Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 13

2003
‎Antxoa eta sardina eta txitxarroa dira Espainian gehien kontsumitzen diren hiru arrain urdinak. Antxoa, penintsularen iparraldean eta erdialdean ere ezagutzen den bezala, antxoa gatzetan tratatu ondoren lortzen den produktua da.
2008
‎Ikasketak Koipeen oxidazioa eta, beraz, elikagaien zaharberritzea saihesteko metodo berriak aurkitu dira. Mahai gaineko arazoarekin, Vigoko (Espainia) Itsas Ikerketen Institutuak hiru arrain laginen hidroxitirosol kantitatea ebaluatu zuen, eta propil galato kopuru berarekin aztertu zituen, bi substantzien efektua konparatzeko. Propil galatoa, edo n Propilo 3,4, 5 Trihidroxi Benzoato, Tara Peruana zuhaitzaren zorroetan modu naturalean sartua, azido galikoa eta propanola kondentsatuz eratutako esterra da.
‎Elikagai gehigarri gisa kalifikatzen da (E). Bi konposatuen inhibizio efektua hainbat teknikaren bidez neurtu zen, eta emaitzek erakutsi zuten hidroxitirosola oso eraginkorra dela hiru arrain motetan lipido oxidazioaren inhibizioan. Emaitzak ez ziren asko bereizi, eta bi substantziek ahalmen oso antioxidatzailea dutela ondorioztatu zen.
2010
‎EROSKI CONSUMERek argitaratu duen azterketa batek erakusten duenez, omega gehien aberastu dituzten produktuek halako 3, 4 eta 10 ematen dute gantz hori, hurrenez hurren, hiru arrain urdin horiek.
‎Berdelak bizkar argienaren kolorea du eta marrazkiak irregularragoak dira. Hiru arrainek antzeko mantenugaiak dituzte, eta, bereziki, omega gantz azidoak dituzte, bihotzaren babesleak. Sasoiko denbora mugatua, otsailetik maiatzera, arrazoi bat gehiago da asteko erosketan beste batzuen gainetik jartzeko.
2011
‎Erreformaren bidez luzera begirako helburuak ezarri nahi dituzte, ez epe laburrekoak, orain arte bezala.«Europako Batasunak arrantza politika berria behar du, arrainen stock ak maila onargarrietara bueltatzeko», esan zuen atzo Olivier Baillyk, Europako Batzordeko bozeramaileetako batek. Ozeano Atlantikoaren iparraldeko hiru arrainetik bi gehiegi arrantzatzen dira. «Ontziek naturak berritu dezakeena baino gehiago arrantzatzen dute», salatu zuen Baillyk.Horixe esan zuen duela bi urte baino gehiago Europako Batzordeak, Arrantzaren Liburu Berdean:
‎Omega jateko ideiak: nutrizio arloko adituek astean bitan edo hirutan arrain urdin freskoa kontsumitzea gomendatzen dute, 140 g pertsonako eta eguneko. Ezinbestekoa da astean behin arrain urdinak jatea, hala nola sardinak, antxoak, atuna, hegaluzea, izokina, berdela edo txitxarroa.
2012
‎Ondo elikatzea elikagai onekin gozatzea da, jateko gogoa ordenatzea eta nutrizio gomendioekin bat egitea. Astean lau haragi anoa baino gehiago ez hartzea (125 gramo errazio bakoitzeko), hiru arrainetara iristen saiatzea, koipe osasuntsu justuak (oliba olioa, fruitu lehorrak) eta, salbuespen gisa, besteak sartzea. Baina, batez ere, plater berdeak betetzea da:
2015
‎Cacolet deitzen zaio tramankulu horri eta Baiona inguruan dago kokatua eszena, XIX. mendearen erdialdera. Hurrena, hiru arrain saltzaile ageri dira, Donibane Lohizunen; saskiak buruan dituzte haietako bik, hirugarrenarenak erakusten digu jeneroa, han barrenean dagoen txalupatik jaso berria; laster abiatuko dira hirurak, ziztu bizian, kantak dioenez Santurtzitik Bilborako bidea egiten zuten sardineren antzera. Eta hor daude, beste koadro batean, XVII. mendetik hasi eta kanpotik etorritako horrenbeste idazle eta pintoreri arreta piztu zieten Pasaiako emakume batelariak.Kasu honetan, batelariak, arrain saltzaileak eta cacolet eko gidariak Feillet ahizpen eskutik datoz:
2016
‎Dirudienez, gantz azido horiek triglizeridoak murriztu egiten dituzte odolean, eta hipertentsioaren aurkako efektu zuhurra izan dezakete. Horregatik guztiagatik, gaur egun, astean bitan eta hirutan arrain urdina jatea gomendatzen da. Arrain urdina eta merkurioa Merkurioa, metal toxikoa, arrain urdinean eta itsaskietan metatu daiteke, ingurumen poluzioaren ondorioz.
‎Dirudienez, gantz mota horrek odoleko triglizeridoak murrizten laguntzen du, eta, ondorioz, bihotz hodietako gertaerak murriztu egiten dira. Horregatik, astean hirutan arrain urdina jatea gomendatzen da. Hori al da zure kontsumoa?
2017
‎Izan ere, Bruselako hainbat jatetxetan jaten zituzten zenbait arrantza produkturen benetako jatorria aztertu zuen, eta Europako araudiak onartu ziren han. María José Cornax ek, Oceanako Europako arrantza zuzendariak, dioenez, «DNA testak faltsuak ziren kontsumitutako hiru arrainetatik bat faltsuak zirela deskubritu zuten. Kasu batzuk oso deigarriak ziren:
2021
‎Hona hemen gomendio horiek, besteak beste: fruta, gutxienez lau egunetan. osoko zerealak indartzea. haragi gihartsuak koipetsuenen aurretik lehenestea. astean behin edo hirutan arraina sartzea. Akilesen orpoa da hura betetzera behartzen duen arau esparrurik ez izatea eta eskualdeen arteko gutxienekoen planteamendu desberdintasuna.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia