Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 41

2001
‎1 Gluzemia: Komeni da, hasi aurretik, 20 g azukre hartzea elikagai hidrokarbonatuetatik, gehi 10 g ariketak irauten duen ordu bakoitzaren ondoren. 2 Gluzemia% 80 mg:
2002
‎Horietan hartzeko elikagaien kopuru eta nolakotasuna, pertsona horren lan jardueraren araberakoak izango dira.
Hartu elikagai egokiak eskiatzen ibili aurretik, bitartean eta ondoren ere.
2003
‎Zeliakoek ezin dezakete hartu gari, garagar, olo, zekale edo malta irina duen elikagairik, glutendun elikagaiak hartzeak elikagaien mantenugaiak xurgatu eta organismora pasatzen dituzten heste biloan lesio progresiboa eragiten dietelako.
2005
‎Eska ezazu informazioa eman dakizun egunero bazkarian eta meriendan hartu duenaz: horrela, afarian eman dizkiozu eguerdi eta arratsaldean harturiko elikagaien osagai egokienak.
‎Elikagairen batekiko alergia duten pertsonentzat errazagoa edo zailagoa da neurri egokiak hartzea elikagai horiek modu naturalean agertzen direnean. Kontua korapilatu egiten da" ezkutuko elikagaiak" dituzten produktuak direnean, hau da, etiketan zehazten ez diren substantzia alergenikoak dituztenean.
2006
‎Saia zaitez ustekabekoetan hartzeko elikagaiak falta ez daitezen (izoztutakoak, latak): pasadizotik irteteko balio ez ezik, sorpresaz etorritako bisitariei abegi egiten lagunduko dute.
2009
‎Espainiako Elikadura Segurtasunaren eta Nutrizioaren Agentziaren (AESAN) bidez garatu zen, eta Europako Erkidegoari aurkeztu zitzaion 2008ko urtarrilean. Proposamen horretan, glutenik gabekotzat hartzeko elikagai guztien osaeran eta etiketatzean agertu behar den gluten kantitatearen muga ezartzen da. Bi kategoria ezarri dira:
‎Enpresa eta erakunde publikoek obesitateari aurrea hartzeko elikagaiak garatuko dituen proiektua bultzatu dute
‎Pisua kontrolatzeko eta obesitateari aurrea hartzeko elikagai berriak garatzea da atzo Puleva Biotech ek aurkeztutako Pronaos proiektuaren helburua. Proiektu hori da, hain zuzen ere, elikaduraren eta teknologiaren sektoreko 16 enpresak parte hartzen duten ekimen horren burua, 39 erakunde publikorekin elkarlanean.
2010
‎Giza hestea mikroorganismoen 100 trilioi inguru dituen mikroorganismo ekosistema konplexua da. Ikerketen arabera, horietako batzuk eraginkorragoak dira elikagaiek hartutako elikagaien energia erauzteko. Horrek energia metabolismo handiagoa eragiten du, eta horrek gantz metaketa handiagoa eta obesitate arrisku handiagoa ekar ditzake.
2011
‎Nutrizio profilak, izatez, ez dira asmatu berriak. Aspaldidanik erabiltzen dira nutrizio zientzietan, konposaketa kontuan hartuta elikagaiak hainbat helbururekin sailkatzeko. Profila etiketa gisa erabiltzea da berritasuna.
2012
‎Hala ere, ezin da izan egunero jatekoa, etxean egina izanagatik ere, bizkotxoa gozotzat hartzeko elikagaia da eta.
‎Arraina eta haragia ere aintzat hartzeko elikagaiak dira 5 eta 12 urte arteko haurren elikaduran, eta astean 3 aldiz jatea komeni zaie, txandakatuz betiere.
‎Helburu hori lortzeko, eta, betiere, ikuspuntu pertsonaletik, bi faktore gako ezinbestekoak dira. Alde batetik, EFSAk berriro sortu behar ditu legeak, kontuan hartuta elikagai baten ezaugarri osasungarriak amaierako produktuak eman behar dituela, ez elikagaiaren osagai bakoitzak bere aldetik. Bestetik, elikagaien industriak etika apur bat gehiago izan luke bere produktuak iragartzeko orduan, kontsumitzaileak nahastuko dituzten lege zirrikituak bilatu gabe eta jendeari funtsik gabeko beldurrak sorrarazten dizkioten mezu subliminalen bidez merkatu kuotak irabazten saiatu gabe...
‎Beste alde batetik, kutsatzailetzat ez lirateke hartuko elikagai batzuetan bertan sortzen diren substantzia kaltegarriak, zeren ez baitira elikagaiaren kanpotik heldu.
‎Espainiako ikertzaileek pisua kontrolatzeko eta obesitateari aurrea hartzeko elikagaien belaunaldi berria sortu dute
‎Elikagaien higienea ezinbestekoa da kontsumitzailearen segurtasuna bermatzeko. Funtsezkoa da nola erosi, prestatu, biltegiratu eta manipulatzea, are gehiago kontuan hartuz elikagai bakoitzak behar bereziak dituela eta denak ez direla berdin tratatu behar. Artikulu honek sukaldean higieneari buruzko jarraibide batzuk mantentzearen garrantzia azpimarratzen du, baita elikagai multzo bakoitzaren (frutak, barazkiak, haragia eta arrainena) alderdi nabarmenenak ere, kontsumitzailearentzako informazioa hobetzeko eta higienea eta segurtasuna segurtatzeko.
2013
‎Gomendioa: egunero 4 errazio hartu elikagai irinkaretatik
‎EFSAk onartzen du landare jatorriko esterolak eta estanolak egunero hartuz gero elikagai funtzional aberastuen bidez (esne edariek, adibidez, 2 gramo izaten dituzte, batez beste), eta hartzen den kopurua 1,5 eta 3,4 gramo artekoa bada, kolesterola %7 eta %11, 3 artean murrizten dela bi edo hiru asteren buruan.
‎Baina arraina oso aintzat hartzeko elikagaia da, eta are gehiago urdina bada, gantz osasungarriagoak ditu eta.
‎Garagardoak B multzoko bitaminak eta azido folikoa ditu, eta ardo beltzak, berriz, fenol antioxidatzaileak ditu. Nabarmentzekoa da, bestalde, alkohol gehiegi hartzeak elikagaiek ematen dituzten elikagaiak (proteinak, burdina, B taldeko bitaminak, kaltzioa…) murriztu egiten dituztela, gabezia eta desnutrizioa eragiteraino. Kalorien kontsumo hutsari eusteko ideia praktikoak Azukrea eta haren eratorriak elikagai osatu gabeak dira, eta murriztu egin behar dira karbohidrato konplexuak eta nutrienteak (proteinak, bitaminak edo mineralak, adibidez) dituzten beste batzuen mesedetan, organismoak ongi funtzionatzeko ezinbestekoak baitira.
‎GMO (genetikoki eraldatutako organismoak) Alergenoak Poluitzaileak Gehigarriak Pentsuen gehigarriak Gorputz arrotzak Metal astunak Etiketa Materialen migrazioa Mikotoxinak Mikroorganismoak Elementu organoleptikoak Ontziratzea eta materialak Pestiziden hondakinak Irradiatzea Albaitaritza gaien hondakinak Elikagai industriak merkatuan sartzen diren eta etxeetara iristen diren produktuen segurtasuna zaintzen du, eta elikagaien legediaren baldintza horiek guztiak une oro betetzen direla egiaztatzen du. Garrantzitsua da kontuan hartzea elikagai batek, merkaturatu aurretik, hainbat alderdi betetzen dituela ziurtatu behar duela: irizpide mikrobiologikoak, kutsatzaileak, plagiziden hondakinak, albaitaritza produktuen hondakinak, elikagaiak ukitzen dituzten materialen egokitzapena, elikagaiekin kontaktuan dauden materialen egokitzapena, eta kontuan hartu beharreko beste edozein substantzia edo elementu, pertsonen osasuna arriskuan ez jartzeko.
