Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 8

2005
‎Proteinak eta mantenugaiak Proteinei dagokienez, txerri haragiaren kalitatea oso nabarmena da, digestio erraztasuna handia delako eta aminoazidoen proportzioa egokia delako dietaren nutrizio eskakizunen arabera. Era berean, proteina horrek beste elikagai batzuk ere ematen ditu, burdina batez ere. Beste haragi batzuk bezala, elikagai organikoak dira eta hemoglobinari eta mioglobinari lotuta daude.
2006
‎Hartualdi horretan beste elikagai batzuk esnekiak, frutak eta fruitu lehorrak sar daitezke, abanikoa handitzeko eta monotonian ez erortzeko.
2007
‎Ardoari dagokionez, amina biogenoen detekzioa 25era irits daiteke. Orain, azterketaren arduradunek espero dute teknika hori beste elikagai batzuei aplikatu ahal izatea, hala nola arrainei, eta, horretarako, freskura eta kalitatea mantendu eta zehaztu behar dira. Hori da elikagaien segurtasun berme nagusietako bat.
2009
‎Zehazki, 51,8 kilo, hau da, Alemaniako 83 kilo pertsonako eta urteko edo Frantziako 70 kilo. Ogiak ez du gizentzen Kanpainaren arabera, kontsumo txikiago horren arrazoietako bat “gizendu egiten duela dioen fama bidegabea” da, eta horren ordez beste elikagai batzuk erabiltzen dira, nutrizio onurarik ez eragiteaz gain, gantz gehiago ematen dutenak. Ez dakitelako edo astirik ez dutelako, gurasoek ohitura onak utzi eta elikadurako piramide klasikoaren inbertsioa egin dezakete.
2010
‎Horrek ez du esan nahi, ordea, patogenorik ez duenik. Esne hori beste elikagai batzuen osagai gisa erabiltzen da, okintza edo gozogintza bezalako sektoreetan. Kasu horietan, berrhidratatu eta kontsumitu egin daiteke, edo eraldaketa batzuk egin.
2012
‎Orain arte, behi, fruta, barazki, ezti eta oliba olioaren haragi freskoan baino ez zen nahitaezkoa, bestela kontsumitzaileari iruzur egiten bazitzaion. Hiru urteko epean, betebehar hori beste elikagai batzuetara, hala nola esnera eta esnearen deribatuetara, beste haragi batzuetara eta haragira, zabaltzeak duen eragin ekonomikoa aztertuko du Batzordeak, elikagai baten erdia baino gehiagoko osagai edo osagai gisa. Elikagaian dauden animalien zein landareen olio edo koipeen jatorri espezifikoa.
2019
‎Esnea da kaltzio iturri nagusietako bat, bizitzako etapa guztietan garrantzitsua, hezur eta hortz sendoak izateko. Mikronutriente hori beste elikagai batzuetatik lor badaiteke ere (arrain txikiak hezurrarekin jaten baditugu, lekaleak, fruitu lehorrak, haziak edo hosto berdeko barazkiak), esne baso baten kaltzioa bi garbantzu plateren eta seamo koilaratxoen baliokidea da. Gainera, proteinatan aberatsa da, soja edariak bakarrik har dezakeen kopuru batean; suero eta kaseina ugari dauka, eta ariketa egin ondoren, adibidez, muskuluen hazkundea suspertzen du.
2023
‎plater bero zaporetsuak, haurtzaroko otorduak etxe giroan, fruitu mamitsuak eta salda lodia. Alabaina, toki hori beste elikagai batzuek hartu dute azken hamarkadetan, datuek iradokitzen dutenez. Espainiako Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura Ministerioaren arabera, 2020 urte osoan 4, 24 kilo lekale jan zituen herritar bakoitzak, batez beste, Araban, Bizkaian eta Gipuzkoan, eta 3,91 Nafarroan.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia