Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 11

2001
‎5 Egunean bi plater barazki jan. 6 Egunean gutxienez hiru fruta pieza hartu eta intxaurrak eta haziak gehitu. 7 Landare burdinaren aprobetxamendua hobetzeko (animalia jatorriko burdina baino xurgapen okerragokoa), janariarekin batera bitamina ugari duten elikagaiak erabili behar dira.
2004
‎Egosi behar badira, ur gutxi erabiltzea komeni da, eta eltze azkarra erabiltzea, ahalik eta denbora laburrenean egosi dadin, galera elikagarriak ahalik eta txikienak izan daitezen. Adituek egunero fruta eta barazkiak kontsumitzea gomendatzen dute; zehazki, egunean 3 barazki anoa (400 gramo) eta hiru fruta pieza ertain edo gehiago kontsumitzea gomendatzen dute. Toxinak ezabatzen laguntzen dute Ur asko dutenez, eta frutak eta barazkiak sodio gutxiko eta potasio askoko elikagaiak direnez, elikagai freskagarri eta kaloria gutxikoak izateaz gain, eragin diuretiko handiko elikagaiak dira, eta, beraz, organismoaren arazgarriak eta desintoxikatzaileak.
‎Izan ere, hori da itsutasunaren balizko kausetako bat, Bostongo Brigham and Women’s Ospitaleak (AEB) egindako ikerketa baten arabera. Azterketa horren arabera, egunean hiru fruta pieza edo gehiago kontsumitzen dituzten pertsonen %36k du ARM arriskua. Orain, teknologia berriei esker, elikagaiak sakon aztertu ahal izan dira, substantzia horien zer proportzio duten kalkulatzeko; izan ere, frogatu da gaixotasun kardiobaskularrak, minbizia, diabetea eta Alzheimerra prebenitzen laguntzen dutela.
2007
‎esnea arrozarekin edo gariarekin, esnea artoarekin eta sojarekin, lekaleak arrozarekin, babarrunak artoarekin edo gariarekin, soja gariarekin eta sesamoarekin, eta soja kakahuetearekin eta sesamoarekin. Barautsak eta fruta Barazkiak dietaren oinarria direnez, komeni da gutxienez barazki anoa gordin bat (entsalada) eta hiru fruta pieza egunean hartzea, bitamina ugari duen pieza barne. Oinarrizko elikagaiak dira, bitaminak (C, folatoak edo A probitamina, besteak beste), gatz mineralak (potasioa edo magnesioa) eta zuntza dituztelako.
2009
‎Frutak. Asteko menu guztietan, egunean zehar, hiru fruta pieza sartzen dira. Pieza horiek hainbat egunetan aurkezten dira (konpota, irabiatua, mazedonia, freskoa edo almibarretan), eta lehentasuna ematen zaio fruta freskoari, haurrek elikagai hori kontsumi dezaten.
‎Galerak konpentsatzea Ikuspuntu praktikotik, eta potasio galerak konpentsatzeko, hobe da fruta eta barazki gordinak kontsumitzea, zeren eta ura gehitzen zaien edo beroa (beratzea eta irakitea bereziki) erabiltzen duten sukaldaritzako prestakinek mineralaren edukia murrizten baitute. Pertsona heldu baten potasio eskakizunak betetzeko, beharrezkoa da eguneroko elikaduran hiru fruta pieza, entsalada anoa eta barazki plater bat patatekin sartzea. Gainera, aparteko galerak konpentsatzeko, platano bat har daiteke, potasio gehien duen frutetako bat.
2011
‎Egunean gutxienez hiru fruta pieza eta bi barazki anoa gomendatzen dira.
‎Behar adina fruta eta barazki jateak —gutxienez hiru fruta pieza eta bi barazki anoa egunean— 1,7 milioi bizitza salba litzake urtean mundu osoan, Osasunaren Mundu Erakundeak (OME) nabarmendu duenez, Elikagaien Erregimenari, Jarduera Fisikoari eta Osasunari buruzko Mundu Estrategiaren esparruan. Gaur egun, fruten eta barazkien kontsumoa oso aldakorra da munduan; izan ere, egunean 100 g inguru kontsumitzen dira gutxien garatutako herrialdeetan, eta 450 g inguru mendebaldeko Europan.
2013
‎Bestela esanda, gure dietako azukreak, batez ere, modu naturalean azukreztatutako elikagaietatik etorri luke, frutetatik, esaterako. Gaur egun, gizarte garatuetan, egunean hiru fruta pieza horiek ez kontsumitzeaz gain, gure dietako azukrea freskagarri azukretsuetatik, opiletatik eta kafeei eta beste edari batzuei gehitzen diegun azukreetik dator. Hori dela eta, postreko fruta kontsumitzeko arrazoi indartsu bat da azukre erantsiko beste postre batzuk kontsumitzea ekiditea.
2015
‎Gehien kontsumitzen diren fruten kaloria edukia 30 Kcal artekoa da 100 gramo bakoitzeko; hau da, gutxi gorabehera 70 kcal fruta anoa. Fruta gehienek 5 g karbohidrato dituzte 100 gramo bakoitzeko. Zuku bat prestatzeko bi edo hiru fruta pieza zukutu edo likidotu behar direla kontuan hartuz gero, zentzuzkoa da pentsatzea zukuen kaloria edukia, karbohidratoetan, fruta pieza batena baino handiagoa izango dela beti, baita zukua naturala izan arren ere. Adibidez, hiru laranjako zuku natural batek 250 Kcal inguru emango ditu.
2020
‎arterietako tentsioa kontrolatzea. Horretarako, ezinbestekoa da elikaduran zenbait jarraibide betetzea, hala nola likido ugari edatea (ura, zopak, infusioak) egunero; jatorduetan gatz gehiegi ez hartzea eta bazkalorduan eta afarian barazkiak hartzea; eta, gutxienez, egunean hiru fruta pieza.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia