2003
|
|
Kaltzioa, funtsezkoa Funtsezkoa da kaltzioak menopausia osteko osteroporosiari aurrea hartzeko duen eginkizuna. Horregatik,
|
hiru
errazio esne edo deribatu hartzea komeni da, kaltzio iturri nagusia baita, hezur masa kontserbatzeko. bitamina, esneki osoetan, gurinean, eta arrautzan ugaria, ezinbestekoa da kaltzioa hezurretan finkatzeko.
|
2008
|
|
Frutak eta barazkiak dira antioxidatzaileetan gehien kontzentratzen diren elikagaiak. Horregatik, egunero
|
hiru
errazio fruta eta bi barazki sartzeak ugalketa osasuna hobetzen du eta ugalkortasuna errazten du. Halaxe jakinarazi zuten Amerikako Ugalketa Medikuntzaren Elkartearen bilera batean, non ikerketa baten emaitzak erakutsi baitzituzten.
|
|
Gauza bera gertatzen da uda iragartzen duten gereziekin edo negu hotzeko postrea mehatxatzen diguten mandarinekin. Geltokiko fruta motxilan jartzen badugu jateko, haur batek egunero hartu behar dituen
|
hiru
errazioetako bat da, baina zergatik ez estali txokolatez. Aurrez hozkailuan egonean txokolate estalduran sartutako fruta zatitxoak hurrengo egunean, eskolan hartzeko mokadu zoragarri bihur daitezke.
|
2009
|
|
FeNILek SEMERGENeko 311 adituri galdetu zien esnekiek osasun kardiobaskularrarekin duten erlazioari buruz, eta SemFYCko 498 ingururi, Oinarrizko Osasun Laguntzako medikuek paziente zaharrei esnekien inguruan egiten dizkieten gomendioei buruz. Emaitzen arabera, medikuen %95ek uste du esnekiak ezinbestekoak direla dietan, eta %81ek ez du uste beste elikagai batzuekin lor daitekeenik; beraz, %48k egunean bi edo
|
hiru
errazio hartzea gomendatzen du, eta %39k, berriz, egunean lau errazio esneki hartzea. Inkestatutakoen% 70ek dio esneki osoak neurriz kontsumitu behar direla, kaloriak dituztelako.
|
2010
|
|
Gomendio ofizialek diote egunean bi
|
hiru
errazio fruta hartzea komeni dela, norberak nahi duen fruta eta nahi duen bezala prestatua: freskoa, zuku eginda, entsaladan, mazedonian, konpotan, egosita...
|
|
Nutrizio Komunitarioko Espainiako Elkarteak (SENC) eta Hero Nutrizio k egindako 2006ko Espainiarren elikadura ohiturak azterlanaren arabera, biztanleen %43k ez ditu kontsumitzen Osasunaren Mundu Erakundeak egunero gomendatzen dituen fruta errazioak. Gomendio ofizialek proposatzen dute bi eta
|
hiru
errazio artean fruta hartzea, gustukoen dituzten piezak, bakoitzak nahi bezala prestatuak: freskoak, zukuan, entsaladan, mazedonian, konpotan, erreak… Horiek jateko unerik onena aurkitzea da trikimailua.
|
2011
|
|
Elikadura balio handia daukate berdurek eta barazkiek, eta, horrexegatik, egunaren buruan bi edo
|
hiru
errazio jatea komeni da: horietako bat gordinik (adibidez, entsaladan).
|
2012
|
|
Pertsona batekin egon naiz gaur bertan, eta
|
hiru
errazio hartuak zituen fitoesterolak dauzkan esnetik.
|
|
Egunean bi errazio berdura eta barazki jatea komeni da (horietako bat gordinik, entsalada eran) eta
|
hiru
errazio fruta, eta horietako batek, gutxienez, bitamina ugari eman ditzala (laranjak, mandarinak, marrubiak, meloia, eta abar).
|
2013
|
|
Alde: Zukuek lagundu egiten dute komeni den adina fruta hartzen(" Egunean 5" izeneko elkarteak dio egunean
|
hiru
errazio fruta hartzea komeni dela, eta horietako bat zuku eginda izan daitekeela)
|
2014
|
|
Pisu handiegia duten indibiduoetan, zaindu egin behar dira, batetik, gurina, pastelgintza eta pastela, gurina eta margarina, eta, bestetik, gantz saturatuak, opilak eta pastelak, gurinak eta pastelak, gurinak eta pastelak, gurinak eta pastelak, gurinak eta pastelak, gurinak eta elikagaiak. Horrenbestez, egunean
|
hiru
errazio edo lau errazio (150 – 200 g) eduki behar lituzke dietak egunean hiru fruta errazio edo gehiago; gutxienez 150 – 200 g.), pasta astean bitan eta hirutan, eta arroza ere astean bitan eta hirutan. Osteoporosia denbora tarte luzeetan kaltzio eskasia izaten da, eta, beraz, zaharretan kaltzio beharrak ez daude handituta, baina, bai, egunean 800 mg hartzea bermatu behar da.
|
|
Kaltzio iturri dira esnea eta esnekiak, hala nola jogurta eta gaztak. Behar horiek bermatzeko, egunean bi eta
|
hiru
errazio esneki behar izaten dira. Beste kaltzio iturri batzuk almendrak eta almendra esnea, kaltzioz aberastutako soja edariak, gatz kaltzikoz egindako tofua edo wakame alga dira.
