2002
|
|
Azterlanaren abiapuntua honako hau da: “Hiperkolesterolemiak huts egiten du ikuspegi kromatikoan, eta akats
|
horrek
arrisku kardiobaskularraren adierazle goiztiar gisa joka dezake. Primateek eta gizakiek baino ez dute ikuspegi kromatikoa, eta, azken batean, garun azalaren 17, 18 eta 19 arloek aztertzen eta lotzen dute”, adierazi du Alcalá doktoreak.
|
2007
|
|
Marka batzuek, adibidez, oliba olioa edo hazi olioak erabiltzen dituzte, hala nola ekilore olioa (gantz asegabeak); beste batzuek, berriz, koko edo palma olioak edo koipe hidrogenatuak erabiltzen dituzte, eta horiek gantz saturatu gisa jokatzen dute organismoan. Ez da ahaztu behar dietan gehiegizko gantz aseak odoleko kolesterol maila handitzen duela, eta
|
hori
arrisku kardiobaskularreko faktorea dela. Batzuetan, etiketak ez du zehazten erantsitako landare olio mota, eta horrek zaildu egiten dio kontsumitzaileari produktuaren koipearen kalitatea baloratzean.
|
2008
|
|
Argan olio birjinaren kontsumitzaileek LDL kolesterola eta lipoperoxidoak (substantzia oxidatzaileak) ez kontsumitzaileek baino apalagoak izan zituzten, eta, gainera, antioxidatzaileen plasma maila handiagoa. Azterketa horren ondorioz, olio
|
hori
arrisku kardiobaskularreko zenbait faktore murrizteko tresna natural gisa erabil daitekeela ondorioztatu dute. Animaliekin egindako ikerketetan, arratoi hipertentsiboak (dislipemiak eta hiperinsulinemia) bi hilabetez argan olioa sarri irentsi izanak (5 ml/ kg/ egun) arrailetan presio arteriala berriro ezarri zuen eta hipokolesterolemia eta gluzemia murriztu zituen.
|
|
Horretarako, 8 eta 12 urte bitarteko 48 haurreko lagin batean neurtu ziren lipido eta proteinen oxidazioaren ondoriozko biomarkatzaileen plasma mailak, lipido profila eta C eta bitaminaren edukia. “Hiperkolesterolemia duten haurrak aukeratzen ditugu, asaldura
|
horrek
arrisku kardiobaskularra baitakar, oxidazio estresa eta, beraz, haien parametroen aldaketa onuragarria izango bailitzateke epe luzera”, azaldu du Pilar Codoñerrek, Valentziako Unibertsitateko Pediatria, Obstetrizia eta Ginekologia Saileko buruak eta ikerketaren ikertzaile nagusiak. Lau astez, egunean 500 mililitroko mandarina zukua eman zitzaion haurren taldeari (250 mililitroko bi hartualditan), ohiko dieta aldatu gabe.
|
|
Ikerketaren amaieran, odoleko estres oxidatiboaren maila nabarmen jaitsi zen. Zuku naturala Azterketa horren arabera, defentsa antioxidatzailea areagotu egin da mandarina zukuaren gehigarri dietetikoaren ondoren, “eta
|
horrek
arrisku kardiobaskularra murriztu dezake”. Codoñer ek dioenez, erabilitako produktua “fruta zuku naturala zen, gozagarririk eta kontserbatzailerik gabea, eta, beraz, ez du zerikusirik beste zuku industrial batzuekin”.
|
2012
|
|
Esnekiak dira dietako gantz aseen iturri nagusietako bat. Koipe mota
|
hori
arrisku kardiobaskular handiagoarekin lotzen da, eta, beraz, hobe da gutxiago jatea. Esneki gaingabetuak aukeratzen badira, ez da gehiegizko koipe saturaturik eta kolesterolik kontsumitzen (gutxienez esnekietatik datozenak).
|
|
Aitzitik, HDLk kolesterola kentzen du ehunetatik, eta, horregatik, kolesterola “ona” deitzen zaio. Analisian agertzen diren emaitzak interpretatzeak nahasmena eragin dezake; izan ere, gluzemiarekin ez bezala, ez dago mundu osorako onartzen den “normaltasun balio” jakin bat, pertsona bakoitzaren araberakoa da eta pertsona
|
horren
arrisku kardiobaskularraren mende dago. Horrek esan nahi du ez zaiola kolesterol maila bera gomendatzen bihotzekoa izan duen pertsona bati eta beste bati (osasuntsua eta ez erretzailea).
|
2020
|
|
Espezialistak, pazientearen egoeraren arabera, kirolean hasi aurretik balioak jaistea edo ariketa isometrikoak (muskulu tentsiokoak) ekiditea gomendatu diezaioke; izan ere, horiekin tentsioa handitu egin daiteke, hipertentsioa izanez gero arriskutsuak izango liratekeen mugetaraino. Adibidez, ez da komeni pisuak altxatzea, baldin eta pertsonak 180/ 110 mmHg tik gorako presioa badu; izan ere, ariketa horren intentsitateak tentsioa bat batean igotzea eragin dezake pertsona guztiengan, eta pertsona
|
hori
arrisku kardiobaskularraren mugetan badago, arriskutsua da. • Dieta osasuntsu batek hipertentsioa murrizten du Egia.
|
2022
|
|
txarra zuzendu egin behar duzu». Izan ere, HDL kolesterolaren maila oso handia izateak ez du esan nahi pertsona
|
horrek
arrisku kardiobaskularrik ez duenik. Sortu izan dituzte HDLa izugarri igotzen duten botikak, baina igoera horrek ez zuen txikitzen arrisku kardiobaskularra.
|
2023
|
|
Horrek esan nahi du 2 asteren buruan 250 mg/ dl-ko kolesterol maila duen pertsona batek 225 mg/ dl-ra jaitsiko dituela kolesterol balioak. Baina kolesterola murrizteak ez du esan nahi produktu
|
horrek
arrisku kardiobaskularra murriztuko duenik. Horregatik, adierazi behar du, hala egiten duen moduan, “gaixotasun kardiobaskularra faktore anitzekoa dela, eta, beraz, arriskua murrizteko faktore bat baino gehiago hobetu behar dela”.
|
|
«Gantzaren banaketa aldatu egiten da, eta gehiago pilatzen hasten da sabelaldean. Erraietako gantz
|
horrek
arrisku kardiobaskularra handitu dezake. LDL motako kolesterola —txarra— ere igo egiten da».
|