2004
|
|
Ez dute dozena gainditzen, eta gaixoen populazioa, berriz, milioi bat baino handiagoa da. Endokrinologoek «egin erregimena eta ariketa fisikoa, eta etor zaitez ni ikustera» botaz hustu dituzte pazienteak, baina ez dute kudeatzen haien estresa, ez eta estres
|
horrek
obesitatean dituen ondorio biologikoak ere. Zirujauek urdaila ateratzea erabaki dute, basatia izan daitekeena, baina, gutxienez, eraginkorra da.
|
2005
|
|
Azkenik, Gizentasunaren Behatokia eratuko da udalek eta zientzia elkarteek parte hartuko dute, sektore pribatuko elkarte eta entitateak. Behatoki
|
horrek
obesitatearen prebalentzia eta NAOS estrategia, prebentzioan lortutako aurrerapenak neurtu ahal izateko. eta gaixotasun horren prebalentzia murriztea.
|
|
Gosearen hormona Gizentasun kasuen ehuneko handi batek leptina maila handiak eragiten ditu Badira 10 urte Jeffrey Friedmanek Estatu Batuetan leptina aurkitu zuenetik, baita organismoaren gantz metaketak arautzen dituen funtzioa ere. Gaur egun, AEBetako, Europako eta Israelgo taldeek hormona
|
horrek
obesitatearen izurrite epidemiologikoari aurre egiteko duen ahalmena aztertzen dute. Hipotesi modatuenek diote leptinaren jarduteko mekanismoa desberdina izan daitekeela.
|
2006
|
|
Gainera, propiltiourazilarekiko sentikorrak diren pertsonek gantz sentsazio handiagoa hautematen dute esnekietan edo entsaladetan. Ezaugarri
|
hori
obesitatearen aurkako babes faktoretzat hartu da, pertsona horiek ez baitute bultzatuko elikagai koipetsu eta krematsuei lotutako sentsazio atseginagoa bilatzera. Hipotesi horren arabera, New Jerseyko (AEB) Rutgers Unibertsitateko talde batek aztertu du propiltiourazilarekiko sentikortasunik ezak obesitate arriskurik ekar dezakeen.
|
2008
|
|
karbohidrato eta animalia jatorriko koipe asko eta zuntz gutxi duten elikagaiak beti dira merkeenak. Egoera
|
horrek
obesitatearen eta diabetesaren zifrak desberdinak dira.
|
2009
|
|
Aurkikuntza
|
horrek
obesitatea eta horri lotutako eritasun metabolikoak prebenitzeko gakoak ematen ditu
|
2011
|
|
Espainiarren herenak mutazio bat erregistratu du zapore mikatza hartzen duen genean, eta horrek eragotzi egiten dio elikagaietan ezaugarri hori hautematea. Populazio segmentu
|
horrek
obesitatea izateko arrisku handiagoa du, gainerako pertsonek baino gantz gehiago hartzen baitu. Hala adierazi du Genetika Medikoko doktore Paolo Gasparinik Bellvitgeko (Idibell) Ikerketa Biomedikoaren Institutuan egindako mintegi batean.
|
|
Pertsonen arteko zailtasunak lantzen dira, elikadura nahasteak saihesteko modu bat direla ulertzen baita. Terapia
|
horrek
obesitatearen tratamenduan duen eraginkortasuna egiaztatzeko, azterketa bat egin zen Bethesdako Osasun Zientzien Unibertsitatean (AEB). Lanean 12 eta 17 urte bitarteko 38 neska nerabek parte hartu zuten, gehiegizko pisua garatzeko arrisku handia zutenak.
|
2012
|
|
Horrela, txandaka lan egiten duten pertsonen ereduak simulatu zituzten, eta ikusi zuten ikasleek ohiz kanpoko orduetan egiten zutela lo, barruko ziklo zirkadianoa orekatzen saiatzeko. Azterlanaren sei asteak bukatzean ateratako ondorioek erakutsi zuten parte hartzaileen tasa metabolikoaren errekuperazioa murriztu egin zela, eta
|
horrek
obesitatea ekar lezake, baldin eta lo eredu defizitarioa denboran zehar mantentzen bada, dieta eta jarduera fisikoa aldatu gabe edukiz gero, urtean 4,5 kilo baino gehiago haztea eragin baitezake. Gainera, ohartarazi zuten odoleko glukosa kontzentrazioa handitzeak eta parte hartzaileetan ikusitako intsulina jario eskasak diabetea garatzeko arriskua areagotzen dutela.
|
|
Elikagai sorta zabalagoa lortzeak ez du bermatzen dieta orekatuagoa izango denik; horren erakusgarri da espainiarren% 54k bakarrik betetzen dituela elikadura piramidearen gomendio klasikoak, eta
|
horrek
obesitatea areagotzen laguntzen du. Hala adierazi du CEU San Pablo Unibertsitateko Nutrizio eta Bromatologiako katedradunak eta Gregorio Varela Espainiako Nutrizio Fundazioko lehendakariak (FEN), Espainiako Udalerri eta Probintzien Federazioko (FEMP) Hiri Osasungarrien Espainiako Sareak antolatutako jardunaldi batean.
|
2013
|
|
Pasta asko irakiten dagoenez, mantenugaiak diluitu egiten dira (ura gehiago atxikitzen delako). Bestalde, luzeago egosten bada, digerigarriagoa da oso interesgarria da zuntz asko hartzen ez duten pertsonetako pasta integrala, eta kezka dago
|
horrek
obesitate gehiago sor dezakeela, karbohidratoak azkarrago xurgatzen dituelako. Hala ere, lehen aipatu dugun obesitatea adosteak esan zuen ez dagoela frogarik dietako karga gluzemikoak helduengan gorputz pisua gehitzearekin lotzen duenik.
|
|
Arazo bat dago, ordea: denboran zehar iraun duen jokabide
|
horrek
obesitatea eta arazo horren tratamendua eta kudeaketa ulertzeko kontuan hartu beharreko faktorea da. Gainera, elikagai koipetsu edo proteina gehiegi janez gero, gerta liteke indigestioa. Jaki gozoz betetako mahaia, tentazio zoragarria.
|
2014
|
|
CONSUMER EROSKI «Zesarea bidezko jaiotzaren eta gehiegizko pisu arriskuaren arteko lotura bat dago helduen bizitzan», bera dator José Manuel Moreno Villares, Madrilgo Ospitaleko Nutrizio Batzordeko koordinatzailea eta ‘Kontsulta azkarra nutrizio primarioan’ liburuaren egilea (Ars Medica, 2007). «Ikerketek frogatu dutenez, zesarea bidez jaiotako haurtxoek hesteetako flora (mikrobiota) dute, erditze naturalagatik jaio ez diren arren, baina ezin dugu ondorioztatu alde
|
hori
obesitatearen kausa dela», erantsi du medikuak. Zesarea bidezko erditzearen eta obesitate arriskuaren arteko erlazioari buruzko ikerketa txikiak ezagutzen ziren arren, «zientzialari britainiarrek egindako lanaren meritua bildu eta ondorioak ateratzea izan da», gaineratu du.
|
2015
|
|
Iragarkiak kanal tradizionaletan (telebista) eta beste batzuetan, adibidez, Internet, dendak, filmak, serieak, ordenagailu jokoak edo telefono mugikorretarako, ekitaldiak babesteko, etab. Atal honetan, produktu askori eransten zaizkien nutrizio adierazpenak edo propietate osasungarriak gehitu behar dira (ez da gauza bera «koiperik gabeko %75» esaten duten gauza bera, «gantzak %25 dituena»). Egileek diote, berriz, enpresek lortzen dutenean elikagai bat osasungarria dela pentsatzea, gehiago jaten dela, eta
|
horrek
obesitatea bultzatzen duela. Konpainiek diru asko inbertitzen dute produktu bat identifikatzen laguntzen duten izenak, sinboloak, pertsonaiak eta kontsignak sortzeko.
