2005
|
|
Proteinak eta mantenugaiak Proteinei dagokienez, txerri haragiaren kalitatea oso nabarmena da, digestio erraztasuna handia delako eta aminoazidoen proportzioa egokia delako dietaren nutrizio eskakizunen arabera. Era berean, proteina
|
horrek
beste elikagai batzuk ere ematen ditu, burdina batez ere. Beste haragi batzuk bezala, elikagai organikoak dira eta hemoglobinari eta mioglobinari lotuta daude.
|
2006
|
|
Hartualdi
|
horretan
beste elikagai batzuk esnekiak, frutak eta fruitu lehorrak sar daitezke, abanikoa handitzeko eta monotonian ez erortzeko.
|
2007
|
|
Ardoari dagokionez, amina biogenoen detekzioa 25era irits daiteke. Orain, azterketaren arduradunek espero dute teknika
|
hori
beste elikagai batzuei aplikatu ahal izatea, hala nola arrainei, eta, horretarako, freskura eta kalitatea mantendu eta zehaztu behar dira. Hori da elikagaien segurtasun berme nagusietako bat.
|
2009
|
|
Zehazki, 51,8 kilo, hau da, Alemaniako 83 kilo pertsonako eta urteko edo Frantziako 70 kilo. Ogiak ez du gizentzen Kanpainaren arabera, kontsumo txikiago horren arrazoietako bat “gizendu egiten duela dioen fama bidegabea” da, eta
|
horren ordez
beste elikagai batzuk erabiltzen dira, nutrizio onurarik ez eragiteaz gain, gantz gehiago ematen dutenak. Ez dakitelako edo astirik ez dutelako, gurasoek ohitura onak utzi eta elikadurako piramide klasikoaren inbertsioa egin dezakete.
|
2010
|
|
Horrek ez du esan nahi, ordea, patogenorik ez duenik. Esne
|
hori
beste elikagai batzuen osagai gisa erabiltzen da, okintza edo gozogintza bezalako sektoreetan. Kasu horietan, berrhidratatu eta kontsumitu egin daiteke, edo eraldaketa batzuk egin.
|
2012
|
|
Orain arte, behi, fruta, barazki, ezti eta oliba olioaren haragi freskoan baino ez zen nahitaezkoa, bestela kontsumitzaileari iruzur egiten bazitzaion. Hiru urteko epean, betebehar
|
hori
beste elikagai batzuetara, hala nola esnera eta esnearen deribatuetara, beste haragi batzuetara eta haragira, zabaltzeak duen eragin ekonomikoa aztertuko du Batzordeak, elikagai baten erdia baino gehiagoko osagai edo osagai gisa. Elikagaian dauden animalien zein landareen olio edo koipeen jatorri espezifikoa.
|
2019
|
|
Esnea da kaltzio iturri nagusietako bat, bizitzako etapa guztietan garrantzitsua, hezur eta hortz sendoak izateko. Mikronutriente
|
hori
beste elikagai batzuetatik lor badaiteke ere (arrain txikiak hezurrarekin jaten baditugu, lekaleak, fruitu lehorrak, haziak edo hosto berdeko barazkiak), esne baso baten kaltzioa bi garbantzu plateren eta seamo koilaratxoen baliokidea da. Gainera, proteinatan aberatsa da, soja edariak bakarrik har dezakeen kopuru batean; suero eta kaseina ugari dauka, eta ariketa egin ondoren, adibidez, muskuluen hazkundea suspertzen du.
|
2023
|
|
plater bero zaporetsuak, haurtzaroko otorduak etxe giroan, fruitu mamitsuak eta salda lodia. Alabaina, toki
|
hori
beste elikagai batzuek hartu dute azken hamarkadetan, datuek iradokitzen dutenez. Espainiako Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura Ministerioaren arabera, 2020 urte osoan 4, 24 kilo lekale jan zituen herritar bakoitzak, batez beste, Araban, Bizkaian eta Gipuzkoan, eta 3,91 Nafarroan.
|