|
|
Ura, kafea edo tea azukrerik gabe hartu, zukuen, freskagarrien edo bestelako edari azukretuen ordez. Gutxienez, egunean
|
hiru
errazio hartu barazkietatik, hosto berdeko barazkiekin, adibidez, letxugak edo espinakak. Egunero hiru fruta ale jan arte jan.
|
2015
|
|
Horrela, egunean
|
hiru
errazio edo gehiago jatea komeni da fruta freskotik.
|
|
Egunean
|
hiru
errazio esneki hartzea komeni da (esnea, jogurtak edo gazta).
|
|
Astean
|
hiru
errazio arrain hartzea gomendatzen dute, zuria bezala urdina, eta itsaskiekin txandakatzea (horiek gutxiago jan behar lirateke).
|
|
Astean
|
hiru
errazio hartu behar lirateke haragi giharretatik, eta errazio bat izango litzateke xerra txiki bat edo oilasko edo untxi laurden bat (150 gramo inguru).
|
|
Kopuru horietara iristeko, astean
|
hiru
errazio hartu behar dira.
|
|
Fruta eta barazki freskoen kontsumoa sustatzeko sortu zen ‘Cinco al día’ estrategia. Izan ere, herritar gutxik kontsumitzen dituzte egunean bost errazio (normalean, bi barazki anoa eta
|
hiru
errazio fruta egunean). Asmoa da helburu errealistak planteatzea, denboran zehar iraun ahal izateko eta egunero fruta eta barazki gehiago kontsumitzeko.
|
|
Kontuan izan behar da estresari idorreriari ere lotzen zaiola. 1 Egunean bi edo
|
hiru
errazio fruta jatea. Ahal bada, jan azala.
|
2016
|
|
). Egunero bi eta
|
hiru
errazio fruta hartzea (marrubiak, sandia, meloia, melokotoia, okarana, sagarra, udarea, platanoa, gereziak, kiwia, etab.).). Elikadura osasungarria eta orekatua sustatzea, Mediterraneoko dietaren ereduan oinarrituta.
|
2018
|
|
urtean zertxobait gora egin zuen (%4, 4 inguru), oraindik urruti gelditzen zaigu nutrizionistek gomendatzen duten kopurua: astean
|
hiru
erraziokoa.
|
|
Nutrizio Komunitarioko Elkarteak (SENC) eta Familiako eta Komunitateko Medikuntzako Espainiako Elkarteak (semFYC) diotenez, haurrek bi
|
hiru
errazio esneki hartu behar lituzkete egunean (200 ml-koa bakoitza); helduek bi eta lau errazio artean (250 ml-koa bakoitza); eta adineko pertsonek hiru errazio egunean (horiek ere 250 ml-koa bakoitza).
|
|
Nutrizio Komunitarioko Elkarteak (SENC) eta Familiako eta Komunitateko Medikuntzako Espainiako Elkarteak (semFYC) diotenez, haurrek bi hiru errazio esneki hartu behar lituzkete egunean (200 ml-koa bakoitza); helduek bi eta lau errazio artean (250 ml-koa bakoitza); eta adineko pertsonek
|
hiru
errazio egunean (horiek ere 250 ml-koa bakoitza).
|
|
Zure maskotak elikadura osasungarria eta orekatua badu, egunean
|
hiru
errazio edo bosten (batez ere, mininos etan) banatu behar ditu. Baina, nork ez du noizean behin aperitibo bat izaten?
|
2019
|
|
Free Argazkiak Hegaztienak baimenduta daude, baina beste elikagai talde batzuekin orekatuta. Kanpoan geratuko lirateke haragi prozesatuak, hala nola hanburgesak edo saltxitxak —azterketa epidemiologikoen arabera, kaltegarrienak— Mortadela edo Yorkeko urdaiazpikoa bezalako hestebeteak ere ez lirateke patroi osasungarri horretan sartuko, urdaiazpiko ondua izan ezik, hipertentsioari mesede egiten baitio, nahiz eta astean
|
hiru
errazio baino gehiago kontsumitu behar diren. Mediterraneoko dietan, okela gorriak salbuespenez –gozogintzako postreak bezala– baztertuko lirateke, eta kantitate txikitan:
|
|
elikatze giden gomendioetan oinarritua: Gutxienez
|
hiru
errazio fruta eta bi errazio barazki. Bi esneki errazio.
|
2020
|
|
Ez da zaila lortzea. Garrantzitsua da egunean gutxienez
|
hiru
errazio fruta eta barazki gordin bat jatea. Espinaka eta zainzuri entsalada batek eguneko kopuru gomendatua eman dezake, baita ekilore pipa eskukada batek ere.
|
2021
|
|
Egunean errazio batetik bestera (txandaka): haragi zuriak, arraina eta arrautzak (A eta B) Haragi zuriak, arraina eta arrautzak ere astean behin jan behar dira, egunean behin edo
|
hiru
errazioren artean, astean behin. Baina elikagai multzo handi horien artean aldakortasun handia dago motaren eta osaeraren artean.
|
2023
|
|
Azterketa hori 200.000 pertsona baino gehiagorekin egin da, eta esne osoa hartzea gomendatzen da», gehitu du adituak. Hau da, dieta mediterraneoaren barruan, bi edo
|
hiru
errazio esne oso edo deribatu gehitzea onuragarria da. Adibidez, edalontzi bat esne oso, gazta xerra bat edo bi, baita gantzarena ere, eta jogurt bat.
|