2001
|
|
Hala ere," nutrizio egokia" kontzeptu klasikoaren ordez" nutrizio optimoa" kontzeptua erabiltzen da, aurreko definizioaz gain, osasuna sustatzeko, ongizatea hobetzeko eta gaixotasunak garatzeko arriskua murrizteko elikagaien ahalmena ere barne hartzen duena. Esparru
|
horretan
elikagai funtzionalak agertzen dira, eta horietako bat omega 3 duen esnea da.
|
2003
|
|
Horren helburua da elikagaietan dauden ezaugarri nabariak nabarmentzea, behar bezala emanda, gaixotasun bat prebenitzen laguntzen dutenak edo, muturreko kasuan, sendatzen laguntzen dutenak.
|
Horri
elikagai funtzionala deitzen zaio. Eskandinavian jaio zen, hain zuzen ere, oinarrizko elikagaietan propietate ikuskaezinak bilatzeko eta elikagai funtzional gisa etiketatzeko ohitura (elikagai funtzional horiek elikagai funtzional jakin bat dute, plazeboz kontrolatutako azterketa klinikoetan osasunarentzat onura handia ekarri duena).
|
2005
|
|
Saponinek eta esterolek metabolismo lipidikoan eragiten dute eta organismoaren kolesterol maila murrizten laguntzen dute. Fitokimiko mota
|
horrek
elikagai funtzionalaren kategoria ematen dio gari zainzuriari. Aukerako errezetak Gari zainzuriak bertako gastronomiaren parte dira penintsulako eskualde batzuetan, hala nola Andaluzian.
|
2008
|
|
Esparru zientifikoan, ondorio nagusietako bat da ikerketa gehiago egin behar dela, adinekoen elikadura ohituren eta kolon ondesteko minbizia izateko arriskuaren parametro funtzionalen arteko lotura argitzeko, eta, horrez gain, osagai funtzionalak dietan aplikatzen direla baliozkotzeko, arrisku horiek murrizteko. Era berean, elikagaien sektoreko enpresak bultzatzen dira adineko talde sozial
|
horrentzako
elikagai funtzionalak gara ditzaten, elikadura behar oso espezifikoak dituztenak. Hesteetako mikrobioma, zahartzaroan funtsezko faktorea Europako biztanleen %20k 60 urte baino gehiago ditu, eta 2020an, proportzio hori %25era arte handituko dela kalkulatzen da; hortik 30 milioi pertsonak 80 urte edo gehiago izango dituzte.
|
|
Errealitatearen eta etorkizuneko itxaropenen artean Sudurra eta hizkuntza elektronikoa dira nanoteknologiak elikagaien ikerkuntzan erabili dituen tresnetako batzuk 2005 urtean, nazioarteko ikertzaileek, Torontoko Unibertsitateko Bioetika Zentroko adituen gidaritzapean, “Public Library of Science” aldizkarian argitaratu zuten txosten bat, non onartzen baitzuten nanoteknologia funtsezkoa izan zitekeela zenbait gairen inguruan, hala nola elikagaien ekoizpena, izurriteen detekzioa eta lurzoruaren emankortasuna areagotzea. Eremu horiez guztiez gain, txikitasunaren teknikaz baliatzen hasi dira dagoeneko, eta, gainera, zientzia
|
hori
elikagai funtzionaletarako eta nutrazeutikoetarako erabiltzen hasi dira, nanomaterialak aplikatuz konposatu bioaktiboak eta mikroelikagaiak sortzeko. Aditu batzuen arabera, nanoteknologiak balio lezake elikagai prozesatu osasungarriagoak eta ezaugarri organoleptiko hobeak dituztenak sortzeko.
|
2013
|
|
Hortaz, kapsulatzeko teknologia
|
hori
elikagai funtzionalak sortzeko erabil daiteke?
|