2004
|
|
Beste talde batek, oraingoan Universita degli, di Udine tik (Italia), analisi genetikoa aplikatu du gazta akastunetan Clostridiumek duen presentzia detektatzeko. Horrelako lanen bidez, besteak beste, produktu tradizional horien zaintza hobetu nahi da,
|
haien
segurtasuna bermatu eta ekoizpen prozesuak optimizatu nahi dira: mikroorganismoak gaztetan nola banatzen diren eta banaketa hori zergatik gertatzen den jakinez gero, ekosistema ideala zein den zehaztu daiteke, eta hori lortzen lagunduko duten teknologiak garatu.
|
2005
|
|
Izoztea eta nutrizio balioa Azkar eta oso tenperatura baxuan izozten direnean, oinarrizko elikagaiak bere horretan mantentzen dira. Jaki izoztuak ezagutu ondoren eta
|
haien
segurtasuna bermatu ahal denean, haien nutrizio balioa mantentzeari buruzko eztabaida sortu da. Hori dela eta, hainbat azterketa egin dira, hotzak kontserbatutako elikagaiek nutrizio propietateak aldatzen dituzten frogatzeko.
|
2007
|
|
bidaiatzeko moduan dauden animaliak bakarrik garraiatzea, zauririk edo behar ez den sufrimendurik eragin gabe egitea, bidaiaren iraupena ahalik eta txikiena izatea eta animaliek bidaian zehar dituzten beharrei erantzutea. Alde horretatik, garraiobideak eta zamalanetarako instalazioak behar bezala sortu, eraiki, mantendu eta erabiliko dira, animaliei beharrezkoak ez diren lesioak eta sufrimendua saihesteko eta
|
haien
segurtasuna bermatzeko. Horrez gain, animaliak manipulatzeko berariazko prestakuntza edo trebakuntza eskatzen du legeak.
|
2008
|
|
Erosketa kalitatearen parametroak Ontziratutako fruituen aglomerazioak manipulazio eskasa edo gehiegizko hezetasuna adieraz dezake biltegiratzean. Elikagai orok bezala, fruitu lehorrak erostearekin batera,
|
haien
segurtasuna bermatzen duten zenbait alderdi hartu behar dira kontuan. Oskoldun gordinkien kasuan, adibidez, oskolen osotasunari erreparatu behar diogu, hausturarik, orbanik, zulorik edo deformaziorik ez izateari eta kolorazioa espezie edo barietateari dagokiona izateari.
|
|
Itsasoko produktuen egiazkotasuna eta prozesatze etapa guztietan
|
haien
segurtasuna bermatzea da industria espezializatuen eta Europar Batasuneko agintari arduradunen eta EBko herrialde kide bakoitzaren helburu nagusia. Horren arabera, Itsas eta Elikagaien Ikerketarako Zentro Teknologikoak (AZTI Tecnalia), elikagaien segurtasuna kontrolatzeko aldizkako azterketak egiteaz arduratzen denak, “Arrantza produktuen trazabilitatea baliozkotzeko gida praktikoa” argitaratu berri du.
|
2010
|
|
Arrautzak behar bezala hoztu eta manipulatzeak
|
haien
segurtasuna bermatzen du iraungitze dataren ondorengo bost asteetan
|
2013
|
|
Elikagaien arrisku kimiko nagusiak zein diren zehaztea funtsezkoa da
|
haien
segurtasuna bermatzeko. Kontsumitzaileen elikadura arriskuak ezagutu daitezke, eta, beraz, arriskua kudeatzeko erabakiak eta neurriak har daitezke.
|