Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 7

2004
‎Beste talde batek, oraingoan Universita degli, di Udine tik (Italia), analisi genetikoa aplikatu du gazta akastunetan Clostridiumek duen presentzia detektatzeko. Horrelako lanen bidez, besteak beste, produktu tradizional horien zaintza hobetu nahi da, haien segurtasuna bermatu eta ekoizpen prozesuak optimizatu nahi dira: mikroorganismoak gaztetan nola banatzen diren eta banaketa hori zergatik gertatzen den jakinez gero, ekosistema ideala zein den zehaztu daiteke, eta hori lortzen lagunduko duten teknologiak garatu.
2005
‎Izoztea eta nutrizio balioa Azkar eta oso tenperatura baxuan izozten direnean, oinarrizko elikagaiak bere horretan mantentzen dira. Jaki izoztuak ezagutu ondoren eta haien segurtasuna bermatu ahal denean, haien nutrizio balioa mantentzeari buruzko eztabaida sortu da. Hori dela eta, hainbat azterketa egin dira, hotzak kontserbatutako elikagaiek nutrizio propietateak aldatzen dituzten frogatzeko.
2007
‎bidaiatzeko moduan dauden animaliak bakarrik garraiatzea, zauririk edo behar ez den sufrimendurik eragin gabe egitea, bidaiaren iraupena ahalik eta txikiena izatea eta animaliek bidaian zehar dituzten beharrei erantzutea. Alde horretatik, garraiobideak eta zamalanetarako instalazioak behar bezala sortu, eraiki, mantendu eta erabiliko dira, animaliei beharrezkoak ez diren lesioak eta sufrimendua saihesteko eta haien segurtasuna bermatzeko. Horrez gain, animaliak manipulatzeko berariazko prestakuntza edo trebakuntza eskatzen du legeak.
2008
‎Erosketa kalitatearen parametroak Ontziratutako fruituen aglomerazioak manipulazio eskasa edo gehiegizko hezetasuna adieraz dezake biltegiratzean. Elikagai orok bezala, fruitu lehorrak erostearekin batera, haien segurtasuna bermatzen duten zenbait alderdi hartu behar dira kontuan. Oskoldun gordinkien kasuan, adibidez, oskolen osotasunari erreparatu behar diogu, hausturarik, orbanik, zulorik edo deformaziorik ez izateari eta kolorazioa espezie edo barietateari dagokiona izateari.
‎Itsasoko produktuen egiazkotasuna eta prozesatze etapa guztietan haien segurtasuna bermatzea da industria espezializatuen eta Europar Batasuneko agintari arduradunen eta EBko herrialde kide bakoitzaren helburu nagusia. Horren arabera, Itsas eta Elikagaien Ikerketarako Zentro Teknologikoak (AZTI Tecnalia), elikagaien segurtasuna kontrolatzeko aldizkako azterketak egiteaz arduratzen denak, “Arrantza produktuen trazabilitatea baliozkotzeko gida praktikoa” argitaratu berri du.
2010
‎Arrautzak behar bezala hoztu eta manipulatzeak haien segurtasuna bermatzen du iraungitze dataren ondorengo bost asteetan
2013
‎Elikagaien arrisku kimiko nagusiak zein diren zehaztea funtsezkoa da haien segurtasuna bermatzeko. Kontsumitzaileen elikadura arriskuak ezagutu daitezke, eta, beraz, arriskua kudeatzeko erabakiak eta neurriak har daitezke.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia