Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 41

2001
‎Ondoren, egunean behin bakarrik, ernaldu arte. Ernamuindutako haziak entsaladetan, hainbat saltsatan, salteatu tortillari zapore handiagoa emateko, etab. hori bai, ondo garbituta eta xukatuta kontsumitu aurretik.
‎uretan pasatuta, galdarraztatuta, frijituta, plantxan, egosita, tortillan, nahaskian. Arrautzak beste elikagai batzuekin batera ere kontsumi daitezke, eta horiek izaten dira gozogintzan eta hainbat saltsaren elaborazioan gehien erabiltzen diren lehengaietako bat.Era berean, hainbat elikagai birrineztatzeko erabiltzen dira, ogi birrindua itsasteko aukera ematen dute eta gainazalean geruza bat osatzen dute, olioa gehiegi xurgatzea galarazten duena. Salmonelosia, arrautza nahasiak eta tortillak saihesteko, erabat lehortu arte prestatu behar dira, eta arrautzak irabiatu diren plater berean ez dira inoiz utzi behar, aldez aurretik garbitu ez badira.
2002
‎Askotan, esne lurrundua errezetak egiteko erabiltzen da, eta errezetak errazago egiten dira produktuaren nutrizio dentsitate handiagatik. Batez ere gozogintzan erabiltzen da, eta hainbat saltsarentzat oinarri gisa. Prestakin horiei azukrea gehitzean, kontuan hartu behar da lurrundutako esnearen zapore gozoa esne tradizionalarena baino biziagoa dela.
2003
‎Fisikoki, Bartoshukek azaltzen duenez, gorpuzkera meheko eta itxura osasuntsuko jendea dira, “baina koloneko minbizia izateko joera nabarmena dute”. Azken hori haragia, animalia jatorriko koipeak (gaztak eta hestebeteak) edo hainbat saltsarekin ondutako arrainak soilik jateko joeragatik gertatzen da. “Gizonezkoetan, emakumezkoetan baino gehiago, barazkien eta zuntzaren mespretxuaren ondorioz, denborarekin minbizia izateko arriskua dago”.
‎Espagetia da, seguruenik, pastarik ezagunena. Bere testura sendoari esker, hainbat saltsarentzat ezin hobea da.Linguine Haren izenak “hizkuntzak” esan nahi du, eta forma laua eta irristakorra askoz ere ezagunagoa da Italiatik kanpo, han kontsumitzen baitira herrialdearen hegoaldeko eskualde batzuetan.Bucatini Cobratelli ere deitzen zaie.Espagetiak dira, zulodunak (edateko lastotxoak), eta oso ondo konbinatzen dituzte Italiako hegoaldean eta erdialdean dauden saltsa se... Bucatoniak bucatiniak baino lodixeagoak dira.Fusilli lunghi.
‎Kontuan hartuta Europako haurren obesitate tasak gora egiten ari direla urtetik urtera, litekeena da pediatrek, endokrinologoek eta kardiologoek bedeinkapena berehala ematea horrelako ekimenei. ...ndustriak merkatu kuota berriak bilatzen ditu modu tradizionalean sortutako produktuetan Alemanian, produktu organikoen eskaria duen herrialde batean (modu biologikoan landuak, pestizidarik gabeak eta nekazaritza formula tradizionaletan oinarrituak, gehigarrien proportzio txiki txikian eginak eta bilgarri ekologikoarekin aurkeztuak), lehenengo tomate bio saltsa merkaturatu da, eta, horren atzetik, hainbat saltsa organiko. Austrian, Weitrau Brauerei enpresak lehen garagardo organikoa merkaturatuko du, eta herrialde hartako beste fruta zuku enpresa batek, Biotak, baia zukuzko edari bat merkaturatuko du inolako gehigarririk gabe.
‎Grisinak Italiako ogi tipikoaren espezialitatea dira, eta gaur egun erraz aurki ditzakegu edozein supermerkatutan. Makiltxo horien egitura kurruskaria oso egokia da hainbat saltsarekin konbinatzeko, eta aperitibo gozoak lortzen dira. Hala ere, gosari eta askarietan ere parte har dezakete, eta otordu nagusietan ogia ordezkatzeko ere bai.
2004
‎Behi esnean ugaria den ahalmen antigeniko handiena duen proteina da kaseina. Behi esneaz gain, esnez egindako produktu guztiak (jogurta, mamia, gazta, natillak, hainbat saltsa, kroketak…) dietatik kendu behar dira. Bestalde, kontuan hartu behar da fabrikatzaile askok osagai alergenikoak izan ditzaketen osagai landuak erabiltzen dituztela produktuak egiteko prozesuan, eta azken produktuen etiketetan ez direla zehazten.
‎Bertakoek 12:30ak inguruan egiten dute, eta, normalean, sandwicha izaten dute, edo “Shepherd’s Pie” tipikoa, haragi xehatuko pastela, tipula, barazkiak eta behi minda, patatak edo “Riñeak”. Eta bat presaka badoa, edozein kaletako izkinetan “txakur beroen” ohiko postu batekin egiten du topo, eta Frankfurt, tipula frijitu eta hainbat saltsarekin egindako ogitartekoa aukera dezake. Hain goiz bazkaltzen denez, baliteke gose sentitzea arratsalde erdian, eta ohikoa izaten da afalordua baino lehen mokadu bat hartzea.
‎Oso ohikoak dira, halaber, haragi platerak saltsarekin, hala nola txerri solomo errea sagar saltsarekin edo arkumea menda saltsan. Izan ere, Ingalaterrako janari tradizionalaren oinarrietako bat kalitatezko haragi errea da, eta hainbat saltsarekin zerbitzatzen dira, eta horiek gabe ezin da ulertu herrialde honetako sukaldaritza. Postreek ere tradizio handia dute.
‎Baina nahiago baduzu arrain plater on bat jan edo itsaskia, sukaldaritza mexikarrak ere aukera ugari eskaintzen dizkigu. Horien artean nabarmentzekoak dira hainbat saltsarekin zerbitzatutako huachinangoa edo otarraina. eta izkirak baratxuriarekin.
‎ez aspertzea. Hainbat saltsarekin edo elikagaien goarnizioekin egin daiteke. platerari kolorea ematea, eta batzuetan osagai gisa erabiltzea tortillak, enpanadillak, kroketak edo budina.
2005
‎Adibide gisa esango dugu legatza hamaika modutan jan daitekeela, hala nola: arrautzatan bildu eta frijitua, entsalada eta hainbat saltsarekin hornitua, labean errea okinaren patatekin, azenario eta tipulazko ohantze gainean labean erre eta gaztaz gratinatua; budinean edota, ganbekin, kroketak osatuta...
‎Galeperrak sukaldaritzako hainbat prestaketa onartzen ditu: frijitua, egosia, hainbat saltsarekin, parrillan, erreta eta betea. Zer da?
2006
‎Thailandiarren dietaren oinarria arroza da. Errezeta ugari ematen dituzte, baina turistarentzat arroz plater tipikoenak barazkiak, ganbak edo oilaskoa eta hainbat saltsa izaten dituzte, eta horiek emango diote platerari izaera. Egosita, frijituta, zopan edo gelatinakara dira arroza prestatzeko hainbat modu, eta arroz irinarekin ere fideoak egiten dituzte, espagetiak edo antzekoak.
‎Entsalada motak Entsalada entzutean pentsatzen den lehen elikagaia letxuga da. Hala ere, termino horrek barnean hartzen ditu landare elikagaiekin egindako prestakin guztiak, bai gordinik, bai ondo prestatuak, hotzean zerbitzatuak edo epelak, eta olio, ozpin eta gatzez edo hainbat saltsaz hornitzen dira. Horrela, osagaien arabera, bi entsalada mota daude:
‎Etxeko untxiaren zaporea indartzeko, haragia belar aromatikoekin edo espezieekin markatzea gomendatzen da, prestatu baino ordu batzuk lehenago, zaporea ondo xurgatu eta mamitsuagoa eta samurragoa izan dadin. Baratxuriarekin edo hainbat saltsarekin ere egin daiteke, adibidez, ozpin olioarekin edo alioliarekin. Era batera edo bestera kozinatuz gero, untxiak askotariko goarnizioak onartzen ditu (barazkiak, barazkiak…), eta bera ere beste plater batzuen osagarri izan daiteke, hala nola barazki menestra, patata, arroz edo lekale gisatua.
‎Escadinaviak plater sendoak, haragi eta arrain freskoen espezialitateak dastatzeko aukera ematen du, atera berriak eta hainbat saltsatan onduak
‎Suediako gastronomia tipikoan funtsezkoak diren elikagaiak eta osagaiak. Esan daiteke Suedian bertako biztanleek arraina gurtzen dutela, eta batez ere hainbat saltsarekin batera. Horregatik, herrialde hau bisitatzen duen edonor ezin da itzuli arrainen bat probatu gabe, eta, bereziki, izokina, ketua edo Gravad lax, edo haien aurkezpen askotan marinatua, hainbat saltsarekin… Milaka kilometro karratuko basoetan animaliak ezkutatzen dira basatiak, hala nola oreinak, elur oreinak eta altzeak, ehizakietan dastatzeko.
‎Zerbitzatzeko, papera kendu eta frijitu limoi xerra batzuekin. edo hainbat saltsakoa maionesa, tomatea, tartariarra, arrosa, etab..
‎Hala ere, baratxuriak duen eragozpen nagusia da hatsa sortzen duela, batez ere gordinik badago, eta horregatik ez dira jaki gisa erabiltzen. Sukaldean Herrialde askotako sukaldean asko erabiltzen da baratxuria; osorik nahiz xehatuta erabiltzen da, xaflatan, birrindua, eta hainbat saltsatan, ozpinetan eta beste prestakin batzuetan. Baratxuriarekin egiten diren saltsetako batzuk aliolia (baratxuria eta oliba olioa) eta baratxuria edo allada (baratxuria eta piperrautsa) dira.
2007
‎Antzekoetan erabiltzen diren beste hainbat saltsarekin konparatuz, tomate frijituaren balio energetikoa dezente apalagoa da.
‎Hori gabe ezin uler genezake gaur hainbat saltsa eta pure egitea eta, areago, irabiatzeaz gainera, aspaldiko partez tresna horiei birrintzea, txikitzea, papurtzea edota irintzea ere eskatzen diogu, baldintza batekin: erabilera eta garbitze errazekoa izatea.
‎Saltsak eta kremak: hainbat saltsak, hala nola bexamelak eta tomateak, onartzen dute perifolioa gozagarri gisa. Hainbat motatako zopa eta kremetan ere sar daiteke.
‎Haragiz eta barazkiz betetako ogi bereziarekin egindako prestakina da, hainbat saltsarekin batera
2008
‎Banana ar arraren zatiak dira, zanpatu, frijitu eta galleta edo medailoi moduko bat bezala geratzen direnak. Bere horretan zerbitzatzen dira, hainbat saltsarekin onduta edo hainbat osagairekin beteta. Mokadu tradizionala Kolonbiako, Venezuelako, Uruguaiko, Argentinako edo Panamako sukaldarien errezeta liburu tradizionalei erreparatuz gero, ikusiko dugu ehunka patakoi errezeta daudela, baina oinarria beti berdina dela.
‎Beste zapore bat eman nahi izanez gero, errezeta liburuek platano moztuak eta frijituak baratxuriarekin, tipularekin eta belar aromatikoekin edo espeziekin nahierara beratzen uztea proposatzen dute, bigarren frijitzea egin aurretik. Patakoiak saltzen diren lokaletan, bi galleta dira, eta betegarri bat izaten dute aukeran; gazta, oilaskoa, txerria edo hainbat saltsarekin (tomatea, maionesa, ziapea). Osagaien eta lurrinen konbinazioa emango zaion erabileraren araberakoa izango da; haragia, arraina edo arrautzak goarnizio zaporetsu gisa zerbitzatuko diren; edo gosariaren zati gisa edo otordu arteko aperitibo gisa eskainiko diren.
‎Horiei gari irin pixka bat edo ogi txigortu birrindua gehitu zaie, saltsa loditzeko. Gerta daiteke, halaber, jatetxeek zerbitzatzen dituzten edo etxean otordu askori laguntzeko prestatzen diren hainbat saltsek (tomate saltsek, gazta saltsek edo biarnesa saltsek) irina izatea testura erakargarriagoa eta uniformeagoa lortzeko, nahiz eta kontsumitu behar dituenak uste duen irina ez dela osagai zehatza. Zalantzak argitzeko, batzuetan mahaikideak pentsa badezake ere platerak lodigarriren bat izan dezakeela, komeni da galdetzea saltsa edo salda irinarekin loditu den ala ez.
2009
‎Elikagaiek luzaroago iraun dezaten ere balio du, eta ezinbesteko osagaia da jakiak olio ozpinetan presta, tzeko, marinatzeko, ziapea egiteko eta hainbat saltsa lortzeko.
‎Egin ezazu errezeta original eta apetatsuen zerrenda: enpanadillak, kroketak, buñuelak, albondigak, pizzak, arrainen flanak, lasagna edo kaneloiak, tortillan, hainbat saltsarekin, patatekin, barazkiekin, frijituekin, plantxan, parrillan, betegarriarekin… baita ogitartekoan ere (atuna, sardinak, antxumak, izok). Gure orrietan ehunka errezeta original eta osasungarri aurkituko dituzu, arrainarekin eginak.
‎Egokiena barazki osasungarri hori eskaintzea da, hainbat plater eta jaki prestatzeko. Hori egiteko modu egokia da urdaiazpikoz, gaztaz edo itsaskiz betetzea eta hainbat saltsaz laguntzea eta gainerretzea edo arrautzaztatzea. Haurrek beste elikagai batzuekin lotzen dute sukaldaritzako teknika hori, hala nola haragiekin.
‎Plater horiek soja irinarekin edo sojatik eratorritako okararekin bustitzen badira, kaltzio edukia handitu egiten da. Gainera, hainbat saltsarekin batera jan daitezke, hala nola sesamoarena edo almendrena. Tofu hanburgesak berenjenekin edo fruitu lehorrekin, seitanarekin prestatuak, hala nola erregosia edo seitana kakahuete eta ezti saltsarekin, kaltzio ugari duten bigarren plateren adibide dira.
2010
‎Zapore neutroa dutenez, elikagai ugarirekin konbina daitezke. Patatak erretzea Patatak prestatzeko modurik ohikoenetako bat da erretzea eta hainbat saltsarekin laguntzea, besteak beste, kanariar mojoarekin, alioliarekin edo tomatearekin. Osorik erre daitezke, zatituta, zurituta edo zuritu gabe.
‎Uretan pasatuak, frijituak, galdarraztatuak, gogorrak, mikrouhin labean prestatuak, moletak, kokote ontzian, plantxan, nahaskietan edo hainbat saltsa mota egiteko. Arrautzaren sukaldaritzako aplikazioak ugariak dira, eta halaxe hartu behar dira kontuan elikagaiak gaizki manipulatzearen edo behar ez bezala kontserbatzearen ondorioz gerta daitezkeen toxiinfekzioak saihesteko, batez ere tenperatura igotzearen ondorioz, kontrol zorrotzagoak egin behar baitira.
‎Horiek alde batera utzi eta haragi xehatua beti albondiga edo hanburgesa gisa zerbitzatu beharrean, prestatzeko eta aurkezteko modua aldatzea proposatzen da. Bularkia mamitsuagoa da hainbat saltsarekin zerbitzatzen bada, hala nola txanpinoiekin edo kalabazinarekin. Solomoa zaporetsuagoa da ananarekin, laranjarekin edo kazolan kanela eta limoi usainarekin egiten bada.
2013
‎Ordu erdi pasa ondoren, marinatu marinatu oilaskoa xukatu eta, ondoren, irinetan pasatuz, irinez, arrautzaz eta zereal gozo ezti eztiz igurtzi. Ondoren, olio ugaritan frijitu, xukatu eta hainbat saltsatan zerbitzatu (barbakoa, guakamolea edo gazta krematsu epela). Hainbat ontzietan jarri behar dira, nuggetsak mahaikideek atsegin har ditzaten.
2014
‎Formetako bat ikusgarriagoak (eta tradizionalak) oilaskoa, indioilarra edo arkakusoak prestatzeko, bete, erre eta zerbitzatu goarnizio egokiarekin eta platera nabarmentzen duen saltsarekin. Oso ongi funtzionatzen duten hainbat saltsa daude, baina, oro har, erretako zukuak eta betegarriaren osagai batzuk aprobetxatzen dira osagarri perfektua lortzeko. Hautatzen den betegarri mota norberaren gustuaren eta errezetaren araberakoa izango da.
2022
‎Kontsumitzeko prest dauden hainbat saltsa saltzen dira. Orerako saltsen gida egiteko aukeratutako produktuen artean, bi multzo bereiz ditzakegu:
‎Arroz egosiari urdaiazpiko egosizko zatitxo batzuk (edo ganba egosi eta zurituen isats batzuk, marinel bertsioa nahi bada), arrautza egosi eta zuritu bat (edo, bestela, tortilla frantses zatitua) eta ilarrak edo arto aleak gehitzen zaizkio. Zerbitzatzean, hainbat saltsarekin laguntzea da onena, bakoitzak bere erara ondu dezan: ketchup edo soja saltsa, maionesa saltsa edo haren deribatuak (saltsa tartariarra eta saltsa arrosa).
2023
‎Igurzteko hainbat saltsarekin barazki gordinkiak prestatzea oso modu praktikoa da elikagai osasungarri, gozo eta ikusgarriekin afaria egiteko. Gogoan izan ideia hauek!
‎Nola prestatu kardua Kardua ur gutxirekin egostea gomendatzen da, egosi ondoren hainbat saltsa prestatu eta plater nagusitzat hartzeko. Guztien artean ezagunena bexamelarekin eta intxaurrekin egitea da, Nafarroako kardua esaten zaion errezeta.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia