Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 30

2003
‎Kaltzioa, funtsezkoa Funtsezkoa da kaltzioak menopausia osteko osteroporosiari aurrea hartzeko duen eginkizuna. Horregatik, hiru errazio esne edo deribatu hartzea komeni da, kaltzio iturri nagusia baita, hezur masa kontserbatzeko. bitamina, esneki osoetan, gurinean, eta arrautzan ugaria, ezinbestekoa da kaltzioa hezurretan finkatzeko.
2008
‎Frutak eta barazkiak dira antioxidatzaileetan gehien kontzentratzen diren elikagaiak. Horregatik, egunero hiru errazio fruta eta bi barazki sartzeak ugalketa osasuna hobetzen du eta ugalkortasuna errazten du. Halaxe jakinarazi zuten Amerikako Ugalketa Medikuntzaren Elkartearen bilera batean, non ikerketa baten emaitzak erakutsi baitzituzten.
‎Gauza bera gertatzen da uda iragartzen duten gereziekin edo negu hotzeko postrea mehatxatzen diguten mandarinekin. Geltokiko fruta motxilan jartzen badugu jateko, haur batek egunero hartu behar dituen hiru errazioetako bat da, baina zergatik ez estali txokolatez. Aurrez hozkailuan egonean txokolate estalduran sartutako fruta zatitxoak hurrengo egunean, eskolan hartzeko mokadu zoragarri bihur daitezke.
2009
‎FeNILek SEMERGENeko 311 adituri galdetu zien esnekiek osasun kardiobaskularrarekin duten erlazioari buruz, eta SemFYCko 498 ingururi, Oinarrizko Osasun Laguntzako medikuek paziente zaharrei esnekien inguruan egiten dizkieten gomendioei buruz. Emaitzen arabera, medikuen %95ek uste du esnekiak ezinbestekoak direla dietan, eta %81ek ez du uste beste elikagai batzuekin lor daitekeenik; beraz, %48k egunean bi edo hiru errazio hartzea gomendatzen du, eta %39k, berriz, egunean lau errazio esneki hartzea. Inkestatutakoen% 70ek dio esneki osoak neurriz kontsumitu behar direla, kaloriak dituztelako.
2010
‎Gomendio ofizialek diote egunean bi hiru errazio fruta hartzea komeni dela, norberak nahi duen fruta eta nahi duen bezala prestatua: freskoa, zuku eginda, entsaladan, mazedonian, konpotan, egosita...
‎Nutrizio Komunitarioko Espainiako Elkarteak (SENC) eta Hero Nutrizio k egindako 2006ko Espainiarren elikadura ohiturak azterlanaren arabera, biztanleen %43k ez ditu kontsumitzen Osasunaren Mundu Erakundeak egunero gomendatzen dituen fruta errazioak. Gomendio ofizialek proposatzen dute bi eta hiru errazio artean fruta hartzea, gustukoen dituzten piezak, bakoitzak nahi bezala prestatuak: freskoak, zukuan, entsaladan, mazedonian, konpotan, erreak… Horiek jateko unerik onena aurkitzea da trikimailua.
2011
‎Elikadura balio handia daukate berdurek eta barazkiek, eta, horrexegatik, egunaren buruan bi edo hiru errazio jatea komeni da: horietako bat gordinik (adibidez, entsaladan).
2012
‎Pertsona batekin egon naiz gaur bertan, eta hiru errazio hartuak zituen fitoesterolak dauzkan esnetik.
‎Egunean bi errazio berdura eta barazki jatea komeni da (horietako bat gordinik, entsalada eran) eta hiru errazio fruta, eta horietako batek, gutxienez, bitamina ugari eman ditzala (laranjak, mandarinak, marrubiak, meloia, eta abar).
2013
‎Alde: Zukuek lagundu egiten dute komeni den adina fruta hartzen(" Egunean 5" izeneko elkarteak dio egunean hiru errazio fruta hartzea komeni dela, eta horietako bat zuku eginda izan daitekeela)
2014
‎Pisu handiegia duten indibiduoetan, zaindu egin behar dira, batetik, gurina, pastelgintza eta pastela, gurina eta margarina, eta, bestetik, gantz saturatuak, opilak eta pastelak, gurinak eta pastelak, gurinak eta pastelak, gurinak eta pastelak, gurinak eta pastelak, gurinak eta elikagaiak. Horrenbestez, egunean hiru errazio edo lau errazio (150 – 200 g) eduki behar lituzke dietak egunean hiru fruta errazio edo gehiago; gutxienez 150 – 200 g.), pasta astean bitan eta hirutan, eta arroza ere astean bitan eta hirutan. Osteoporosia denbora tarte luzeetan kaltzio eskasia izaten da, eta, beraz, zaharretan kaltzio beharrak ez daude handituta, baina, bai, egunean 800 mg hartzea bermatu behar da.
‎Kaltzio iturri dira esnea eta esnekiak, hala nola jogurta eta gaztak. Behar horiek bermatzeko, egunean bi eta hiru errazio esneki behar izaten dira. Beste kaltzio iturri batzuk almendrak eta almendra esnea, kaltzioz aberastutako soja edariak, gatz kaltzikoz egindako tofua edo wakame alga dira.
‎Ura, kafea edo tea azukrerik gabe hartu, zukuen, freskagarrien edo bestelako edari azukretuen ordez. Gutxienez, egunean hiru errazio hartu barazkietatik, hosto berdeko barazkiekin, adibidez, letxugak edo espinakak. Egunero hiru fruta ale jan arte jan.
2015
‎Horrela, egunean hiru errazio edo gehiago jatea komeni da fruta freskotik.
‎Egunean hiru errazio esneki hartzea komeni da (esnea, jogurtak edo gazta).
‎Astean hiru errazio arrain hartzea gomendatzen dute, zuria bezala urdina, eta itsaskiekin txandakatzea (horiek gutxiago jan behar lirateke).
‎Astean hiru errazio hartu behar lirateke haragi giharretatik, eta errazio bat izango litzateke xerra txiki bat edo oilasko edo untxi laurden bat (150 gramo inguru).
‎Kopuru horietara iristeko, astean hiru errazio hartu behar dira.
‎Fruta eta barazki freskoen kontsumoa sustatzeko sortu zen ‘Cinco al día’ estrategia. Izan ere, herritar gutxik kontsumitzen dituzte egunean bost errazio (normalean, bi barazki anoa eta hiru errazio fruta egunean). Asmoa da helburu errealistak planteatzea, denboran zehar iraun ahal izateko eta egunero fruta eta barazki gehiago kontsumitzeko.
‎Kontuan izan behar da estresari idorreriari ere lotzen zaiola. 1 Egunean bi edo hiru errazio fruta jatea. Ahal bada, jan azala.
2016
‎). Egunero bi eta hiru errazio fruta hartzea (marrubiak, sandia, meloia, melokotoia, okarana, sagarra, udarea, platanoa, gereziak, kiwia, etab.).). Elikadura osasungarria eta orekatua sustatzea, Mediterraneoko dietaren ereduan oinarrituta.
2018
‎urtean zertxobait gora egin zuen (%4, 4 inguru), oraindik urruti gelditzen zaigu nutrizionistek gomendatzen duten kopurua: astean hiru erraziokoa.
‎Nutrizio Komunitarioko Elkarteak (SENC) eta Familiako eta Komunitateko Medikuntzako Espainiako Elkarteak (semFYC) diotenez, haurrek bi hiru errazio esneki hartu behar lituzkete egunean (200 ml-koa bakoitza); helduek bi eta lau errazio artean (250 ml-koa bakoitza); eta adineko pertsonek hiru errazio egunean (horiek ere 250 ml-koa bakoitza).
‎Nutrizio Komunitarioko Elkarteak (SENC) eta Familiako eta Komunitateko Medikuntzako Espainiako Elkarteak (semFYC) diotenez, haurrek bi hiru errazio esneki hartu behar lituzkete egunean (200 ml-koa bakoitza); helduek bi eta lau errazio artean (250 ml-koa bakoitza); eta adineko pertsonek hiru errazio egunean (horiek ere 250 ml-koa bakoitza).
‎Zure maskotak elikadura osasungarria eta orekatua badu, egunean hiru errazio edo bosten (batez ere, mininos etan) banatu behar ditu. Baina, nork ez du noizean behin aperitibo bat izaten?
2019
‎Free Argazkiak Hegaztienak baimenduta daude, baina beste elikagai talde batzuekin orekatuta. Kanpoan geratuko lirateke haragi prozesatuak, hala nola hanburgesak edo saltxitxak —azterketa epidemiologikoen arabera, kaltegarrienak— Mortadela edo Yorkeko urdaiazpikoa bezalako hestebeteak ere ez lirateke patroi osasungarri horretan sartuko, urdaiazpiko ondua izan ezik, hipertentsioari mesede egiten baitio, nahiz eta astean hiru errazio baino gehiago kontsumitu behar diren. Mediterraneoko dietan, okela gorriak salbuespenez –gozogintzako postreak bezala– baztertuko lirateke, eta kantitate txikitan:
‎elikatze giden gomendioetan oinarritua: Gutxienez hiru errazio fruta eta bi errazio barazki. Bi esneki errazio.
2020
‎Ez da zaila lortzea. Garrantzitsua da egunean gutxienez hiru errazio fruta eta barazki gordin bat jatea. Espinaka eta zainzuri entsalada batek eguneko kopuru gomendatua eman dezake, baita ekilore pipa eskukada batek ere.
2021
‎Egunean errazio batetik bestera (txandaka): haragi zuriak, arraina eta arrautzak (A eta B) Haragi zuriak, arraina eta arrautzak ere astean behin jan behar dira, egunean behin edo hiru errazioren artean, astean behin. Baina elikagai multzo handi horien artean aldakortasun handia dago motaren eta osaeraren artean.
2023
‎Azterketa hori 200.000 pertsona baino gehiagorekin egin da, eta esne osoa hartzea gomendatzen da», gehitu du adituak. Hau da, dieta mediterraneoaren barruan, bi edo hiru errazio esne oso edo deribatu gehitzea onuragarria da. Adibidez, edalontzi bat esne oso, gazta xerra bat edo bi, baita gantzarena ere, eta jogurt bat.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia