2001
|
|
Salmonella elikagaietara iristen denean, abiadura handian ugaldu daiteke edozein elikagai freskotan.
|
Haien
kopurua 15 edo 20 minutuan behin bikoiztu daiteke, tenperatura 20 °C tik gorakoa bada. Hori dela eta, elikagaiak azkar hozten ez badira (etxeko hozkailuak 8 °C tik beherako tenperaturan egon ohi dira), mikroorganismoa ugaritu egingo da, eta horrek arriskua ekarriko die kontsumitzaileei.
|
2004
|
|
Gero eta gehiago dira udaldiko etxebizitzen erosleak.
|
Haien
kopurua handituz joan daiteke, badirudi prezioek egonkortzeko joera dutela eremu batzuetan, eta, oro har, lehen baino produktu hobeak eskaintzen direla. Lehenik eta behin, kontuan hartu behar da erosketak uda baino lehentxeago egin behar direla.
|
|
Izan ere, espezie endemiko hori duela mende bat baino gehiagotik desagertuta zegoela uste zen. Hala ere, biologoen lanak, 80ko hamarkadaz geroztik haiek zaintzeko lanean ari baitira, eta agintarien eta bertako biztanleen inplikazioak
|
haien
kopurua egonkortzea ekarri dute. Oraindik asko dago egiteko, baina indarberritze adibide bikaina da.
|
2007
|
|
Bestalde, zirkulazioan zeuden 100 euroko billeteek hazkunde txiki bat izan zuten martxoan, otsailean behera egin ondoren, eta urte hasierako mailara itzuli dira, 77 milioi unitaterekin. Datu horiek agerian uzten dute ezen, nahiz eta Ekonomia eta Ogasun Ministerioak eta Espainiako Bankuak duela zenbait hilabete ireki zuten 500 euroko billeteen jatorria eta helmuga zehazteko,
|
haien
kopuruak gora egin duela denbora horretan.
|
2009
|
|
Batangafo Médico Sin Fronteras (MSF) ospitalean, aurten loaren gaixotasunak kaltetutako 1.100 pertsonen bizitza salbatu du. Arazo nagusia diagnostikatu gabeak dira,
|
haien
kopurua kalkulatzea zaila baita. GKE honek auzoz auzo bilatzen ditu kaltetuak.
|
|
Espainian, 2007an, 15.800 zirkulazio istripu izan ziren, eta horietan ibilgailuak ez zuen nahitaezko asegururik. Baina askoz auto gehiago ibiltzen dira hura gabe, nahiz eta
|
haien
kopurua ezagutzea ia ezinezkoa den, nahiz eta bi datu base dauden: DGTko matrikulazioen erregistroa (alta emanda dauden autoak) eta Aseguratutako ibilgailuen fitxategi informatizatua (FIVA) aseguru etxeek dutena.
|
2010
|
|
Etapa horretan konprometitutako elikagaietarako, hala nola burdina eta kaltzioa, funtsezkoa da haien bioerabilgarritasuna hobetzea,
|
haien
kopurua handitzea baino gehiago.
|
|
7.000 inguru. Identifikatutako gaixotasun arraroak gero eta ugariagoak dira, nahiz eta
|
haien
kopurua oso handia izan. Gaitza dutenek hainbat gaitz dituzte, baina ez dira ohikoak.
|
2012
|
|
Dereck Joubert felido handi horien munduko agintaritzat hartzen da, eta uste du gaur egungo erritmoan, eta hori konpontzeko ezer egiten ez bada, mundua hamar edo hamabost urtean lehoirik gabe gera daitekeela. Izan ere, lehoien kasuan,
|
haien
kopurua engainagarria da. Gaur egun geratzen den guztizkoaren %20 baino ez dira arrak.
|
2013
|
|
Aitzitik, zenbait ikerketaren emaitzen arabera, proteinatan aberatsa den gosariak asetasun sentsazioa hobetzen laguntzen du, ordu artean jaki ‘kapritxo’ gutxiago jaten, dietaren kalitatea hobetzen eta pisua kontrolatzen. Ondoren, proteinek gosarian dituzten ondorio onuragarriak azalduko ditugu, eta
|
haien
kopurua handitzeko sei ideia osasungarri eta praktiko azalduko ditugu.
|
2014
|
|
Etxeko galletak prestatzeko trikimailuak Irudia: Austin White Etxean egindako galleten errezetei esker, gure lagun ilunari eskaintzen dizkiogun janarien osagaiak kontrolatu daitezke, baina baita
|
haien
kopurua eta kalitatea ere. Katuentzako etxeko errezetek ez dute eduki behar elikagai arriskutsurik felinoarentzat.
|
2021
|
|
Izan ere, prozesu horretan, toxikoak edo desiragarriak izan daitezkeen hainbat konposatu sor daitezke, hala nola akroleina, trans gantz azidoak eta koipeen oxidazioaren ondoriozko beste substantzia batzuk (zetonak, esterrak, epoxidoak, aldehidoak, etab.).). Hala ere, haien prestakuntza eta
|
haien
kopurua egiten dugunaren mende daude: Kozinatzeko tenperatura.
|
2022
|
|
bakailaoa pilpil erara, albondigak tomatearekin… Pasteurizazioan, jakia irakite puntutik gertu (71 °C bitartean) egoten da denbora laburrean. Mikroorganismo guztiak ez ditu erabat ezabatzen, baina murriztu egiten ditu
|
haien
kopurua eta ahalmen entzimatikoa. Akilesen orpoa beroarekiko sentikorrak diren mikronutriente batzuk suntsitzen ditu, bitamina esaterako, eta elikagaiaren zaporea edo amaierako kolorea aldatzen du.
|
2023
|
|
%0, 5 baino alkohol gehiago ez duten edariak dira, eta osagai jakin batzuk gehitzen zaizkion urarekin eginda daude. Hain zuzen ere, konposatu horiek eta
|
haien
kopuruak markatzen dituzte edarien arteko desberdintasunak; beraz, xehetasun guztiak ezagutzeko, komeni da etiketa kontsultatzea. Imagen:
|