2013
|
|
Euzko Pizkundearen garaiak ziren, eta impresionismo agian berantiar batek ehundu zituen gure artisten jantzi artistikoak.
|
Hainbat
faktorek —batzuk sozipolitikoak, beste batzuk kulturalak eta artistikoak— aldaketa kolektibo baten bidean jarri gintuzten: gure identitatearen lurraldeak parametro berri batzuen araberako itxura hartu zuen; ezaugarri batzuk lehenetsi ziren beste batzuen kaltetan; garaiaren aireak zekarren kromatismo berriarekin hasi ginen ikusten eguneroko argia.
|
|
Herrigintza ere dei diezaiokegu, adierarik zabalenean. Esan beharrik ez dago polisa pentsatu eta egitea gauza asko dela, eta lehen aipatu ditugun hiru ahalmen guneak eta beste
|
hainbat
faktore gurutzatzen direla polisaren plazan.
|
2015
|
|
|
Hainbat
faktorek lagundu zuten bengoatarren saiakerak atarramentu ona izan zezan. Ate joka aditzen zen aro aldaketak larriagotu egin zuen historikoek zuten jende berriaren premia.
|
2016
|
|
Eta seguru asko, estatistikei kasu eginez gero, aspaldiko holandar jatorriko sevillar begiurdinak, ulerberago izango dira bataz beste ustelkeriarekin, guraso turkiarren diren aleman gazteak baino. Gizarte irizkidetza ez delako arrazaren araberakoa gizartearen une bakoitzeko
|
hainbat
faktoreren araberakoa baizik. Tradizioak badu horretan pisurik zalantzarik gabe, baina gizarte bateko ideia eta balioen multzoak gora edo behera egin dezake noiznahi, balio etikoaren ikuspuntutik.
|
2022
|
|
Kontsumismoak (eragabeko eroste edo eskuratzea denean) edukitzearen efektu eta ondorioak idealizatzen ditu, praktika hori eta asebetetze pertsonala (are zoriontasun pertsonala ere) eskuratzearekin lotzen dituelako. Eragabeko eroste hori
|
hainbat
faktorek bultzatzen dute, hala nola
|
|
Ondorioz, horrelako elikagaiak osaturiko dieta asegarriagoa litzateke eta eguneko kalorien ingesta, txikiagoa. Dena den, subjektuaren ezaugarriak, elikagaien prestaerak eta beste
|
hainbat
faktore kontsideratu behar dira, indizearen zehaztasuna egiaztatzeko. Hona elikagai batzuen asetasun indizea.
|
|
INRA frantziar erakundearen ikerlanetatik ondorioztatu zen kaltzioaren zikloan eta, beraz, muskuluen uzkurtzean, eragina daukaten lau proteinak baldintzatzen dutela behikiaren guritasuna. Biguntasuna, kolageno edukiarekin loturik dagoen arren,
|
hainbat
faktorek baldintzatzen dute, hala nola:
|
|
• iraunkorrak: aipaturiko elementuek hondatzen ez badituzte ere, beste
|
hainbat
faktorek eragin dezakete hauen endekapena: okerreko manipulazioa, bat bateko kutsadura, kolpeak, etab.. Iraunkorrak, irina, pastak, azukrea, eta antzekoak dira. elikagaien prozesatzea es:
|
|
Gaztaren ezaugarriak aldatzen dira esnearen egoera fisiko, animaliaren adin, arrazaren, janaren kalitatearen (belardien garaiera, pentsua, etab.), urte sasoiaren, klimaren, esnea jetzi berri edo kontserbatua izatearen eta beste
|
hainbat
faktoreren arabera. Esneak gazta bihurtzeko hamabi manipulazio nozitu ditu; horietako lau, nahitaezkoak:
|
|
Zientzialarien hizkeran, Maillarden funtzioak betearaztea da, hots, beroaren bidez, karbohidrato eta aminoazidoek usain zaporeen aldaketa eragitea. Zenbat eta proteina gehiago eduki, hainbat eta gorrituago agertuko da jakia, hau da, elikagaiaren osaketa nolakoa, gorritze puntu, abiadura, intentsitatea eta gainerakoak halakoak izango dira, baina gorritzean beste
|
hainbat
faktorek ere badute eragina: tenperaturak (160° C-tik gora), berotasunaren transmisio motak, etab. Elikagaiak heze edo bustirik ez dira gorritzen, ura 100° C inguru lurruntzen hasten delako. gosaria es:
|