2002
|
|
Hala, iaz 290.632.000 litro saldu ziren, 2000n baino %1, 9 gehiago. Igoera
|
handiena
oliba olio birjina estran gertatu da (%24, 29), eta 66.000 litro baino gehiago saldu dira. Oliba olioek ere igoera apalagoa izan dute 0, 5° ra arte; graduazio horretatik gorakoek, berriz, eutsi egin diote merkatuan duten onarpen mailari.
|
|
Era berean, ondorioztatu zuten ezen, energia berdin hartuz gero, kaloriaren jatorria funtsezkoa dela arazo kardiobaskularra izateko. “Pazienteak kontsumitzen dituen kalorien proportzio
|
handiagoa
oliba oliotik badator beste elikagai batzuen ordez, miokardio infartua izateko arriskua are gehiago murrizten da”, dio Martínezek. Ikertzaileek azterlan honi jartzen dioten eragozpen bakarra da aztertutako laginaren tamaina, nahikoa izan arren, ez dela oso handia.
|
2006
|
|
Lana Annals of Internal Medicine aldizkarian argitaratu berri da. Oliba olio birjina eta polifenolak Polifenol proportzio
|
handiagoko
oliba olio birjinaren kontsumoak oxidazio estresa murrizten du. Ez dela kasualitatezko korrelazio hutsa, proiektu beraren esparruan egindako beste azterketa osagarri batzuen laguntzarekin.
|
|
Oxidazio estres horren neurketa, non lipido molekulak edo proteinak oxidatzen baitira, besteak beste, pertsonaren odol laginak hartuz eta oxidazio prozesuan sortzen diren molekulak aztertuz egin daiteke, hala nola LDL oxidasak edo isoprostanoak. Azpimarratzekoa da, halaber, boluntarioekin egindako azterketaren emaitzen arabera, polifenol proportzio
|
handiagoko
oliba olio birjinaren kontsumoak oxidazio estresa gutxitzen duela. Ikertzaileek diotenez, Euroliveren emaitzek eztabaida piztu dute, aspalditik nazioartean zebilena.
|
2009
|
|
Bai birjina estra motakoak eta bai birjina motakoak maila
|
handiko
oliba olioak dira, olibetatik zuzenean ateratako zuku naturalarekin egiten baitituzte (prozedura mekanikoak erabiliz).
|
2011
|
|
Beherakadarik
|
handiena
oliba olioaren kontsumoan eta garaiko frutetan gertatu zen.
|
|
Espainiako etxeetako elikagaien kontsumoak beherakada handia izan du uztailean, 2010eko epe berarekin alderatuz %4, 5 jaitsi baita. Kontsumo jaitsiera
|
handiena
oliba olioan eta denboraldiko frutetan gertatu da, Ingurumen, Landagune eta Itsas Inguruetako Ministerioaren Etxeko Elikagaien Kontsumoaren Panelean (MARM) jasotako datuen arabera. Bereziki, etxeetan produktu freskoen erosketa jaitsi egin zen fruta freskoen kasuan(% 2, batez beste), denboraldiko zenbait artikulutan, hala nola arbeletxekoetan(% 40,7), gerezietan(% 15,9), sandian(% 4,0) eta meloian(% 2,9), eta arrautzetan eta ogian(% 6,3) eta(% 1,1, hurrenez hurren).
|
2012
|
|
Landare haziekin egindako olioek ez diete eusten tenperatura
|
handiei
oliba olioak bezain ongi, eta, horregatik, hobe da ez erabiltzea jakiak frijitzeko.
|
|
Berrikuste taldearen arabera, egunean 5 mg hidroxitirosol eta horren deribatuak kontsumitu lirateke. Kopuru hori, dieta orekatu baten testuinguruan, arazorik gabe berma daiteke kalitate
|
handiko
oliba olioa neurriz kontsumituta, hala nola lehen presioko oliba birjina estra edo oliba olio birjina estra. Olibei dagokienez, zailagoa da kopuru hori lortzea.
|
2017
|
|
– 5 koilarakada
|
handi
oliba olio birjina
|
|
– 5 koilarakada
|
handi
oliba olio birjina
|
|
5 koilarakada
|
handi
oliba olio birjina estra
|