2002
|
|
Gaur abiatutako proiektuak zenbait neurri giltzarri proposatzen ditu itsas behatxoaren babesa eta biziraupena ziurtatzeko. Hala, espeziearen banaketa eremua estaliko duen eremu babestu bat ezartzearen alde egiten du; eremu
|
horretako
arrisku faktoreak ezabatzearen alde (mailaz aldatzeko sareak eta ganbara sareak), behatxoaren heriotza tasa zero tasara murrizteko; arrantzaleentzat eta tokiko komunitateentzat ekonomikoki jasangarriak diren alternatibak ezartzeko; eta arrantza tokiak erabiltzeko eskualde plana ezartzeko. Simon Cripps Adenako Arriskuan dauden Itsasoak programaren zuzendariaren arabera, cowboita salbatzeko, Mexikoko politikarien eta Kaliforniako Golkotik bizi eta onura ateratzen dutenen presako laguntza behar da.
|
2003
|
|
Era berean, pisua galdu ondoren, arteria hipertentsioa hobetu egin zen eta antzemandako metabolismo hidrokarbonatuko alterazioak desagertu egin ziren, bai eta loaren apnea ere, hori baita bihotz hodietako eta zirkulazio istripuetako hilkortasunaren arrazoi nagusietako bat. Bestalde, Medicina Clinica aldizkarian argitaratu den azterlan baten arabera, gizonezkoek arrisku kardiobaskularreko faktore gehiago dituzte obesitateari lotuta, baina erantzun orokor hobea ematen diote esku hartze dietetikoari, eta
|
horrek
arrisku faktore horiek murrizten laguntzen du. Ikerketan parte hartu zuten gaixoek hiru dieta ziklo osatu zituzten, eta hilero mediku batek eta dietista diplomatu batek kontrolatzen dituzte, betetzen ote ziren egiaztatzeko, dietetika jarraibideak indartzeko eta ohiko ariketa fisikoa egiteko.
|
2006
|
|
Berrogeita hamar urteetatik aurrerako gizonezkoen %5ek eta emakumeen %2k nozitzen duten gaitz
|
horren
arrisku faktore behinena tabakoa da
|
|
Triglizeridoak gutxitu egin ziren kasu guztietan, eta oxidazio estresaren markatzaileek are gehiago murriztu zituzten kontsumitutako olioaren eduki fenolikoaren proportzioa zenbat eta handiagoa izan. Azken parametro
|
hori
arrisku faktore nagusietako bat da ateroesklerosiarentzat eta arrisku kardiobaskularrarentzat. Oro har, emaitzek profil lipidikoa hobetzen dutela erakusten dute, eta hobekuntza hori handiagoa da polifenolen proportzioa handitzen denean.
|
2009
|
|
Tratatu baino hobeto prebenitzea Beti da hobea pneumoniari aurrea hartzea hura tratatzea baino. Prebentzio
|
hori
arrisku faktoreak murriztean oinarritu behar da. Horregatik, pneumologoek gripearen txertoa ematea gomendatzen dute, gerora konplikaziorik gerta ez dadin, batez ere arriskuan dauden taldeetan.
|
|
Munduko Osasun Erakundeak (OME) gomendatzen du biztanleko egunean sei gramo gatz baino gehiago ez kontsumitzea, gaur egun 9 gramotik 12gra kontsumitu ordez. Horrek hipertentsioa izateko arriskua areagotzen du, eta
|
hori
arrisku faktore garrantzitsua da bihotz hodietako gaixotasunetarako. Elikagai fabrikatzaileei presioa egin zaie formulazioetan gatz gutxiago izan dezaten; izan ere, uste da gatz kontsumoaren %60tik %80ra ontziratutako elikagaietatik datorrela, eta ez mahaian gehitzen den gatzetik.
|
|
Nutrizio egoera aztertzeko osagarri gisa balio du, hala nola proteina metaketak edo bitamina liposolubleak; kaltzioa eta fosforoa bezalako mineralak, hezurrarentzat balio dutenak; zinka, erantzun immunerako eta hazkunderako; eta burdina, garapena atzeratzeko. Eskuliburuak patologia
|
horretako
arrisku faktoreak ezartzen ditu, hala nola pisuaren eta neurriaren geldialdia edo murrizketa, gorputz masaren indizea (GMI, 16 urtetik gorakoentzat) 19 baino txikiagoa, apetituaren murrizketa eta birika nahaste errepikariak. Estimazio horietatik abiatuta, nutrizio tratamendua ezartzen da, behar bezain azkar, eta are gehiago pisu galerak bere horretan jarraitzen duela jakiten bada.
|
|
Gehien kontsumitzen den zatia, bai haragia bai arraina, muskulua da. Ingurune mamitsu, gozo eta elikagarriena da, baina, azterlanaren arabera,
|
hori
arrisku faktore bihurtzen da, eremu horretan anisakisa batez ere hautematen baita. Prebalentzia piezaren luzeraren araberakoa da.
|
|
Enpresek egindako osasun azterketetan errekrutatutako langileak izan ziren azterketaren lagina. “Talde honetara jotzen dugu urteko azterketa medikoen datuak lortzeko erraztasunagatik, adin
|
horretako
arrisku faktoreen nagusitasun handiagatik eta prebentzio neurriek haietan izan dezaketen eraginagatik”, azaldu zuen Leonek.
|
2011
|
|
a) Deskribatu kasu
|
horretako
arrisku faktoreak.
|
|
–Aztertu lanpostu
|
horren
arrisku faktoreak eta ondorioak.
|
|
a) Aztertu kasu
|
horretako
arrisku faktoreak.
|
|
Emaitzak argiak izan ziren. Prozesatutako elikagaien kontsumo handia ezaugarri zuen ezaugarri dietetiko
|
horrek
arrisku faktore bat ekarri zuen depresio sintoma autoperzitatuekiko; elikadura integralaren profila, berriz, babeslea izan zen. Elikagai prozesatu, koipetsu eta azukredunetan ugari jateak desoreka emozionalak garatzen laguntzen du.
|
2012
|
|
Begi lausoen kirurgiaren ondoren,% 5ek arazoak sor ditzake Ikusmenaren galera erabatekoa ez bada ere, animaliaren bizi kalitatea nabarmen murrizten da. Bere mugimenduetan segurtasuna galtzen duenez, txakurrak bizimodu sedentarioagoa hartzen du, eta
|
hori
arrisku faktorea da obesitatea eta antzeko gaixotasunak izateko. Horregatik, gaixotasunari aurre egiteko neurriak lehenbailehen hartzea komeni da.
|
2014
|
|
Irudia: Netza È erin Hosto berdeko barazki asko gordinik jaten dira, batez ere entsaladetan, eta
|
horrek
arrisku faktore bat dakar, gehienetan, egosketa prozesuek bakterio asko kanporatzen baitituzte. Elikadura Segurtasunerako Europako Agintaritzaren arabera, hosto berdeko barazkitzat hartu behar dira hosto berdeen hostoak, zurtoinak eta kimuak, eta horien artean gordinik jaten direnak nabarmentzen dira, hala nola, aza, endibia edo berroak.
|
2016
|
|
Hosto berdeko barazkiek, baita marrubiek edo marrubiek ere, bizpahiru egun iraunen dute. Landare jatorriko produktu gordinei lotutako arriskuak Barazkiak eta frutak, oro har, gordinik jaten diren elikagaiak dira, eta
|
horrek
arrisku faktore bat dakar, ez baitute inolako tratamendurik jasotzen mikroorganismoekin kutsadurarik gerta ez dadin. Infekzioaren jatorria ongarriak erabiltzeak (kutsatutako animalien gorotz materia izan dezakete), ureztatzeko urak (landareei mikroorganismoak garraia diezazkieke) edo pestizidak erabiltzeak (laboreetan izurriteak tratatzeko) eragin dezakete.
|
2020
|
|
Bestetik, gauetik goizera zenbait taberna bilakatu dira joko areto [Gasteizko Zaramaga auzoko Batzokia da adibideetako bat]; elkarteetatik diotenez, jendea horietara doa ohiko tabernak balira bezala, gosaltzera edota ardo batzuk hartzera, eta irudi normalizatuago
|
hori
arrisku faktorea da adikzioaz hitz egiten denean.
|
2021
|
|
Olya Adamovich Loaren buxadura eragiten duen apnea hipopnearen sindromearen (SAHS) ezaugarri nagusia da goiko arnasbideak guztiz edo partzialki ixten dituzten gertaera errepikatuak agertzen direla, eta, ondorioz, airea ezin dela bertatik igaro, zurrungak eta apneak sortzen direla.Apneak 10 segundoz baino gehiagoz eteten da arnasketa, eta, horren ondorioz, pertsona behin baino gehiagotan esnatzen da, loa indarberritzailea izan ez dadin eta egun osoan loguratuta egon dadin. Obesitatea da gaixotasun
|
horren
arrisku faktore nagusia, eta gizonen% 50i eta obesitatea duten emakumeen% 8ri eragiten die, gutxi gorabehera. Pisua jaisten denean, SAHS hobetu egiten da, baita sendatzera ere.
|
2022
|
|
11 urtez 33.908 heldu osasuntsuren jarraipenean, astean ordubete aire zabalean jarduera fisikoa eginez (kanpoan gaudenean serotonina gehiago jariatzen da), etorkizuneko depresioaren aurkako babes efektua nabaritzen zen. . Estrogenoa beharrezkoa den arren, gehiegi jariatzen badugu, ez da ona, gehiegizko
|
hori
arrisku faktorea baita bularreko minbizirako (gantz zelulek estrogenoa sortzen dute, eta, beraz, gehiegizko pisuak arriskua areagotzen du). Asociación Americana para la Investigación del Cancer aldizkarian argitaratutako azken ondorioen arabera, ariketa aerobiko neurritsua edo indartsua astean bost aldiz 30 minutuz, gehiegizko estrogeno hori murrizten laguntzen du.
|