Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 28

2004
‎Osasun eta Kontsumo Ministerioko Sendagaiak Ikuskatzeko eta Kontrolatzeko Zuzendariordetza Nagusiak agindu du eliteko kirolarientzako hiru elikagai osagarri merkatutik kentzeko. Osagarri horiek legez kontrakoak dira, agintari eskudunek aldez aurretik ebaluatu eta baimendu ez dituztelako.
2007
‎Zuntz erantsia daukaten hamalau elikagairen, hiru elikagai integralen (orea, arroza eta irina) eta berez zuntz asko daukaten beste bost elikagairen (amandak, babarrunak, ilarrak, zerbak eta bananak) zuntz kopurua aztertu da.
‎Gida hau Mexikoko herritarren artean elikadura osasungarria sustatzeko eta hezkuntza tresna gisa erabiltzeko sortu zen. Elikagaien konbinazioa, gakoa «Jateko ongiaren platerak» hiru elikagai multzo (azpimultzotan banatuak) modu orekatuan kontsumitzea proposatzen du: frutak eta barazkiak, zerealak eta tuberkuluak eta, azkenik, lekadunak eta animalia jatorriko elikagaiak.
2008
‎Erresuma Batuko eskualdeko administrazio batek egin zuen gehigarrien alergiari buruzko azterketa berri eta fidagarrienetako bat. Azterketa horrek erakutsi zuenez, 18.000 indibiduotik hiruk elikagai gehigarri batzuekiko intolerantzia izan zuten, eta kopuru hori bat dator Europako Batzordeko adituek egindako kalkuluarekin.
2009
‎Bakterioak, birusak eta parasitoak. Hirurek elikagaiak kutsa ditzakete, eta, beraz, elikagaiek eragindako gaixotasunak eragin ditzakete pertsonengan. Ura edo landare produktuak bezalako elikagaiak kutsatzen dituzten asko esku zikinen, eulien eta beste intsektu batzuen, saguen, tresna zikinen edo ur kutsatuaren bidez “garraiatzen” diren animalien gorozkietatik sortzen dira.
2010
‎Hego Euskal Herrian, ordea, artoa ez zen hain arrakastatsua izan, beste kalitate handiko zereal batzuk zeudelako (adibidez, garia). Iparraldeko baserritarren dietako hiru elikagai arto irinean oinarritzen ziren: artoa edo arto ogia, taloa edo arto opila, eta morokila edo arto ahia.
2011
‎Azken hori ez erabiltzeak mihiko pitzadurak eragin ditzake, mingarriak baitira. B multzoa elikagai ugariren bidez sakabanatuta dago, baina fruitu lehorrak, osoko zerealak eta lekaleak dira dietan falta ezin diren hiru elikagaiak, naturaren bizi errendimendu handiena lortzeko.
2012
‎Barazkiak, lekaleak eta arraina. Hiru elikagai talde horiek oso garrantzitsuak dira dietan, baina zailak dira jarraitzaileak irabazteko. Txikienei, baita helduei ere, zaila egiten zaie gozo eta limurtzaile gisa identifikatzea.
‎Baina elikagai kopurua baino garrantzitsuagoa da kalitatea, hau da, eskaintzen diren elikagaiak. Gosari osasungarri eta osoaren osaera egokiari buruzko gomendioek hiru elikagai multzo hartzen dituzte: Ogia, ogi txigortua eta gosari integralak.
‎Hala ere, ez dago kausa eta efektuaren erlazio hori berresten duen ebidentzia zientifikorik. Erotismoa indartzen duten elikagaien ebidentzia zientifikoak Ikerketa zientifiko baten arabera, azafraia, ginseng eta youthina sexu errendimendua estimulatzen dute Txokolatearen ondorio atseginez gain, 2011n Guelph eko Unibertsitateko adituek (Kanada) zabaldutako ikerketa batek ondorioztatu zuen hiru elikagai daudela «sexu errendimenduaren benetako estimulatzaile» gisa kalifika daitezkeenak. Zientzialari horien arabera azafraia, ginseng eta ni himhina dira.
‎«Gustatzen zait»/ «ez zait gustatzen» zerrenda. Haur batzuk oso jakitun dira gurasoen arreta eta kezka dela bi edo hiru elikagai baino ez izatea. Hala ere, baliagarria da haiekin lan egitea eta bi zerrenda horiek orri zuri batean idazteko eskatzea:
‎Amaitzeko, haur guztiek ozenki adierazi behar dituzte gustatzen ez zaizkien elikagaiak edo inoiz probatu ez dutenak, eta beren agendan gutxienez hiru idatzi. Hurrengo astean, hiru elikagai horiek probatzeko erronka izango dute. Haserretzen diren haurrei dagokienez, esperientziak erakusten du astebeteko epean lehenak izango direla jada elikagai hori probatu dutela.
2013
‎CONSUMER EROSKI Amonaren etxeko errezeten «liburua» berreskuratzea lagungarri izan daiteke plater merkeak, errazak, erraz egiteko modukoak eta oso elikagarriak egiteko. Etxeko kroketak, patata pureak, etxeko marmeladak, jogurtak, etxeko marmeladak, etab. Horrez gain, haurren dietan elikadura profil interesgarria duten hiru elikagai ere sar daitezke haurren artean. Honako hauek dira:
2014
‎jankideen% 75ek baino gehiagok erabili zuten beren begietatik igaro zen janaria. Aukeratutako lehen hiru elikagaiek beren buruari zerbitzatutako elikagai guztien %66 osatu zuten bi taldeetan. Hau da, buffet 1eko mahaikide gehienek batez ere arrautzak gaztarekin, patata frijituak eta hirugiharra jan zituzten; buffet 2ko mahaikide gehienek, berriz, fruta, gantz gutxiko jogurta eta gantz gutxiko mueslia jan zituzten:
‎Gosari “ideala” da dietetikaren eta nutrizioaren arloan gehien landu den gaietako bat. Oro har, gomendatzen da esneki bat, zereal bat eta fruta bat jatea, hiru elikagai taldeek elikagai konbinazio interesgarria osatzen baitute. Hala ere, otordu berean sartzea ez da beti posible, denboragatik edo apetentzien ondorioz.
‎Mezu hau apelaezina bihurtu da, eta ez luke horrela izan behar. Gosari batek baliteke hiru elikagai talde horiek ez edukitzea, eta ez da arazo eta kezka izango pertsona askorentzat, egunean zehar dieta orekatuaren gutxieneko baldintzak betetzen badira. Gero eta argiago dago dieta gomendioen eskemak ñabardura ugari eskatzen dituela, eguneroko elikadura banakako premietara egokitzea da egokiena, eta zaila da populazio masa osora estrapolatzea.
‎Informazio horrek datu base bat egiteko balioko du, eta, horren bidez, Batzordeak 2015eko abenduan «egindako aurrerapenei buruzko txostena» aurkezteko asmoa du. Kadmio gutxiago egon dadin, hiru elikagai hartu behar dira kontuan: zerealak, barazkiak eta patatak.
‎Irudia: ariefhasan Arrain urdina, oliba olioa eta arrautzak hiru elikagaik eragin zuten polemika handia. Kasu horietan, mundu osoko unibertsitate eta ikerketa zentro ospetsuenen azterketa sakonak bat etorri ziren haien ospe txarra hori zela frogatzeko, eta mitoa errealitatea baino.
2018
‎Imagen: grublee ANIBES azterketaren arabera, 9 eta 12 urte bitartean, hiru elikagai protagonistak ogia, opilak eta haragia dira. Nerabeen taldean (13 urte) ia gauza bera gertatzen da, haragia bigarren postura igotzen denean izan ezik, eta opilak hirugarrenean geratzen direnean.
2019
‎Erromerietan prestatzen dira, eta, eguraldi oneko hilabeteetan, ohikoa izaten da jatetxeen eta tabernen kanpoaldean egotea. Oro har, plantxan egiten dira (leku batzuetan, parrillan ere bai), eta Galiziako beste hiru elikagai bereizgarrirekin batera doaz: Herboiko piperrak (errolda piperrak); patatak (oliba olioa eta piperrautsa) eta arto ogia (arto ogia, Galiziako lantegietan tipikoa).
2020
‎“burdina, kaltzioa eta zinka ditu” Araudi orokorrak ezartzen duenez, nutrizio adierazpenak sartu ahal izateko, janariak erreferentziazko janarien %15 eman behar du gutxienez. Haurrentzako elikagaietarako ezarritako erreferentziazko janaldiak kontuan hartuta, hiru elikagaiek betetzen dute adierazpen horiek egiteko araudia. Propietate osasungarrien adierazpenak ere baditu ontziak:
‎Erlazio hori egiten da, eta arrazoirik ez da falta; edonon topa daiteke hiru elikagai horiekin lotutako zerbait. Hemen, Sizilian, eta bereziki Catanian, pasta alla norma da bertako jaki izarra.
2021
‎aseak eta asegabeak (nutrizio profil hobea dutenak). Hainbat herrialdetako ikerketa batek trans horiek hiru elikagaitan (patata frijituak, mikrouhinetarako krispetak eta opilak) zer gantz mota ordezkatzen zituzten aztertu zuen. Patata frijituen eta mikrouhin laberako krispeten kasuan, trans gantzen ordez aseak eta asegabeak erabili ziren.
‎Baina ez du balio eskolara bidean igotako gailetekin. “Haurrek goiz ohera joan behar dute, korrika ez ateratzeko adinako tartearekin jaiki… Gosarian hiru elikagai mota kontsumitzea gomendatzen badiegu, ez da hain erraza denborarik gabe egitea”, adierazi du. Eta zer da gosari osasungarria?
‎Zer elikagaitan daude? Elikagaien bidez kutsatzen diren birusei lotutako hiru elikagai talde daude gorozkietan irensten direlako: molusku bibalbioak, ostrak eta muskuiluak, barazkiak eta fruitu gorriak, eta jaki prestatuak.
2022
‎Nafarroako Gobernuak abian jarri du kanpainaren" Elikadura Hondakinak Murrizteko Agenda". Kanpainak erakusten duenez, hiru elikagaitatik bat alferrik galtzen da herrialdean. Bereziki fruituak, barazkiak eta gainerateko produktu freskoak, ardura ez da etxeetan errealitate horretaz jabetzen.
‎Trantsizio Ekologikorako Ministerioak zabaldutako datuen arabera, Nafarroan hiru elikagaietatik bat hondatzen da. Urte bakoitzeko, 115.000 elikagai tona botatzen dira zaborretara, eta horien %42 etxeetan hondatzen dira.
2023
‎Koipea 2,2 g Karbohidratoak 21 g Zuntza 1,8 g Proteinak 3,3 g Gatza 0,4 g Energia 121 kcal Ideia bat izateko, magdalenak edo hiru laranjak ematen duten energia baliokidea da. Bistan denez, hiru elikagaiak oso desberdinak dira nutrizio osaerari eta osasunean izan dezaketen eraginari dagokienez. f32e Osasungarriak dira?
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia