2002
|
|
Zenbait elikagai arazotsuak izan daitezke hozkailurik ez badago eta hozkailuan produktu hotzak (0 °C eta 5 °C bitartean) edo jaki beroari gutxienez 65 °C an eusten dioten ontzi isotermoak badaude. Tenperatura
|
horiek
arrisku handieneko elikagaiei aplikatuko zaizkie, hala nola arrautzaz prestatutako platerei (patata tortillak ez dira oso seguruak, salmonella arriskua baitute), haragi xehatuko prestakinei (albondigak, xerra errusiarrak, saltxitxa freskoak, hanburgesak…), gutxi prestatutako arrainei edo itsaskiei. Segurtasun tenperaturak bermatu ezin badira, arrisku gutxiagoko elikagaiak erabiltzea gomendatzen da, hala nola entsaladak (pastakoak, arrozezkoak, lekalezkoak), arrautzarik eta arrainik gabe eta ongailua aparte dutela; urdaiazpiko, gazta, fianbre, atun eta barazkizko ogitartekoak; eta fruta freskoa.
|
2003
|
|
Zientzia Endokrinologikoko eta Menopausiako adituek 600 aditu baino gehiago bildu dituzte ostiral arte Madrilen. Kopuru hori beste herrialde batzuetakoa baino txikiagoa izan arren (%25 Estatu Batuetan, Kanadan eta Erresuma Batuan), espezialistek ohartarazi dute patologia hori saihestea garrantzitsua dela gaixotasun kardiobaskularrak prebenitzeko; izan ere, gaixotasun
|
horien
arriskua handiagoa da menopausia duten emakumeengan helduengan baino, baita arrisku faktore hori kontuan hartu gabe ere. “Zenbait azterketa epidemiologikok nabarmendu dutenez, 30etik gorako gorputz masaren indize (GMI) batek hiru aldiz handitzen du 2 motako diabetesa izateko arriskua, ia bi aldiz arteria hipertentsioa eta 1,5 aldiz dislipemia (lipidoen asaldura) izateko arriskua, arrisku kardiobaskularreko faktore nagusiak baitira”, azaldu zuen Madrilgo Endokrinologia Zerbitzuko Clotilde Vázquez doktoreak.
|
|
Baina ona da umea motibatuta egotea”, azaldu du Bazánek. Eragiketa
|
horien
arriskurik handiena motibazio argirik ez izatea da, edo moda iragankorretan jatorria ez izatea. “Irizpidea izan behar da, eta onurak eta arriskuak beti haztatu behar dira”, dio Nafarroako Klinikako adituak.
|
2007
|
|
Mendekotasuna duten adineko pertsonak dira lokailu horiek gehien pairatzen dituztenak. Arrisku handiena narriadura kognitiboa duten gaixoentzat da, batez ere Alzheimerra duten gaixoentzat (gaixo
|
horientzat
arrisku handieneko uneak dira zentro batean berriki sartzea, kokapen fisikoa lekualdatzea, pertsonal aldaketak eta hurbileko senideen edo erreferentziazko pertsonen galerak). Laburbilduz, laguntza edo zaintza handia behar duten pertsonetan erabiltzen dira.
|
2012
|
|
2013 urtean, EFSAk aurreikusita du kontsumorako prestatutako elikagaietan (arrain ketua, beroak tratatutako produktuak eta gazta fresko eta erdionduak) listeriosiari buruz Erkidegoan egindako inkesta zabal baten emaitzak aztertzea. Inkesta horrek informazio osagarri baliotsua emango du elikagai
|
horiek
arrisku handia izan dezaten laguntzen duten faktoreei buruz. Lan hori osatzeko, EFSAk eta ECDCk gizakien eta elikagaien listeria kasuak aztertuko dituzte, haien arteko harremanak identifika ditzaten.
|
|
Garrantzitsua da nabarmentzea mohoek elikagaiak lehortzen eta biltegiratzen direnean zer kontrol behar duten azken produktuek halako kutsadurarik izan ez dezaten. Nahiz eta aflatoxinak labore mota desberdinetan ager daitezkeen, hala nola zerealetan, fruitu lehorrak dira onddo
|
horien
arrisku handiena dutenak. Estatu Batuetako Nekazaritza Ikertzeko Zerbitzuak (ARS) egindako azterlan batek frogatu du Pichia anomala legamiak A. flavus lizunaren inhibitzaile natural gisa duen eraginkortasuna.
|
2013
|
|
|
Horietan
arrisku handiagoa izaten da leherketa emozional kontrolaezinak gertatzeko.
|
2014
|
|
Gaixo
|
horiek
arrisku handia izaten dute bihotz hodietako arazoak izateko, eta fruta egunero jatea garrantzitsua da hori murrizteko.
|
|
hiri felidoen %58k uste baino gehiago pisatzen dute, etxeko animalien obesitatea prebenitzeko elkartearen ikerketa batek erakusten duenez. Katilu
|
horiek
arrisku handiagoa dute diabetesa, artrosia eta bihotz hodietako gaixotasunak izateko. Gizakiengan gertatzen den bezala, gehiegizko pisua elikagai gehiegi kontsumitzearekin edo ikaskide lagunentzat jarduera fisiko egokirik ez izatearekin lotuta dago.
|
2016
|
|
Aurreko aldian maiz gertatzen diren arrazoiei intoxikazio posibleak eta kolpeak eta erorketak gehitzen zaizkie, kateatzen eta ibiltzen hastean jasan ditzakeenak. Etapa horretako gako batzuk dira ertz zuzenak edo altzarien puntakoak estaltzea, eskaileretan sartzea eragoztea, entxufeak estaltzea, etab. Haurrek ere ez dute sukaldean eta bainugelan jolasteko aukerarik izan behar, egonaldi
|
horiek
arrisku handia baitute. Eta kontuz ibili behar da, ahora objekturik ez eramateko.
|
2019
|
|
Nerabeak apustu etxeen jomuga nagusi bihurtu dira, talde ahul bat baita, «garuna heldugabea eta kontrolatzeko gaitasun txikiagoa duena», espezialistak zehazten zuen. Gazte
|
horiek
arrisku handiagoa dute mota horretako jokoekiko mendekotasuna izateko; izan ere, ikusmenezko estimulazioa, azkarra eta interaktiboa erakartzen dute; apustuen zenbateko baxua ere bai, eta, era berean, baita ongietorria ere, eta, aldi berean, dirua erraz irabaztea, 24 orduko erabilgarritasuna eta irisgarritasuna, eta pribatutasuna (anonimatua). Jolasetan goiz hastea Eta ez dira gutxi horrelako jokoekin ligatu dutenak legezko adina baino lehen.
|
2022
|
|
Pilak behar dituen, USB bidez karga daitekeen edo, zuzenean, inoiz kargatu beharrik ez dagoen begiratu behar da. Gailu
|
horien
arrisku handia eta ohiko koaderno baten aurrean duten handicap nagusia horixe da, elementuren batean bateriarik gabe gelditzea eta, beraz, horietan dagoen ezer apuntatu edo kontsultatu ezin izatea. Pantaila dentsitatea Elementu teknikoei erreparatuz gero, ezaugarri nagusia pantailaren dentsitatea da, eta ez da bereizmena bezalakoa.
|