|
2018
|
|
Aurreko taulan ikus daitekeenez (3 taula), parte hartzaileen% 27,2k ez zuen pisuaren kontrolik eramaten, portzentaje
|
hori
obesitatea zutenen artean altuagoa zen(% 36,4) diabetikoen portzentajearekin alderatuta(% 15,1), desberdintasun estatistikoak aurkitu direlarik (p< 0,01).? –
|
|
Pisuarekin zuzenki erlazionatuta dauden patologietan horren kontrola izateak garrantzi handia dauka (25). Hala ere, taldearen herenak ez zuen bere burua pisatzen, eta portzentaje
|
hori
obesitatea pairatzen zutenen artean handitzen zen. Horren arrazoia inpaktu psikologikoarekin erlazionatuta egon daiteke, zeren pertsona horiek beren burua pisatzean eta beren pisua ikustean, agian momentu horretan duten arazoaz jabetu daitezke.?
|
2019
|
|
Gure menuetan gero eta produktu ultraprozesatu gehiago egoteak ere badu eragina, bai eta, jakina, sedentarismo arriskutsuak ere. Gaitz
|
horrek
obesitatea eragin dezake, eta horrek zenbait gaixotasun kardiobaskular ditu eta 2 motako diabetesa garatzeko arriskua areagotzen du. Faktore kulturalak Mediterraneoko dieta zer den ulertzeko, ez dira ahaztu behar faktore demografikoa, kulturala, soziala, ekonomikoa edo klimatologikoa.
|
|
Gure menuetan gero eta produktu ultraprozesatu gehiago egoteak ere badu eragina, bai eta, jakina, sedentarismo arriskutsuak ere. Gaitz
|
horrek
obesitatea eragin dezake, eta horrek zenbait gaixotasun kardiobaskular ditu eta 2 motako diabetesa garatzeko arriskua areagotzen du. Faktore kulturalak Mediterraneoko dieta zer den ulertzeko, ez dira ahaztu behar faktore demografikoa, kulturala, soziala, ekonomikoa edo klimatologikoa.
|
2020
|
|
Gainera, prozesatutako janariak gehiegi kontsumitzen dira, eta produktu fresko gutxi.
|
Horrek
obesitatea eragiten du, edota bestelako gaixotasunak. Supermerkatuetan gehiegi erosten da, eta merkatuetan daude egotekotan– jaki freskoenak.
|
2022
|
|
Baldintza hau bizi duten pertsona gehiago dauden arren, pisuari dagokion estigmak alor ezberdinetan presente egoten jarraitzen du; besteak beste, lanean, osasunean, hezkuntzan, pertsona arteko harremanetan eta komunikabideetan (Puhl eta Heuer, 2010; Spahlholz et al., 2016), obesitatea duten banakoak askotan estigmatizatuak izanik. Halaber, estigma
|
horrek
obesitatea duten banakoengan sintoma fisiko eta psikologikoak garatzeko sentikortasuna igotzen duela aurkitu izan da (Pearl eta Puhl, 2018; Sutin et al., 2014).
|
|
Baldintza hau bizi duten pertsona gehiago dauden arren, pisuari dagokion estigmak alor ezberdinetan presente egoten jarraitzen du; besteak beste, lanean, osasunean, hezkuntzan, pertsona arteko harremanetan eta komunikabideetan (Puhl eta Heuer, 2010; Spahlholz et al., 2016), obesitatea duten banakoak askotan estigmatizatuak izanik. Halaber, estigma
|
horrek
obesitatea duten banakoengan sintoma fisiko eta psikologikoak garatzeko sentikortasuna igotzen duela aurkitu izan da (Pearl eta Puhl, 2018; Sutin et al., 2014).
|