Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 18

2003
‎Ebidentzia berri horien aurrean, adituek uste dute beharrezkoa litzatekeela OMEk egungo gomendioak berrikustea, alegia, astean onartzen den kadmio dosia kiloko zazpi mikrogramokoa izatea. Metal astun hori modu naturalean aurki daiteke ingurumenean; hala ere, guregana irits daiteke zigarreten kearen bidez, edo ur kutsatua edo lurzoru kutsatuetan hazitako elikagaiak kontsumituz. Pilak, zenbait gas, soldadurak edo eraikuntzako zenbait material kadmio iturri ere izan daitezke, organismoan urteetan iraun dezakeen materiala.
2004
‎“Nature Cell Biology” aldizkarian argitaratutako aurreko azterketetan, Ángela Nietok frogatu zuen “Snail” genearen funtzio nagusia zelulen mugimendua beren jatorritik organismoaren beste eremu batzuetara bideratzea dela. Prozesu hori modu naturalean gertatzen da enbrioi garapenean, eta nerbio sistemaren hainbat osagai, muskuluak eta hezurrak, sortzearen arduraduna da. Fenomeno hori organismoan tumore bat barreiatzean ere gertatzen da, eta, hain zuzen ere, “Snail” geneak dira prozesu horren protagonistak, batzuetan heriotza eragin baitezake.
2009
‎Espainian eta Europako Batasuneko gainerako lurraldeetan, giza kontsumorako uretan baimendutako artseniko maila maximoa 0,01 mg/ l da, eta kopuru hori ez gainditzea gomendatzen du Munduko Osasun Erakundeak (OME). Elementu hori modu naturalean agertzen da arroketan eta lurzoruan, eta lurpeko uretara transferitzen da. Mundu osoko 20 herrialdek baino gehiagok baieztatu dute lurrazpiko akuiferoetan artseniko bidezko kutsadura, edateko zein ureztatzeko erabiltzen den ura.
2010
‎Gurasoek aukera dute seme alabak motibazio jarrera baterantz gidatzeko eta ikasketekin interesatu eta goza dezaten prestatzeko. Beren eginkizunekiko interesa eta gogoa duten gurasoek jarrera hori modu naturalean transmititzen diete seme alabei. Hasteko, ereduarekin hezi behar da.
‎Hasteko, ereduarekin hezi behar da. Beren zereginekiko edo lanarekiko interesa eta gogoa agertzen duten eta ezagutza berriak eskuratzeko jakin mina adierazten duten gurasoek jarrera hori modu naturalean transmititzen diete seme alabei. Jesús Alonso Tapiak, ‘Motivar en la escuela, motivar en la familia’ lanaren egileak, dioenez, gurasoen portaerak eragina izan dezake seme alabak ikasteko motibazioan edo motibazioan.
‎Beroak erreakzioa eragiten du elikagaiek duten azukrearen eta asparaginaren artean. Aminoazido hori modu naturalean egoten da irinean, eta lotura zuzena du akrilamidarekin. Zerealetan, pastan, patata frijituetan edo kafean duten presentzia murrizteko hainbat lan egin dira, batez ere 2002az geroztik, Suitzako adituek substantzia horren kontzentrazio handiak hauteman zituztenean almidoi frijitu, erre edo labekatu askoko elikagaietan.
2012
‎Erditzearen dilatazio fasea erditzearen faserik luzeena da, eta batez beste zortzi ordura arte luza daiteke, ama lehen aldiz erditu bada, alegia. Prozesu hori modu naturalean laguntzeko, prozesua azkartzen duen sendagairik erabili beharrik gabe, espezialistek haurdunari baimena ematea gomendatzen dute. dilatazioan mugitzeko askatasun osoa.
‎Uda azala erakusteko garaia da, baita babesteko garaia ere. Publizitate iragarkietan, produktu kosmetiko ugarik azal perfektuak izateko alternatibak proposatzen dituzte, baina posible al da helburu hori modu natural eta osasungarrian lortzea. Erantzuna baiezkoa da.
2013
‎Azidotze prozesua Elikagaien azidotzea elikagaien pH-a murrizten duen prozesu bat da, mikroorganismo patogenoen garapena eragozteko. Metodo hori modu naturalean edo artifizialean egin daiteke. Arraina bezalako produktuetan, azido zitrikoa eta laktikoa erabil daitezke, mikrobioen aurkako propietateak eta elikagai galkorren kontserbazioa hobetzeko gai diren antioxidatzaileak dituzten bi konposatu. pH-aren zuzentzaile nagusiak sodio karbonatoa, potasioa eta magnesioa dira.
2015
‎Elikagaien segurtasunean errepikatzen den beste gai bat akrilamida da. Substantzia kimiko hori modu naturalean eratzen da tenperatura altuko egosteko prozesuetan almidoi asko duten elikagaietan. Minbizia sortzeko arriskua areagotu zezakeela zehaztu ondoren, EFSaren adituek kontsulta publikoa egiten hasi ziren beren arriskuei eta prebentzio neurri nagusiei buruzko ebaluazioak areagotzeko.
‎Adituek azido folikoaren gehigarri bat gomendatzen dute: ia normala den zerbait, ia eroso guztientzat, baina substantzia hori modu naturalean duten elikagaiak hartzea ere komeni da: hosto berdeko barazkiak, tomatea, erremolatxa, brokolia, fruta zitrikoak, zerealak, gari, gibela eta legamia.
‎Gero, denbora pixka bat igarotzean, ama asko ere txutxu eta gozokiekin ausartzen dira, eta, askotan, haurrak urtebetetzez eta beste jai batzuez beteta egoten dira. 7 Zu izateari utzi eta zure semearen ama izatera pasa zara Prozesu hori modu naturalean gertatzen da, eta ia ezinezkoa da. Haurra haurtzaindegia edo eskola hasi ondoren, une batean pertsona bat ez da bere izenez agertzen, «Santiren ama» edo «Pablitoren aita» bezala baizik.
2018
‎Baita hilgarria ere. Jarraian ikusiko dugu. Txokolateak txakurrentzat eta katuentzat duen arriskua teobromina delako gertatzen da; izan ere, molekula horrek modu naturalean sortzen du kakaoaren zuhaitza fotosintesian, eta beharrezkoa da metabolismoa eta hazkuntza. Beraz, ez da txokolatearen gehigarri artifiziala, baina arriskutsua da animalia horientzat.
2021
‎Hiru substantzia horiek serotoninaren eta melatoninaren sintesia errazten dute. ✅ Triptofano ugari duten elikagaiak Giza gorputzak sortzen ez duen funtsezko aminoazido hori modu naturalean agertzen da animalia jatorriko proteinetan. Arrautzak.
‎Haurren obesitatearen kausak Adituen arabera, haurren obesitatean eragiten duen faktore nagusietako bat da guraso askok ez dutela arazo gisa ikusten seme alabek gehiegizko pisua izatea; txikienetan, berriz, “lozania” egoerarekin lotzen da, eta egoera hori modu naturalean galduko da urteen poderioz. Genetika ere aipatzen da, baina ez da haurren obesitate epidemiaren erantzule bakarra.
‎Ezin da behar adina esnekirik hartu, baina zailagoa da. Kaltzioa hobeto xurgatzen da laktosarekin, bitaminarekin eta kaltzio fosforo erlazio egokiarekin, eta hori modu naturalean gertatzen da esnearekin eta haren deribatuekin. Elikagai bat mantenugai baten iturritzat hartzeko, haren edukia ez ezik, errazioaren tamaina, kontsumo maiztasuna eta bioerabilgarritasuna ere hartu behar dira kontuan, hau da, hestean asimila daitekeen kaltzio kantitatea, funtzio fisiologikoetan erabiltzen dena (hezur mineralizazioan, adibidez).
‎Umami esaten zaio, eta oinarrizko zaporeetako bat da, gozoarekin, gaziarekin, azidoarekin eta mikatzarekin batera. Zapore hori modu naturalean agertzen da zenbait elikagaitan, hala nola algetan, gazta onduan edo urdaiazpikoan, eta aurrez prestatutako produktu askotan ere aurki dezakegu, glutamato erantsia baitute. Prestatutako elikagai horietako askotan glutamatoaren zaporea biziegia da, eta gainerako osagaiak maskaratu egiten ditu.
2023
‎Kontsultan, loa hartzea eragozten duen melatoninaren erabateko murrizketa edo inhibizioa eragiten duen arrazoia aurkitu nahi da, eta horretarako melatoninaren ekoizpen gailurra zein ordutan gertatzen den aztertzen da. Hormona hori modu naturalean aktibatzen da iluntzen denean, eta pixkanaka sortzen da, harik eta goizeko bi eta laurden artean bere gailur maximora iritsi arte. Hortik aurrera, jaisten hasten da.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia