2003
|
|
Antxoa eta sardina eta txitxarroa dira Espainian gehien kontsumitzen diren
|
hiru
arrain urdinak. Antxoa, penintsularen iparraldean eta erdialdean ere ezagutzen den bezala, antxoa gatzetan tratatu ondoren lortzen den produktua da.
|
2008
|
|
Ikasketak Koipeen oxidazioa eta, beraz, elikagaien zaharberritzea saihesteko metodo berriak aurkitu dira. Mahai gaineko arazoarekin, Vigoko (Espainia) Itsas Ikerketen Institutuak
|
hiru
arrain laginen hidroxitirosol kantitatea ebaluatu zuen, eta propil galato kopuru berarekin aztertu zituen, bi substantzien efektua konparatzeko. Propil galatoa, edo n Propilo 3,4, 5 Trihidroxi Benzoato, Tara Peruana zuhaitzaren zorroetan modu naturalean sartua, azido galikoa eta propanola kondentsatuz eratutako esterra da.
|
|
Elikagai gehigarri gisa kalifikatzen da (E). Bi konposatuen inhibizio efektua hainbat teknikaren bidez neurtu zen, eta emaitzek erakutsi zuten hidroxitirosola oso eraginkorra dela
|
hiru
arrain motetan lipido oxidazioaren inhibizioan. Emaitzak ez ziren asko bereizi, eta bi substantziek ahalmen oso antioxidatzailea dutela ondorioztatu zen.
|
2010
|
|
EROSKI CONSUMERek argitaratu duen azterketa batek erakusten duenez, omega gehien aberastu dituzten produktuek halako 3, 4 eta 10 ematen dute gantz hori, hurrenez hurren,
|
hiru
arrain urdin horiek.
|
|
Berdelak bizkar argienaren kolorea du eta marrazkiak irregularragoak dira.
|
Hiru
arrainek antzeko mantenugaiak dituzte, eta, bereziki, omega gantz azidoak dituzte, bihotzaren babesleak. Sasoiko denbora mugatua, otsailetik maiatzera, arrazoi bat gehiago da asteko erosketan beste batzuen gainetik jartzeko.
|
2011
|
|
Erreformaren bidez luzera begirako helburuak ezarri nahi dituzte, ez epe laburrekoak, orain arte bezala.«Europako Batasunak arrantza politika berria behar du, arrainen stock ak maila onargarrietara bueltatzeko», esan zuen atzo Olivier Baillyk, Europako Batzordeko bozeramaileetako batek. Ozeano Atlantikoaren iparraldeko
|
hiru
arrainetik bi gehiegi arrantzatzen dira. «Ontziek naturak berritu dezakeena baino gehiago arrantzatzen dute», salatu zuen Baillyk.Horixe esan zuen duela bi urte baino gehiago Europako Batzordeak, Arrantzaren Liburu Berdean:
|
|
Omega jateko ideiak: nutrizio arloko adituek astean bitan edo
|
hirutan
arrain urdin freskoa kontsumitzea gomendatzen dute, 140 g pertsonako eta eguneko. Ezinbestekoa da astean behin arrain urdinak jatea, hala nola sardinak, antxoak, atuna, hegaluzea, izokina, berdela edo txitxarroa.
|
2012
|
|
Ondo elikatzea elikagai onekin gozatzea da, jateko gogoa ordenatzea eta nutrizio gomendioekin bat egitea. Astean lau haragi anoa baino gehiago ez hartzea (125 gramo errazio bakoitzeko),
|
hiru
arrainetara iristen saiatzea, koipe osasuntsu justuak (oliba olioa, fruitu lehorrak) eta, salbuespen gisa, besteak sartzea. Baina, batez ere, plater berdeak betetzea da:
|
2015
|
|
Cacolet deitzen zaio tramankulu horri eta Baiona inguruan dago kokatua eszena, XIX. mendearen erdialdera. Hurrena,
|
hiru
arrain saltzaile ageri dira, Donibane Lohizunen; saskiak buruan dituzte haietako bik, hirugarrenarenak erakusten digu jeneroa, han barrenean dagoen txalupatik jaso berria; laster abiatuko dira hirurak, ziztu bizian, kantak dioenez Santurtzitik Bilborako bidea egiten zuten sardineren antzera. Eta hor daude, beste koadro batean, XVII. mendetik hasi eta kanpotik etorritako horrenbeste idazle eta pintoreri arreta piztu zieten Pasaiako emakume batelariak.Kasu honetan, batelariak, arrain saltzaileak eta cacolet eko gidariak Feillet ahizpen eskutik datoz:
|
2016
|
|
Dirudienez, gantz azido horiek triglizeridoak murriztu egiten dituzte odolean, eta hipertentsioaren aurkako efektu zuhurra izan dezakete. Horregatik guztiagatik, gaur egun, astean bitan eta
|
hirutan
arrain urdina jatea gomendatzen da. Arrain urdina eta merkurioa Merkurioa, metal toxikoa, arrain urdinean eta itsaskietan metatu daiteke, ingurumen poluzioaren ondorioz.
|
|
Dirudienez, gantz mota horrek odoleko triglizeridoak murrizten laguntzen du, eta, ondorioz, bihotz hodietako gertaerak murriztu egiten dira. Horregatik, astean
|
hirutan
arrain urdina jatea gomendatzen da. Hori al da zure kontsumoa?
|
2017
|
|
Izan ere, Bruselako hainbat jatetxetan jaten zituzten zenbait arrantza produkturen benetako jatorria aztertu zuen, eta Europako araudiak onartu ziren han. María José Cornax ek, Oceanako Europako arrantza zuzendariak, dioenez, «DNA testak faltsuak ziren kontsumitutako
|
hiru
arrainetatik bat faltsuak zirela deskubritu zuten. Kasu batzuk oso deigarriak ziren:
|
2021
|
|
Hona hemen gomendio horiek, besteak beste: fruta, gutxienez lau egunetan. osoko zerealak indartzea. haragi gihartsuak koipetsuenen aurretik lehenestea. astean behin edo
|
hirutan
arraina sartzea. Akilesen orpoa da hura betetzera behartzen duen arau esparrurik ez izatea eta eskualdeen arteko gutxienekoen planteamendu desberdintasuna.
|