2014
‎Hala ere, alderdi energetikoa kontuan hartuta elikagai kezkagarria izan ez arren, ez da ahaztu behar azukre sinple dezente ematen dituztela.
2015
‎Janari azokatan esku hartzea elikagai merkeak/ kalitate handikoak nahi dituzten bezero gehiago
‎obesitatea, 2 motako diabetesa edo minbizi mota batzuk. Zoritxarrez, elikagai osasungaitzak hartzeak elikagai osasungarrien kontsumoa baino azkarrago hartzen du. Beharrezkoa da, beraz, gure dieta ohiturak aldatzea.
2016
‎Horientzat, lekaleak eta fruitu lehorrak oso aintzat hartzeko elikagaiak dira, kalitate handiko proteinak ematen dizkietelako, eta horiek ordezko ezin hobeak dira haragiaren, arrainen, esnekien edo arrautzen bidez hartuko zituzketen lekuan hartzeko.
‎Janari azokatan esku hartzea elikagai merkeak/ kalitate handikoak nahi dituzten bezero gehiago lortzeko.
‎Elikadura joera horiek, oro har, deskribatzen dute nolakoa den egungo kontsumitzailea eta zer itxaropen berri dituen. Are gehiago, elikagaien sektoreari ere balio diezaiokete, kontsumitzailearen hurrengo eskaerei aurrea hartzeko elikagaien berrikuntza bati ekitean. Joerek zer iradokitzen duten eta etorkizunean nola elikatu azalduko da artikulu honetan.
2017
‎Berriz ere garrantzitsua da kontuan hartzea elikagai bati eta besteari erabilera desberdina ematen zaiola, eztitzaileak askoz ere ahaltsuagoak direlako.
‎Nabigazioaren sorrerari dagokionez, historiaurreko arrantza jarduera desberdinen laguntzarako garatutako tresna bat bezala ulertu dugu, hots, nasak eta sareak itsasadarretan ipintzeko behar beharrezkoak. Izan ere, zenbait aztarnategitan ikusi den moduan, itsasotik hartutako elikagaiak funtsezkoak bilakatu ziren komunitatearen mantenua ziurtatzeko.
2019
‎Pixabay Uraren ondoren, munduko edaririk ezagunena da. Eta, norberaren merituengatik, kafea neurriz hartuta elikagai osasungarrien zerrendan jarri da. Zergatik?
2020
‎Koloneko minbizia: kontuan hartzeko elikagaiak Informazio horren guztiaren aurrean, esan liteke koloneko minbiziaren prebentzioan badirela kontuan har ditzakegun elikagaiak, bai kontsumoa handitzeko edo murrizteko, betiere dieta orekatu baten barruan. Fruta eta barazki gehiago zure dietan Zuntza mantenugai egokia dela kontuan hartuta, gure dietan fruta eta barazkien bidez ezar daiteke, ahal dela almidoirik gabe.
‎aztertutako biztanle talde guztientzat dago kontsumitzailearen arriskua, dietan metatuta egoteagatik, ziurtasun maila desberdinekin, erregulazio ekintzak eragiten duen atalasearen azpitik. Hain zuzen, dokumentuaren arabera, Europan hartutako elikagai laginen% 95,5 legezko mugen barruan zegoen. Hartutako 10 laginetatik ia 6 hondakinik gabe edo kuantifikatu ezin diren mailekin zeuden; gainerakoek, berriz, baimendutako mugen barruan zituzten hondakin mailak.
2021
‎Gauzazko edo esku-dirutako laguntza programen bidez, krisien eragina murrizteko, adibidez, pandemia edo elikagaien prezioen hegazkortasuna. 4 Hornidura kateetan parte hartzea elikagai elikagarrien kostua murrizteko. Hala, labore biofortifikatuen ereintza sustatuko litzateke, edo fruta eta barazki ekoizleei merkatuetarako sarbidea erraztuko litzaieke.
‎Erabaki horren aurrean, nekazariak antolatu ziren eta elkartasun ekintza asko egin zituzten herritar guztiek elikagaiak eskura zitzaten. Landa eremua, basoak eta ura defendatzen dituzten gizarte mugimenduek lege proiektu bat idatzi zuten aurrea hartzeko elikagaien goseari, urritasun eta garestitasun arriskuari. Ekimena azkarra eta oso garrantzitsua izan zen, baina ez zuen emakumeentzako ekintza espezifikorik proposatu, nahiz eta brasildarren mahaira doazen elikagaien gehienak beraiek ekoiztuak diren.
2022
‎Gakoa detektatzea da non daude galerak? eta neurriak hartzea elikagaia oraindik erabilgarri dagoen maila baxuago batera eramateko. Hondakinen hierarkizazio horren bidez, elikagaien hondakinak hiru fasetan minimizatu nahi dira:
‎Gainera, dieta on batetik desbidera gaitzakete, zapore biziek elikagai osasungarriak baztertzea eragin baitezakete, zapore leunagoak izaten baitituzte. Bestalde, edari horiek hartzea elikagai osasungaitzak kontsumitzeari lotuta dago, ondoren ikusiko dugun moduan. Freskagarrien kutsadura efektua Freskagarri bat edaten dugunean, elikagai osasungaitzak jaten ditugu, hala nola patata frijituak, pizza edo hanburgesak, eta ez elikagai osasungarriak, hala nola sagarrak edo udareak.
‎• nutrizioa: izaki biziak harturiko elikagaiek (nutrienteek, bereziki), nutrizioa osatzen duten prozesu fisiologiko guztien bidez, nola transformatu eta asimilatzen diren, nola izaki biziaren organismoarekin bat egiten duten aztertzen du zientzia diziplina aniztun honek;
2023
‎Horregatik, patologia horretan espezializatutako ginekologoek sintomak gutxitzeko edo kontrolatzeko ematen dizkieten gomendio dietetikoen artean dago dieta antioxidatzailea eta antiinflamatorioa egitea, nahiz eta oraindik ez dagoen hori lotzen duen ebidentzia zientifikorik. Garrantzitsua da gomendio hauek multzo gisa hartzea Elikagai horiek guztiak konbinatzen dituen dieta egin behar da, eta ez elikagai jakin bat. bitamina antioxidatzailea izan arren, laranjetan soilik oinarritutako dietak ez du funtzionatuko.
‎Elikagai hori menuan sartu gabe dieta osasungarria egin daiteke. Hori bai, garrantzitsua da kontuan hartzea elikagai horiek beste produktu batzuetatik lortzeko. Adibidez, lekaleak proteina iturri onak dira.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...
Aldaerak
Lehen forma
hartzeko 13 (0,09)
hartzea 11 (0,07)
hartuta 4 (0,03)
hartutako 3 (0,02)
hartzeak 3 (0,02)
harturiko 2 (0,01)
Hartu 1 (0,01)
hartu 1 (0,01)
hartuko 1 (0,01)
hartuz 1 (0,01)
hartuz gero 1 (0,01)
Argitaratzailea
Consumer 33 (0,22)
Elhuyar Zientzia eta Teknologia 2 (0,01)
ELKAR 1 (0,01)
Berria 1 (0,01)
UEU 1 (0,01)
Kondaira 1 (0,01)
Ikaselkar 1 (0,01)
Pamiela 1 (0,01)
Konbinazioak (2 lema)
Konbinazioak (3 lema)
Urtea

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia