2001
|
|
5 Egunean bi plater barazki jan. 6 Egunean gutxienez
|
hiru
fruta pieza hartu eta intxaurrak eta haziak gehitu. 7 Landare burdinaren aprobetxamendua hobetzeko (animalia jatorriko burdina baino xurgapen okerragokoa), janariarekin batera bitamina ugari duten elikagaiak erabili behar dira.
|
2004
|
|
Egosi behar badira, ur gutxi erabiltzea komeni da, eta eltze azkarra erabiltzea, ahalik eta denbora laburrenean egosi dadin, galera elikagarriak ahalik eta txikienak izan daitezen. Adituek egunero fruta eta barazkiak kontsumitzea gomendatzen dute; zehazki, egunean 3 barazki anoa (400 gramo) eta
|
hiru
fruta pieza ertain edo gehiago kontsumitzea gomendatzen dute. Toxinak ezabatzen laguntzen dute Ur asko dutenez, eta frutak eta barazkiak sodio gutxiko eta potasio askoko elikagaiak direnez, elikagai freskagarri eta kaloria gutxikoak izateaz gain, eragin diuretiko handiko elikagaiak dira, eta, beraz, organismoaren arazgarriak eta desintoxikatzaileak.
|
|
Izan ere, hori da itsutasunaren balizko kausetako bat, Bostongo Brigham and Women’s Ospitaleak (AEB) egindako ikerketa baten arabera. Azterketa horren arabera, egunean
|
hiru
fruta pieza edo gehiago kontsumitzen dituzten pertsonen %36k du ARM arriskua. Orain, teknologia berriei esker, elikagaiak sakon aztertu ahal izan dira, substantzia horien zer proportzio duten kalkulatzeko; izan ere, frogatu da gaixotasun kardiobaskularrak, minbizia, diabetea eta Alzheimerra prebenitzen laguntzen dutela.
|
2007
|
|
esnea arrozarekin edo gariarekin, esnea artoarekin eta sojarekin, lekaleak arrozarekin, babarrunak artoarekin edo gariarekin, soja gariarekin eta sesamoarekin, eta soja kakahuetearekin eta sesamoarekin. Barautsak eta fruta Barazkiak dietaren oinarria direnez, komeni da gutxienez barazki anoa gordin bat (entsalada) eta
|
hiru
fruta pieza egunean hartzea, bitamina ugari duen pieza barne. Oinarrizko elikagaiak dira, bitaminak (C, folatoak edo A probitamina, besteak beste), gatz mineralak (potasioa edo magnesioa) eta zuntza dituztelako.
|
2009
|
|
Frutak. Asteko menu guztietan, egunean zehar,
|
hiru
fruta pieza sartzen dira. Pieza horiek hainbat egunetan aurkezten dira (konpota, irabiatua, mazedonia, freskoa edo almibarretan), eta lehentasuna ematen zaio fruta freskoari, haurrek elikagai hori kontsumi dezaten.
|
|
Galerak konpentsatzea Ikuspuntu praktikotik, eta potasio galerak konpentsatzeko, hobe da fruta eta barazki gordinak kontsumitzea, zeren eta ura gehitzen zaien edo beroa (beratzea eta irakitea bereziki) erabiltzen duten sukaldaritzako prestakinek mineralaren edukia murrizten baitute. Pertsona heldu baten potasio eskakizunak betetzeko, beharrezkoa da eguneroko elikaduran
|
hiru
fruta pieza, entsalada anoa eta barazki plater bat patatekin sartzea. Gainera, aparteko galerak konpentsatzeko, platano bat har daiteke, potasio gehien duen frutetako bat.
|
2011
|
|
Egunean gutxienez
|
hiru
fruta pieza eta bi barazki anoa gomendatzen dira.
|
|
Behar adina fruta eta barazki jateak —gutxienez
|
hiru
fruta pieza eta bi barazki anoa egunean— 1,7 milioi bizitza salba litzake urtean mundu osoan, Osasunaren Mundu Erakundeak (OME) nabarmendu duenez, Elikagaien Erregimenari, Jarduera Fisikoari eta Osasunari buruzko Mundu Estrategiaren esparruan. Gaur egun, fruten eta barazkien kontsumoa oso aldakorra da munduan; izan ere, egunean 100 g inguru kontsumitzen dira gutxien garatutako herrialdeetan, eta 450 g inguru mendebaldeko Europan.
|
2013
|
|
Bestela esanda, gure dietako azukreak, batez ere, modu naturalean azukreztatutako elikagaietatik etorri luke, frutetatik, esaterako. Gaur egun, gizarte garatuetan, egunean
|
hiru
fruta pieza horiek ez kontsumitzeaz gain, gure dietako azukrea freskagarri azukretsuetatik, opiletatik eta kafeei eta beste edari batzuei gehitzen diegun azukreetik dator. Hori dela eta, postreko fruta kontsumitzeko arrazoi indartsu bat da azukre erantsiko beste postre batzuk kontsumitzea ekiditea.
|
2015
|
|
Gehien kontsumitzen diren fruten kaloria edukia 30 Kcal artekoa da 100 gramo bakoitzeko; hau da, gutxi gorabehera 70 kcal fruta anoa. Fruta gehienek 5 g karbohidrato dituzte 100 gramo bakoitzeko. Zuku bat prestatzeko bi edo
|
hiru
fruta pieza zukutu edo likidotu behar direla kontuan hartuz gero, zentzuzkoa da pentsatzea zukuen kaloria edukia, karbohidratoetan, fruta pieza batena baino handiagoa izango dela beti, baita zukua naturala izan arren ere. Adibidez, hiru laranjako zuku natural batek 250 Kcal inguru emango ditu.
|
2020
|
|
arterietako tentsioa kontrolatzea. Horretarako, ezinbestekoa da elikaduran zenbait jarraibide betetzea, hala nola likido ugari edatea (ura, zopak, infusioak) egunero; jatorduetan gatz gehiegi ez hartzea eta bazkalorduan eta afarian barazkiak hartzea; eta, gutxienez, egunean
|
hiru
fruta pieza.
|