 urte behar ditu deskonposatzeko, eta, denbora horretan, mikroplastiko tonak sortzen dira, gero gure mahaira eramaten ditugun arrainek irensten dituztenak. Urte batzuk barru horrela jarraituz gero, plastiko gehiago egongo dira itsasoan arrainak baino, eta hondakin
|
horiek
gure organismoan sortuko dizkiguten osasun arazoez hitz egin dugu. Benetan erraza da hondakinak dagozkien edukiontzietara botatzea.
|