2004
|
|
Horrela, Galiziako abeltegietan jaiotako, hazitako eta inskribatutako txerrietatik heldu diren lakoiek bakarrik lortzen dute izen hori. Nutrizio ezaugarriei dagokienez, balio biologiko
|
handiko
proteina iturri ona da lakoia. Nutrizio aldetik paletillaren antzeko osaera du, eta, beraz, urdaiazpiko onduak baino gantz gehiago (%20 inguru) eta proteina gutxiago.
|
2005
|
|
Gazta hau, beraz, balio biologiko
|
handiko
proteina iturri baliotsua da: gure organismoak ezin sintetiza ditzakeenez, kanpotik (dietaren bidez) ekarri behar ditugun funtsezko aminoazido ugari dauzkalako.
|
|
Zehazki, saltxitxek 220 kaloria dituzte 100 gramoko. Haragiaren eratorria denez, saltxitxek, printzipioz, balio biologiko
|
handiko
proteina iturri ona izatea. Ez baina, askotan, ehun askoko haragia erabiltzen da.
|
|
Koipea arrain urdinetan, omega gantz azidotan aberatsa da. Baita arrain hau balio biologiko
|
handiko
proteina iturri bikaina da, gainerakoak bezala. Bitaminei dagokienez, B taldeko batzuk nabarmentzen dira:
|
2007
|
|
Haien nutrizio propietateak krustazeo gehienen antzekoak dira, eta, batez ere, ganben antzekoak dira. Kalitate
|
handiko
proteina iturri onak dira izkirak, eta gantz eta kaloria gutxi dituzte; kolesterol eta purina eduki handia dute. Hala ere, komeni da gogoratzea itsaskia noizean behin kontsumitzen dela, eta, beraz, kolesterol eta purina edukia ez dela kezkagarria.
|
|
ez du arantzarik, eta alderdi hori bereziki interesgarria da haurrentzat, arraina jateari uko egiten baitiote. Moluskuak eta kolesterola Pota, txibia bezala, balio biologiko
|
handiko
proteina iturri ona da. Gantz ekarpena oso txikia denez, kaloria balioa ere txikia dute.
|
|
Potak 190 miligramo kolesterol kontzentratzen du 100 gramoko, legatzak baino 3 aldiz kolesterola gehiago. Balio biologiko
|
handiko
proteina iturri ona da pota, eta odoleko kolesterol maila murrizten laguntzen du gantz asegabeak izateak. Itxuraz negatiboa den alderdi bat da, eta, gantzen profila behatzean, alde batera uzten du.
|
2008
|
|
Hidrolisi entzimatikoaren, erradiazioaren edo tenperatura altuen tratamenduak erabiltzen dira alergia eragiten duten elikagaiekin formula hipoalergenikoak aurkitzeko, baina, aldi berean, oso interesgarriak dira osasunerako. Arrautzaren alergenoak Oilo arrautza balio biologiko
|
handiko
proteina iturri bikaina eta merkea da (12,7 g/ 100 g) (proteinen kalitateari dagokionez, erreferentziazko eredua), bitamina liposolubleak eta hidrosolubleak ditu, eta, aldi berean, elikadura alergien arrazoi ohikoenetako bat da. Zehazki, elikadura alergiaren bigarren kausarik ohikoena da, behi esneari alergia izan ondoren, eta lehena, dermatitis atopikoa duten haurretan.
|
2011
|
|
Elikagai hauek ez dira falta behar adineko pertsonen eguneroko menuetan: oilasko edo indioilar haragi giharrak, arrautza eta arrainak (zuriak eta urdinak) balio biologiko
|
handiko
proteina iturri gisa, B12 eta bitaminak, lekaleak, barazkiak eta sasoiko frutak, zuntz, ur eta gainerako elikagai erregulatzaileak (antioxidatzaileak, bitaminak, mineralak) dituztelako. Pisu egonkorra mantentzearen garrantzia Bizitzako beste edozein etapatan bezala, hirugarren adinean ere erlazio garrantzitsua dago pisuaren eta osasun iragarleen artean.
|
2012
|
|
Proiektuaren arduradunek onartzen dute xerratan egindako hondarrak beste elikagai batzuk lortzeko berrerabiltzeak lehengaien erabilera arrazionalizatzen duela eta, ondorioz, ekoizpen kostuak murrizten dituela. Gainera, merkatuan eskaintzen diren tilapia produktuen gama zabal daiteke, eta kalitate
|
handiko
proteina iturri baten kontsumoa sustatu. Ez da kasu bakana Elikagaien hondakinak edo hondakinak berrerabiltzeko sistemak asko dira, bai haragia eta arraina prozesatzean, bai landareak lantzean.
|
2015
|
|
altze Mundu osoko pertsonen elikaduran, arrautza oso garrantzitsua da. Kalitate
|
handiko
proteina iturri bikaina da, eta etxeko sukaldeetan presentzia handia duen elikagaietako bat da. Aldakortasuna dela eta, egokia da sukaldean prestatzeko:
|
2016
|
|
Haragia eta deribatuak: kalitate
|
handieneko
proteina iturria. Gantz eta kaloriak aldatu egiten dira haragi motaren eta piezaren arabera.
|
2017
|
|
Gantz hori omega 3 motakoa da, eta odolean kolesterola eta triglizeridoak gutxitzen laguntzen du. 2 Gainerako arrainak bezala, izokina balio biologiko
|
handiko
proteina iturri bikaina da. 3 B multzoko zenbait bitamina ematen ditu, hala nola B2, B3, B6, B9 eta B12, elikagai energetikoak (karbohidratoak, gantzak eta proteinak) aprobetxatzeko aukera ematen dutenak eta garrantzi handiko prozesuetan parte hartzen dutenak.
|
2019
|
|
Aitzitik, AESAN elkartearen gomendioa da astean hiruzpalau errazio arrain hartzea, espezieak aldatu eta arrain zurien eta urdinen artean txandakatuz. Gainera, Osasun Ministerioak gogorarazi du arrainaren kontsumoak ondorio onuragarriak dituela osasunerako, balio biologiko
|
handiko
proteina iturria baita, eta iodoa, selenioa, kaltzioa eta A eta bitaminak bezalako funtsezko elikagaiak hartzen laguntzen baitu. Era berean, arrainak profil lipidiko ona du, eta omega 3 kate luzeko gantz azido poliasegabeak ematen dizkigu, osasun onarekin lotutako eredu dietetikoetako osagai bat.
|
2023
|
|
Imagen: haveseen Beste desberdintasun batzuk Hegaluzea baino atun gehiago harrapatzen da Hegaluzearen haragia zaporetsuagoa da Atuna hegaluzea baino handiagoa eta astunagoa da Atunaren haragia ilunagoa eta latzagoa da Atuna gantz saturatu gutxikoa da eta bitamina eta mineral ugari ditu Hegaluzeak odoleko kolesterola eta triglizeridoak murrizten laguntzen du Atuna balio biologiko
|
handiko
proteina iturri bikaina da Hegaluzeak gaixotasun kardiobaskularren arriskua gutxitzen laguntzen du hiru.com: hegaluze zati jangarria 100 gramoko – 2019 datuak/ BEDCA Kaloriak 164 Proteinak (g) 30 Koipeak (g) 4,7 Potasioa (mg) 277 Fosforoa (mg) 182 Selenioa (mcg) 65,7 Burdina (mg) 1,6 Magnesioa (mg) 28 B1 edo tiamina (mg) 0,2 B2 edo erriboflabina (mg) 0,07 B3 edo niazina (mg) 11,2 B6 edo piridoxina (mg) 0,37 B9 edo azido folikoa (mcg) 10 A bitamina (mcg) 40 B12 edo zianokobalamina (mcg) 3 D bitmamina (mcg) 20 mcg= mikrogramoak Imagen:
|