2004
|
|
Azken ikerketa zientifikoek beren eraginkortasuna erakutsi dute tumore hazkundea inhibitzean edo blokeatzean. Egunean bi kopa baino ez Jakina da, beraz, ardo beltzak propietate osasungarriak dituela –esan behar da, halaber, onura
|
horiek
ardoaren jatorrizko mahatsaren kontsumoaren bidez lor daitezkeela–; baina ez da ahaztu behar edari alkoholikoa dela. Alkohol gehiegi edateak desoreka nutrizionalak eragiten dizkio pertsonari, digestio arazoak (gorakoak, urdail ardoak, beherakoak…) eta mukosa gastrikoetan eta hesteetan sortzen diren lesioak direla eta.
|
|
Bartzelona eta Kalifornia: edari alkoholdunen taldean, ardo beltzaz gain edo garagardoak eragin antioxidatzaileko substantziak ditu; bai, ordea, substantzia
|
horiek
ardo zurian eta cavan ere badaude substantziak. Zehazki, kavak konposatu fenolikoak ditu, forma sinergikoa du, eta, beraz, haren eragin antioxidatzailea indartu egiten da.
|
2007
|
|
Ingalaterra, Eskozia, Suitza... Leku
|
horietan
ardo onak baino ez dituzte nahi. Dena den, Europa osoan saltzen dugu, baita Asian ere.
|
|
Ingalaterra, Eskozia, Suitza... Leku
|
horietan
ardo onak baino ez dituzte nahi. Dena den, Europa osoan saltzen dugu, baita Asian ere.
|
2009
|
|
Nafarroako Jatorrizko Izendapeneko Kontseilu Arautzaileak bere azken argitalpena aurkeztuko du: Vinos y Bodegas D.O.Navarra. Aipaturiko liburuak jatorrizko izendapen izenarekin merkaturatzen duten upategiak eta
|
horien
ardorik nabarmenenak biltzen ditu. Koloretan inprimaturiko liburuan bakoitzaren daturik esanguratsuenak biltzen dira:
|
|
Bakterioek, lizunek eta legamiek eragindako narriaduraren inhibizioaren bidez jarduten du, baita antioxidatzailearen bidez ere, eta elikagaiak prozesatzean edo biltegiratzean gertatzen diren geldiarazte erreakzioak saihesten ditu, bai entzimatikoak, bai ez entzimatikoak. Enologian, konposatu sulfitante
|
horiek
ardoa egiteko erabiltzen dira, mikrobioen aurkako gaitasuna dutelako bai ekipoa higienizatzeko, bai muztioaren berezko mikrobio flora murrizteko eta ardoa bakterio desiragarrietatik babesteko, eta mikroorganismo eraldatzaileak kontrolik gabe haz ez daitezen. Beste funtzio garrantzitsu bat antioxidasikoa da, hau da, ardoaren oxidazio erreakzioak katalizatzen dituzten entzima polifenoloxidasikoak inaktibatzeko gaitasuna.
|
|
Krisialdi larria jasaten ari gara, baina ez etsi. Eta kontuan izan
|
horietako
ardo miragarriren bat dastatu gabe ezin dela enopatarik infernura joan...
|
2013
|
|
Aldi berean, saihestu egingo dugu azukre ugariko gozoak eta postreak hartzea asteko gainerako egunetan; ez dugu turroiez, mazapanez eta polboroiez abusatuko, eta ez dugu ordu artean egingo. Beste gomendio garrantzitsu bat da gehiegizko alkoholik ez izatea; izan ere, Eguberrietako otordu
|
horietan
ardoa, garagardoa, kaba edo xanpaina, eta destilatu ere egiten dira, brandy, whisky edo likoreak, kafearen ondoren kontsumitzen direnak. Gogoan izan behar da edari alkoholdunen kaloriak ez direla batere baztergarriak.
|
2015
|
|
Badira, halaber, ardo beltz onduak erabiltzen dituzten gozogintzako beste adibide ezagun batzuk ere. Horixe gertatzen da ardotan egositako frutekin (adibidez, «toffea duten txokolateak», «udareak Portoarekin» edo «Gabonetako konpotekin»), eta
|
horietan
ardoa da postrean esku hartzen duten fruta fresko eta lehortuen elementu biltzailea.
|
2017
|
|
Arazoak ere[...] ere beste[...] tan eta zer esanik ez monkloa hortan asko aritu dira
|
horiek
ardotan.
|
2022
|
|
Jerezen ardoak ontzeko erabiltzen diren upelek ematen dizkiete ardo horiei ezaugarri bereziak, zaporeak, aromak... eta aspaldi konturatu ziren horretaz merkatari britainiarrak. Urtero urtero, Bristolen edo Londresko lodgetan (biltegietan), milaka upel biltzen ziren merkaturatuak izan aurretik; eta merkatariren bat laster konturatu zen upel
|
horietatik
ardoak atera ondoren, eta beste edari batzuez (whiskia batez ere) betetzean, edari horiek nola hobetzen ziren Jerez ardo horiek emandako ukituekin.
|
2023
|
|
Castro Caldelaseko Pascasio Fernandezen familiak sortu zuen Ponte da Boga, 1898an, paraje
|
horietako
ardo propioak, haien upategietako mahatsekin sortutako ardo propioak merkaturatzen lehenak izateko asmoarekin eta ilusioarekin.
|