|
gurinarenak naturalak dira, eta margarinarenak, aldiz, prozesu teknologikoan sortuak (landare olioak hidrogenatzerakoan). Pentsa liteke, ondorioz, gurinen trans gantzak ez direla hain kaltegarriak, baina gauzak ez daude batere argi (zien tzialariek ez dute aho bateko iritzirik, eta ikerketak eginez jarraitzen dute auzia argitze aldera). Egitura molekularrean, esaterako, ez dago alderik trans gantz naturalen eta besteen artean, eta horregatik, zuhur jokatzea komeni da eta, gutxienez, besteak bezain kaltegarriak direla pentsatu dugu.Trans gantzen auziari arreta handia jarri zaio azkenaldian, eta hori argi erakusten du margarinek izan duten bilakaerak.1996.urtean, honen antzeko azterketa bat argitaratu zuen CONSUMER EROSKI k (orduan ere gurinak eta margarinak alderatu genituen), eta orduko hartan, margarinek zituzten gantz guztien% 8,6 ziren trans gantzak.2001.urtean ere berdin egin genuen, eta aldaketa handia antzeman genuen lehen azterketa hartatik: ...ngarriagoak eskaintzen dituzte.Produktu onak eta konparatzeko taulaBanan bananProduktu onakGuk aztertu ditugun gurin eta margarina guztiak ongi egindako produktuak izan dira (margarinek, adibidez, etiketan ageri diren bitamina guztiak dauzkate, eta esaten duten baino ugariago, gainera), eta elikagai seguruak dira kontsumitzeko (higiene eta osasun egoera egokia eduki dute guztiek). Kalitate arau ia
|
guztiak
ere egoki bete dituzte: hezetasuna, estraktu lehor giharra, gatza, gantzaren proportzioa eta jatorria (landarea edo animalia), gehigarrien erabilera eta kopurua, azidotasuna.Garrantzi gutxiko kontua bada ere, esan beharra dago sei gurinek akatsa eduki dutela etiketan.Bestalde, dastatze proba egiteko, jakia gordinik eman diegu kontsumitzaileei, zer zen esan gabe, gurina edo margarina.Haiek ez dute jakin zer ari ziren dastatzen.Pentsa liteke, betiko usteek eraginda edo, gurinek emaitza hobea lortuko zutela margarinek baino... baina ez.6, 9 puntu eman dizkiete dastatzaileek gurinik gustukoenei (Breda eta Président zabalerraza gustatu zaizkie gehien), eta margarinarik gustukoenek ere antzeko emaitza lortu dute:
|
|
Adin guztietarako Adin guztietarako ez ezik, urteko garai
|
guztietarako
ere egokia den dibertsioa da. Gainera, ongietorria egiten zaie urtebetetze festetan eta ezkontzetan, non ikusten baita ezkonberriak burbuilak lortzen saiatzen direla, arrosa petaloetatik babesten diren bitartean.
|
|
Halaber, «funtsezko faktorea dira dieta orekatua lortzeko kontuan hartzen ditugun gainerako elikagaiak egoki modulatzeko». Eguneko edozein unetan kontsumitzeaz gain, herritar talde
|
guztientzat
ere egokiak dira: haurrak, nerabeak, haurdun dauden emakumeak, bularreko haurrak (sei hilabetetik aurrera), heldu helduak, kirolariak… «Osagai bioaktiboak direla eta —dio FENek—, aipagarriak dira gaixotasun kardiobaskularren, diabetesaren edo minbiziaren prebentzioan eta tratamenduan izan ditzaketen ondorio onuragarriak, bai eta zahartze osasungarria ere».
|