2002
|
|
Bereziki gazteei zuzenduta dago,
|
haien
elikadura ohiturak hobetzeko.
|
|
Ildo horretatik, esan zuen fruta gozoak zukuekin eta esnezko azkenburuekin alderatuta “lehia handia” duela, eta, horren ondorioz, “kontsumitzaileen sektore gazteenean, batez ere, sartzeko eta kontsumitzeko zailtasun handiagoak daude”. Gazteenei Bestalde, Katalonia Qualitateko lehendakari Josep Cabrék azaldu zuen kanpainak produktu horien kontsumoa sustatu nahi duela, batez ere gazteenen artean,
|
haien
elikadura ohiturak hobetzeko —bizi erritmo biziagoaren eta kanpoko kulturen eraginen ondorioz— eta osasuna hobetzeko. Horretarako, 12 eta 16 urte bitarteko ikasleentzako lehiaketa bat egingo da, sustapen kanpainaren ekintzen artean.
|
2005
|
|
«Horregatik, prebentzio estrategiek oso eginkizun garrantzitsua dute», zioen Borenstein ek aipatu kongresu medikoan. Helburu horretarako aztertutako 1.800 gizabanakoak, dementziarik gabekoak, 9 urtez egon ziren
|
haien
elikadura ohiturei buruzko galdera sorta baten bidez, eta arreta berezia jarri zitzaien fruta eta barazkien, ardoaren eta tearen kontsumoari. Hasierako hipotesiaren arabera, bitamina antioxidatzaileak erabiliz gero, garunean erradikal askeen ugalketa eta horiek eragindako lesioak saihestuko lirateke.
|
2007
|
|
Ikerketa New Yorkeko Columbiako Unibertsitateko Zentro Medikoko talde batek egin zuen, eta elikadurari eta osasunari buruzko inkesta nazional batetik abiatu zen (NHANES, National Health and Nutritional Estudiation Survey). Inkesta hori 45 urtetik gorako 7.352 pertsonari buruz egin zen (%52 emakumeak ziren), eta
|
haien
elikadura ohiturei buruzko informazio egokia zegoen. Datuak adinaren, sexuaren, talde etnikoaren eta pertsonak erretzen zuen ala ez kontuan hartuta doituta, azterlanaren estatistikek erakusten dute batez beste bi egunetik behin gutxienez haragi onduaren kontsumoa BGBK %91 gehitzeari lotuta zegoela.
|
2008
|
|
“Astiro jaten du eta mokadu bakoitza 20 aldiz mastekatzen du”, dio herri esaerak. Orain, Japonian egindako ikerketa batek frogatzen du hori egia dela.’ Azterketa egiteko, 30 eta 69 urte bitarteko 3.287 pertsonaren lagina hartu da, eta
|
haien
elikadura ohiturei buruzko galderak egin zaizkie, jaten zuten abiadura azpimarratuz (oso motela, motela, ertaina, azkarra eta oso azkarra aukeratu behar zen). Ase arte jaten zuten ere galdetu zitzaien, eta altueraren arabera doitutako pisua zehaztu zen (gorputz masaren indizea, GMI).
|
2012
|
|
Hala ere, zenbait neurrirekin, hala nola kaloria gutxiko elikagaiak erabiltzea eta txakurraren jarduera fisikoa areagotzea, ondo kontrola daiteke arazoa. Horri buruz egindako azterketen arabera, zikiratutako zakur lodiak ere gizenak izan zirela egiaztatu da, ez bazituzten zikiratu,
|
haien
elikadura ohiturak ez direlako egokiak. Beraz, zikiratutako txakurra dieta zuzen batekin eta ariketa fisiko minimo batekin ez du nahitaez gizendu behar.
|