2006
|
|
Gaur egun, nanoteknologiari lotutako terminoetako batzuk hauek dira: nanochip ak, sudurra eta
|
hizkuntza
elektronikoa bezalako biosentsoreak; osaeraren analisia, bizitza baliagarriaren eta freskoaren estimazioa, mikroorganismo alteratzaile eta patogenoen detekzioa eta neutralizazioa, gehigarriak, botikak, toxinak, metal astunak, plagizidak; faktore antinutriazionalen eta alergenoen detekzioa; nanoontziak, nanoetiketa miniaturizatua eta elikagai berrien garapena.
|
2008
|
|
Aukera berri horiek guztiak, dagoeneko garatuta dauden “zaharrekin” batera, Nekazaritzarako eta Elikadurarako Nazio Batuen Erakundeak (FAO) eta Osasunaren Mundu Erakundeak (OME) Erroman 2009ko ekainaren 1etik 5era egingo den topaketan parte hartuko dute. Errealitatearen eta etorkizuneko itxaropenen artean Sudurra eta
|
hizkuntza
elektronikoa dira nanoteknologiak elikagaien ikerkuntzan erabili dituen tresnetako batzuk 2005 urtean, nazioarteko ikertzaileek, Torontoko Unibertsitateko Bioetika Zentroko adituen gidaritzapean, “Public Library of Science” aldizkarian argitaratu zuten txosten bat, non onartzen baitzuten nanoteknologia funtsezkoa izan zitekeela zenbait gairen inguruan, hala nola elikagaien ekoizpena, iz... Eremu horiez guztiez gain, txikitasunaren teknikaz baliatzen hasi dira dagoeneko, eta, gainera, zientzia hori elikagai funtzionaletarako eta nutrazeutikoetarako erabiltzen hasi dira, nanomaterialak aplikatuz konposatu bioaktiboak eta mikroelikagaiak sortzeko.
|
|
Dagoeneko erabiltzen diren tresnetako batzuk hauek dira: sudur elektronikoa, gas, lurrun eta usainen nahasketa baten analisi kualitatibo eta kuantitatiboak egiteko gai den tresna; edo
|
hizkuntza
elektronikoa, elikagaien kalitatea kontrolatzeko sentsore kimikoak. Beste arlo batzuetan ere lan egin da:
|
2009
|
|
Adibidez, sentsoreek adierazten badute urdaiazpikoak gatz gutxi duela edo behar bezala sendatuta ez dagoela, prozesatua aldatu eta kalitate handiagoko produktua lor daiteke, elikagaiaren ezaugarriak aldatu gabe.
|
Hizkuntza
elektronikoa Proiektuko ikertzaileek, aldi berean, hizkuntza elektronikoa izeneko garapena lantzen dute, urdaiazpikoaren heltze maila neurtzeko eta, hartara, sendatze maila neurtzeko. CSICeko ikertzailearen arabera, “hizkuntza elektronikoa oso erabilgarria litzateke urdaiazpikoaren kalitate sentsoriala azkar ebaluatzeko; gaur egun, oso zaila da hori bitarteko analitikoen bidez egitea”.
|
|
Adibidez, sentsoreek adierazten badute urdaiazpikoak gatz gutxi duela edo behar bezala sendatuta ez dagoela, prozesatua aldatu eta kalitate handiagoko produktua lor daiteke, elikagaiaren ezaugarriak aldatu gabe. Hizkuntza elektronikoa Proiektuko ikertzaileek, aldi berean,
|
hizkuntza
elektronikoa izeneko garapena lantzen dute, urdaiazpikoaren heltze maila neurtzeko eta, hartara, sendatze maila neurtzeko. CSICeko ikertzailearen arabera, “hizkuntza elektronikoa oso erabilgarria litzateke urdaiazpikoaren kalitate sentsoriala azkar ebaluatzeko; gaur egun, oso zaila da hori bitarteko analitikoen bidez egitea”.
|
2012
|
|
Hala, beharrezko neurriak aplika daitezke osagairen bat gehiegi edo defizita badago.
|
Hizkuntza
elektronikoa. Zapore gozoa detektatzen duen metodo bat da, eta gai gozoak, naturalak nahiz artifizialak, identifikatzeko gai den sentsore bat du.
|