Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 7

2004
‎Europako Erkidegoko Erregelamenduak oinarrizko printzipio gisa ezartzen du elikagaiekin zuzenean edo zeharka kontaktuan jartzeko edozein material edo objektuk behar bezain geldoa izan behar duela, giza osasuna arriskuan jar dezaketen substantziak ez transferitzeko, elikagaien osaeran aldaketa onartezina eragiteko edo haien ezaugarri organoleptikoak aldatzeko. Erregulazio berri hori onartzean, ontzi konbentzionalak ontzi adimendunetara pasatzeko abiapuntua zehazten da; izan ere, ontzi horietan, babes objektua ez da elikagaia soilik, baita kontsumitzailea bera ere.
2009
‎Tenperatura igotzen ez duten zenbait prozesuren bidez, produktuen patogenoak ezabatzen dira, haien ezaugarri organoleptikoak aldatu gabe.
2011
‎Dastamena, zaporea eta aroma. Elikagai askok prozesatu egin behar izaten dute jateko eta, hartara, haien ezaugarri organoleptikoez gozatzeko. Garian, patatan edo lekaleetan, beharrezkoa da egoste prozesu bat haiek digeritzeko eta haien zaporea eta aroma hobeto hautemateko.
2012
‎Horregatik, elikagai mota asko gordetzeko elementu aproposa da. Haien bizitza baliagarria luzatuko dela bermatzen du, haien ezaugarri organoleptikoak aldatu gabe; izan ere, barne laka babesle batek, gainera, ez du metala elikagaiarekin kontaktuan jartzen. Aluminiozko sukaldeko tresnek ere lagundu dezakete metal hori jatorduetan egoten, nahiz eta kantitatea hain txikia izan, ez baitu eraginik kontsumo osoan.
2013
‎Hain zuzen ere, ekimen horren ardura duten adituak termosonifikazioan eta eremu elektrikoen aplikazioan (PEF) oinarritzen dira, patogenoak desagerrarazteko eta esnearen propietateak aldi berean mantentzeko. Metodo berri horrek, arduradunen arabera, esnea ez ezik zukuak eta beste likido batzuk ere tratatzea ahalbidetzen du, haien ezaugarri organoleptikoak arriskuan jarri gabe. Ultrasoinuak eta beroa binomioak nola eragiten duen azaltzen du artikuluak, esnean patogenoak kentzeko.
2022
‎Pastelak eta antzeko produktuak izoztearen arazoa desizoztearena da, handitzeko joera baitu. Gainera, testura eta trinkotasuna galtzen dute, eta haien ezaugarri organoleptikoei eragiten diete, hala nola zaporea eta aroma. Izozten bada edo hozkailuan eduki, giro tenperaturan ordubete baino lehen kontsumitu behar dira.
2023
‎Gaur egun, inoiz baino informazio gehiago dago: Interneten, sare sozialetan… Adimen artifizialak milaka osagai aztertzen ditu datu base desberdinetatik abiatuta, eta haien ezaugarri organoleptikoak eta biokimikoak identifikatzen ditu, produktu jakin bat osatzeko elkarren artean hobeto konbina daitezkeenak zehazteko. Gai da, halaber, antzeko ezaugarriak dituzten zein osagai dituzten jakiteko, errezeta batean zein bestean ordezkatzeko.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia