Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 7

2012
‎Alergeno hori elikagai baten proteina bat izaten da, nagusiki, eta jan, ukitu edo arnastu ondoren erasaten dio kaltetuari.
2013
‎Bakterio hazkundeari eragiten dioten faktore nagusiak denbora, tenperatura, mantenugaiak, ura eta pH-a dira. Azken hori elikagai baten azidotasun edo alkalinotasun neurria da, bakterio hazkundea kontrolatzeko faktore erabakigarria. pH baxu batekin (baldintza azidoak), bakterioen garapena gelditu egiten da. Batzuetan, elikagaiei azido laktikoa gehitzen zaie, hobeto kontserbatzeko. pH neutro batekin, bakterio gehienak oso ondo hazten dira.
2014
‎Kolore eta freskotasun mailak Trinkotasun gelatinakarakoa, adituek nanorods deritzotena dute etiketek; eskala nanometrikoko objektuak dira, eta kolorez aldatzen dira (gorria, laranja, horia, berdea, urdina eta bioleta) elikagaiaren egoeraren arabera. Kolore etiketa horrek elikagai baten kalitatea adierazten du zeharka, eta ez suntsitzailea. Kolore etiketak zeharka eta ez suntsitzailez adierazten du elikagai baten kalitatea Arto ale baten tamainatik, koloreen konfigurazioak gorria (laranja edo gorrixka) identifikatzen du freskoa. Tonua laranjaz, horiz eta berdez alda daiteke, eta horrek esan nahi du elikagaia dagoeneko badela hondatua. Etiketak adierazten badu produktuak fresko egon behar duela 14 egunez, baina kolorea laranja bada, esan nahi du elikagaia ez dela egoera onean kontserbatuko aldi osoan, eta, agian, erdira murriztuko dela.
2015
‎Elikagai gordinak ditu batez ere, eta prozesu industrialean, berriz, ugaritu egiten da, elikagaiaren puntu nagusi bihurtu arte. Kontzeptu probiotikoak mikroorganismo bizidun bati egiten dio erreferentzia; mikroorganismo hori elikagai bati gehitzen zaio eta digestioan bizirik irauten du Lactobacillus eta Bifidobakterium mikroorganismoen konbinazioak, Streptococcus thermophilus ekin batera, jogurta lortzen laguntzen du. Horiek dira bakterio probiotikoen tiporik ohikoenak, eta esneki hartzituak dituzte.
‎Kontzeptu probiotikoak mikroorganismo bizi bati egiten dio erreferentzia. Mikroorganismo hori elikagai bati gehitzen zaio eta digestioan bizirik irauten du, kolonera bizirik iristen da eta hesteetako flora itzultzen laguntzen du. Bakterio «on» horiek «txarren» aurka borrokatzen dira erakundearen mesedetan.
2016
‎Ziur al zaude kalitatezko produktu batengatik ordaintzen duzunean kategoria horretako elikagai bat benetan jasotzen duzula. Ba al dakizu zer espeziaz den latan datorren arrain hori?
2018
‎Ez da erraza une kolektibo horren kronika pertsona batek egitea eta juxtua ere, seguru asko, ez da izango. Bertsolari Txapelketa Nagusia mugimendu horrentzat astinaldi bat ere bada, gorputz horrentzat elikagai bat ere bada, finalak astinaldia biderkatu egiten duelako. Lau urtean astero astero, plazarik plaza, bertso eskolaz bertso eskola egindako inurri lana eltze batean sartzea baita.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia