Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 14

2001
‎Salmonella elikagaietara iristen denean, abiadura handian ugaldu daiteke edozein elikagai freskotan. Haien kopurua 15 edo 20 minutuan behin bikoiztu daiteke, tenperatura 20 °C tik gorakoa bada. Hori dela eta, elikagaiak azkar hozten ez badira (etxeko hozkailuak 8 °C tik beherako tenperaturan egon ohi dira), mikroorganismoa ugaritu egingo da, eta horrek arriskua ekarriko die kontsumitzaileei.
2004
‎Gero eta gehiago dira udaldiko etxebizitzen erosleak. Haien kopurua handituz joan daiteke, badirudi prezioek egonkortzeko joera dutela eremu batzuetan, eta, oro har, lehen baino produktu hobeak eskaintzen direla. Lehenik eta behin, kontuan hartu behar da erosketak uda baino lehentxeago egin behar direla.
‎Izan ere, espezie endemiko hori duela mende bat baino gehiagotik desagertuta zegoela uste zen. Hala ere, biologoen lanak, 80ko hamarkadaz geroztik haiek zaintzeko lanean ari baitira, eta agintarien eta bertako biztanleen inplikazioak haien kopurua egonkortzea ekarri dute. Oraindik asko dago egiteko, baina indarberritze adibide bikaina da.
2007
‎Bestalde, zirkulazioan zeuden 100 euroko billeteek hazkunde txiki bat izan zuten martxoan, otsailean behera egin ondoren, eta urte hasierako mailara itzuli dira, 77 milioi unitaterekin. Datu horiek agerian uzten dute ezen, nahiz eta Ekonomia eta Ogasun Ministerioak eta Espainiako Bankuak duela zenbait hilabete ireki zuten 500 euroko billeteen jatorria eta helmuga zehazteko, haien kopuruak gora egin duela denbora horretan.
2009
‎Batangafo Médico Sin Fronteras (MSF) ospitalean, aurten loaren gaixotasunak kaltetutako 1.100 pertsonen bizitza salbatu du. Arazo nagusia diagnostikatu gabeak dira, haien kopurua kalkulatzea zaila baita. GKE honek auzoz auzo bilatzen ditu kaltetuak.
‎Espainian, 2007an, 15.800 zirkulazio istripu izan ziren, eta horietan ibilgailuak ez zuen nahitaezko asegururik. Baina askoz auto gehiago ibiltzen dira hura gabe, nahiz eta haien kopurua ezagutzea ia ezinezkoa den, nahiz eta bi datu base dauden: DGTko matrikulazioen erregistroa (alta emanda dauden autoak) eta Aseguratutako ibilgailuen fitxategi informatizatua (FIVA) aseguru etxeek dutena.
2010
‎Etapa horretan konprometitutako elikagaietarako, hala nola burdina eta kaltzioa, funtsezkoa da haien bioerabilgarritasuna hobetzea, haien kopurua handitzea baino gehiago.
‎7.000 inguru. Identifikatutako gaixotasun arraroak gero eta ugariagoak dira, nahiz eta haien kopurua oso handia izan. Gaitza dutenek hainbat gaitz dituzte, baina ez dira ohikoak.
2012
‎Dereck Joubert felido handi horien munduko agintaritzat hartzen da, eta uste du gaur egungo erritmoan, eta hori konpontzeko ezer egiten ez bada, mundua hamar edo hamabost urtean lehoirik gabe gera daitekeela. Izan ere, lehoien kasuan, haien kopurua engainagarria da. Gaur egun geratzen den guztizkoaren %20 baino ez dira arrak.
2013
‎Aitzitik, zenbait ikerketaren emaitzen arabera, proteinatan aberatsa den gosariak asetasun sentsazioa hobetzen laguntzen du, ordu artean jaki ‘kapritxo’ gutxiago jaten, dietaren kalitatea hobetzen eta pisua kontrolatzen. Ondoren, proteinek gosarian dituzten ondorio onuragarriak azalduko ditugu, eta haien kopurua handitzeko sei ideia osasungarri eta praktiko azalduko ditugu.
2014
‎Etxeko galletak prestatzeko trikimailuak Irudia: Austin White Etxean egindako galleten errezetei esker, gure lagun ilunari eskaintzen dizkiogun janarien osagaiak kontrolatu daitezke, baina baita haien kopurua eta kalitatea ere. Katuentzako etxeko errezetek ez dute eduki behar elikagai arriskutsurik felinoarentzat.
2021
‎Izan ere, prozesu horretan, toxikoak edo desiragarriak izan daitezkeen hainbat konposatu sor daitezke, hala nola akroleina, trans gantz azidoak eta koipeen oxidazioaren ondoriozko beste substantzia batzuk (zetonak, esterrak, epoxidoak, aldehidoak, etab.).). Hala ere, haien prestakuntza eta haien kopurua egiten dugunaren mende daude: Kozinatzeko tenperatura.
2022
‎bakailaoa pilpil erara, albondigak tomatearekin… Pasteurizazioan, jakia irakite puntutik gertu (71 °C bitartean) egoten da denbora laburrean. Mikroorganismo guztiak ez ditu erabat ezabatzen, baina murriztu egiten ditu haien kopurua eta ahalmen entzimatikoa. Akilesen orpoa beroarekiko sentikorrak diren mikronutriente batzuk suntsitzen ditu, bitamina esaterako, eta elikagaiaren zaporea edo amaierako kolorea aldatzen du.
2023
‎%0, 5 baino alkohol gehiago ez duten edariak dira, eta osagai jakin batzuk gehitzen zaizkion urarekin eginda daude. Hain zuzen ere, konposatu horiek eta haien kopuruak markatzen dituzte edarien arteko desberdintasunak; beraz, xehetasun guztiak ezagutzeko, komeni da etiketa kontsultatzea. Imagen:
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia